Tožilstvo predlaga 4 mesece zapora za Bojana Požarja, čeprav so se navedbe v članku izkazale za resnične?! Sodba danes.

Objavil/a Bojan Požar, dne 2020-07-30 ob 07:02:09

Za osvežitev spomina: 7. januarja 2015 na tem portalu objavimo odmevno zgodbo z naslovom "Pijani štajerski policisti. Se zaleteli, nesrečo prikrili in grozili. Komandir pa napredoval." (vir: Požareport, 7. 1. 2015 - tukaj):

Šlo je za navedbe lokalnih virov, ki smo jih pred objavo dodatno preverjali, prav tako smo dan pred objavo zaprosili za uradno stališče Policijske uprave Maribor, ki pa smo ga prejeli šele dve uri po objavi članka, potem ko so našo zgodbo povzeli praktično vsi slovenski mediji. Vse uradne navedbe policije smo potem dodatno vključili v članek.

Sledila je kazenska tožba Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani (zadeva: II K 25672/2016) zoper avtorja članka Bojana Požarja, ker naj bi s člankom žaljivo obtožil (160. člen kazenskega zakonika) uradno osebo - tedanjega komandirja Policijske postaje Lenart Jožefa Kernežo. No, konkretni predmet kazenske tožbe so zgolj naslednji trije inkriminirani stavki v članku, ki se neposredno nanašajo na policijskega uradnika Kernežo, razvidni pa so iz sklepnega razgovora našega odvetnika Franca Rojka iz odvetniške pisarne Matoz:

NESREČA IN RAZKRITO OZADJE

Med glavno obravnavo, ki se je, zanimivo, začela šele junija letos, torej zgolj osem mesecev pred dokončnim zastaranjem zadeve (januar 2021), pa se ne samo izkaže, da sem imel - kot novinar pri opravljanju novinarskega poklica - utemeljen razlog verjeti v resničnost navedb, kar me - zlasti kot novinarja - odvezuje kazenske odgovornosti, ampak se tudi potrdi večina navedb, zapisanih v članku. Pravzaprav se je vse skupaj dogajalo še huje, kot smo takrat, 7. januarja 2016, že vedeli ali samo predvidevali. Na kratko:

- Člani posebne policijske enote, sicer policisti PP Lenart Sebastjan Šipek (ki je službeni policijski avto znamke VW tuareg vozil tudi nezakonito, namreč zunaj delovnega časa), Boštjan Lovenjak in Janez Muršič so 4. decembra 2015 povzročili prometno nesrečo, ko so se okoli 17. ure in 30 minut blizu naselja Spodnja Voličina zaleteli v civilni avto, v katerem sta bila državljan Jožef Horvat in njegov mladoletni sin.

- Na srečo ni bil nihče poškodovan, so pa zato vsi trije policisti pobegnili s kraja nesreče in se kljub ukazu nadrejenih niso pojavili na policijski postaji?!

- Še huje, čeprav so pripadniki posebne policijske enote, so bili po povzročeni nesreči ves čas nedosegljivi na mobilni telefon, tudi doma jih ni bilo, skratka, skrivali so se ter tako onemogočali pošteno razjasnitev okoliščin nesreče in preizkus alkoholiziranosti, na sedežu policije pa so se pojavili šele naslednji dan?!

Kljub temu so bili zelo milo disciplinsko kaznovani, Šipek je denimo dobil zgolj opomin pred prekinitvijo delovnega razmerja, in vsi so še danes lepo in fajn policisti, čeprav je vodstvo mariborske policije po naši objavi vehementno razlagalo medijem, da ima policija "ničelno stopnjo tolerance" zoper takšna dejanja policistov?!

Incident je preiskovalo tudi Specializirano državno tožilstvo, šlo je za višjo državno tožilko Mojco Gruden (SDT), ki pa se za pregon policista Šipka ni odločila zato, ker ga - pozor - policija pač ni kazensko ovadila:

"OŠKODOVANEC"

Tudi naše navedbe, neposredno povezane z Jožefom Kernežo, so se izkazale za resnične:

- "Oškodovanec" Jožef Kerneža, ki se je na sodišču opravičeval, da je bil med prometno nesrečo na dopustu v Mehiki, je po tem incidentu res napredoval v poveljnika posebne policijske enote v Mariboru (*1).

- ... In prav tako Kerneža ni storil ničesar, da bi bili krivci nesreče ter kasneje pobegli in začasno izginuli policisti res primerno kaznovani.

TOŽILSTVO

Pravi pravniški biser pa je predlog okrožne državne tožilke Alenke Mordej, ki je na koncu glavne obravnave za avtorja inkriminiranega članka predlagala kar 4 mesece zaporne kazni, sicer pogojno in s preizkusno dobo dveh let, ter plačilo 2 tisoč evrov - oškodovancu Jožefu Kerneži.

Mordejeva se je pri zagovarjanju tega predloga tudi povsem slovnično zapletla, saj je trdila, da je bil zapis žaljiv (no, vsak, ki prebere te tri stavke, povezane s Kernežo, lahko vidi, da temu niti slučajno ni tako, niti Ž od žaljivosti in niti Z od zaničevanja!?!) in da je avtor članka uporabljal "vrednostne sodbe", a mu hkrati očitala, da so "zapisane trditve in ne menja ali komentar" ...?! 

							 

Da vse to nikakor ne gre skupaj, ve že vsak dijak družboslovne gimnazije in bi to lahko vedela tudi ljubljanska okrožno državna tožilka, ki naj bi imela končano pravno fakulteto in opravljen pravosodni izpiti!? In mimogrede, državna tožilka Alenka Mordej se je prvič pojavila šele na zadnji glavni obravnavi, prej je namreč državno tožilstvo ves čas postopka zastopala neka druga državna tožilka - Jasmina Vesel.

Poleg tega - kako je mogoče, da leta 2020, v državi sredi Evropske unije, državno tožilstvo za opravljanje novinarskega dela zahteva zaporno kazen, in to kljub temu, da se novinarske navedbe, zapisane v članku, med glavno obravnavo dokažejo kot resnične, domnevno žaljive besede do uradne osebe kot oškodovanca pa evidentno niso žaljive?! Če bi obveljala takšna sodna praksa, bi novinarji pri nas očitno lahko samo še nekaj razpredali o politikantskih domnevah, da je Janez Janša mali Orban, zaradi resničnega razkrivanja korupcije in drugih lumparij države ali nosilcev oblasti pa bi jim grozil zapor ...?!

SODBA DANES OB 11.30

Kako bo razsodila okrožna sodnica Ana Klampfer Binder (ki je glavno obravnavo sicer vodila korektno, žal pa obrambi in avtorju teh vrstic ni dopustila izvedbe posameznih pomembnih dokazov in vsaj enega zaslišanja priče), bo znano danes ob 11. uri in 30 minut, ko je na ljubljanskem sodišču v dvorani številka 28 predvidena razglasitev sodbe.

*1 Danijel Lorbek, takratni direktor Policijske uprave Maribor, je 6. aprila letos postal novi direktor Uprave uniformirane policije (vir).

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
tmp S
7
Jul 30, 2020
Pijandure med policaji, ki potem lazejo in krijejo sami sebe niso nic nenavadnega. Nekateri policaji pac niso dorasli svoji sluzbi.
Skrbijo me nekateri dobesedni kriminalci, ki so med njimi (policaji/kriminalisti) in jih sistem ne stestira/sankcionira/izvrze. (dopoldne v "sluzbi pravice", popoldne ali paraleli v "sluzbi kriminala")
Nekateri so v spregi s kriminalci, nekateri ponarejajo listine, nekateri si med opravlanjem dela poiscejo zrtve in jih ob priliki okradejo na najbol podel nacin. Poznam nekaj tega s prve roke.
Ce slucajno pride do sodisca pa sodniki v nasem krivosodju take barabe scitijo kakor se da dolgo.
Preganjali bi tistega, ki opozarja in pokaze na te barabe. Zal Slovenija se dolgo ne bo pravna drzava, ce se to ne bo pocistilo.
Zaradi (upam redkih) posameznikov so si s takimi dejanji tako umazali ime, da v policaju/ kriminalistu marsikdo najprej vidi kriminalca, sele potem policaja/kriminalista v pravem pomenu besede....
#18
Hugo Flander
1
Jul 30, 2020
@Čuj @Fika, ti, ko si f šole hodo... razloži ti meni - bureku, čega je Požar oproščen? Za mene on pač ni krif, ker je Matos tak reko. F procesi je treba krivdo dokazat, da te pol sudja lahko opsodi. Ko te enkrat opsodi, te si šele kao krif. Pol šele gre dalje, da se pritožiš... in šele pol si lahko oproščen. Je tak?
#17
Viktor hajsinger
0
Jul 30, 2020
Je že tu, na preži...

https://www.dnevnik.si/tag/steklina

steklina | Dnevnik

Članki z oznako steklina
#16
Viktor hajsinger
4
Jul 30, 2020
BojanPožar
@BojanPozar
Oproščen!
- 22. po vrsti
- ni bilo nobene žaljive obdolžitve
- poročanje v javnem interesu
Gremo naprej!

Smeškov in dvignjenih palcev ni mogoče kopirati in prenašati sem
Dislektik pa hitro podtika, ker ne zna brati.
#15
Hugo Flander
1
Jul 30, 2020
Ja. Nima fsak take sreče, ko Požar, če se ga loti država s pomočjo prisile...
Levak Sanjin Jašar je Fideli fsaj plačo pir, če je f knižnici na komp napiso na Politokis kaki kao dober koment proti akterom stranke SDS.
-------------

FIDEL pravi Pred 7 let

Pogojna kazen,pha…

vložil sem pritožbo
—————————————-
priTEH NAGNUSNIH TEMPeratURAh
sem si zaželel
topli
kvartir, pa mi podkupljena

sodnica NE PRIVOŠČI!
SRAMOTA.
Vse sem priznal
vse bi še enkrat napisal enako
--------------


http://www.politikis.si/2013/11/sodilu-brezdomcu-zaradi-razzalitve-gorenaka-in-janse/

Žaljivi spletni taliban "Fidel" zaradi razžalitve Gorenaka in Janše pokasiral 3

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v četrtek obsodili 62-letnega brezdomca Borisa Klinarja na tri mesece pogojnega zapo
#14
Istok Potočnik
2
Jul 30, 2020
Blagi osmijeh
Podignuti palac

Kaj je s teboj Viktor, he,he. Podzavestno udarja na plan?

In kaj je zdaj z našim sodnim sistemom? Ne deluje? Deluje?
#13
Viktor hajsinger
3
Jul 30, 2020

BojanPožar
@BojanPozar

Oproščen!Blagi osmijeh
- 22. po vrsti
- ni bilo nobene žaljive obdolžitve
- poročanje v javnem interesu
Gremo naprej! Podignuti palac

Tako se žabe kolje, čestitam!

#12
Jernej Zupančič
2
Jul 30, 2020
O enem nadčloveku sem že pisal. Pojavil se je še eden supernadčlovek, domišljav, važen, najinteligentnejši na svetu, ko iz same inteligence ponižuje prav vsakogar. Hud psihiatričen primerek, bolnik že vse življenje. Nizkoten osebek!
#11
Branko Kacjan
9
Jul 30, 2020
Policisti pobegnili s kraja nesreče, trezni? Komandir PP Lenart Jožef Kernež ni napredoval „zaradi nesreče“!? Napredoval je po nesreči, v inšpektorja in poveljnika posebne enote mariborske policije. :) KB
#10
Istok Potočnik
1
Jul 30, 2020
Kratko, jedrnato in v center. Kot Ivo zna.
#9
Ivo Ovi
10
Jul 30, 2020
Najlepši dokaz, zakaj se člankov ne piše z "naj bi, baje, kakor, govori se, iz nepreverjenih virov smo zvedeli" itd itd...

Če si pisec ne upa napisati, da se nekaj JE (ali pa NI) zgodilo in komentirati kaj se je (ni) zgodilo, potem je jasno, da so vpleteni užaljeni. In odreagirajo. po svojih potencialih pač...

In ker je prav to (navidezno distanciranje z neopredeljenim stališčem) cilj takšnih "novinarjev", ne pa resnica, se zgodi, kar se dogaja Požarju. In se bo še komu.

VENDAR!
Čeprav je Požar kvantarski novinar na ravni gostilniške debate in popolnoma nekredibilen, pa mi takšno razkazovanje mišic represivnih organov dvigne pritisk in sproži reakcijo besa. Globoka ali plitka država, levi ali desni, črni, beli ali kodrlajsasti... povsem vseeno...ne glede na to, da je Požar poden, razkazovanja moči državnega aparata ne sprejemam. Proti kvantarskemu novinarstu se boriš na povsem drugačen način.

O običajnih vrhunsko intelektualnih komentarjih tu spodaj pa ne bom izgubljal energije...
#8
Jernej Zupančič
10
Jul 30, 2020
Nadčlovek ljubljanski, ki se piše janković (vedno z malo začetnico!!!) pa lahko počne kar hoče in mu ne grozijo z zaporom, in to samo zato, ker je nadčlovek proti Janši. Ima pa ta človek, če se iz nadčloveka prelevi v človeka, neizmerno srečo...
#7
Ajdemi Popushi
15
Jul 30, 2020
Poznam policaja, takega na šnelkurs. Nikoli ne pozabi povedati, da se mu "gladko jebe" za policijsko delo in red. Služba pač, ker nekaj moraš imeti. Policaj je postal zato, ker kot pravi haložan pač rad pije. Veliko pije! In ker potem lahko brez problema vozi pijan. In pijan vozi pogosto, vam povem.
Tako, da to o čemer je pisal Bojan ni tako redek pojav. Pijani policaji namreč.
#6
Srečko Kranjc
7
Jul 30, 2020
Samo ena napaka priimek Požar popraviti v Požarević mekani ć sodba je rešena.
#5
Igor Hauptman
1
Jul 30, 2020
Domnevam, da se je okrožna sodnica že v naprej odločila, da bo Požarja oprostila vseh obtožb pa ni hotela zapravljati čas z izvedbo dokazov, vključno z zaslišanjem priče. Eno figo je korektna. Sodi, kot je to običaj na naših sodiščih. Lahko gre nabirat izkušnje še v Mehiko, Kerneža jih od tam že ima.
#4
borut rojc
25
Jul 30, 2020
Med policisti je precej pijanih budal.Poznam tudi sam nekaj takšnih, čeprav, na misel mi najprej pride kriminalist iz Novega mesta, Drkušič , ki je pijan na cesti skoraj ubil nosečnico. Razbojnik je potem pobegnil na Hrvaško in se tam skrival do upokojitve. Ne vem sicer, kaj je potem bilo s huje poškodovano in njeno, še nerojeno hčero, a večkrat sem se že vprašal, kaj narediti s človekom, ki tebi ali tvojim bližnjim naredi nepopravljivo škodo in veš, da ga krivosodje ne bo kazensko preganjalo ; jaz bi ga ubil, pri Bogu prisežem, da bi ga...Nasploh je v tej državi precej tovrstnih duševnih bolnikov, odvisnikov od opojnih substanc, privilegirancev režima, teh z rdečim čipom v glavi , kateri za svoja kazniva dejanja, celo zločine, nikoli ne bodo nosili kazenske odgovornosti. In, ker smo mafjska država, temelječa na nekdanjem zločinskem režimu, je včasih potrebno uporabiti zakon ulice, da nekoga doleti roka pravice. Preprosto je temu tako in nič drugače; nekaterim ne moreš nečesa vbiti v glavo, dokler z njo ne tolčeš ob zid. ..Kaj hočem sporočiti z zapisom? Ko bo nekdo od nedotakljivih obležal z razbito glavo, bo ta država postala pravna. Drugi bodo pač razmislili, kdaj in s kom se bodo še zajebavali V tem pogledu se še nismo do konca balkanizirali ; žrtve ponavadi sodijo same sebi, ne svojim krvnikom...Bojan Požar je trn v peti te mafije. Nekoč bi uprizorili prometno nesrečo ali krivolov pijanega lovca in vse bi spet bilo v najlepšem redu. Seveda je tudi grožnja z zaporom zelo učinkovito sredstvo ustrahovanja in utišanja. Vsak, tudi krivosodje, pristavi svoj lonček v prizadevanju, da ta država ostane neozdravljivo bolna. Nekateri preprosto odklanjajo zdravljenje. Ne verjamejo niti sami več v svojo normalnost.
#3
ivan maček
20
Jul 30, 2020
... ja, odgovor pa enak prejšnjemu...
Bojan, dregnil si v sršenje gnezdo "ljudske milice", skratka golazni, ki je plod negativne selekcije.
#2
Viktor hajsinger
18
Jul 30, 2020
Zagovarjati bi vas morali opankarjevi odvetniki..., pa bi vse zastaralo.
#1
Bojan Požar
Bojan Požar
Objavil/a 2020-07-30 07:02:09 (Jul 30, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Dan potem: Ptujska roža Pivčeva se ne preda, boja še ni konec, večinski mediji zdaj odkrito navijajo za Gantarja
Drama v Operi, 5. dejanje: Denar na roke, oder za poroko DJ Umeka, ravnatelj piše neresnice ministru, Đorćevski laže?!
Petkovi protesti izrojeni, toda delala se bo stranka Galeta in Zlatka. Jenulla ne bo zraven, ker je kompromitiran.
Zakaj je padla podpora vladi Janeza Janše in zakaj je Janša prvi premier po Drnovšku, ki lahko dobi tudi prihodnje volitve?
Aleksandra Pivec bo - kot zdaj kaže - preživela. A problem je Tomaž Gantar, ki se je šel celo opravičit Erjavcu?!
Podkupovanje ministrice za 400 evrov ali saj ni res, pa je - naši ministri imajo plače (bruseljskih) vratarjev
Ekskluzivno. Drama v ljubljanski Operi, 4. dejanje: Tudi Ravter, Robinšak in Đorčevski pišejo Janševi vladi
Afera Pivec, opomba novinarjem: Težko bo histerično jurišati na župana Izole, ker Markočič sodi med "zdrave sile Desusa"
Tajni scenarij Desusa: Pivčevo rešijo le še čisti računi, če pade, pa stranko prevzame Balažek, a ostanejo pri Janši
Janša se mora posloviti od Pivčeve: Ker ona ni nikakršna Devica Marija, ampak navadna padla Madona s Ptuja. Amen.
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(303)
desus
(132)
sds
(105)
LDS
(74)
Vlada
(72)
pop tv
(71)
sova
(71)
Zares
(52)
večer
(46)
sdh
(44)
DUTB
(40)
levica
(39)
LMŠ
(32)
Petrol
(30)
KNOVS
(30)
nsi
(26)
OVS
(23)
npu
(19)
furs
(18)
DZS
(17)
2tir
(17)
SRIPT
(16)
Siol
(15)
btc
(14)
kpk
(13)
Odmevi
(13)
AKOS
(12)
2 tir
(12)
dars
(12)
hse
(12)
Tarča
(11)
NH
(11)
nlb
(11)
delo
(11)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
Eles
(10)
krka
(10)
SNS
(10)
Erar
(8)
KKR
(8)
sls
(8)
Hit
(7)
šoa
(7)
CME
(6)
SODO
(6)
udba
(6)
NATO
(6)
sd
(6)
Lek
(6)
uefa
(6)
ACH
(6)
TGZS
(5)
Sava
(5)
arso
(5)
Tv3
(5)
AMZS
(4)
DRI
(4)
IDS
(4)
Ptuj
(4)
Riko
(3)
Jana
(3)
FDV
(3)
NKBM
(3)
GENI
(3)
osa
(3)
OKS
(3)
bmz
(3)
SIJ
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
PSS
(3)
CIA
(3)
Lady
(3)
NEK2
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
kpl
(2)
sdv
(2)
AUKN
(2)
nzs
(2)
Zdru
(2)
IGLU
(2)
SAB
(2)
E3
(2)
ibm
(2)
zdus
(2)
SPS
(2)
24ur
(2)
lnbp
(2)
trs
(2)
ALDE
(2)
bbc
(2)
Ihta
(1)
UBS
(1)
Iran
(1)
FAM
(1)
UMAR
(1)
SPIZ
(1)
trst
(1)
ddv
(1)
Tam
(1)
UKOM
(1)
grki
(1)
MS
(1)
HSBC
(1)
gdpr
(1)
cnn
(1)
nvo
(1)
FIS
(1)
FIBA
(1)
York
(1)
Neum
(1)
Jož
(1)
5G
(1)
durs
(1)
geto
(1)
laž
(1)
SPSS
(1)
BHP
(1)
N1
(1)
Koks
(1)
VTB
(1)
2tdk
(1)
ww3
(1)
ICIJ
(1)
zae
(1)
jbtz
(1)
g20
(1)
sdp
(1)
vis
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
Imos
(1)
nuk
(1)
sto
(1)
KPMG
(1)
Koto
(1)
Mura
(1)
Irak
(1)
sta
(1)
soz
(1)
eu
(1)
Atim
(1)
lidl
(1)
UJP
(1)