Članek
Herbert Von Karajan - 30 let od njegove smrti /05. 04 1908 – 16. 07. 1989/

Herbert Von Karajan - 30 let od njegove smrti /05. 04 1908 – 16. 07. 1989/

Objavljeno Jul 17, 2019

{facebook http://za-misli.si/images/mgerdej.jpg}

Sin slavnega Grka in še bolj slavne SLOVENSKE matere!

Kdo bi se ne veselil tega dogodka, da je SLOVENSKA MATI Marta Kosmač rodila takega dirigenta!!


Prvič mimogrede: Sem pred leti poslal dopis županu Mojstrane, naj postavijo spomenik slovenski materi tako slavnega in enkratnega dirigenta, pa ni bilo nobenega odziva. Pa se vprašujem, ali postavljamo spomenike samo moškim? In zakaj ne ženskam, ki so edine oblikovale bitje, ne le devet mesecev v svojem telesu, ampak tudi pozneje, dokler on ali ona ni dorastla? Nerešljiva uganka! Menim, da imajo matere ženske pravico, da jim postavljamo spomenike! Pač!

Drugič mimogrede: So me na fejsbuku, katere v ZDA tožijo zaradi izločevanja ljudi, ko jim fejsbuk prepove delovanje na tej zločinski spletni strani, za nekaj milijard dolarjev – le kdaj jih bomo pri nas? – tam sem hotel napisati, da je danes, dne 16. julija 2016 že 30 (trideset) let, kar smo izgubili enkratnega in edinstvenega dirigenta, ki je vedel in znal pokazati ljubezen in milino skladateljev in je to tudi znal prikazati. In to ne le z berlinskimi in dunajskimi filharmoniki, ampak mu je bila ljubezen do glasbe vpisana in zarisana v njegovo duhovno in osebno izpoved.

A le zakaj?

Zato, ker je bil rojen iz SLOVENSKE MATERE! Tega marsikdo ne ve, ker pač Herberta tretirajo za nekega nacističnega dirigenta (to mislim posebej za Slovence, žal!), kar pa seveda ni drugačen mogel biti, saj je živel v tistem času. No, recimo, kot da bi živel v času od 1945 in 1990 v nekem socializmu, in bi ga trerirali, da je socialističen?

A tako – v umetnosti – ne gre.

Umetniki, še posebej Herbert von Karajan, je pač živel v času, ko je bil na oblasti nacizem.

Pa se vprašam, ali je to kaj zlega, če je predvajal dela Händla, Mozarta, Beethovna in ne vem še koga od teh ljubih skladateljev, ki niso z nacizmom imeli nobene zveze? Kaj ima to zveze s časom, ko je Karajan živel? Prav nič. Podajal nam je umetniška dela visoko kakovostnih skladateljev na dirigentsko dobro zasnovan in kakovostni način. Pa bodi dovolj o tem, ker zločincem pa res ne moreš dopovedati ničesar. In dandanes je svet poln zločina, namesto dobrote in ljubezni. Pač!

Da nadaljujem, kar sem začel. Mati Herberta v. Karajana je izvirala iz Mojstrane. Sicer je živela v Gradcu, kjer se je spoznala s severno grškim Grkom Karajanom, vendar je njen oče izviral iz Mojstrane, torej Slovenije.

In iz te slovensko grške zveze je nastal svetovno znani dirigent Herbert von Karajan. Mati se je pisala Marta Kosmač, katero so hoteli imeti celo tudi Srbi za svojo. A kaj, Marta je izvirala iz Mojstrane. Zanimivo je tudi to, da je  tudi skladatelj Hugo Volf imel po materini strani prav tako izvor v Mojstrani!

Sem silno ponosen, da imajo Slovenke tako slavne svetovno znane otroke oziroma potomce.

A me resnično skrbi in jezi, da jim ne znamo postaviti niti enega spomenika, saj so one tiste, ki so nas od rojstva rodile,vzgajale, dojile in nam postavljale pot v življenje.

In naša družba, ki je na žalost katoliška in od Trubarja naprej protireformacijska, tega ne ve!

Zares čudni so ti protireformacijski ljudje!

Napisal sem ta zapis o slavnem Herbertu von Karajanu, ki je SIN SLOVENSKE MATERE, tudi zato, da damo svojim ženskam in materam spoštovanje in priznanje, ki ga na žalost v protireformacijskem absolutizmu pač nimajo, saj smo v teh ženskah in materah bili vsaj devet mesecev in še potem pozneje, ko so nas spremljale, da smo shodili, se iz njihove ljubezni učili in da smo postali to, kar smo! In da ne postavljamo »spomenike« ne vem komu, ampak tistim, ki so nas rodile in vzgajale in nas naredile ljudi!

Pač to, vam pošiljam, ljubi ljudje, da začnete misliti…!

 

#Kolumne #Marijan-gerdej