Članek
Coronavirus in solidarnost v svetu... 7.nadaljevanje
Objavljeno Apr 01, 2020

Kakšen bo svet po koronavirusu? Štiri možne prihodnosti /prevod iz prispevka na povezavi spodaj/

 Z gospodarskega vidika so štiri možne prihodnosti: sestop v barbarstvo, močan državni kapitalizem, radikalen državni socializem in preobrazba v veliko družbo, ki je zgrajena na vzajemni pomoči. Različice vseh teh prihodnosti so popolnoma možne, če ne enako zaželene.

Naše ekonomske predstave

Že 40 let obstaja široko ekonomsko soglasje. To je omejilo sposobnost politikov in njihovih svetovalcev, da vidijo razpoke v sistemu ali si predstavljajo alternative. To miselnost poganjata dve povezani prepričanji:

- Trg je tisto, kar prinaša dobro kakovost življenja, zato ga je treba zaščititi

- Trg se bo po kratkih kriznih obdobjih vedno vrnil v normalno stanje

Ta stališča so skupna mnogim zahodnim državam. Vendar so najmočnejša v Veliki Britaniji in ZDA, za obe pa se zdi, da sta slabo pripravljeni odgovoriti na COVID-19.

Štiri prihodnosti

Da bomo lažje obiskali prihodnost, bom uporabil tehniko s področja prihodnjih študij. Vzamete dva dejavnika, za katera menite, da bosta pomembna za prihodnost in si predstavljate, kaj se bo zgodilo v različnih kombinacijah teh dejavnikov. Dejavnika, ki ju želim uporabiti, sta vrednost in centralizacija. Vrednost se nanaša na tisto, kar je vodilno načelo našega gospodarstva. Ali svoje vire uporabljamo za čim večje izmenjave in denar ali jih uporabljamo za čim boljše življenje? Centralizacija se nanaša na načine, kako so stvari organizirane, bodisi z veliko majhnimi enotami bodisi z eno veliko poveljujočo silo. Te dejavnike lahko organiziramo v mrežo, ki jo lahko nato napolnimo s scenariji. Tako si lahko zamislimo, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se poskusili odzvati na koronavirus s štirimi skrajnimi kombinacijami:

1) Državni kapitalizem: centraliziran odziv, ki daje prednost menjalni vrednosti

2) Barbarstvo: decentraliziran odziv, ki daje prednost menjalni vrednosti

3) Državni socializem: centraliziran odziv, ki daje prednost zaščiti življenja

4) Medsebojna pomoč: decentraliziran odziv, ki daje prednost zaščiti življenja.

Vec na povezavi: What will the world be like after coronavirus? Four possible futures

Vredno si je vzeti čas, prebrati članek in se globoko zamisliti! 

Takole pa se trenutno odzivajo na različnih koncih sveta!

Open Letter from Prof Sucharit Bhakdi to Chancellor Merkel

An Open Letter from Dr. Sucharit Bhakdi, Professor Emeritus of Medical Microbiology at the Johannes Gutenberg University Mainz, to the German Chancellor Dr. Angela Merkel. Professor Bhakdi calls for an urgent reassessment of the response to Covid-19 and asks the Chancellor five crucial questions. The let­ter is dated March 26. This is an unofficial translation.

Bill Gates makes a prediction about when coronavirus cases will peak - Video

Bill Gates, co-founder of the Bill and Melinda Gates Foundation, weighs in on the coronavirus pandemic, saying the number of US cases has not yet peaked and the country won't likely be able to return to normal life by April.

Sem spadajo tisti, ki vedo kaj je solidarnost...  

V Slovenijo prispela nova pošiljka 20 medicinskih respiratorjev

Zadnje dogajanje v povezavi s širjenjem novega koronavirusa - Od 20 medicinskih respiratorjev, ki so danes iz Kitajske prispeli v Slovenijo, jih bo deset prejel UKC Ljubljana in deset UKC Maribor.

Slovenija se je ob širjenju bolezni covid-19 odločila za naročilo dodatne opreme. Kot je pred nekaj dnevi pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, je zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbe za več izdelkov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med drugim so se odločili tudi za nabavo nekaj več kot 570 medicinskih respiratorjev.

V Iran prispela zdravstvena oprema iz evropskih držav

Svetovna banka: Revščina neizogibna za 24 milijonov Azijcev

Iran je eno največjih žarišč novega koronavirusa, oblasti pa so večkrat potožile nad nezmožnostjo ukrepanja proti bolezni zaradi ameriških sankcij. Francija, Nemčija in Velika Britanija so zdaj prvič uporabile sistem Instex in poslale zdravstveno opremo. 

Francija, Nemčija in Velika Britanija so medtem Iranu poslale zaloge zdravstvene opreme. Ameriške sankcije so zaobšli z mehanizmom Instex, ki je bil s tem namenom vzpostavljen že pred več kot letom dni, a je šele zdaj zaživel v praksi. Zdravstvena oprema je že prispela v Iran, je potrdilo nemško zunanje ministrstvo in dodalo, da si v okviru Instexa zdaj prizadevajo za nadaljnje transakcije, ki bi jih izvedli v sodelovanju s sorodnim iranskim mehanizmom STFI.

Kitajska postavlja bolnišnice v Pakistanu

Na Kitajskem znova veliko večino novih primerov (48) predstavljajo vneseni primeri. Poleg tega je po navedbah oblasti danes za boleznijo covid-19 umrl en človek. Širjenje okužb naj bi oblastem, vsaj po uradnih podatkih, uspelo spraviti pod nadzor.

Kitajska ob strani nadaljuje svojo "diplomacijo mask" in pomoč številnim državam. Začasne bolnišnice bodo zdaj postavili tudi v Pakistanu, ki je s 1500 primeri in 20 smrtmi ena bolj prizadetih držav na območju.

Russia may send plane with medical equipment to US by end of day

MOSCOW, March 31. /TASS/. Russia may send a plane with medical equipment and protection gear to the United States already on Tuesday, Russian president’s press secretary Dmitry Peskov told TASS.

Sem spadajo tisti, ki najprej mislijo nase... 

Spomenica sproščenih o zunanjih sovražnikih in zdravstveni katarzi

Podpisniki spomenice Katedrale svobode so včeraj iz svojih usnjenih foteljev ugotavljali, da Janševa vlada deluje popolnoma drugače: učinkovito, inkluzivno in odgovorno. Odkrivali so podobnosti med sedanjo in Demosovo, saj sta se obe soočili »z zunanjim sovražnikom Slovenije – pred tridesetimi leti je bila to invazija oboroženih sil JNA, danes invazija novega korona virusa.«

Mestu New York zaradi številnih mrtvih primanjkuje mrtvašnic

Nespoštovanje ukrepov

V New Yorku pa kljub epidemiji ljudje ne spoštujejo opozoril, kot je varnostna razdalja. Ko je, recimo, na Manhattan prispela vojaška ladja bolnišnica Comfort, ki bo s 1000 posteljami za zdravljenje s koronavirusom nepovezanih primerov nekoliko razbremenila bolnišnice, so se ljudje dobesedno gnetli ob obali, da bi jo fotografirali. Ladja ima tudi 12 operacijskih sob in 1.200 zaposlenih.

Čeprav je zagrožena kazen za kršenje ukrepov 500 ameriških dolarjev, pa je newyorški župan Bill De Blasio ukazal policiji, da je razkropila množico.

Podobno so konec tedna aretirali lastnika bara v Brooklynu, ki ni upošteval ukaza o zaprtju lokalov, temveč je stregel pijačo gostom. Policisti so do konca prejšnjega tedna obiskali 7667 barov in restavracij in odkrili, da jih je bilo zaprtih le 5867. Večini kršilcem so izrekli opozorila.

Vrh epidemije v New Yorku pričakujejo 5. aprila, kar je 35 dni od prvega testiranega okuženega z virusom SARS-CoV-2.

Kako izgleda situacija v svetu 31.3.2020?

Covid-19  - BLOOMBERG - Updated: 31. Marc 2020, 20:22 MEZ

Confirmed cases worldwide 832,902   Deaths worldwide  41,174 

-------------------------------- BLOMBERG -------------------------------------------

Mapping the Coronavirus Outbreak Across the World / Coronavirus v svetu

Where deaths have occurred     Deaths      Cases   < povezava

Updated: Daily                                               /  Azurirano: Dnevno

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kako izgleda situacija pri nas in nasih sosedih 31.3.2020?

Coronavirus in solidarnost v svetu... start

Coronavirus in solidarnost v svetu... 2.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 3.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 4.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 5.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 6.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 8.nadaljevanje