Članek
»Vklopi razum, spodi politike, ki žrejo na tvoj račun«

»Vklopi razum, spodi politike, ki žrejo na tvoj račun«

Objavljeno Jan 21, 2014

V petek nas je na shod proti korupciji prišla le peščica »starih fac«, ki se že tradicionalno čutimo dolžni ali zavezani, da ne molčimo. Da opozarjamo in ne ignoriramo, da se ne sprenevedamo in zato ne odnehamo javno in kar se da glasno apelirati ne le na odgovorne institucije in vodilne politične elite, ampak še bolj računamo na vas, širša javnost. Vas, ki vas ni bilo, vas, ki ste se potuhnili, se pustili podkupiti, preslepiti, ste se vdali, predali, pokleknili ali pa si preprosto niste vzeli časa, ker vam ni mar. Ni (še) vaša stvar?


 

Računali smo na vas; mladi, študenti, brezposelni, razžaljeni, opeharjeni, ponižani, prekerni delavci, tako ali drugače diskriminirani in hendikepirani državljani,…  Smo res tako naivni tisti, ki se še udeležujemo protestov in shodov? Smo že patetični in se nam morda smejete ter nas pomilujete, da še vztrajamo s tem neplodnim početjem ker ne moremo nehati, ker imamo kljub vsemu še upanje, ker nam je mar?

Boj ZA integriteto in boj PROTI korupciji v družbi ali v državi je najprej in predvsem stanje duha samih državljank in državljanov, ki v tej družbi živimo. Prej ali slej bo to spoznanje moralo dozoreti v vseh nas, da bi dejansko lahko kaj spremenili, premaknili, obrnili na bolje, v drugo smer.

Ne pomaga nam še tako ostra represivna zakonodaja in še tako močen nadzor ali povečane pristojnosti in kadrovske kapacitete Komisije za preprečevanje korupcije, če ne bomo sami v vsakdanjem življenju znali prepoznavati osnovnih etičnih načel, ki morajo biti spoštovana. Če ne bomo sposobni reagirati in obsojati ter izločati (koruptivne in klientelistične ter druge) prakse, ki so nedopustne, nedostojne in škodljive za nas in nenazadnje za javno dobro, bomo prej ali slej tudi sami začutili zanko okoli vratu, ki nas bo davila.

Ne pomaga, ni dovolj oz. je veliko premalo zgolj kazati s prstom na politike, tajkune in druge nevarno zvite in pokvarjene funkcionarje ter povzpetneže, ki so si prigrebli moč in bogastvo tudi na vaš račun in zaradi vaše apatičnosti ter brezbrižnosti; sploh, če to počnete zgolj iz vašega udobnega naslonjača. Videli in vedeli ste, da se krade, dela na črno, izkorišča nemočne, uporablja pravne in birokratske zvijače za prikrivanje nezakonitosti, pa to ni bila vaša stvar, ker ste imeli svojo varno službico, v kateri ste lahko še kaj šušmarili. Medtem, ko ste se vi samozadovoljni hihitali, ker ste spretno pretentali davčno upravo za 50 evrov na mesec, so oni po podobnem ali primerljivem principu pokradli na milijone javnega denarja. Sedaj vas jezi, ker morate tudi vi krpati pokradeno luknjo, a ste prisiljeni molčati, da bi se v marmeladi ne našli tudi vaši prstni odtisi. Zato se zapijate in ste pogumni govorci ter kritiki aktualne politike zgolj v vaši lokalni gostilni, če bi le imeli možnost in priložnost, bi prav gotovo delali isto (vam govori nezavedno). In potem se čudimo kam smo prišli in kje smo?

Pravo vprašanje je, zakaj ste bili 20 let tiho tisti, ki šele sedaj kričite, grozite, bentite? Ali se sploh zavedate, da ste prav z vašim brezbrižnim individualističnim ravnanjem tiho prispevali k vzpostavljanju in reprodukciji tega plenilskega sistema v katerem so nagrajeni manipulatorji, prevaranti, nesposobneži, ljudje brez hrbtenice in načel, brez poguma, znanja, vednosti, sposobnosti in kritičnosti. Prav sistematično in sistemsko se že vrsto let selekcija javnih funkcij in pristojnosti vrši na negativni selekciji kadrov; pravo presenečenje, skoraj čudež, da naletimo na izjeme, ki potrjujejo pravilo.

Državljanke in državljani, moramo postati sestavni in nepogrešljivi del Komisije za preprečevanje korupcije. Delovati moramo preventivno, opozorilno, zakaj pa ne tudi svarilno do vseh tistih, ki so iztegnili svoje lovke nad javnimi in skupnimi zadevami. Komisija za korupcijo je le en organ, čeprav pomemben, nikakor ne ključni in edini, ki mora voditi politiko integritete; z roko v roki s sodno, zakonodajno in izvršilno vejo oblasti. Vem, vem, sedaj so to le moje mokre sanje!

Naj postane naš slogan »Integriteta je države Slovenije kvaliteta« in hkrati s tem lahko uporabljamo še slogan en, ki paše v ta miselni sen »Vklopi razum, spodi politike, ki žrejo na tvoj račun«

Čisto transparetno in Vladi RS v poduk, ki je Pristop-u d.o.o. mastno plačala, vam ta dva slogana dajem v dar. Če se vam morda primerno in spodobno zdi, lahko za dobro voljo v podporo osebne asistence YHD-ju nakažete kakšen evro tudi vi.

#Kolumne #Elena-pecaric