Članek
Pravica do medicinskega pripomočka?

Pravica do medicinskega pripomočka?

Objavljeno May 18, 2021

 

Elena Pečarič

 

Štihova 14a

 

1000 Ljubljana

 

elena.pecaric@guest.arnes.si

 

 

 

 

 

Direktor g. Robert Cugelj

 

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut

 

Linhartova 51

 

1000 Ljubljana

 

institut@mail.ir-rs.si

 

strokovni.direktor@ir-rs.si

 

 

 

Ljubljana, 17.5.2021

 

 

 

Zadeva: Pravica do medicinskega pripomočka?

 

 

 

Na podlagi e-komunikacijie s fiziatrinjo Dr. Metko Mohorič sem pri osebni zdravnici pridobila napotnico za oceno potrebne prilagoditve pri kopanju. Že pol leta namreč po internetu intenzivno iščem primerno prilagoditev za svoje potrebe. Vse kar sem uspela najti pa zame ni primerno, saj sem sama zelo posebna in nadstandardna, čeprav tehtam zgolj 20 kg. pa je rokovanje z mano zelo delikatno.


Odkar vem zase sem vajena dejstva, da si moram vse potrebe pripomočke idividualno prilagoditi (steznik, voziček in sedež, dostop v avto, ....). Tudi glede te konkretne prilagoditve sem se predhodno posvetovala s potencialnimi ponudniki, ki so me takoj razumeli v čem je moj problem in skupaj smo dorekli možno rešitev, ki bo ustrezala mojim potrebam.

 

 

 

S stani Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS - Soča sem dobila vabilo, da se zglasim na ”pregled”. Že sama vsebina vabila me je močno razburila, saj vabilo jasno sporoča nedopusten in žaljiv odnos do strank, ki jo moramo za vsak potreben pripomoček obiskati. Kar nazorno pove sledeči stavek v vabilu: »Prosimo, da z vami pridejo tudi vaši sorodniki ali skrbniki, ki skrbijo za vas.« Takšna obravnava in podton dopisa, jasno izražata podcenjevlen odnos. Zame namreč nihče »ne skrbi«, formalno vsaj od svoje polnoletnosti dalje, neformalno pa sem tudi prej jasno vedela, kaj hočem in kaj ne. Povsem sama avtonomno in neodvisno odločam o vseh stareh, klub temu, da potrebujem 24. urno asistenco. Zato ne potrebujem skrbi, še več, ne prenašam, ne toleriram skrbnišlega in pokroviteljskega odnosa, ki je pa žal še vedno zelo prisoten, prav na t.i. medicinskem področju.

 

 

 

Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča ima od nekdaj na tem področju absolutni monopol, ki se je z leti zgolj še povečeval. Kakor se megalomansko povečujejo tudi prostorske kapacitete te institucije, pa se v nasprotju s tem, kvaliteta, strokovnost in odnos do obravnavanih stank z leti ne spreminja. Vsi, ki smo »obsojeni« periodično obiskovati to institucijo, smo zanje zgolj in samo pacienti oz. bolniki, še huje, »nekakšne molzne krave«, brez lastnih sposobnosti presoje in odgovornosti.

 

 

 

Po dolgem uvodu, ki je bil neizogiben za boljše razumevanje konkretne obravnave na tej intituciji, ki se želi ponašati z visokipo strokovnim pristopom, se sedaj posvetimo samemu pregledu »višje-stopenjske obravnave«.

 

 

 

Ko sem po neskončnih hodnikih uspela končno najti Dom Iris, me je delovna terapevtka ga. Katja Galič najprej vprašala ali so mi odčitali kartico ZZZS na vhodu; (za orientacijo v Soči bi prišel prav google map). Ker nisem vedela, da bi morala na vhodu dati odčitati kartico, se je ga. Katja ponudila, da bo to opravila ona, saj to je prvi korak za sam pregled. Ob njeni vrnitvi smo odšli v sobo v kateri so številni pripomočki in prilagoditve. Pridružila se nam je tudi zdravnica Urška Kidrič Sivec, specialistka fizikalne in rehabilitiacijske medicine (nadomeščala je dr. Metko Mohorič). Pristopile smo k mizi, z menoj je bila tudi moja asistentka. Jasno sem vsaj 3x povedala in razložila, zakaj sem sploh tukaj ter kaj potrebujem, zakaj ponujene rešitve zame niso primerne, in hkrati sem opisala svoje predloge, kaj bi bilo zame najbolj primerno in kako to izvesti.  Kot, da me ne bi mogle razumeti, dojeti, slišati, sta naprej trmasto kazali na debel katalog (podobne Burdinim) in mi poskušali predlagati alternativne rešitve. Ponovno sem jim dala vedeti, da sem že vse to pregledala na internetu in nič ni bilo zame primerno brez ustrezne individualne predelave. V tem primeru sta dajali, da moram jaz njima prinesti ustrezno potrdilo dobavitelja, o varnosti in ustreznih kriterijih, ki zagotavljajo vse zahtevane standarde. Do takrat mi ne bosta napisali nobene napotnice za odobritev pripomočka s strani ZZZS. Dobro se zavedam, da mi določena prilagoditev pripada, seveda končno o tem presojajajo na ZZZS, a da prideš do tega nivoja od specialistov potrebuješ opis in razlago. V kolikor bom delno ali v celoti morda upravičena do željenega pripomočka, naj odloči komisija na ZZZS. Ne pa, da me že na začetku, zaradi nezmožnosti razumevanja kaj želim in potrebujem, ustavijo že na URI. V kolikor bom dobila le delno odobritev, bom preostalo prilagoditev plačala sama. Vsekakor pa ne bom dovolila, da me na takšen način izsiljujejo, da mi ponujajo nekaj kar mi nikakor ne pride prav, kar ne potrebujem.

 

 

 

Prav tako sem ju prosila, da si zapiše moj email, osebno številko in začasen naslov, kamor naj mi pošljejo zapisnik pregleda, da bi lahko vzpostavili bolj učinkovito in hitrejšo komunikacijo, pa sta me zavrnili, češ da gre za varstvo osebnih podatkov. Halo!

 

 

 

1.    Obračam se na vodstvo ZZZS in vas sprašujem koliko stane takšen specialističen pregled in napotnica znanj?

 

2.    Ali imam pravico oz. možnost, da se za predpis medicinskega pripomočka pregledu na URI?

 

3.    Ali lahko še kdo drug opravi takšen pregled?

 

4.    Seznanjena sem, da obstaja 259. člen Pravil omogoča odobritev zavarovani osebi medicinski pripomoček s strani ZZZS, kako in pod kakšnimi pogoji?

 

 

 

Menim namreč, da je to izkazovanje monopolnega položaja v teh časih nedopustno, saj so storitve Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča daleč precenjene, glede na odnos in strokovnost obravnave ter kvalitete ponujenih rešitev. Želim namreč izbiro?

 

 

 

V naprej se zahvaljujem za odgovore.

 

Lep pozdrav,

Elena Pečarič

 

#Kolumne #Elena-pecaric