Članek
Coronavirus in solidarnost v svetu... 8.nadaljevanje
Objavljeno Apr 02, 2020

Karantena skupnosti = Zapora = Vojno stanje? 

Karantena je začasna prisilna osamitev ljudi zaradi suma okuženosti, z namenom preprečitve širjenja nekega nevarnega pojava.

Zapora je omejitev javnega prometa, delovanja, gibanja...

Vojno stanje je uvedba neposrednega vojaškega nadzora nad običajnimi civilnimi funkcijami s strani vlade, zlasti kot odziv na začasne izredne razmere, kot sta invazija ali velika nesreča...

Izredne razmere niso izredno stanje!

Izredno stanje pomeni suspenz ustave, je, kot opozarjajo nekateri avtorji, še posebej pomembno, da s takšnim stanjem upravlja oblast, ki razume pomen samoomejevanja in upošteva horizont vrnitve ustavnosti. Razglasitev izrednega stanja v ustavno-pravnem smislu pomeni, da lahko predsednik republike razglaša uredbe z zakonsko močjo, s katero celo omejuje za določen čas človekove pravice. Takšno pooblastilo, se uporabi kadar gre dejansko za vojno ali za neposredno vojno nevarnost. Izredno stanje je samo samo za tak položaj.

Izredne razmere - z razglasitvijo izrednih razmer se lahko uvede policijsko uro, omeji gibanje po mestu, zapre javni promet, odredi racioniranje hrane, odstrani vozila z ulic in podobno. 

Zdaj imamo stanje resne epidemije svetovnih razsežnosti. Odpravljajmo jo v miru, ogroženi so ljudje.To je katastrofa, ni pa izredno stanje v pravnem smislu.

WHO zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere po vsem svetu

Slovenija je 12. marca 2020 ob 18. uri na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom razglasila epidemijo. Odredba o razglasitvi epidemije velja od 18. ure. Aktiviran je tudi državni načrt. Podlaga za razglasitev epidemije je strokovno mnenje NIJZ. S tem sledimo včerajšnji razglasitvi pandemije Svetovne zdravstvene organizacijeRazmere v Sloveniji in svetu natančno spremlja tudi Sekretariat Sveta za nacionalno varnost. Ministrstvo za zdravje, Vlada RS in drugi pristojni organi javnost sproti obveščajo o razvoju dogodkov na spletnih straneh in družbenih omrežjih (Twitter Vlada RS, Facebook Vlada RS). Tukaj DRŽAVNI NAČRT ZAŠČITE IN REŠEVANJA OB POJAVU EPIDEMIJE OZIROMA PANDEMIJE NALEZLJIVE BOLEZNI PRI LJUDEH

Takole pa se trenutno odzivajo na različnih koncih sveta!

Izredne razmere:  Zaradi s strani WHO razglašene pandemije COVID-19 so nekatere države uvedle izredne razmere. Te države so: ZDA, Madžarska, Slovenija, Srbija, Albanija, Mehika, Portugalska, Avstralija (v delih), Avstrija, Italija, Indija, ...   

Zapora mej - Danska, Poljska, Rusija, Slovaška, Češka, Avstrija, Slovenija, Madžarska....

Podelitev izjemnih pooblastil vojski na odboru DZ-ja ni dobila podpore

Predlog bi lahko poslanci obravnavali že v četrtek na izredni seji

Člani odbora za obrambo so več ur obravnavali predlog, s katerim bi podelili izjemna pooblastila Slovenski vojski pri širšem varovanju državne meje. A ker vlada ni upoštevala podanih pripomb, so potrebno podporo odrekli v LMŠ-ju in SD-ju.

Ker je dvomil v ukrepe, je padel v nemilost vlade

Le dan po tem, ko je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivan Eržen javno podvomil v smiselnost novih ukrepov proti COVID-19, je vlada zamenjala tri člane sveta NIJZ. To ji daje proste roke pri izbiri novega direktorja.

Po zakonu o nalezljivih boleznih je sicer za izvajanje nalog ob izbruhih in epidemijah pristojen NIJZ, ki je zadolžen za pripravo programov za preprečitev bolezni in to v skladu s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Izvajanje ukrepov ob NIJZ spremljajo še območni zavodi za zdravstveno varstvo in zdravstveni inšpektorat.

Na Madžarskem razglašene izredne razmere

Na Madžarskem so sicer od 11. marca v veljavi izredne razmere. Parlament je v ponedeljek sprejel zakon o izrednih razmerah za nedoločen čas, ki Orbanu omogoča neomejeno vladanje, dokler vlada sama ne bo ukinila izrednih razmer.

Beijing will pay 'an enormous reputational price' for its handling of coronavirus

Beijing will face enormous reputational damage due to its handling of the coronavirus outbreak when it was in its nascent stage, according to The Australian's Foreign editor Greg Sheridan.

Peking bo za ravnanje s koronavirusom plačal "izjemno ceno za svoj ugled"

Peking se bo utrpel velikansko škodo na ugleda zaradi ravnanja ob izbruhu koronavirusa, ko je ta bil v fazi nastajanja, poroča avstralski urednik za zunanje zadeve Greg Sheridan.

Nikoli prej viden porast brezposelnosti - brez dela še 6,6 milijona ljudi

Bolezen covid-19 je postala tretji najpogostejši vzrok smrti v ZDA

Število žrtev zaradi okužbe z virusom SARS-CoV-2 v ZDA je preseglo število 5000, med žrtvami tudi šest tednov star dojenček. Ob tem močno narašča brezposelnost, v zadnjem tednu je 6,6 milijona Američanov oddalo zahtevek za nadomestilo.

This is One of Two Hospital Ships in the Mercy-Class Maintained by the U.S. Navy

Detailing the development and operational history of the USNS Comfort (T-AH-20) Medical Support Vessel.

The USNS Comfort is one of two hospital ships in the Mercy-class maintained by the United States Navy.  Hospital ships in service with the USN were originally assigned two mission sets that continue to this day: firstly, they serve as a large, mobile floating medical facility that provides surgical acute care in support of US military forces when operating in hostile theaters; secondly, their mission is to serve as a floating hospital for use by a number of government-supported agencies in assistance to victims of natural disasters while also providing international humanitarian relief.  Comfort makes her home in port at Baltimore, Maryland, while her sister ship, USNS Mercy, is docked on the West Coast.

Scheitert Italien, scheitert Europa

Das Virus fordert die Europäische Union weniger als wirtschaftliche, denn als menschliche Gemeinschaft. Doch wie langsam diese gegenseitige Hilfe anläuft, ist unverzeihlich.

Če zavozi Italija, zavozi tudi Evropa 

Virus zahteva od Evropske unije manj odziva kot gospodarske skupnosti in vec odziva kot človeške skupnosti. Neoprostljivo je, kako počasi se aktivira medsebojna pomoč.

V Mehiki v boju proti koronavirusu razglasili izredne razmere

Ciudad de Mexico, 31. marca - Mehiška vlada je v ponedeljek v boju proti pandemiji novega koronavirusa razglasila izredne zdravstvene razmere, ki bodo v državi v veljavi najmanj do 30. aprila. Za covidom-19 je doslej v Mehiki umrlo 28 ljudi.

Sem spadajo tisti, ki vedo kaj je solidarnost...  

Von der Leyen: Naslednji proračun EU-ja bi moral biti Marshallov načrt

Italija ne namerava podržaviti ključnih podjetij

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je za časopis La Repubblica spet pozvala k več solidarnosti v EU-ju in dodala, da bo Evropska unija najbolj prizadetim državam namenila do 100 milijard evrov pomoči, začenši z Italijo

Sem spadajo tisti, ki najprej mislijo nase... 

Slovenija ni izkoristila priložnosti za nabavo zaščitne opreme s Kitajske

Zavod za blagovne rezerve je imel možnost, da zaščitno opremo kupi neposredno od kitajskega državnega podjetja Sinofarm. Vendar do nakupa ni prišlo, ker zakonodaja omogoča le nakup prek slovenskih dobaviteljev, pojasnjujejo na gospodarskem ministrstvu.

Igralniškemu milijonarju mega posel z maskami

Kdo sta podjetnika, ki jima je država prejšnji teden zaupala za skupaj 29 milijonov evrov poslov z dobavo zaščitne opreme? In kdo je novi zaupnik ministra Zdravka Počivalška pri poslih z maskami in drugo opremo?

Novinarka prijeta zaradi kritičnega poročanja. Srbska vlada umika odlok o informiranju.

Srbska vlada bo umaknila odlok, ki jo kot edino v državi pooblašča za informiranje javnosti o epidemiji. Pred dnevi so namreč aretirali novinarko, ki je poročala o nepripravljenosti bolnišnic na novi koronavirus.

Hospitals Tell Doctors They’ll Be Fired If They Speak Out About Lack of Gear

Hospitals are threatening to fire health-care workers who publicize their working conditions during the coronavirus pandemic -- and have in some cases followed through.

Ming Lin, an emergency room physician in Washington state, said he was told Friday he was out of a job because he’d given an interview to a newspaper about a Facebook post detailing what he believed to be inadequate protective equipment and testing.

Modi predana slovaška predsednica usklajuje masko z garderobo

Na Slovaškem maska sicer ni obvezna

Sredi izbruha novega koronavirusa je pozornost družbenih omrežij pritegnila slovaška predsednica Zuzana Čaputova, ki se je odločila, da se bo svoji predanosti modnemu šiku držala tudi, ko gre za zaščitno masko.

Kako izgleda situacija v svetu 02.4.2020?

 Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

Covid-19  - BLOOMBERG - Updated: 2. April 2020, 20:22 MEZ

Confirmed cases worldwide 1.002,150   Deaths worldwide  51,482

-------------------------------- BLOMBERG -------------------------------------------

Mapping the Coronavirus Outbreak Across the World / Coronavirus v svetu

Where deaths have occurred     Deaths      Cases   < povezava

Updated: Daily                                               /  Azurirano: Dnevno

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kako izgleda situacija pri nas in nasih sosedih 02.04.2020?

Coronavirus in solidarnost v svetu... start

Coronavirus in solidarnost v svetu... 2.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 3.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 4.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 5.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 6.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 7.nadaljevanje

Coronavirus in solidarnost v svetu... 9.nadaljevanje sledi

Kakšen bo svet po koronavirusu?