Članek
Javni uslužbenci – pogled od znotraj
Objavljeno Jan 28, 2014

 

Medtem ko vsi nasedamo brutalni neoliberalni logiki o parazitskih javnih uslužbencih, prisesanih na skisano državno mleko, pozabljamo, da vsako izgubljeno delovno mesto v javni upravi pomeni vsak mesec manj denarja, ki se ga porabi v trgovinah, gostilnah, storitvah, manj se gradi, manj je dela za privatna podjetja,... Posledično je tudi manj pobranih davščin in trošarin, manj denarja za proračun, manj na vseh nivojih. Pa da ne bo pomote, tudi če odpustimo 20.000 javnih uslužbencev, to niti pribljižno ne bo rešilo ne države, ne gospodarstva!

 

Hkrati z vsesplošnim lovom na čarovnice, pa bi ljudje manjše čakalne vrste v zdravstvu, na upravnih enotah, občinah, primerno vzgojo za otroke, 24 ur odprte vrtce, učinkovito policijo in sodstvo, ekspresno izdana gradbena dovoljenja, že včeraj izdan potni list in še in še...

 

Res je, trenutni sistem ni učinkovit, a vzroki niso v delavcih – operativcih, vzroki za neučinkovitost so predvsem v do nemogočih mej pretirani birokraciji. Ta bolezen – birokracija se je razpasla do te mere, da ljudje, ki bi morali opravljati svoje delo, tega enostavno ne utegnejo, saj se več kot polovico časa ukvarjajo samo z papirologijo, poročili in statistiko, ki ne nosi nobenih rezultatov, ravno nasprotno, papirji ustvarjajo še več papirjev, ki jih nekdo pač mora sprocesirati, zato se zaposljujejo novi kadri, ki samo še premetajo papirje.  Prišli smo že tako daleč, do situacije, v kateri bi , tudi če bi odpustili tretjino operativnega kadra javne uprave, še vedno potrebovali isto število administrativno/vodstvenega kadra, saj se število birokratskih opravil ne bi zmanjšalo. Na papirju je čisto vseeno ali piše 12 ali pa 12.000, številke je še vedno potrebno predelati.

 

Problem je večji kot se zdi, sliši se banalno, vem, ampak celoten razmah birokracije je prišel z EU, vse kar počnejo evropski birokrati je to, da premetajo papirje. Prepričan sem da v današnjih časih, ko imamo vsak najmanj eden računalnik porabimo več papirja kot v časih pred računalniki!

 

Strinjam se, potrebno je prenoviti javno upravo, jo narediti učinkovitejšo, dosegati boljše rezultate, ampak za božjo voljo, ne na račun operativnega kadra (katerega osnovna plača je cca 700 eur), kadra, na katerem vsi javni servisi stojijo, ne, zmanjšati je potrebno število birokratov na srednjem in višjem nivoju, zmanjšati je potrebno obseg birokracije.  Javnih uslužbencev ni preveč, samo preveč so zaposleni z nepotrebnimi birokratskimi postopki in kritično so neizkoriščeni.

 

Problem je seveda tudi v sistemski korupciji, predvsem na področju javnih naročil, kjer, upam se trditi, neznano kam, ponikne najmanj tretjina sredstev, sredstev, ki so še kako pomembna, sredstev, ki jih krvavo primanjkuje, a o tem ob kakšni drugi priložnosti.

 

Prav posebno poglavje pa so vodstveni kadri. Zadeva gre nekako takole, nesposobni ministri nastavljajo nesposobne direktorje, direktorji svoje pomočnike, pomočniki svoje podrejene in tako naprej, vse po liniji najmanjšega odpora in po principu, važno da je ''naš,'' da sodeluje in uboga. In vsi te pomembni ''vodje,'' od prvega do zadnjega ustvarjajo pritisk, drugega tako ne znajo, katerega končni prejemnik je zadnji v verigi, naš operativec, ki mora bit ubogljiv, upogljiv, priden in sposoben, pa čeprav dela (včasih) proti zakonu, morali in lastni volji. Pa ne pozabimo še na nezadovoljne stranke, paciente,... In da bo mera polna, ga potem še mirne volje razglasijo za parazita družbe. In tako je krog končno sklenjen, dejansko stanje in problemi pa tako ali tako nikogar ne zanimajo.

 

Paradoksalno pa so skrivaj mokre sanje večine zaposlenih v gospodarstvu služba v javni upravi, kar vprašajte se/jih!

 

D.G.