Bo Vlada RS premierke mag. Alenke Bratušek upokojencem odvzela tudi volilno pravico?
SLS Slovenska ljudska stranka

Torek, 1. Oktober 2013 ob 22:00

Novinarska konferenca SLS o aktualnem položaju upokojencev v Sloveniji ter vloge SLS pri zastopanju pravic starejših.



Ljubljana, 2. oktober 2013 – Na današnji novinarski konferenci, ki jo je SLS pripravila ob robu 13. Festivala za tretje življenjsko obdobje, so podpredsednica SLS Olga Franca, predsednik Zveze upokojencev pri SLS Anton Bogataj ter predsednik Mestnega odbora ZU pri SLS Ljubljana dr. Drago Čepar spregovorili o aktualnem položaju upokojencev v Sloveniji ter vloge SLS pri zastopanju pravic starejših.





I. Predsednik Zveze upokojencev pri SLS Anton Bogataj



Predsednik Zveze upokojencev pri SLS Anton Bogataj pozdravlja, da se ob mednarodnem dnevu starejših (65+), ki je bil včeraj 1. oktobra, v družbi in javni razpravi posvetimo starejši populaciji naše družbe, njihovim razmeram, težavam in izzivom. Srečanje, ki je ob tej priložnosti včeraj potekalo v Državnem zboru RS in je bilo posvečeno kršenju človekovih pravic starejšim, je po Bogatajevem mnenju osvetlilo pomembne stvari_ grožnje o nižanju pokojnin, ki upokojencem predstavljajo osnovni pogoj za zdravo in aktivno staranje; način in kakovost življenja starejših vse pomembnejša za družbo, ker s kakovostnim življenjem ohranjajo starejši svojo samostojnost in neodvisnost. F3ŽO bo z okroglimi mizami opozoril na to problematiko. Predvsem pa na vlogo političnih strank in nevladnih organizacij in civilne družbe. Dolgoročna ideja o sprejemu Konvencije OZN o zaščiti človekovih pravic starejših. Starejšim po vsem svetu se slabo godi. Konvencija pa je najmočnejše pravno sredstvo v mednarodnih odnosih.



Predsednik Zveze upokojencev pri SLS Anton Bogataj je v zvezi s položajem upokojencev v Sloveniji izpostavil podatke_

1. starejši so izpostavljeni tveganju zaradi revščine. V letu 2012 v Sloveniji znaša 13,5 %, samo za starejše (65+) pa celo 19,6 % (22,8 %). Vir_ Eurostat.

2. zagotavljanje medgeneracijske solidarnosti je vedno težja naloga, ker se povečuje število upokojencev, znižuje se število delovno aktivnih oseb. Leta 2012_ 1,46 (september 2013_ 1,39). Zato je tudi delovno aktivnih še 0.2 % (1600 oseb) po 65. letu starosti.

3. trenutno stanje upokojencev v Sloveniji_

Leto število upokojencev od tega starostni %

2012   1-12 585.408 402.040 68.7

2013   1-07 603.583 418.477 69.3



Najnižja pokojnina za polno delovno dobo je 435 evrov.



52 tisoč upokojencev ima pokojnino nižjo od 300 evrov.

137 tisoč upokojencev ima pokojnino nižjo od 400 evrov.

32 tisoč upokojencev ima pokojnino nižjo od 600 evrov.

Več kot 200 tisoč upokojencev prejema nižjo pokojnino od 600 evrov.

Okoli 400.000 upokojencev ima nižjo pokojnino kot 622 evrov.



»Kaže, da smo zakorakali v leta suhih krav. Ogroženi so ekonomski temelji države in v krču je slovenska demokracija. Kar se je nam upokojencem zdelo še pred časom neverjetno_ »saj si tega ne bodo upali« in »saj ne bodo za rešitelje gospodarskih težav države žrtvovali najbolj ranljive in nemočne«, se je prav to potrdilo,« ob sedanjih razmerah v državi in položaju slovenskih upokojencev opozarja predsednik ZU pri SLS Anton Bogataj. »In kdo so ti, ki se upajo in gredo tako daleč? Seveda sedanja Vlada RS, ki je prek ministra za finance Uroša Čuferja izjavila, da bomo morali tudi upokojenci z znižanjem pokojnin prispevati k stabilizaciji razmer v državi,« pravi Bogataj.



Od ZDUS, ki je največje nestrankarsko upokojensko društvo v Sloveniji, so na Vladi RS takoj dobili odgovor, da upokojenci prispevamo k uravnoteženju pokojninske blagajne že od leta 2000. Njihovi strokovnjaki so izračunali, da smo do leta 2012 z vsemi omejitvami pokojnin že prispevali milijardo evrov. Sem je treba prišteti še regres, ki ga zgornja polovica upokojencev ni dobila ne lani ne letos. »Zato tudi Zveza upokojencev pri SLS zahteva, da se konča zniževanje pokojnin, in le-te ne smejo več padati,« stališča in pričakovanja ZU pri SLS izpostavlja Bogataj, ter poudarja, da »upokojenci nudimo_ krepke roke in zdrav duh, nadpovprečni socialni čut in etične vrednote. Navezanost na naravo, potrebo po druženju in skrb za družino, pričakujemo pa_ ustrezno pokojninsko politiko, skrb za nemočne, povabilo k prostovoljstvu in medgeneracijsko sodelovanje. Pokojnine smo privarčevali z vplačevanjem prispevkov.«



Po Bogatajevem prepričanju je solidarnost v kapitalizmu veliko bolj potrebna kot v socializmu. »Pred bankrotom, izgubo delovnega mesta, pred boleznijo v zdravstvenem sistemu, ki daje prednost tistim, ki lahko plačajo, v zdajšnjem sistemu ni nihče varen. Tudi tisti ne, ki so danes premožni in imajo dobre službe. Naše otroke in vnuke smo dolžni obvarovati življenjskih katastrof. Kdo jih bo naučil medsebojne solidarnosti, ki jim edina lahko pomaga pri preživetju, če jih tega ne bomo naučili mi, njihovi starši? Pri teh zadevah gre za zelo osebno noto. Če bom danes jaz solidaren z ljudmi v stiski, je veliko večja verjetnost, da bodo drugi solidarni z menoj, če se bom v stiski znašel tudi sam,« še pravi Bogataj.





Predsednik ZU pri SLS Anton Bogataj izpostavlja_



- Zagotovitev vzdržnosti upokojenske blagajne je najpomembnejša dejavnost v teh dneh, ko je v razpravi zakon o Slovenskem državnem holdingu. To so vreče z denarjem, premoženje, ki služi namenu dolgoročnega zagotavljanja stabilnosti pokojninskega sistema in naj bi se vključilo v holding. Upokojenci s tem izgubimo tudi minimalni nadzor nad sredstvi za pokojnine. Odtujitev premoženja virov pokojninskega sklada je nesprejemljivo. Že podržavljeno premoženje bi morali vrniti.

Leto 2012 je bilo Evropsko leto aktivnega staranja. Upokojenci imamo zagotovljeno pravico do aktivnega življenja. Med nami ni tajkunov. Jemanje zaslužene pokojnine ni logično in ne pošteno.



Po mnenju Bogataja sodobni slovenski načrtovalci razvoja premalo prisluhnejo glasu strokovnjakov iz upokojenskih vrst, ki nimajo le znanja in izkušenj, ampak jim je dolgo življenje prineslo modrost, ki jo pogrešamo pri sedanjih načrtovalcih. Mesto za sprejemanje odločitev pa je po njegovem prepričanju v parlamentu. Zato se je tudi ZDUS odločil za širokopotezno akcijo obiskovanja poslanskih skupin, da jih seznanja z upokojensko problematiko in opomni na njihovo dolžnost izvoljenih predstavnikov vseh struktur  prebivalcev, tudi upokojencev. Politične stranke nas slabo poslušajo in ne upoštevajo našega mnenja, če nas zanj sploh vprašajo. Družba, ki ne ceni modrosti, nima možnosti razvoja.



ZU pri SLS sodeluje pri delu Koordinacijskega odbora seniorjev Slovenije KOSOS, ki združuje politične stranke, sindikate in civilno družbo. ZU pri SLS je članica Evropske zveze seniorjev (ESU), ki deluje od leta 1995. Priznana je s strani Evropske ljudske stranke.  Združuje več kot 400.000 članov iz 23 evropskih držav. Predsednik in podpredsednica sta leta 2008 sta obiskala Slovenijo.

Po Statutu se zavzema za_

• neomejeno spoštovanje človekovega dostojanstva,

• enakopravno sodelovanje seniorjev v družbenem življenju,

• socialno varnost seniorjev,

• zdravstveno preventivo in kurativo.



Člani so zavezani, da_

• njihovo delo temelji na krščanskih osnovah,

• spoštujejo družino kot osnovo skupnega življenja,

• skrbijo za materin jezik in kulturo,

• se zavzemajo za medgeneracijski dialog in solidarnost,

• podpirajo Evropski parlamentu pri skrbi za ostarele ljudi.





II. Predsednik Mestnega odbora ZU pri SLS Ljubljana dr. Drago Čepar



Predsednik Mestnega odbora ZU pri SLS Ljubljana dr. Drago Čepar je uvodoma izpostavil, da Program SLS temelji na celovitem spoštovanju dostojanstva človeka, torej tudi upokojenca, in daje poseben poudarek družini. SLS podpira varovanje pravic upokojenca in zagotavljanje možnosti, da svoje znanje in moči še naprej vlaga v dobro svoje družine in družbe, upokojenci pri SLS pa so pri svojem političnem delu osredotočeni na  vprašanje: »kako zagotoviti starejšim v Sloveniji možnost za zdravo in aktivno staranje.« Zato se upokojenci SLS po predstavitvi dr. Čeparja zavzemajo za_



1. Ohranitev realne vrednosti (kupne moči) pokojnin, ki so pravica iz minulega dela. Pri tem gre za ohranitev realne vrednosti neto pokojnin, torej vrednosti po odbitku dajatev. Ta se lahko zmanjša z zmanjšanjem zneska pokojnine, povečanjem dajatev ali s povečanjem cen. Trditev, da se z večjim obdavčenjem pokojnin ne posega v pokojnine, je zavajanje. Obdavčitev pokojnin (dohodninska lestvica z olajšavami za upokojence) je bila v preteklosti določena in sprejeta tako, da je neto prejemek posameznih kategorij upokojencev ustrezal njihovim prispevkom v pokojninsko blagajno, dolžini delovne dobe, starosti in drugim parametrom. Povečanje davka je zmanjšanje pokojnine, tudi v primeru zadnjega povečanja DDV, Arbitrarna in pavšalna je tudi trditev, da to poseganje prizadene samo tiste s sorazmerno visoko pokojnino. Ker se dohodek porablja v gospodinjstvu (družini), je resničnost te trditve odvisna od zgradbe dohodkov družine oziroma gospodinjstva. Če upokojenec porabi pokojnino na primer 1600 evrov samo zase, je to lahko v določenih primerih res. V primerih, ko upokojenec s to pokojnino živi z zakoncem s pokojnino 200 evrov ali brez nje, ali preživlja otroka ali koga drugega, pa to znižanje prizadene tudi upokojence z nizko pokojnino ter družinske člane drugih starostnih skupin in otroke. ZU pri SLS  predlaga Vladi RS, da se ta poseg v pokojnine je po mnenju torej  popravi z upoštevanjem povprečnega dohodka na družinskega člana, v gospodinjstvu, v katerem upokojenec živi.



2. Večje možnosti, da upokojenci tudi s svojim delom prispevamo k dobrobiti svojih bližnjih ter razvoju in stabilnosti gospodarstva ter celotne družbe. Deliti je mogoče samo to, kar ustvarimo. Upokojenci si želimo, in za državo je smotrno, več možnosti za doprinos k ustvarjanju BDP. To lahko dosežemo z bolj prožnimi predpisi s področja podjetništva in davkov, ki se nanašajo na upokojence. Sedaj na primer upokojenec izgubi pokojnino, če ustanovi s. p. ali d. o. o. To mnoge potencialne ustvarjalce delovnih mest in dohodka odvrača od tega, da bi sploh poskusili. Če namreč nima gotovosti, da bo dohodka vsaj za enega, nima smisla odpovedati se pokojnini. Zakonodaja bi morala vzpodbujati vsakogar, ki ima zamisel in znanje, tudi če je na začetku to samo četrt delovnega mesta, da poskusi; morda bo uspelo in bodo iz tega tri delovna mesta. Država si mora prizadevati, da bo v gospodarstvu več udeležencev: več mladih, s svežimi močmi; več ljudi na višku moči in ustvarjalnosti; in tudi več starejših z izkušnjami, modrostjo, znanjem, dobrimi idejami in zavestjo, da delajo za svoje otroke in vnuke. Izkoristiti je treba voljo in sposobnost za delo vsakogar. ZU pri SLS  predlaga Vladi RS, da davčne in podjetniške predpise  dopolni tako, da bodo prožni in bodo vzpodbudili upokojence, da dajo svoj prispevek tudi v gospodarstvu_ da ne bodo za vsak majhen poskus kaznovani z izgubo pokojnine in da se jim bo splačal vsak, še tako majhen doprinos (od katerega sicer tudi država dobi svoj davek) k BDP.



3. »Ljubljanski upokojenci SLS  živimo v urbanem okolju slovenske prestolnice in največje slovenske občine, obenem pa zaradi svojih korenin in usmeritve SLS čutimo  in dihamo s podeželjem in problematiko manjših občin,« pravi dr. Čepar. SLS v skladu z usmeritvami EU podpira načelo subsidiarnosti, saj vodi k družbeni učinkovitosti in smotrnosti. To je načelo, ki pravi, naj bo vse, o čemer se lahko odloči in kar se lahko naredi na nižji ravni, v pristojnosti te nižje ravni. Ob napovedi Vlade RS, da bo ukinila manjše občine in tako marsikje odstopila od načela subsidiarnosti, so se v ZU pri SLS vprašali, kaj lahko storijo, da bi ta usmeritev ne naredila Sloveniji prevelike škode. »Eden od naših odgovorov je_ poživitev projekta »Povežimo Slovenijo«. Njegov cilj je, da naši člani vsake slovenske občine v naslednjem letu obiščejo vsaj eno občino in se seznanijo z njenimi možnostmi, lepotami in problematiko. Cilj je, da se zavemo, da je tudi v manjših občinah pomembno, da ima lokalna skupnost razvoj svoje okolice v svojih rokah, kot tudi  da podeželska obrobja večjih ali/in mestnih občin prav tako potrebujejo pozornost in razvojne možnosti, ne le centri. »Prepričani smo, da to zavedanje in znanje bi širši javnosti prineslo drugačno  in poglobljeno razumevanje do pomena organiziranosti lokalne samouprave, ki dejansko potrebuje več, in ne manj, pristojnosti,« še poudarja dr. Čepar. 



4. »Ljubljanski upokojenci ugotavljamo, da model divjega in pajdaškega gospodarstva Sloveniji ni prinesel uspešnosti. Zato podpiramo poslance in organe SLS, ki v skladu s programom SLS iščejo rešitve, ki upoštevajo pomen skupnega dobrega in solidarnosti ter ob pravicah lastnikov dobrin poudarjajo tudi njihove dolžnosti, ki izhajajo iz lastništva,« je še dejal predsednik Mestnega odbora ZU pri SLS Ljubljana dr. Drago Čepar.





III. Podpredsednica SLS Olga Franca



Podpredsednica SLS Olga Franca je izpostavila, da sedanja Vlada RS upokojencem samo jemlje, tako prek že uveljavljenega dviga DDV, nižjega dodatek za rekreacijo, pri čemer ga nekateri niti ne dobijo (kot da si ga v preteklosti niso zaslužili in rekreacije ne potrebujejo), ni revalorizacije pokojnin, draži se življenje: dražji energenti, hrana, nova doplačila v zdravstvu za zdravila in pripomočke, bile so že prej ukinjene tudi državne pokojnine, ukinjen je varstveni dodatek, zdaj grozi še z novim nepremičninskim davkom. V enem letu je v Sloveniji več kot 10.000 brezposelnih, znano je, da ženske živijo dlje in same kot vdove ne zmorejo ob teh vseh obremenitvah se preživeti s svojo zasluženo pokojnino. Da o domovih za starejše niti ne razmišljamo, saj mnogi upokojenci tega stroška niti ne zmorejo. Ta pokojnina je večkrat tudi pomoč, da lahko preživijo njihovi, tudi brezposelni otroci ali pomoč pri šolanju svojih vnukov.

»Ta generacija upokojencev je državi dala že največ, to so tudi mnogi, ki so preživeli vojne, ki so prispevali h gradnji države po 2. svetovni vojni, gradili ceste in so malto za svoje hiše mešali na roke,  danes pa bi v življenju ene generacije, če bi bila stopnja nepremičninskega davka 0,5 % državi podarili 40 % vrednosti nepremičnine. Je to socialna vlada? Naj pobere tajkunom ali pa naj premierka mag. Alenka Bratušek upokojencem pove, da ji bo jutri odvzela volilno pravico,« še pravi podpredsednica SLS Olga Franca.

V takih razmerah in pod tako vlado, me je strah postati upokojenka,« zaključuje podpredsednica SLS Olga Franca.

Zadnje objave

Sat, 27. Oct 2018 at 18:12

1340 ogledov

V Škofji Loki z dobro voljo in delovno energijo vstopajo na lokalne volitve
Obiskal jih je tudi Robert Strah, županski kandidat SDS, in se zahvalil za podporo SLS pri kandidaturi za župana Škofje Loke. Zbrani člani in svetniški kandidati liste SLS v Škofji Loki pa so obljubili, da se bodo pri svojem delu maksimalno potrudili.

Sat, 27. Oct 2018 at 18:10

2285 ogledov

Pogovorni večer: Zakaj je krščanstvo tako pomembno za dobrobit družbe?
Slovenska ljudska stranka vljudno vabi na pogovorni večer ZAKAJ JE KRŠČANSTVO TAKO POMEMBNO ZA DOBROBIT DRUŽBE? Dogodek bo potekal v dvorani Slovenske matice, Kongresni trg 8, Ljubljana, in sicer v soboto, 3. novembra 2018, ob 19. uri. Skozi zgodovinski oris in kritično refleksijo sedanjosti se bomo vprašali, kako je krščanska misel, tako katoliška, kot protestantska, vplivala na pridobitve naprednih in uspešnih družb, ki jih cenimo še danes, in sicer tako verujoči, kot neverujoči. Osredotočili se bomo tudi na dobo razsvetljenstva in vzroke, ki vodijo Zahod k oddaljevanju od svoje lastne tradicije. Vprašali se bomo, kako se soočati z modernim tokom mišljenja in vsemi ostalimi izzivi, ki bodo neizogibni. Z nami bodo naslednji odlični gostje: dr. Stane Grandadr. Janez Šumradaddr. Jonatan Vinkler Pogovor bo povezoval: Matjaž Lulik Veselimo se srečanja z vami!

Thu, 25. Oct 2018 at 22:19

1720 ogledov

Predstavili kandidate skupne liste SLS in stranke Glas za otroke in družine za ljubljanski mestni svet
Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani so se predstavili kandidati skupne liste  SLS in stranke Glas za otroke in družine za mestni svet MO Ljubljana. Nosilec skupne liste Janez Žagar, dr. Jože Osterc, Janez Podobnik, dr. Andrej Umek in Aleks Leo Vest so predstavili ključne poudarke, s katerimi SLS vstopa v kandidaturo za ljubljanske mestne svetnike. Izpostavili so prizadevanje za to, da za vožnjo po ljubljanski obvoznici ne bi več potrebovali vinjete in da se v Ljubljani za potrebe Ljubljančanov  in drugih prebivalcev vzpostavi tržnico in veletržnico z izključno slovensko lokalno pridelano hrano po sprejemljivih cenah. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi ljubljanski mestni svet postal prostor spoštljive in odprte komunikacije. Aleš Primc in Polona Naglič pa sta v imenu stranke Glas za otroke in družine izpostavila prizadevanje, da bi Ljubljana postala družinam čim bolj prijazno mesto, da bi v prihodnje posebno pozornost namenili številnim upokojencem in drugim osamljenim ljudem in se zavzela za več rekreacijskih površin v Ljubljani tudi za domače ljubljenčke. Predsednik SLS Marjan Podobnik  pa je ob podpori kandidatom in kakovostni celotni listi izpostavil, da si bo skupaj s sodelavci prizadeval, da se SLS odpre mestu in da enako kot s podeželskim SLS zadiha tudi z mestnim pljučnim krilom. Čeprav je bilo v Ljubljani pod dosedanjim vodstvom župana Zorana Jankovića in njegove ekipe narejenega tudi veliko pozitivnega, SLS – tako kot SDS in NSi – podpira župansko kandidaturo Anžeta Logarja v prepričanju, da lahko dosedanje dobre projekte nadgradi, neoptimalne pa spremeni.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:15

1624 ogledov

SLS v Zagorju ob Savi z doslej najmočnejšo listo
SLS Zagorje ob Savi je danes na novinarski konferenci v Gostišču Ribnik predstavila županskega kandidata SLS, kandidatno listo za občinske svetnike ter Razvojni program SLS za občino Zagorje ob Savi. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr. Antona Korošca je povedal, da gre za doslej najmočnejšo listo, na kateri je sedem direktorjev oz. lastnikov uspešnih zagorskih podjetij, trije sedanji in več nekdanjih predsednikov KS, guverner Rotary Slovenija, predsednica Zveze kmetic Slovenije, predsedniki športnih društev in ugledni gospodarji kmetijskih gospodarstev ter drugi uspešni Zagorjani. Ker nas poznate, pa je njihov slogan. Županski kandidat Alojz Slavko Jelševar je oče štirih otrok, glasbenik in dolgoletni direktor visokotehnološkega podjetja JE&GR. Kot je dejal, je čas, da Občina Zagorje dobi drzen razvojni program in ambiciozno ekipo, ki ga bo uresničila. Zagorje mora imeti po njegovih besedah posluh za ustvarjanje delovnih mest prihodnosti – to pa so okoljsko ozaveščena podjetja, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost. Iztok Živko, direktor družbe Tevel iz Kisovca je predstavil projekt energetsko samozadostne Občine Zagorje ob Savi, ki bi bila lahko največja takšna občina in tako zgled v Evropi. Ker je v občini ponovno povišana raven PM10 delcev, je nujno potrebna sprememba miselnosti. Tako kot je bil eden od znanilcev drugačnega načina razmišljanja projekt Manj svečk za manj grobov, ki so ga začeli člani zagorske SLS in so ga povzeli tudi drugi kraji po Sloveniji, bi bili lahko v Zagorju zgled drugim občinam, kjer bi s serijo manjših vetrnih in plinskih elektrarn ter hidroelektrarn na zasebnih površinah ustvarili dovolj električne energije za potrebe vseh zagorskih gospodinjstev. Janez Lipec, guverner Rotary district 1912, ki pokriva Slovenijo in Makedonijo, si želi, da se Zagorje odpre navzven in izkoristi tržno nišo razvoja turizma. Aktivno je treba podpreti lokalne šole, da bodo zagotavljale potrebe trga dela prihodnosti. Izkoristiti  je treba naravne potenciale in ljudi, ki imajo znanje, voljo in delovne navade, takšnih pa je v Zagorju dovolj. Delo mora znova postati vrednota. Neda Starman Ržišnik, predsednica Konjeniškega kluba Vajkard Valvasor je predstavila projekt razvoja termalnega in eko turizma v Zagorski dolini s postavitvijo informacijskih tabel in zemljevidov ter odprtjem turistično informativne pisarne in info točke v Zagorje. Predstavila je idejni projekt obnove Medijskih toplic kot ekskluzivnih term v stilu časa Vajkarda Valvasorja, ki bi bile povezane z obnovljenim Medijskim Gradom, kjer bi se izvajale grajske poroke. Boštjan Ocepek, predsednik krajevne skupnosti Šentlambert, je povedal, da mu je program SLS zelo blizu, saj temelji na enakomernem razvoju vseh krajev v občini. Tudi za Občino Zagorje bi bilo dobro, da bi namenila več sredstev za obnovo cest in družbenega življenja na okoliških vaseh. Te so sicer lepo urejene tudi zaradi veliko prostovoljnega dela, ki ga naredijo krajani.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:14

2575 ogledov

SLS samozavestno na lokalnih volitvah: »Ker nas poznate«
Na predstavitvi v Kobilju je županske kandidate podprl predsednik SLS Marjan Podobnik in predstavil glavne vsebinske poudarke delovanja SLS. Povedal je, da je SLS stranka, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino in je odprta za vse, razen za podpornike skrajnih stališč. Izpostavil je uspešnost dela županov in občinskih svetnikov SLS, kar je tudi razlog za optimizem pred prihajajočimi volitvami. SLS je imela doslej 32 županov izvoljenih na svoji listi, skupaj z neodvisnimi in skupnimi kandidati s podporo SLS pa je v Klubu županov SLS sodelovalo 42 županj in županov. Podobnik je izrazil pričakovanje, da bo Klub županov SLS tudi v prihodnje ostal številčno najmočnejši. Sledila je predstavitev Roberta Ščapa, župana Občine Kobilje, Cvetke Ficko, županje Občine Grad, Ludvika Novaka, župana Občine Puconci, Franca Horvata, župana Občine Tišina in Antona Törnarja,  župana Občine Črenšovci. Župani so bili enotni, da je treba povečati sredstva za takoimenovano povprečnino, s čimer bi zagotovili intenzivnejši razvoj tudi manjših podeželskih in obmejnih občin. Zavzeli so se tudi za čimprejšnjo ustanovitev pokrajin ter prenos dela državnih pristojnosti in sredstev z državne ravni na prihodnje pokrajine. Marjan Podobnik je predstavljena prizadevanja županje in županov v celoti podprl. Kasneje se je predsednik SLS v občini Kidričevo srečal s kandidatom SLS za župana Damjanom Medvedom in kandidati SLS za občinski svet ter podprl njihovo kandidaturo.

Thu, 25. Oct 2018 at 22:12

2069 ogledov

Dr. Darinka Fakin že petič za županjo Občine Majšperk
Dr. Darinka Fakin živi z možem Brankom in sinom Tomažem v Majšperku. Funkcijo županje opravlja nepoklicno, saj je kot redna profesorica zaposlena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za strojništvo, na Oddelku za Oblikovanje in tekstilne materiale. Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku in nadaljevala šolanje na Gimnaziji Dušana Kvedra Ptuj. Dodiplomski študij je končala na takratni Tehniški fakulteti Maribor in se leta 1985 zaposlila v Tovarni volnenih izdelkov v Majšperku. Med delom je kot mlada raziskovalka končala tudi magistrski študij. Po več kot 15-letnem delu v industriji se je leta 2000 zaposlila na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 2004 tudi doktorirala. Med delom je vseskozi aktivna tudi na raziskovalnem področju, je avtorica ali soavtorica številnih izvirnih znanstvenih člankov, patentov, raziskovalnih nalog, elaboratov, študij, strokovnih člankov, avtorica in soavtorica učbenikov in navodil za vaje. V lokalno politiko se je vključila že leta 1994, ko je nastala naša Občina Majšperk. V prvem mandatu je bila predsednica Občinskega sveta, v drugem podžupanja in sedaj opravlja že četrti mandat funkcijo županje. Ta funkcija ji predstavlja velik izziv, saj vemo, da je uvedba lokalne samouprave prinesla tudi lokalnemu okolju velike priložnosti. To se opazi skoraj na vsakem koraku. V teh letih so izvedli številne pomembne investicije na področju infrastrukture, izobraževanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva, varovanja in urejanja okolja ter na področju delovanja društev. Vse to jim je uspelo, ker so bili sposobni delati skupaj.
Teme
arhiv

Prijatelji

SLS Sv. Trojica v Slovenskih GoricahSLS Sv. Jurij v Slovenskih goricahSLS Sveta AnaSLS ŠentiljSLS PesnicaSLS LenartSLS KungotaSLS CerkvenjakSLS BenediktSLS PivkaSLS PostojnaSLS SežanaAnton  ŠkofSLS KoperSLS KomenSLS IzolaSLS DivačaSLS Hrpelje-KozinaSLS Ilirska BistricaSLS Gornji GradSLS LjubnoSLS LučeSLS MozirjeSLS NazarjeSLS Rečica ob SavinjiSLS Šmartno ob PakiSLS ŠoštanjSLS VelenjeSLS Središče ob DraviSLS CirkulaneSLS DestrnikSLS Dornava

NAJBOLJ OBISKANO

Bo Vlada RS premierke mag. Alenke Bratušek upokojencem odvzela tudi volilno pravico?