Članek
Mama, ki ima res rada svojega otroka
Objavljeno Mar 06, 2016

Ko otrokom povem zgodbo o dečku, ki je izgubil mamico, in o njegovi učiteljici, se pogovarjamo o tem, kaj vse otrok (in sploh človek) potrebuje, da kvalitetno živi. Pogovarjamo se tudi o pravi meri po/hvale in tudi kritike in kazni.

Otrokom skušam razširiti pogled ... Eni so mnenja, da otrok sploh ne more narediti nič narobe! En otrok pravi, da otroci nimajo nobenega greha. Pa saj ne gre za to, kako kaj poimenujemo, pač pa za to, da človek sprejme odgovornost za stvari, ki jih dela ali pa jih ne dela ... Sprejmimo terminologijo, da je greh tisto, ko naredimo nekaj narobe; če naredimo nekaj, kar je zelo narobe in to vemo in smo svobodni v svojem dejanju, je greh večji kot, če nismo svobodni, če ne vemo, da je nekaj narobe ali če gre za nekaj, kar ne naredi velike škode ne meni ne komu drugemu.

Ugotovim, da tako mislijo tudi nekateri starši: da otroci niso nič krivi. Da nimajo grehov.

Ne bom zdaj govorila o grehih 3-letnega otroka, ki natančno ve, da bo morda prišel do željenih bonbonov ali pa igračke v trgovini, če se bo vrgel ob tla. Ne bom govorila, da je to greh. Ta otrok preizkuša ali pa je ubral tehniko, ki mu je že pomagala. (... zdajle ne bom šla bolj na globoko v zvezi s tako majhnimi otroki.)

Ampak otrok pri 7 letih že precej ve o tem, kaj dela prav in česa ne. Seveda si vest še oblikuje (pa saj si jo vse življenje oblikujemo!!), toda v glavnem veliko ve, kaj je dobro in kaj ni dobro.

Zato me mnenje otroka, da otroci grehov nimajo, res preseneti. Ampak jaz ne bi bila jaz, če se ne bi potem z otroki pogovarjala (kot se o "seksu" in še marsičem, če otroci načnejo temo).

Ob vsem tem, kar vem o šolskem življenju, ob svojih izkušnjah in izkušnjah svojih otrok pa ob izkušnjah drugih ljudi, povem, da kakšni otroci naredijo marsikaj narobe ...

"Kot jaz ..." se vtakne v moje besede eden od otrok :)

"In potem nekateri starši svoje otroke okregajo, hočejo, da popravijo, kar se popraviti da, nekateri starši pa svoje otroke vedno zagovarjajo, pa čeprav naredijo res grde stvari."

"Moja mamica mene vedno zagovarja!" vzklikne eden od otrok.

"Nekateri starši vedno svoje otroke zagovarjajo, vedno mislijo, da so njihovi otroci pridni, poredni pa da so drugi ... So pa tudi starši, ki ne potegnejo vedno s svojimi otroki."

"To pa ni prav."

"Morda pa je," se posmejem. "Je prav! Saj gre za resnico. Gre za to, da bi otroci zrasli v dobre ljudi - in če jim starši vse dovolijo, ni vedno dobro. Tak otrok se potem sploh ne sooči s tem, kar dela, ne vidi več .. Vidi recimo samo, kakšen obraz je naredil sošolec, ki ga je spotaknil ... In se mu zdi smešno. Ne vidi pa, da ga je po krivici ali pa, da se je sošolec pri tem udaril ... Povem vam zgodbo."

"Jaa, zgodbo!" vzklikne nekaj otrok.

"Bil je en fant, ki je večkrat kaj ušpičil. Nekega dne je vzel sošolki torbo in stresel vse iz nje v straniščno školjko."

Otroci so zgroženi.

"Učiteljica je sporočila mami. Kaj mislite, kaj je naredila fantova mama? Je zagovarjala svojega sina ali ne?" Otroci so različnega mnenja.

"No, mama ni zagovarjala svojega sina. Dala mu je kazen, ki je bila zanj res koristna. Veste, kakšno?"

Seveda nobeden ne ugane.

"Ta mamica je rekla sinu: 'To, kar si naredil, je zelo grdo. To je prava lumparija. In popravil jo boš! Večkrat si dobil denar za praznike in dajali smo zate na banko. Zdaj bom pa denar dvignila in v trgovino bova šla midva skupaj s tvojo sošolko in njeno mamico - tvoja sošolka potrebuje nove potrebščine za šolo in plačal jih boš ti s svojim denarjem!'

Seveda je fant kar pozijal, kazen mu ni bila prav nič všeč. Ampak zgodilo se je, kot je rekla njegova mama.

V trgovini je njegova mama rekla deklici: 'Nič ne glej na to, koliko kaj stane. Izberi si tisto, kar ti je všeč. Plačal bo moj sin.'

In tako se je tudi zgodilo. Fant je tako plačal svojo neumnost. Povrnil je škodo, ki jo je naredil sošolki.

Se vam zdi pametna odločitev te mame?"

Večini se zdi pametna. Nekaterim se fant smili. (Kako včasih denar spreminja poglede! ;) ) 

"Vse, kar naredimo, ima posledice. Ta fant si je gotovo za vse življenje zapomnil vse to ... Zdaj je že odrasel in je prav fejst fant. Če bi njegova mama rekla: Moj fant tega ni naredil, moj sin je priden; ali pa: Gotovo ga je sošolka izzivala, prav ji je ..., potem bi sinu dajala potuho. In fant morda sploh ne bi ugotovil, da je odgovoren za to, kar je naredil. Jaz mislim, da je bila mamina kazen zelo prava!"

No, ure je že konec, otroci bodo odšli na domove (spotoma se o tej tematiki pogovorimo še s starši; gre za to, da se otrok čuti sprejetega, ljubljenega, pa tudi sposobnega, da je odgovoren za mnoge stvari v svojem življenju), jaz imam pa še toliko zgodb na zalogi! :-)

Dodajam naš adventni plakat ... Skušajmo delati (z rokami) samo dobre stvari: po/klicati (Boga), pobožati, objeti, pomahati (pozdraviti).

nekaj delčkov, morda pa vendar uspe najti kje tudi celoten film, zadnjič sem videla vsaj še eno izvedbo, mislim, da je imel podnapise v cirilici :) https://www.youtube.com/watch?v=Kgn9LWQqkj0

https://www.youtube.com/watch?v=b_-KrJseVUo&list=PLdzzfVdd3T7qghLWw9tVsWgEKn14cl8xs

Marjana, v temlem delčku filma je tisti fant (iz Francije), ki nikoli ni hodil v šolo, pa je uspešen izdelovalec kitar. https://www.youtube.com/watch?v=1bOGHXAHlMo

Marjana, 49, iskala sem po spletu, pa, žal, nisem našla tega filma. A zdajle sem ga našla! Glej ga: https://www.youtube.com/watch?v=1EqSuDKKNks (Če boš iskala, morda najdeš kakšen ustrezen jezik podnapisov!)

POIŠI_BRIŠI_PIŠI Ana, ODVRATNO VAM JE PONAŠANJE...evo še1x..REZPRIZA brisanog komentara Pitaju se Neki zakaj se ukvarjam z malimi in nepomembnimi.. ee Takvih Skoro pa NEMA... VSI SMO POmembni...Tudi Verski NEGATIVCI in tiste največe Budale od katerih se je marsikaj za naučit. BILI so POtrebni kot Balast... Al Časi so DRUGI...Če ne bodo znali prevzeti ODGOVORNOSTI NASE bodo končali kot kolateralna šteta v zelo kratkem času. btw primer: Čitate li ŽENSKOJ Djeci SNEGULJČICU...??? (nemoj slučajno da to vidi MUŠKO DIjete!!!! Če JA... Temu Otroku OMEJUJETE SVOBODO MISLI in VSILJUJETE POCUKRANI LAŽNI SVET...zaradi katerega zrastejo v PLEHpičke Oholog Ponašanja kar se tiče pa Mojega Pisanja... Pišem kao i što GOVORIM... Za tistim kar POvem tudi STOJIM Z VSEM BITJEM. in kot VEDNO se Držim Načelne Resnice ki pravi da LEPE BESEDE NISO VEDNO RESNIČNE RESNIČNE BESEDE PA NISO VEDNO LEPE "Užaljeni" pač imajo Problem, ki ga morajo rešiti sami pri sebi. Povem kar je pač primerno v danem trenutku..če je to grda beseda pač JE...Marsikdaj si jo tudi sam zaslužim in če ni drugega si jo tudi sam IZPOVEM...pa se izderem sam na sebe kad sam kreten pa nebi trebo da budem jer ipak ZNAM Bolje...kao Što i SVI VI...samo se NE Trudite DOVOLJNO ISKRENO To da nekateri razumejo samo slovensko pa še to le če je pisano "slovnično pravilno" je Njihov HENDIKEP...je Njihova OMEJITEV, ki izhaja iz GLUPOSTI ali Ignorance pa malomeščanske miselnosti prepotentnih nacionalistov. (lingvistika pojasnjena v videu) Moje Pisanje pa je Namenjeno Ljudem BREZ Omejitev v Percepciji Sveta. Tistim ki VEDO ..da vsega kot Posamezniki NE Moremo Vedeti ali Poznati....Lahko pa k VSAKI Stvari Pristopamo z ZDRAVIM RAZUMOM in LOGIKO (kar NERAZVITIM Dušam ni lih domače..še posebej Ženkem delu...tistemu , ki UGRABIL ga je Holivudski Blišč pa jim Zameglil RAZUM z Intenzivnimi Čustvenimi Bombardiranji NA VSE MOGOČE RECEPTORJE ..ker pa Sem ipak PREVEČ PRIJAZEN tudi do tistih, ki si to nikakor ne zaslužijo...tokrat malo bolj deeep info sa POdručja LOGIKE in ZDRAVOG RAZUMA te nekih "TAJNI" o Bibliji , Bogu, Jeziku i SEXU https://www.facebook.com/gorazd.velner/videos/vb.100002236892447/949572728460615/ po TEM pa se Poskušajte Zamisliti nad tem Koliko je še tistih stvari o katerih NITI NE VESTE DA NIČ NE VESTE ...a svoje umotvore širite v okolico pa jo zastrupjlajte z NEBULOZAMI neke temačne zgodovine ko so se na kole natikali...Vsak Otrok, komaj v ta svet rojen ob pogledu na tisti vaš SIMBOL SMRTI dobi točno ta vtis... Da je Prišel v BARBARSKI SVET Kjer Življenje NI Cenjeno...se pa povzdiguje in časti zato smrt pa mučeništvo... in Viiiiii GOPODA Mislite da čete ovim proč u naša Vrimena..?!?!? ha..?!? EEE NEČE MOČI!!! OVOG PUTA ČISTKA BIČE TEMELJITA !!! SVI ČE KROZ SITO BOŽJE in RELIGIJ KOT SMO JIH POZNALI VEČ NE BO VI pa če Prej Ne,.. Boste Dojeli Ko Mesto na Sedmih Gričih Bo ZaGorelo in se bo Začelo ;)

Pitaju se Neki zakaj se ukvarjam z malimi in nepomembnimi.. ee Takvih Skoro pa NEMA... VSI SMO POmembni...Tudi Verski NEGATIVCI in tiste največe Budale od katerih se je marsikaj za naučit. BILI so POtrebni kot Balast... Al Časi so DRUGI...Če ne bodo znali prevzeti ODGOVORNOSTI NASE bodo končali kot kolateralna šteta v zelo kratkem času. btw primer: Čitate li ŽENSKOJ Djeci SNEGULJČICU...??? (nemoj slučajno da to vidi MUŠKO DIjete!!!! Če JA... Temu Otroku OMEJUJETE SVOBODO MISLI in VSILJUJETE POCUKRANI LAŽNI SVET...zaradi katerega zrastejo v PLEHpičke Oholog Ponašanja kar se tiče pa Mojega Pisanja... Pišem kao i što GOVORIM... Za tistim kar POvem tudi STOJIM Z VSEM BITJEM. in kot VEDNO se Držim Načelne Resnice ki pravi da LEPE BESEDE NISO VEDNO RESNIČNE RESNIČNE BESEDE PA NISO VEDNO LEPE "Užaljeni" pač imajo Problem, ki ga morajo rešiti sami pri sebi. Povem kar je pač primerno v danem trenutku..če je to grda beseda pač JE...Marsikdaj si jo tudi sam zaslužim in če ni drugega si jo tudi sam IZPOVEM...pa se izderem sam na sebe kad sam kreten pa nebi trebo da budem jer ipak ZNAM Bolje...kao Što i SVI VI...samo se NE Trudite DOVOLJNO ISKRENO To da nekateri razumejo samo slovensko pa še to le če je pisano "slovnično pravilno" je Njihov HENDIKEP...je Njihova OMEJITEV, ki izhaja iz GLUPOSTI ali Ignorance pa malomeščanske miselnosti prepotentnih nacionalistov. (lingvistika pojasnjena v videu) Moje Pisanje pa je Namenjeno Ljudem BREZ Omejitev v Percepciji Sveta. Tistim ki VEDO ..da vsega kot Posamezniki NE Moremo Vedeti ali Poznati....Lahko pa k VSAKI Stvari Pristopamo z ZDRAVIM RAZUMOM in LOGIKO (kar NERAZVITIM Dušam ni lih domače..še posebej Ženkem delu...tistemu , ki UGRABIL ga je Holivudski Blišč pa jim Zameglil RAZUM z Intenzivnimi Čustvenimi Bombardiranji NA VSE MOGOČE RECEPTORJE ..ker pa Sem ipak PREVEČ PRIJAZEN tudi do tistih, ki si to nikakor ne zaslužijo...tokrat malo bolj deeep info sa POdručja LOGIKE in ZDRAVOG RAZUMA te nekih "TAJNI" o Bibliji , Bogu, Jeziku i SEXU https://www.facebook.com/gorazd.velner/videos/vb.100002236892447/949572728460615/ po TEM pa se Poskušajte Zamisliti nad tem Koliko je še tistih stvari o katerih NITI NE VESTE DA NIČ NE VESTE ...a svoje umotvore širite v okolico pa jo zastrupjlajte z NEBULOZAMI neke temačne zgodovine ko so se na kole natikali...Vsak Otrok, komaj v ta svet rojen ob pogledu na tisti vaš SIMBOL SMRTI dobi točno ta vtis... Da je Prišel v BARBARSKI SVET Kjer Življenje NI Cenjeno...se pa povzdiguje in časti zato smrt pa mučeništvo... in Viiiiii GOPODA Mislite da čete ovim proč u naša Vrimena..?!?!? ha..?!? EEE NEČE MOČI!!! OVOG PUTA ČISTKA BIČE TEMELJITA !!! SVI ČE KROZ SITO BOŽJE in RELIGIJ KOT SMO JIH POZNALI VEČ NE BO VI pa če Prej Ne,.. Boste Dojeli Ko Mesto na Sedmih Gričih Bo ZaGorelo in se bo Začelo ;)

Tol'kokrat si "Ljubezen" vpeljala v tekst, da podvomim? Ne! Evo, edit h zgodbici je, bog se me usmili, da si je pob'č poiskal lastno karmo, uredil finance in si našel luko... :) https://youtu.be/VZt7J0iaUD0

Marjana, tudi tebe bo tole zanimalo: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/101682/abeceda-alphabet

Štulič, moški bi pač vso svobodo, kajne? ;) (Imeli bi jo, ženskam je pa ne bi dali :P ) No, ne vsi. Kakšni moški so hudo ostri in zateženi do svojih otrok. Kakšni so ostri samo do drugih (ljudi), do sebe pa ne .... ... Jaz se najdem večkrat nekje vmes. V marsičem. Tako glede trdote, strogosti in doslednosti pri vzgoji kot v odnosu do šole in šolskega dela. Ali naj človek dela predsem tisto, kar dela rad, ali pa naj dela vse, kar mora? Na nek način je mogoče vzljubiti tudi manj ljubo delo ... zaradi ljubezni, ki jo vnašamo vanj, v odnose, v vsebino ... Dodajam link zapisa o tradicionalni šoli in "šoli" izven šolskih zidov. http://www.publishwall.si/solzemlje/post/101682/abeceda-alphabet

hi, hi ;) Vedno bolj sem prepričan, da prihajamo iz različnih planetarijev in, da se ženske na vzgojo spoznate dostikrat samo toliko kot so vam strici povedali nu in podllegle tete. O moških oz. fantkih in fakinih malo veste in sicer je dobro, da ne ma enkrat vse kakor vseka absolutno in_to prav pri Edinem Bogu! ;) https://youtu.be/rbbPPy_bNM4

Ana i Anka I SPEAK The Language of ALL OPČA SAM JA OPASNOST ZA SVE LAŽOVE, LICEMERE, LOPOVE, LJIGAVCE, LIPOSUKNE LIPOTICE i tiste z MNENJEM...i kad mi nešto zapne za oko...svašta more bit...zato DOK JA SAM NA STRAŽI PAAZI na RIČI SVOJE Ja sam bio i na vrhu i na dnu vidio dobrotu, gledao u oci zlu padao sam, diz'o se iz pepela tu na dusi nosim oziljke To sam ja Grijesio sam, nisam bio andjeo al' prvi kamen nikad nisam bacio imao sam, bio sam bez icega zivot ti nekad uzme, a nekad da To sam ja to su moje pobjede to su moji porazi sve one lazi i istine Sve sam to ja svaki je korak bio moj uvijek sam birao tezi put dobar i los, al' uvijek svoj https://www.youtube.com/watch?v=5dP_CJb0sjc

ZNANOST JE POT K RESNICI SLUŠAJ PAMETNOG ČOVEKA (iako Katolika krštenoga i KOMIJA) O DECI I VJERI Te Ostalim IDIOTIZMA ReligjskoVzgojenih Posameznikov https://www.youtube.com/watch?v=uMkrsvew8-A

ODNOS Z BOGOM (ali kakorkoli ŽE posameznik Im IMENUJE ABSOLUT) je STROGO INTIMNA STVAR Je mnogo INTIMNEJŠA OD SPOLNEGA ODNOSA in Tako kot Spolnega Odnosa NE Prakticiramo glih vsepovsod tudi "POGOVOR Z BOGOM" NI Mogoč kar VSEVPREK In tako kakor se Spolnega Odnosa Človek NE UČI na Predavanjih se Tudi ODNOSA z BOGOM NE MORE tam naučiti... nego Vaja Dela Majstra Majster pa Vaje pri Vernikih so te vaje OMEJENE na nekaj verzov iz biblije...pa še teh si ne morjo zapomnit al VREME DA SE PAMET NA TAJ PLANET VRATI https://www.youtube.com/watch?v=uMkrsvew8-A

Pri tem prispevku sem bil izrecno poklican h komentiranju, sicer ne rad polemiziram s prepričanimi in če sta opazili, se moji hipotezi pričneta s, kaj pa če... in morda pa... (torej le v razmislek)! Hoho skaliceva :) to, da nisva iz istega planeta, čeprav ste šibki v poznavanju otroške psihologije, mi vzbuja čisto zadovoljstvo in mi je v čast sploh, ker prihaja izpod tipk, vrhunske poznavalke šolskih sistemov, pedagogike in nu, vzgoje. Ana no, če ti rečeš ne metodi, ki je pri nas preverljiva, bom naslednjič že ob sumu "grešnosti" poslal mulca v kot, na koruzo, klečat pa še denarno ga bom oglobil, presnetega! :( V vednost! Doma imam odličnega učenca in vzornega človeka, ki raste. https://youtu.be/Vq7JSic1DtM

Spoštovana skaliceva, ne morem si pomagat a me neustavljivo asocirate na mojo taščo, ki jo sicer čislam vendar nima pojma o otroških čustvih! ;( Kakšen vzorec pa je fantiču dala mamimica, za katero še vedno mislim, da je šla z linijo najmanjšega odpora?! Da je denar kaznovalno sredstvo s katerim se odkupiš za nečedno dejanje in pika. Pri teh letih pa otrok res ne ve kaj je denar, no!? Ok. Otrok je odrasel v uspešnega, kaj že vem oh in sploh, morda pa ima zaradi mladostne travme izkrivljen odnos, do menjalnega sredstva, kar denar je in ima težave v med spolnih odnosih, zaradi tega? ;) Otrok je odrasla duša ujeta v malem telesu, ki raste... in da ne bo pomote! Ana je dober in vrsten pedagog znotraj njenih predpisanih, dogmatičnih okvirjev s katero se svobodno pogovarjam o mojem pač, specifičnem mnenju in bi ji, če bi bila bliže al' pa tranzitnejša, z radostjo predal mojega edinca, enkrat na teden, za eno urco. :) https://youtu.be/SGgMWh2dXHo

Ana dušica blaga... J'z bi mu za pet (5) dni odvzel Internet pa naj razmišlja! :) Predvsem bi ga pa povprašal, kakšen namen je imel za dejanje in kot vedno dobronameren, bi poskusil preudariti h problemu in ga ne reševati, impuzivno, no!? ;) Otroci so čisti kot rosa, mi smo grešni! ;( https://youtu.be/pD2nk2KgisI

Kaj pa če je fantek, ki je gojil prav posebna platonsko_romantična čustva do točno te deklice, ki mu je dnevno prijavljala kako težko torbico da nosi in preveliko breme... in je on v svoji plemeniti percepciji deloval, kot so ga knjige poučevale, naj le deluje v smer pravičnosti. Njegova čista duša, levje srce in brez grešnost ga je primorala, da je tako, razbremenjujoče deloval in nu, odložil balast!? Se je kdo vprašal za vzrok njegove reakcije... nak! Mati je izvedla ceneno finto, ki so ji jo dodobra priučili in to da, udari človeka po denarnici, ker tam ga bo najbolj bolelo!? :( /zgrešena, policijska metoda :/ https://youtu.be/MS91knuzoOA

Marjana, ti naši nadebudneži nam marsikaj zrihtajo :) Naj tvojemu uspe najti!

Marjana, potem se je pa to zgodilo zdaj, v zadnjem času, kajti zadnjič sem videla vsaj dva "dolga" filma, po moje celotna posnetka. Morda pa vendar spet kakšnega najdem, bom poskusila.

Abram, mislim, da nikoli ne bom pozabila nekega pogovora z nekim duhovnikom ... Poudaril je vest in svobodo! Vse dobro tebi!

ANA Verjamem,da menjaš pogled in vidiš drugače kot včeraj.Vesel zate.

Abram, k 57: Ja, tudi v zaporu more biti človek svoboden. Pristna svoboda ni igra. Hočeš reči, da jaz igram .... in celo, da mi kdo verjame, ker sem morda dobra igralka? Abram, morda vsak kdaj igra, tudi ti, ampak vsak dan se soočam s tem, koliko sem pristna, čemu zares verjamem, kaj me resnično prepriča ... Želim biti odkrita in to tudi skušam. Verjemi, da se tudi glede svojega življenja, tudi v povezavi z vero, sprašujem zelo pogosto ... in včasih kaj vidim drugače, kot sem videla včeraj ... In tistega ne zavržem.

Abram, kaj je okrilje Cerkve? Si že slišal z knjigo z naslovom Na varnem in svoboden? Napisal jo je, mislim, da jezuit ... Bernhard Häring, ki je napisal tudi knjigo Videl sem tvoje solze. Oja, tudi v Cerkvi je človek lahko svoboden. Ne vedno lahko, ampak je mogoče. Ampak povej mi, koliko ljudi je svobodnih, popolnoma svobodnih, pa naj so v Cerkvi ali izven nje! Se ti ne zdi, da marsikaj enostavno ni absolutno vezano na neke okvirje? Torej: imam verouk, ponavadi rečemo: učim, ampak jaz včasih rečem kar, da vodim ... Ali pa, da ga imam. Seveda ga imam v okviru župnije. Ampak to ne pomeni, da sem plačanka Vatikana. Odgovorna sem ljubemu Bogu ...

Anka, 48, resnično se mi zdi, da sem naredila vse, kar sem mogla, da bi bil dialog, ampak to, kar se je razvilo, ni to. Vsi smo tisti, ki sodelujemo - ampak taki, ki nimajo kulturnega načina, me odbijejo, četudi imajo (morda tudi) kaj povedati. :)

ANA Nisi mi odgovorila ekzaktno. NIhče ni svoboden,dokler ni vesoljno samospoznan,kot individualna človeška samomanifestacija večno sedanje vesoljne samobitnosti< teološko Boga! Takšen človek je lahko tudi v zaporu svoboden.Verjamem,da uživaš zaupanje,tudi dobrim igralcem v gledališču verjamejo gledalci predstave.Me razumeš?

Abram, a si lahko misliš, da sem svobodna? Si misliš, da jaz svobodno povem vse, kar delam in da uživam zaupanje? Gorazd - v pisani besedi velike črke pomenijo vpitje. Uporablja tudi grde žaljivke zame osebno. Velik človek ni žaljiv. Lp.

Ana Ne bom se kregal s teboj.Ali učiš verouk v sistemu in pod okriljem RKC? Samo to mi odgovori prosim? Gorazd < z veliki črkami poudari pomen besede< ker je vse ostalo pisano z malimi.Lp

Abram, pisal si, da sem plačanka Vatikana ipd. To je laž. Torej me ne poznaš, lahko da me delno začutiš, kot tudi jaz tebe. Vesela sem, da se razumeš z ženo in otroki in vnukinjo. (Bližnja sem ti tudi jaz. Vsak je bližnji. Vsak, s komer kontaktiraš. Tisti trenutek je bližnji. In na to sem mislila.) Glede vpitja, vpije Gorazd. Velike črke to pomenijo.

Ana Kar se tiče mojih bližnjih in moje družine,ti lahko povem,da imama z ženo <41let sva par< dve odrasli hčerki in tudi že zlato vnukinjo.Razumemo se odlično in naj tako tudi ostane.Tako,da ti svoje pridige okoli mojega razumevanja bližnjih obdrži zase.NIhče ni vpil nate-to je laž! Jaz te razumem, samo ne znam biti dvoličen. Bolj te čutim kot ti sama sebe-verjemi mi! Tvojo dušo poznam in tvoje bistvo,pa če te vidim ali ne.Jaz vidim nianse,ki se zelo naučeno skrivajo v tebi,ki jih niti ti sama ne zaznaš ali nočeš! Izvoli in briši!

Zadnja dva vajina komentarja sem zbrisala, Gorazd in Abram. Hodita v mojo "hišo" in mi pridigata. Če nista pripravljena se pogovarjati in ne vpiti (name) in se obnašati, kot da sta požrla vso vednost sveta, potem tukaj nista dobrodošla. Abram, z e-dnevnika ste me prepodili ... tudi ti si pritrjeval tistim, ki so govorili grde in lažnive stvari o meni .... Mnogokrat sem se zadržala in ne povedal vsega, kar mislim ... zaradi odnosov med nami, tudi ker sem verjela, da tako rastemo skupaj - ko se poslušamo ... ampak agresije ne sprejemam več. Kaj ti pomaga, če imaš v sebi vso vednost sveta (pa je itak nimaš!), ne razumeš pa svojega bližnjega! P.S.: Premislial bom, če ne bom brisala še kaj za nazaj. Enostavno nočem, da je moj blog pljuvalnik.

ANA SEdaj razumeš pisanje Gorazda,ki ima absolutno prav.Zakaj se takoj javim? Zato ker ga čutim kot človeka,ki ima razum in zato pravo dojemanje in razumevanje celovitosti našega bivanja..

Ana, mislim, da nima pomena razpravljati s tako primitivnimi osebami kot sta tako imenovani Gorazd in Abram....v isti sapi govorita da se ne sme soditi in sodita! Nimata pojma o pojmu, še manj pa o pravopisju! Svojo napisano spakedravščino pa zagovarjata z nadpovprečno inteligenco. Ha, ha....temu se lahko le smejim in se nikogar ne bojim!! Bojijo se le tisti, ki imajo slabo vest! Naj se ju Bog usmili v vsem njunem gnevu in samovšečnosti!

Štulič, zdajle ne morem pogledati tvojega filmčka. Življenjske zgodbe pripovedujejo, da kakšni ljudje naredijo ogromno v svojem življenju, kljub temu, da je bilo veliko ovir. In da kakšni ljudje, ki imajo, od zunaj gledano, idealne pogoje, pa ne naredijo toliko, vsaj ne na zunaj videnega, kot se od njih pričakuje. Kdo bi vedel, kaj je najbolj prav. Koliko težiti otrokom in koliko ne? Je ljubezen samo tisto taljubeznivo, s prijaznimi besedami, ali pa je tudi to, morda še bolj, ko otroku ne strežemo "od spred in od zad".

Radmila, hehe, kako zanimivo, in jaz sem bila ravno pri tebi in "največji ljubezni"! <3 Tudi jaz mislim, da je bila ta mama modra. Prav zato, ker se dostikrat bojimo prizadeti in raniti otroke, je marsikaj narobe (večkrat se vidi šele kasneje) ...

jaz mislim, da je mama pravilno in vzgojno ukrepala

Abram, praviš: "... znak -žal-osebne zadrstoti,ker mislite,da je samo nekaj pravilno,resnica,kar pa meni kaže na neodprtega duha.Kaže na neko zaprtost v zame zaostale in zastarele predsodke." Samo nekaj pravilno? Ampak tebi in npr. Gorazdu se zdi pravilno samo to, kar vidva pravita. V čem sta torej drugačna in boljša od mene? Vajina resnica je prava, moja in Ankina pa ne? Midve sva omejeni, vidva pa ...? Ne razumem, zakaj jaz ne bi smela povedati svojega mnenja (ali vedenja, saj sem v marsikaj tudi prepričana in ne samo iščoča v tisto smer), vidva pa? Zakaj bi bilo tako narobe, če sem katoličanka? Če bi natančno bral, bi videl, da nisem slepa poslušalka nekih stvari od vrha. Lahko verjameš, da sem proti vsemu slabemu, tako v Cerkvi kot drugod. Nikoli ne iščem opravičil za slabe stvari. Nikoli ne skrivam stvari v kot. Naj vsak odgovarja za vse, kar dela. Če bi pa samo zato, ker je Cerkev grešna, šla ven, bi bilo skoraj tako, kot da zdaj nisem več Slovenka, ker se v Sloveniji dogaja toliko grdega. Praviš (mi): "... preveč forsiraš neke vrednote,ki so v resnici licemerske,če poznaš delovanje RKC.Nekaj govori,a goji homoseksuanost,pedofilijo,bančne prevare,pustošenje vernikov in jim z gledanjem v oči namerno laže." Govorim o vrednotah, ki jih prepoznavam kot prave, kot pristne, kot vredne. Ne govorim o njih, ker bi mi kdo ukazal in verjetno dosti manj sledim vsemu, kar se dogaja "zunaj mene", kot mnogi nekatoličani, ki iščejo, kaj bodo v Cerkvi spet videli slabega. Ne ukvarjam se niti z državo niti s Cerkvijo, ukvarjam se z Resničnim. Z Življenjem. Še tvoja zaključna misel: " To pa vedno človeka,ki ima čut za resnico in pravico boli." Boli. Čut za resnico in pravico? Tudi jaz skušam videti resnico in delati za pravico. Res pa malokrat trdim, da je samo tako, kot rečem jaz. Dopuščam, da vidi prav še marsikdo. In zdaj, pri tem prispevku, kjer sem napisala eno šolsko zgodbo, me je Gorazd napadel in ti si mu pritrdil. Kakšno zvezo sploh ima vse to z licemersko Cerkvijo? Je nima, kajne. Sicer pa Cerkve ne zagovarjam, zelo močno pa vidim, da gre predvsem za to, kakšni smo in kaj in kako delamo kristjani. Na nek način je tako povsod, v vsaki skupnosti. Povsod so taki in drugačni ljudje. Jaz sem večkrat razočarana nad kristjani ... nad tem, kar vidim med svojimi ljudmi. Jih ne zagovarjam, kot v moji zgodbi pod zgornjim naslovom mama ni zagovarjala svojega sina. Hočem, da ljudje odgovarjajo za svoja dejanja. In sin te mame je odgovarjal za svojo grdo napako, za svojo objestnost ali pa hudo nepremišljenost. Prav tako morajo ljudje povsod nositi odgovornost az svoja dejanja. Tako v Cerkvi kot tudi izven nje. Tisti, ki niso v nobeni skupnosti, imajo sploh široko odgovornost zase in svoja dejanja, vsaj naj bi jo imeli. Niti slučajno ni vseeno, kako se spravljajo na druge. Svoboda ni to, da lahko naredim karkoli, rečem karkoli ... Vse dobro, Abram!

Gorazd! Kje je meja med tem, kar jaz mislim in smem reči in tem, kar misliš ti in smeš reči? Ti VEŠ, jaz samo MISLIM? Širim MNENJA, ti VEDENJA? Jaz mislim ... sem prepričana, da ene stvari samo tako so, kot jih vidim, jih imam za Resnico, vendar nikogar ne prisiljujem, da bi tudi on tako videl. VEM, da je ljubezen do Boga, drugih ljudi, do sebe največja zapoved in možnost v življenju. Naše poti so različne, vsak naj najde tako, na kateri se čuti najbolj uresničen, najbolj resničen, najbolj on. Križ ... zgražaš se nad krčanskim križem ... ti pa mene pribijaš an križ s svojimi sodbami. Sicer pa ... križ je morda še kaj drugega kot to, kar tebi predstavlja ... Križ pomeni dati sebe ... dati svoje življenej za drugega, za druge .... Mama včasih tvega svoje življenej za življenej otroka. Mama - vsaka mama - daje svoje življenje otroku. Torej dati življenje ni nujno ravno trpljenje, dati življenje je ljubezen. V vsej polnosti dajemo, ko smo pripravljeni umreti sami sebi ... ko smo pripravljnei, da se naš ego zmanjšuje ... ko smo pristno ponižni. Razumeš moje misli? Če jih, sprejmi. Če jih ne, ne sodi. Moje misli so v tem primeru moja prepričanja. Praviš, naj več poslušam. Koga? Tebe? Koga poslušaš ti? Ali si samozadosten? Sploh pa, tukaj je bila zgodba o tem, kako je ukrepala neka mama, ko ga je njen otrok polomil. In kakšno zvezo s to zgodbo ima tvoj napad name?

Gorazd, kar življenjsko besedilo pesmi v komentarju 34. Mi je blizu: Grijesio sam, nisam bio andjeo al' prvi kamen nikad nisam bacio imao sam, bio sam bez icega zivot ti nekad uzme, a nekad da ... Zanima me pa to o kamnih .... se ti zdi, da jih ne mečeš prvi, pač da jih jaz?

Anka, mene prizadene ozkost ljudi ... imajo se sicer za široke, ampak njihovi pogledi se čisto zožijo, če kdo misli drugače kot oni ...

ANA Dolg odgovor si mi napisala.Sedaj pa še druga plat.Glede na svoje življenjske izkušnje si upam 100%trditi,da je Gorazd eden izmed najbolj razgledanih ljudi na PW plus 'e nekaj njih..On se izraža tudi s srbohvrvaščino,ker je enostavno ugotovil,da mu ta jezik da večje nianse,da v svojem izražanju,zadene bistvo,ki ga sporoča.Verjamem,da zna slovnično pravilno pisati bolje recimo od mene. Kar mu ti in še ena Ana očitate je ZAME znak -žal-osebne zadrstoti,ker mislite,da je samo nekaj pravilno,resnica,kar pa meni kaže na neodprtega duha.Kaže na neko zaprtost v zame zaostale in zastarele predsodke. Ana osebno vem,da nisi slaba oseba,preveč forsiraš neke vrednote,ki so v resnici licemerske,če poznaš delovanje RKC.Nekaj govori,a goji homoseksuanost,pedofilijo,bančne prevare,pustošenje vernikov in jim z gledanjem v oči namerno laže. To pa vedno človeka,ki ima čut za resnico in pravico boli.Toliko ANA.

žalitev ? KAJ ŽE to je...in Koga pa KAKO SPLOH je Mogoče Nekoga "užaliti" TRY TO INSULT ME WITH WORDS Aniice VSAKODNEVNO ŽALITE LASTNO BITJE in PAMET ko razmišljate o plavokosem, ki ste ga zabili na križ.... in počnete ZLO ČIN Nad Sočlovekom..ko to TRPLJENJE širite v okolico...čeprav se tega niti približno NE ZAVEDATE..KER JE VAŠA PERCEPCIJA ZAMEGLJENA S TRAVMAMI IZ OTROŠTVA. Več kot RAZUMEMO Vas...Bili ste ŽRTEV Svojih Staršev in njihove omejenosti....v kateri pa se ŽAL počutite zelo komfortno in doktrine pa BOLANA Prepričanja Širite Dalje čeprav te Pravice NIMATE!!! ...ampak današnja Mlada generacija Feminiziranih in BEZ Jaja Mladih Moških pa VaseZagledanih PlehPičk je REZULTAT VAŠE "Vzgoje" Vaša "Skrb" in z njo povezana Dejanja ustvarjajo pogoje za pojav NEGATIVNIH Energij in dogodkov. Ste PROMOTORJI ZLA SMRTI IN TRPLJENJA, ki ga Zavijate v Celofan skrbi in kobajagi ljubezni.. ker pa to vama težko razumet ajmo ovako...možda vam UPALI pa NEHATE Širiti MNENJA ter se začnete UČITI o Življenju: t.i. država je želela al mogoče še želi na škatlice od cigaret dat slike razpadajočih organov in s tem kao ljudi odvračat od kajenja.. e pa zdaj vidi REZULTAT in POSLEDICE takih KRETENIZMOV: NEGATIVEN NAPIS na Škatlicah Cigaret ima MNOGO VEČJI Negativen Vpliv na Psiho Kadilca kot tisti nadomestek tobaka, ki ga danes prodajajo 1. Slike Črnih Organov so PONAREDEK (medicina NE pozna tega) 2. to je ZLOČIN Nad Svobodo MISLI 3. "Placebo" Učinek zaradi vsiljene Misli lahko bolezni tudi ZARES Sproži podobno je z VSEMI "dobrodelnimi" stvarmi, ki bazirajo na doktrinah Verstev ali drugih ideologij, ki VEZE z Življenjem NIMAJO NOBENE pa vseeno ga želijo "obrezovati" po svoje... ŠE 1x: KO GOVORIŠ SAMO PONAVLJAŠ TISTO KAR ŽE VEŠ KO POSLUŠAŠ PA SE VEDNO NEKAJ NOVEGA NAUČIŠ RECI KAD IMAŠ NEŠTO ZA REČ MNENJA PA ZADRŽI ZASE in ko bodo prerasla v VEDENJE boš VEDEL/a Kaj s tem Vedenjem

Draga Ana! Noben dialog ne bi smel poniževati sogovornika in ti ga zagotovo ne! Kot je naš pesnik zapisal....le čevlje sodi naj Kopitar.....tukaj si nekateri dovolijo presojati stvari, o katerih nimajo pojma!! Popolnoma neokusno , nekulturno in še kak ne bi se našel ob pisanju spodjih komentarjev in škoda sploh razpravljat z ljudmi, ki niti našega pogovornega jezika ne poznajo, kaj šele kulture, ob tem pa presojajo tvoj karakter in tvojo osebnost, o kateri nimajo pojma! Ti si čudovita oseba in tisti, ki ni še nikoli hodil v tvojih čevljih nimajo pravice presojati tvojih korakov!!

Abram, pred leti sva se precej pogovarjala in meni se je zdelo prav lepo. Nekatere stvari podobno doživljam kot ti, so mi (bile) blizu - recimo to o cikličnosti življenja ... So pa tudi stvari, ki jih ne razumem in se mi dandanes sploh ne zdi nujno, da vse razumem. Enostavno to, kar sem jaz, jaz resnična, ni v tem, da bi razumela do potankosti naravne pojave in še marsikaj, pač pa najdem samo sebe in izraz sebe v določenih stvareh in nekaterih delih, ki jih imam rada. Verouk, ki je trn v peti nekaterim tu, je življenje, poskušanje z otroki vred iskati to, kar je resnično življenje. Zato imam tudi res čisto vsakdanje vsebine ... Imam nekaj pedagoškega daru, vsaj tako se meni zdi; zelo rada otroke usmerjam tudi v stvari, kjer uporabljamo roke. Ker potem postane vse še bolj otipljivo. Konkretno. Potem, rada imam delo z ljudmi, tako z otroki kot tudi z odraslimi. In z bolniki. Tudi z umirajočimi. Najdem se v odnosih z njimi, v iskanju sožitja z njimi. V iskanju tega, kar jim lajša življenje in ga dela vrednega. Mislim, da sem hospicarka po srcu. Potem življenje v naravi. Sožitje z naravo. Ljubezen do vrta. Ljubezen do gozda, do kmečkega dela. Do ročnega dela. Ne trdim, da delam dobro, kje šele, da zelo dobro, mnogokrat tudi nisem prepričana, da imam absolutno prav. Verjamem, da smo ljudje večni iskalci. Meni se je v vseh letih življenja izkristaliziralo predvsem to, da je ljubezen na prvem mestu. A da se moramo potruditi, da živimo ljubezen, saj je mnogo več kot le lahko čustvo. Je delo. Tudi v zvezi s homoseksualci in še marsičim nimam enostavnega ja ali ne. Vedno znova, mislim, je potrebno vse pregledovati skozi očala ljubezni ... In se potem odločati. Gorazd mene večkrat napada in se kar zelo žaljivo izraža. Ti mu pa pritrdiš. Čisto mogoče, da ne pritrjuješ vsemu, kar pravi, ampak pritrdiš mu. Tako da ... Doslej še nisem ujela veliko njegovih msili, ki bi me prepričale, ampak žalim ga ne. Razen če je žalitev to, kar zdaj pišem. Tudi drugih po spletu ne žalim. Mnogokrat ni tako pomembno, kaj natančno kdo misli, ampak to, kaj moremo narediti, da moremo živeti kvalitetno skupaj.

ANA Jaz sebe najdem povsod,kjer sam to želim.Upam,da te nisem užalil-tebe osebno! Lp

Abram, se morda tudi sam najdeš med farizeji?

Aja, Gorazd, še to: vaja dela mojstra. Tudi pisanje v slovenščini je lahko dobra vaja! :)

Gorazd, kdo si ti, da tako sodiš? Zakaj me žališ, zakaj žališ moje misli, moje delo? Po čem sklepaš, da ti vse to veš ... in da to, kar jaz mislim, ni v redu? Zakaj si tako napihnjen in napuhnjen? Znaš govoriti brez žaljenja? Jaz se ne strinjam s teboj, pa vendar ne uporabljam žaljivk zate in za tvoje razmišljanje. Glede na to, kakor pišeš, pa nimam ravno občutka o tvoji jasni misli. Velike črke v pisanju pa menda pomenijo kričanje na človeka. In tudi za slovenščino bi se lahko potrudil.

VERNIKI IN KRISTJANI RESNICA je kar piše GORAZD! Vsi Kristjani ste se z BOGOM razšli že zdavnaj. Farizeje, pismouke in kramarje VERE je Jezus nagnal iz božjega templja,TAKO bo tudi tokrat!!!!!!!!! Najboljša prispodoba je vaše večno ONANIRANJE in izživljanje nad soljudmi,ker mislite,da je to vaša izključna pravica,ker se vedno sklicujete na BOGA,a ga ne spoznate v sebi in ON ne živi v vas. S poismouki je mislil nevedno znanost,s farizeji lažne vernike,ki prodajajo in širijo svojo versko kramarijo tudi danes med ljudmi. JE DOVOLJ JASNA RAZLAGA?

BOG...NIJE "MILOSTIV" Nego EXAKTAN DRŽI SE ZAKONA PRIRODE i SAMO DAJE ONO ŠTO TRAŽITE REMEMBER THIS KOSOVA ANICA: SVE STE DOBILI I SVE STE OKTRENULI KONTRA SEBI i BOGU do katerega nimate KANČKA SPOŠTOVANJA kakor Ga nimate Do Sočloveka.. TI BOŠ "obrezovala" Otroka.... GADURO JEDNA KATOLIČKA!!!!!! "VERO"UKa NIKOLI VEČ NA TEM PLANETU NE BO !!! još malo ONANIRAJTE onda čete BOGU PRED ISTINU !!! imačete zbog čega PLAKAT..ali ON za SUZE NE MARI pa če Vam pokazat SUDBINU Koja Vas Čeka

Aja, in glede psihologije in otroka ... Prav tako kot sem v marsičem nekoliko v dilemi, kako natančno je potrebno (tudi glede molitve pred porodnišnico; tudi glede pravic homoseksualcev; tudi glede vzgoje otrok ...), no, tako tudi iščem pravo mejo med zahtevnostjo in popuščanjem otrokom. Skušam ne imeti celega kupa NE-jev, pač pa le tiste, ki so zares potrebni. Večkrat sem si želela, da bi učitelji bolj začutili moje otroke - in tudi kakšne druge otroke - po drugi strani pa tudi spoznavam to, da kakšen otrok res ne bo upošteval nobenih pravil, če bomo čakali na njihovo zrelost in njihovo pamet. Zelo konkretno je to na cesti ... ali pa v trgovini, kakšen otrok bo v nedogled izsiljeval svoje starše. In kakšni starši bodo v trgovini popustili in otroku kaj kupili, čeprav tistega ne potrebuje itd ... na cesti ga morda bodo prisilili v to, da ne more čez cesto kadarkoli in kjerkoli. Jaz vse bolj čutim, da s starši svojih otrok vse bolje sodelujem. Zdi se mi, da so sodobni starši spet bolj strogi in dosledni, kot so bili starši pred npr. 15 ali 20 leti. Ali pa so taki starši otrok, ki hodijo k verouku. Dejstvo je, da če otroku pustimo vse, da dela po svoje in se razvija po svoje ... popolnoma neobrezano drevo, bo mogče krasno drevo, morda pa bo "zbezljalo" po svoje in ne bo rodilo sadov ... Pretirano obrezovano drevo tudi ne bo živelo samo sebe ....

Štulič in še kdo ... meni se je zgodilo že večkrat, da so otroci pri verouku rekli, kako je lepše, ko kdaj kakšen posameznik manjka. Vedno gre za otroka, ki na vse načine moti, kajti večina otrok želi sodelovati, pa jih lahko en sam otrok precej moti - in posameznik porabi lahko veliko učiteljeve energije ... in posameznik prikliče ogromno pozornosti zase, in včasih so tihi otroci dokaj neopaženi prav zaradi tega, ker imajo učitelji veliko dela s posamezniki. Kako jih umiriti? Včasih pogruntam kaj, kar velja pri posamezniku in sem tega vesela. Res je pa, da lahko ogromno časa potrebujem samo za to, da bi otroci znali sodelovati ... ne ravno zaradi mene, pač pa zaradi skupine. In zaradi njih samih, saj naj bi vsak človek bil sposoben vsaj nekoliko sodelovati z drugimi (sicer mu ne bo šlo prav dobro skozi življenje - razen če uživa v tem, da je outsider, morda odklanjan, prezrt ...). Kajti gre za vse njih, za vse otroke ... Mi smo se veliko pogovarjali - v nekaterih skupinah - o tem, da smo sicer unikatni, toda da če ne bomo pozorni drug do drugega, bomo izgubljali prijatelje. To otipljivo vidim. Vsak otrok si želi imeti prijatelje. Ampak potem je "prijatelj" razgrajača odkrito vesel, ko razgrajač zboli in ga ni v šoli, pri verouku ... O tem otrokom govorim. O tem, kako imeti pristne prijatelje. Kako je potrebno za vezi tudi kaj narediti. Hkrati pa ohranjati sebe. Biti pristni. Pristni, vendar pozorni drug do drugega .... Štulič, vesela sem, da imaš krasnega sina!! Zelo vesela! Glede mojega verouka pa - skušam pomagati v otrocih buditi tisto, kar je v njih ... Skušam jim pomagati najti stvari, ki so potrebne v življenju. O tem se pogovarjamo, rišemo, se igramo ... tudi skozi zgodbe, kakšne se izmislim spotoma, da ponazorim, imam tudi zgodbe iz vsakdanjega življenja in iz Svetega pisma. Nekatere so res izredne. Ob izrednih otrocih so pa itak lahko samo izredne! <3

Marjana, ja, tudi jaz tako vidim! Nad to mamo sem bila navdušena. Marsikatera ne zmore tolikšnega poguma. Raje skrije otrokove grehe, če je le mogoče. To, da mu je dala popraviti "greh" na konkreten način, je pravzaprav ljubezen do otroka. Jaz tudi sicer prepovem računalnik, ampak to je izhod v stiski. Po moje je potrebno popraviti napako samo. Ali naj bi otrok bil brez računalnika nekaj dni, mama pa dala četrt plače, da popravi otrokov greh? Ne!

Vsem, ki ste ocenili, da vzgajam otroke k potrošništvu: to pač ni res. Želim pa, da so otroci odgovorni do sebe, med seboj, do narave .... Zato jih učim, da so pozorni do narave, uporabimo stvari, ki bi šle v smeti ali v reciklažo. Naročila sem jim, naj vsak prinese en zaklad iz narave, kamenček, storžek ... Zbiramo zaklade, ja, ampak take, kot sem tukaj napisala. Je to potrošništvo? O potrošništvu se sliši precej drugače ... spomnim se, ko sem brala dimplomsko delo svoje bližnje - bilo je tudi o tej tematiki, potrošništvo ni to, kar jaz počnem. Otroke učim, da bi bili čim bolj vključeni v naravo, posadili smo skupaj grm, posadili smo tulipane in narcise in zdaj hodimo gledat, ko poganjajo listi ... A je to potrošništvo? Ni.

Abram, mislim, da sem kar jasna :) Jasna, odkrita, morda naivna ;) In o človeštvu in odnosih ljudi med seboj in odnosih do narave in še čem veliko razmišljam. Svet se neprestano spreminja, je pa nekaj stalnic. Recimo: Ljubezen je prva zapoved in najpomembnejša :)

Gorazd, ne poznaš ne tistega dečka ne tiste deklice. Nič ne veš o njiju, razen tega, kar sem zapisala jaz. Tudi ne poznaš njunih mam. Ocenjuješ kar tako na počez. Jaz poznam fanta in njegovo mamo. Fant se je zresnil in je v redu mlad človek, odgovoren, delaven. Če bi ga mama pestovala vnedogled, vprašanje, kdaj bi spoznal, da odgovarja za svoje objestnosti ... Vsaj jaz bi težko rekla, da otrok, star kakšnih 9 ali 10 let, ni objesten, če polno torbo obrne v straniščno školjko. Pred leti sem fantu, ki je pretepel v šoli mojega sina, rekla, da tudi če je jezen, ne sme tega početi. Rekla sem mu, da se mora naučiti obvladati svojo jezo. Imel je takrat kakšnih 13, morda 14 let. Res me zanima, kdo so zdaj nedolžni otročički ... Dobila sta le potrošniško izkušnjo? Od kod si to potegnil? A je potrošniška izkušnja, če moraš plačat, kar si uničil? A ni to tako, kot je v življenju sploh: odgovorni smo za vse, kar delamo. Če ga polomimo, naj bi potem popravili! Ne vem, s čim te pravzaprav tako motim. Meni ne bi dal otrok? Učencev. No, dobro, da nisi niti minister niti škof :)) Pravzaprav me ne boli, če mi ti ne bi dal otrok, da jih učim, pač pa bi me, če bi mi starši, katerih otroke učim, ne zaupali.

Gorazdu Bi se zahvalil za odkritosrčnost in pravo razmišljanje.Več takih in svet bo lepši in manj licemerski.Ana je res dobra osebe,nikoli ne morem odkriti,ali je naivna,ali dobrosrčna,ali pa zapeljana ne da bi se tega resnično zavedala.Ana zmotno misli,da me moti,kar ni res- samo njen meglen pogled na svet ne zmorem nikoli doumeti sam v sebi.Vedno ostane neka nepredeljena megla okoli nje..

Štulič, kako pa potem zrastejo pokvarjeni odrasli? ;) Iz teh nedolžnih otrok? Kaj se je zgodilo vmes, da so se nedolžni otroci pokvarili? Ali so se pokvarili ob pokvarjenih odraslih? No, ob tem primeru - jaz sem zapisala samo okvirno, podrobno zgodbe ne poznam in ne vem, kaj vse je bilo tudi zraven in kako je padla odločitev, da otrok sam poravna škodo. Precej dvomim, da je bilo reševanje problema impulzivno, impulzivno bi bilo, če jih bi fant dobil po riti :) Pa jih ni, vsaj kolikor jaz vem.

Ana ta Dečko iz "kazni" NI potegnil ABSOLUTNO NIČ Koristnega..Tudi dekle NE... Oba sta dobila le POTROŠNIŠKO IZKUŠNJO, ki ju prepričuje da je denar Vrednota EVIDENTNO jasno je da NISI "SLABA" Oseba...ampak tvoja NEVEDNOST povzroča temu svetu le in samo ZLO in TRPLJENJE. Otrokom te neb pustil blizu na 100 metorv... kaj šele dab ti pustil z njimi govort ali "vzgajat" dokler ne ODRASTEŠ in sama Prevzameš ODGOVORNOST, ki jo želiš naućiti mulce čeprav sama pojma nimaš kaj naj bi pomenila. Današnja generacija mladih je rezultat TOČNO takh "vzgojiteljev" kot je ANA - Zaščitniških Dušebrižnikov oholog ponašanja k ga zamaskirajo v lepe besede. pa smo tako danes skoraj BREZ Moških izpod 25 let starosti.. SINDROM Holivuda mnogima je sjebo mozag...ponajviše valjda katolibanima, ki "skrbijo"..za druge kao Neposredna Molitev za druge je NASILJE, ki mu ni para...!!! je Kršitev ZAKONOV NARAVE in KLIC TEME zaradi katerega ta svet tudi trpi. NIHČE Nima Pravice vstopati v tuj energetski prostor BREZ njegovega Vedenja ali Privoljenja. Vsaka Izkušnja, ki jo posameznik ima je njemu tudi NAMENJENA. in NIHČE nima pravice temu posamezniku z molitvijo VZBUJAT take ali drugačne občutke ali čutenja. Točno TO dela Televizija, ki s svojimi čustveno nabitimi prispevki manipulira z ljudmi..ampak tam ima posameznik vsaj IZBIRO da zadevo IGNORIRA... Molitev pa je tiho in PODLO Vdiranje v energetski prostor drugih ljudi..kar ima lahko katastrofalne posledica za OBA Molitev, ki jo izvajate na NAŠO SREČO NEPRAVILNO (krščanski svet NE POzna Pravilne "Molitve"... klanjajo se SMRTI in MALIKUJEJO) zaradi NASILNEGA VSILJEVANJA in vdiranja v tuj energetksi prostor pa vedno znova "krojijo usodo" drugih...in tako UNIČUJEJO ..SVOJE pa še Tisto drugo Življenje..za katerega kao molijo.. Ana VIŠE ČITAJ NEGO ŠTO PIŠEŠ ima jaaako puno toga što još treba da naučiš a vremena NIJE Puno Ostalo

Štulič, četudi bi bilo res, da je skušal "narediti svet pravičen", je bilo to z uničenjem šolskih potrebščin prehuda. Vsaj po mojem mnenju. Če gremo v razumevanje vseh ljudi, potem lahko najdemo vedno znova opravičila prav za vse ... tudi za naše politike ;) Ali pa se drugače vidi le otroke? Gotovo se iščemo večkrat v tem, kako in kaj narediti, da bo resnično najbolje ... da učimo otroka odgovornosti ... in da on sam vidi, kako je, kako teče življenje ... Marsikatera poteza se šele daljnoročno izkaže kot dobra ali pa kot slaba ... se ne vidi takoj. Upajmo za vse nas :)

Surovina!? Zakaj tvoj vzdevek? Si "nepopisan list", neobdelano bitje? ;) Vse veš, kako je, kako mora biti ... ampak ostajaš surovina? ;)

Rastko :)

Anka, ja, mora biti odgovornost in učenje odgovornosti. Vsekakor se meni zdi ta mama zelo modra. Večkrat se pa srečam z mamami, ki bi otroka prej pobožale kot šle v tako ostro kazen. Mislim pa, da je nujno to, da otrok skuša popraviti to, kar naredi narobe ... Spomnim se, ko je en otrok meni nekaj uničil, njegovi starši niso nič ukrepali .... vsaj do mene ni prišlo ;)

zanimivo

Ana, ti si res pravi kažipot za te otroke....in ja, kazen ob prestopku mora biti, a mora biti tudi vzgojna, drugače je brez pomena....