Članek
Pismo vladi in DZ - po 1. izredni seji Skupščine ljudstva

Pismo vladi in DZ - po 1. izredni seji Skupščine ljudstva

Objavljeno May 11, 2013

 

Spoštovani predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber, ministrice in ministri, poslanke in poslanci,


v ponedeljek, 6. maja, se je na prvi izredni seji sestala Skupščina ljudstva RS.

Izredno prvo sejo smo sklicali zato, ker tako poslanci kot vlada, nikakor ne želite prisluhniti volji ljudstva in stroke ter vztrajate pri nameri spreminjanja ustave in poseganja v pravico ljudi do samoodločbe. Dnevni red skupščine je obsegal razpravo o spremembah 90., 97., 99. in 148. člena Ustave RS ter glasovanje.

Osemindvajset razpravljavcev je bilo enotnih, da je spreminjanje ustave brez širše javne razprave in referendumske potrditve sprememb, nesprejemljivo. Razpravljavci so z upoštevanjem omejenega časa za razpravo izkazali visoko kulturo dialoga in spoštovanja soudeležencev seje. Razpravam so sledile še enominutne konstruktivne replike.

Vprašanje, o katerem smo glasovali, se je glasilo: Ali se strinjate, da poslanci spreminjajo Ustavo RS brez soglasja ljudstva in stroke? Udeleženci seje so oddali 268 glasovnic, od katerih je bilo 263 proti tovrstnim ustavnim spremembam, 3 za, neveljavni pa sta bili 2 glasovnici.


Naše skupno sporočilo je: ne posegajte v Ustavo brez širše javne razprave in potrditve sprememb na referendumu! 


Pričakujemo, da boste sporočilo Skupščine ljudstva upoštevali pri nadaljnji obravnavi predlaganih sprememb Ustave in pred glasovanjem o spremembah omogočili širšo in zavezujočo razpravo z večmesečnim rokom, ki bo omogočil polno vključitev tako širje javnosti kot stroke.

Skupščino smo samoiniciativno vzpostavili vstajnice in vstajniki, civilna družba in stroka. Gre za samoorganizacijo aktivnih državljank in državljanov, ki se je po datumu prve skupščine poimenovala iniciativa Šesti maj. V okviru iniciative želimo povezati heterogene družbeno-politične sile, ki bodo v okviru ljudske skupščine in ob spoštovanju človekovih pravic s konstruktivnim dialogom pripravile alternativne predloge in usmeritve za korenito preobrazbo družbe in obstoječega ekonomsko-političnega sistema. Predlagane neoliberalne reforme zategovanja pasu in rezanje socialne države, ki se jih loteva sedanja vlada in ki so v veliki meri zgolj nadaljevanje zastavljenih reform prejšnje vlade, nam dolgoročno ne bodo pomagale. Zato si bo Skupščina ljudstva prizadevala iskati rešitve, ki bodo vsem omogočile pravičnejšo in prijaznejšo prihodnost.

Verjemite, da mislimo resno, saj je v vsega nekaj dneh iniciativo podprlo že prek 40 gibanj, civilnih organizacij in novonastajajočih političnih strank, ki skupaj združujejo več tisoč članov.

 

Ni strahu, JE srce!
In je ljudstvo, ki ve, kaj hoče!
Do prihodnjič,

Šesti maj

Ljubljana, 9. 5. 2013

---

Podporniki iniciative Šesti maj in Skupščine ljudstva po abecednem redu:

DavkoPlačevalciSeNeDamo, Delavsko-punkerska univerza - DPU, Demokratična stranka dela-DSD, Društvo pisateljev Slovenjie, Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Fem-A, Gibanje ROJ, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, Gibanje za pravično družbo, Gibanje za pravično in solidarno Slovenijo, Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, Glas ljudstva, Iniciativa za demokratični socializem, Iniciativa za stranko Solidarnost, Iskra, Koalicija civilne družbe - Za družbeno prenovo in neposredno demokracijo, Koordinacijski odbor kulture Slovenije - KOKS, Krščanski socialisti, Lista Skupaj za pravično skupnost - SPS, Ministrstvo za civilno družbo, Mreža za neposredno demokracijo - MND, Neodvisni sindikati Slovenije, Neposredna demokracija zdaj!, Nič brez nas žensk, Nova stranka Slovenije, Odbor za pravično in solidarno družbo, Piratska stranka Slovenije - Pirati, Primorski puntarji, Protestival, Referendum državljanom, Sinteza - Gibanje za družbeno prenovo, Slovenija Resnica Poštenost - SRP, Socialna delavska stranka - So De S, SPP Slovenija – Socialna Pravična in Pravna Slovenija, Stranka enakih možnosti Slovenije - SEM-Si, Stranka slovenskega naroda, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Vstani Bela krajina, Za novo ustavo - 50 plus, Združenje umetnikov Paviljon, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije - ZSSS


Posnetek 1. izredne seje Skupščine ljudstva si lahko ogledate na povezavi: http://za-misli.si/video-svet/955-posnetek-izredne-ljudske-skupscine-v-cd

#Nadrejena-rss #Subkultura