Mala balkanska oziroma ker sem vedno nekje vmes

Objavil/a Liza Whiteapple, dne 2016-01-15 ob 12:33:20

                                  

Rada bi eno reč razčistila, enkrat za vselej. To pa zato, ker sem prepričana, da se marsikdo sprašuje o meni, kaj je zdaj to zaena čefurka, ki se ne more odločit, ali bi bila nacionalistka, glede na to, da jo je med drugim, nekaj časa nazaj zaskrbel pritok migrantov v ta del Evrope, ki je, vsaj tako se zdi, že tako in tako zasičen z nekimi, nam neznanimi in ne vedno prijaznimi kulturami, ali bi se zavzemala za premagovanje predsodkov, kar se tiče narodnosti in vere.

Torej, moje ime in priimek sta slepilo. Ne, da nista resnična, resnična kot le kaj. Ampak hkrati sta tudi edinstvena krinka. S tem imenom se lahko pomešam kamorkoli. Sprejmejo me tako čefurji, kot Slovenkoti. In tako mi je všeč, ker vas imam vse rada, ne glede na poreklo.

No, pa da ne bom preveč skrivnostna. Moj priimek ima germansko poreklo. Izhaja iz priimka Schimitz, ki se je v času Kraljevine Jugoslavije, po takratni modi okitil s tako željenim IČ-em. No in tako se je očetova družinska veja (kar je, od kar pomnim povod za njegovo silno negodovanje), poimenovala s srbskim priimkom :D. Če malce pobrskate, boste v Srbiji našli cel kup Simičev, takih s mekanim, kot tistih s trdim ;). Celo nekaj slavnih se najde.

Ironija vsega skupaj pa je ta, da je moj oče čisti arijec. In ljubi severnjake. Skandinavce, Nemce, Švede. Itd, itd…. Če je kdo »čefur« (oprosti mi mama) v naši družini, je to moja mati, ki je pol zamejska Slovenka, s hrvaške strani, pol Črnogorka.

Tisti, ki poznate Črnogorce, morda veste, da se pogosto še vedno delijo na klane. Točno se ve kateri priimek pripada kateremu klanu in v katero področje Črne gore. Moja mati, svojega  pravega očeta Črnogorca sploh nikoli ni poznala. Živela in odraščala je v Sloveniji, s slovensko govorečimi starši. So jo pa kmalu po prihodu v moje rojstno mesto, meni nič, tebi nič, pa čeprav ji ni bilo kaj prida do tega, pod okrilje vzeli razni strici Črnogorci, ki so jo brez zadržkov opozorili, da je iz njihovega klana in zatorej član nekakšne familije. Da ne bo pomote, pravoslavne familije. In lahko si predstavljate kakšen šok so doživeli, ko je vzela Slovenca (sicer s srbskim priimkom, recimo, da je res, ali je pa popolnoma nezaveden Srb, ki bi ga bilo potrebno linčati) in za povrh vsega, še svojo hči poimenovala Alma. Nekoč mi je eden od teh neželjenih botrov priznal, vidno užaloščen ob dejstvu, da ima njegove gore list muslimansko ime, da me nikdar ne bi zmogel tako klicati in da je vesel, da imam dve imeni :).

»Zvaću te Eliza, jeboga!«

 Pa ni bila mati tista, ki me je poimenovala. Ko sem se rodila, sem bila najprej Špela. Pod tem imenom so me vpisali v rojstno knjigo in ga bili kasneje, ko je od nekje, ves evforičen privihral moj oče (takrat so ženske še rojevale striktno same), prisiljeni spremeniti:

»Alma bo.«

Elizabeta je le dodatek. Če vas pa slučajno zanima, je latinska različica Špele. :)

Tako da, moje ime ni muslimansko. Dobila sem ga po Almi Mahler, znani fatalki, ki je nekaj descem konkretno preuredila življenja. Med drugim slavnima Mahlerju in Gropiusu. Kaj čmo. Nomen est omen :P. Alma pomeni tudi duša v španščini, jabolko v madžarščini in blagodarna v latinščini.

Je pa sila smešno vsakokrat, ko me kdo vpraša po imenu in vidim kako nabira gube na čelu in mozga. In potem sledijo vprašanja. To, da sem čefurka… Do tega pride tako rekoč vsak…. Kar sledi, je navadno…

»A si muslimanka?«

»Em ne, nisem.«

In potem spet mozga….

Ok. Alma naj bi bilo muslimansko ime, Simić je srbski priimek… Koji k… ? Verjetno je mati Bosanka, ampak kateri Srb zaboga dovoli ženi sami poimenovati otroka, pa še z muslimanskim imenom? Zmeda.

»A si prepričana? Pa saj ni treba, da ti je zato nerodno.«

Smeh.

»Če bi bila, sem prepričana, da mi ne bi bilo nerodno.«

Veliko mi jih ne verjame. :) Mislijo, da sem prodana duša.

Takole je. Če me vprašate, ali sem čefurka, ne vem kaj zaboga naj bi vam na to vprašanje odgovorila. Tri četrtine moje krvi je slovenske. Tole je moj materni jezik. Tiste četrtine, ki je južnjaška, pa nikakor nisem pripravljena zanikati. Ker jo ljubim. Ljubim njen patos in temparament, njen sočen humor, njeno vročekrvnost in čustvenost…. Po drugi strani pa sovražim balkanjado, tisto šlampasto, »šta češ mi«, anarho- brez kakršnegakoli pravila ali zakona, ker to je tisto, dragi moji, tisto slabo, kar smo prinesli z Juge in potegnili v ta čas, v Evropo, za katero smo mislili, da nas bo spremenila in nam pomagala. Po drugi strani pa…. Glede na to, da smo to storili…. Balkanci smo. Jp. Nihče nam ni kriv. Taki smo. Za stanje, ki ga imamo ne moremo krivit niti Evrope, ker heh, v Evropi imajo stvari precej bolj zakonsko pošlihtane. Nam pa to ne ustreza. Večina ne želi imeti nikakršnih pravil, po drugi plati pa jih zahteva, za tiste, ki vidno kršijo zakone…. Balkanci. No…recimo severni Balkanci, če vam je ljubše. Naprednejši Balkanci.  Ki smo se po odločitvi na nekem referendumu in mimogrede, to je bil edini referendum v naši zgodovini, ki se ga je udeležilo več od 36 procentov prebivalstva-prvi in zadnji, odcepili od ostale balkanjade in se odločili, da se gremo Evropo. Zdaj pa krivimo Evropo, da je vse narobe in jokamo po Jugi.

Torej vse te opredelitve in to predalčkanje… Vse to je brez veze. Zanima me koliko od vas, je zdaj, ko sem vam lepo opisala okoliščine, glede svojega imena, spremenilo mnenje o meni.  In ali se vam to zdi pravično? Pa pustimo mene. Meni ne bi moglo biti bolj vseeno. In po svoje sem oboje. Slovenka in čefurka. Sprašujem vas o ljudeh, ki so konstantno stigmatizirani zaradi svojega imena. Ki se lahko naučijo jezika, vklopijo v družbo, pa bodo vsakič, ko bodo omenili svoje ime, deležni tistega pogleda….

Vem kako je biti tujec. Tri leta sem živela v tujini. Zato se znam prestaviti v to vlogo. Vem kakšno življenje je tam, ravno zaradi prevelike količine tujcev. Koliko kriminala, nezadovoljstva… Koliko večja razslojenost kot pri nas, prepad med nezaposlenimi, neintegriranimi, velikokrat ilegalnimi migranti in legitimnimi državljani. Kako močan je nacionalizem, gnus pred tujci, itd, itd… In btw, tudi sama sem ga bila deležna. Bila sem le tujka, kot vsi ostali. Madžar, Poljak, Romun, Albanec, Rus, Ukrajinec, Moldavec, Kitajec, Kenijec, Sierraleonec, Ugandčan…. Ali Slovenec.  Vsi smo bili isti umazani, usrani tujci. Skoraj brez možnosti za kvalitetno zaposlitev, integracijo, obsojeni na ghette…

No. Jaz ne. Kot sem rada poudarjala, sem bila tam zaradi ljubezni, ne zaradi kruha.  Pa me zato niso imeli nič raje, le malce bolj radovedno so me opazovali. Živela sem v vili blizu morja. In nič mi ni manjkalo.  Razen tega, da bi bivši tašči in tastu, kdaj pa kdaj, če bi le lahko, s kvačko iztaknila oči. Ker sta se tako vidno sramovala, da ima njun sin tujko. Ciganko.  Za vse svetnike, sveto blaženo devico in jezusa kristusa, sin direktorja banke, je domov privlekel umazano Slovanko! Če bi se sprijaznila z vlogo gospodinje, bi me morda lahko zadovoljivo skrili v hiši… Ne, nič materialnega mi ni manjkalo, razen tega, da so me vsi po vrsti, razen nekdanjega partnerja, samo po sebi obravnavali, kot, da sem nekaj umazanega. Če bi se še tako trudila, bi se nikoli ne mogla v resnici asimilirati.  In nezadovoljstvo, ljudje božji, nezadovoljstvo ob tem, ko te nihče ne sprejme, je grozljivo. Zdaj pa… Gre za dve državi, ki sta si po kulturi, veroizpovedi, običajih in podobnem zelo blizu… In če se jaz nisem bila sposobna asimilirati, jaz, ki nikdar nisem bila pretiran domoljub, ki sem zelo odprta in fleksibilna… Kako lahko to realno pričakujemo od ljudi, ki prihajajo k nam od tako daleč? Država, v kateri sem bivala ima dolgoletne izkušnje s tujci, pa ji ni uspelo rešiti problematike, ki je nastala. Nestrpnost je le posledica teh dolgoletnih izkušenj. A resno mislimo, da bomo temu kos?

Ne vem če mi sledite. Govorim tako o tujcih, ki jih popolnoma razumem, kot tudi o domačinih,  ki jih prav tako popolnoma razumem. A si mislite, da nekatere evropske države, že leta in leta  ne poznajo več kvalitete življenja, kot jo imamo (za enkrat še) pri nas? In glede na to, da se že tako obkladamo z vzdevki, kot so čefur in podobnimi… Pa smo vrsto let bivali v isti državi….

Vprašam se, kako zaboga ohraniti človeškost in ubrati zlato sredino. Tako, da bomo tukaj in zdaj ohranili kvaliteto življenja, ki si jo zaslužimo, pred vsem pa, ki si jo zaslužijo naši nasledniki in da bomo pri tem ohranili svojo empatijo, da ne bomo prepolni predsodkov, da ljudi ne bomo sodili glede na narodnost, jezik ali vero… Vedno bolj mi postaja jasno. Odgovor se ponuja kar sam po sebi. Nemogoče je.

 

 P.S. Bi vljudno prosila, da se te objave ne deli naprej s tega mesta.

profileimage
Všeč mi je
6
Komentarji
37
Lara Arh
1
May 26, 2018
Mnjah. Sama sem izkusila 'slovenski' nacionalizem kot pol italijanke. Pa ne, da bi ga želela krstiti 'slovenskega', ker nacionalizme srečaš vsepovsod. Srečala sem jih kajpak tudi v 'Italiji', kot pol slovenke: gre za miks gnusa, strahu pred neznanim, različnim. In tako sem bivala, bivam in javverjetneje bom do konca življenja bivala. In mi maštamo o integraciji tujcev na ozemlju, kjer nas še naša domovina noče sprejeti??? Iluzij imam poln kurac in z njo tudi celo humanistiko. Hipokrizija
Ampak po drugi strani, apriori, nikomur ne zapiram vrat. Vse ostalo je le kupček besed, ki se sicer kepo slišijo, a še sebe v bistvu ne napitajo. Prečudovit zapis Alma, hvala.
#37
Ana Kos
0
Jan 16, 2016
hehe, še to, ker si Elizabeta, bi bila lahko - namesto Špele - Lizika :)

Elizabeta - pomen, kaj nekaj z Bogom - "el", beta se mi pa zdi, da ima zvezo s hišo ... Recimo: hiša Boga! :)
#36
Ana Kos
0
Jan 16, 2016
O, meni si zdaj pa res zbudila radovednost, prej prav nikoli nisem razmišljala, kam spadaš - če kam! :))

Praviš, da Alma pomeni "duša v španščini, jabolko v madžarščini in blagodarna v latinščini". Oprosti, morda si kje zapisala, pa nisem bila dovolj pozorna, zanima me, kakšnega izvora potem je tvoje ime? Muslimanskega ali ne?
Meni je sicer vseeno, katerega izvora je, zdi se mi pa zelo zanimivo vedeti o izvoru in pomenu imena.

Sicer pa, ko me je pred leti, ko so bili moji otroci še majhni, videl kakšen "južni brat", je prav široko zategnil: "Pa ti nisi Slovenka!" Evo, nisem Slovenka, ker imam veliko družino ;)

Jaz sem po prednikih, sledili smo nekaj stoletij, tja do približno l. 1600 po obeh straneh, po atu in mami, kmečkega rodu. Ampak moj mož pravi, da sem tako občutljiva, da imajo gotovo kaj vmes grofje Blagaji :) :D

O poroki s tujcem, tujko. Lahko je težko, zaradi razlik, ki so ... že tako je lahko zateženo to zakonsko življenje :D Ampak zadržkov do pripadnikov drugih narodnosti pa res nimam. Zaradi pripadnosti narodnosti ne, čisto druge stvari so tiste, ki me motijo ali pa bi me skrbele ...
#35
Sponko
2
Jan 16, 2016
*Alma, hvala za pozornost, ki mi jo nameniš.
Tudi to odraža širino in prepriča, da nisi zaplankana, le tu pa tam malo zagrenjena, sicer pa veliko optimizma še naprej.

Res je v reku, raznolikost nas bogati, resnica.
#34
mike 1968
1
Jan 16, 2016
Alma, seveda je bil tudi moj komentar v slogu provokacije ;) Vsak dekolte pa je nekaj posebnega, kot prstni odtis ali DNK ;) in seveda je vsak lep, pa naj si bo malo manj napolnjen ali malo več ;)
#33
Liza Whiteapple
1
Jan 16, 2016
Lara :D, mogoče izgubljen v vesolju? :P Ja. Tudi meni so všeč. Nikoli si nisem postavljala preveč vprašanj glede porekla ljudi, razen, v primeru, ko je bilo le-to moteče (razni nacionalizmi itd.).
#32
Liza Whiteapple
1
Jan 16, 2016
Azra :). ja lepa hvala na komplimentu. Seveda ostajam takšna, drugačna niti ne znam bit :). Zdaj pa kakor me pač kdo doživlja. Lp
#31
Lara Arh
1
Jan 16, 2016
Čuj, kako etiketo bi si pa moral prislužit pola slovenc in pola italjan? Tut sama sem se največkrat počutila primerjano z drekom (tistim feeeeejst zaudarjajočim)... etiket mi pa res niso limal, tak, da sem sami seb vedno djala, da nisem ni pes, ni maček, so mi pa vedno bili vsi asimilirani tujci bližje od Slovencev ;) :) :) Ampak so tudi taki ok. Vsekakor... le bolj redki so ;) :) :) Al ja? ;)
#30
Liza Whiteapple
0
Jan 16, 2016
Sponko, trenutno se niti ne gibljem po blokovskem naselju, sem se pa marsikje gibala :). Sem v konstantmem gibanju in migraciji :). Kar se tiče svetovljanstva- ah, sama sebe imam na žalost za precej zaplakano tukaj v Sloveniji. Veliko stvari, mest in držav je, ki jih še nisem videla in ki bi si jih srčno želela. Ne bi želela storiti take napake, da bi bila prehitro zadovoljna. Morda je ta zapis nastal zato, ker mi gre blazno na jetra ravno zaplankano moraliziranje. Ne morem pomagat, ampak ljudje tako radi odkrivajo toplo vodo... in to brez vsake izkušnje ali podrobnejšega stika z rečjo o kateri govorijo...
#29
Liza Whiteapple
1
Jan 16, 2016
Mikey, seveda sama sebe nikdar ne bi označila s čefurko :). ko smo že pri tem, pa tudi nikogar drugega ne bi. Malce provociram s tem izrazom :). Kar se pa jošk tiče... še nisem naletela na takega džentelmena, ki bi en sam pogled nanje tako visoko cenil :D. Zdaj pa, razlog lahko iščeš v pomanjkanju džentelmenstva, ali pa v dekolteju ;).
#28
Azra .
3
Jan 16, 2016
Alma, ne glede na tvojo narodnost si zame CARICA.
Tudi moja zgodba je podobna. Mama čistokrvna slovenka, oče srb- še huje hercegovec.
Sem bila pred mesecem dni v Sarajevu in sem ponosna na svojo polovico južne krvi. Tam so ljudje zadovoljni, veseli, sproščeni itd., pa imajo nižje dohodke kot mi.
Ostani takšna kot si.
#27
Sponko
2
Jan 15, 2016
*Špela &Alma;
Ko sem prvič opazil tvoja modrovanja sem opazil širino, razgledanost, tudi razumevajočo dušico. Hotel sem še več in si priklical še nekaj vizualnih podob iz drugih strani in slika je bila že jasnejša, navdušenje pa kar traja.
Tole brskanje po preteklosti in razlaganje rodovnika me je prepričalo, da si svetovljanka z vsem kar nosiš seboj. Verjetno se giblješ v kakšnem blokovskem naselju, kjer so taka in podobna spraševanja vsakdanja, obred spoznavanja :-) in ločevanja med te in one. Nič pretresljivega.

Nekje sem že zapisal, da je znosna priseljenost od drugod, 7% tujcev, kar je še obvladljivo.
Sicer smo pa lahko vsi skupaj v veliki godlji, domorodci in prišleki.
#26
vanjo trentelj
0
Jan 15, 2016
He, he, Dajana tele 10% nas Slovencev si pa malo preveč napisala. Ali nas ni celih 6%?
#25
mike 1968
1
Jan 15, 2016

Čefurka ali ne čefurka, to je sedaj vprašanje.

Je pa zanimivo, da je neko mojo znanko, ki ji je ime Sabina nekdo vprašal ali je ona čefurka? HM

Priimki, ki se končajo na Č, še ne pomenijo, da so iz Juga. Poglej samo priimek KOVAČ. Gre za slovenski in hrvaški priimek in še bi lahko našteval.

Pa lep pozdrav!

Špeliiiii.....

Spela, Pokaz Joske! - YouTube

Spela Pokaz Joske :D
#24
Liza Whiteapple
0
Jan 15, 2016
Pismu, al mi je všeč :). Je to simptom česa? (postaja zelo previdna)
#23
Liza Whiteapple
0
Jan 15, 2016
lol :D
#22
CD Vito
1
Jan 15, 2016
https://www.youtube.com/watch?v=Tt6_65LDZ60

ARKONA - Yarilo (Official) - YouTube

On "Goi, Rode, Goi" Arkona, the Pagan Metal mongers revolving around frontlady Masha Scream, give the legends and tradit
#21
Lara Arh
1
Jan 15, 2016
Tudi takih se nekaj najde :) :) :) :)
#20
Liza Whiteapple
1
Jan 15, 2016
Ja, a ne, CD Vito? Se strinjam.
#19
CD Vito
3
Jan 15, 2016
Ha, Lara, ampak mora biti zanimiva situacija za tistega, ki ni zakompleksan - pa ga ne marajo domačini, za rojake je pa house nigger. Take mam rad, mišljeno tudi šire in v prenesenem pomenu.
#18
Pokaži več komentarjev
Liza Whiteapple
Liza Whiteapple
Objavil/a 2016-01-15 12:33:20 (Jan 15, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Beautiful trap
Balada o dlaki Agati
Autunna
Vesoljna dvojina
Kadilski fleš :)
Sivina
Je ne sais pas
Tabula rasa
O svojeglavosti, mrhovinarstvu, estetiki, minimalizmu in lepoti
Hipna nedeljska melanholija
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
April 2021
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj