Meda Polna Skleda

Prijatelji (3)
Jaka Lumbar
Branko Gaber
Kolmanič Barbara
Spremljevalci (3)
Samo K.
Jaka Lumbar
Dajana Babič

Kategorija: menjava.matic

NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

ADMINI IN ČLANI STRANI
ZADNJE OBJAVE
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2023
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Dodajanje matic, menjava matic

Meda Polna Skleda
23.01.2023 16:01 (pred 6 dnevi)

Matico včasih zamenjajo čebele same, včasih pa to stori čebelar, če se čebele strinjajo. Čebelar lahko matice dodaja po mili volji, na sprejetje dodane matice pa rečejo zadnjo besedo čebele. Na silo in kar tako že ne gre. Uspešna bo zamenjava takrat, ko bodo čebele same pričakovale mlado oplojeno matico zaradi spremenjenega stanja čebelje družine, k slednjemu pa čebelar lahko pripomore s pravimi ukrepi in ob pravem času.

Dodajanje matic čebeljim družinam je eden izmed najzahtevnejših posegov v čebelarstvu, zato zahteva od čebelarja poznavanje življenja čebel in zmožnost opazovanja čebel, da dovolj zanesljivo predvidi potrebe čebelje družine.

V večini primerov menjamo matico zaradi njene starosti in posledično njenega zmanjšanega obsega zaleganja. Starost matice zlahka ugotovimo, če je matica označena, težava je z neoznačenimi maticami.

File:Queen Bee Alone.jpg - Wikimedia Commons

Znaki stare in opešane matice so zmanjšani obseg zalege, presledkasta zalega, delavska zalega je pomešana s trotovsko zalego. Stara matica se premi

Dodajanje, menjava – vsak čebelar po svoje in drugače

Meda Polna Skleda
19.06.2018 15:44 (Jun 19, 2018)

Zaradi spremenjenih okoljskih pogojev in vsled zatiranja varoze se stare čebelarske prakse spreminjajo. Matice je treba menjati kar je mogoče pogosto, vsako sezono vsaj na polovici čebeljih družin. Noben poseg v čebelarstvu ne povrne tako naglo vloženih sredstev, kot je vlaganje v mlade matice iz tistih rodov, ki so izkazali dobre gospodarske lastnosti.

Uporaba zrelih matičnikov je več ali manj preprost in poceni način pomlajevanja čebeljih družin. Najzahtevnejši del vzreje matic je vzreja do matičnika – odbira, priprava matičarja in rednika, cepljenje, zorenje …, od česar je v največji meri odvisna kvaliteta matice, je v primeru nakupa zrelih matičnikov prepuščena strokovnjaku. Čebelar nato poskrbi za dozorevanje, oploditev in dodajanje matic čebeljim družinam. Slednje sodi praviloma med rutinska opravila iz vsakdanje čebelarske prakse.

Idealne razmere za dozorevanje matic so pri temperaturi 34 °C in 70 – 80 % relativni vlagi. Med prevozom matičnikov je treba preprečiti tako ohlaja

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj