Članek
Kako sem zdaj lepa :)
Objavljeno Aug 08, 2016

Prijazen glas po telefonu: "Kličem iz salona ..." Ne razumem imena salona. "Za vas imamo posebno ponudbo, nego obraza, to darilo vam podarja vaša prijateljica ..." Pove ime. Kako se je ona pa prav name spomnila! Saj se že cele mesece nisva videli! "Bila je pri nas in je bila zadovoljna; ali vam ni nič sporočila?"

No, tako mi ženski glas prijazno razlaga njihovo ponudbo ... pravo darilo zame. Pravim, da nimam časa. Niti za zastonj darilo nimam časa. (Kar je pravzaprav grozljivka! To o nečasu.)

"Vas pokličem čez nekaj dni."

"Prav," hitro rečem. Samo da zdajle ne :)

"Ampak zakaj je moja kolegica dala njim mojo številko!?" razmišljam. Ko sem zamenjala številko, sem še kako gledala, komu jo dam in poleg tega nikjer, kjer je potrebno dati svojo telefonsko številko, nočem sodelovati - razen če gre res za uradne podatke (npr. v šolah svojih otrok) ali pa svojim najbližjim. "Ni prav, da kdo kar da naprej mojo številko!"

Potem se spomnim, da je to verjetno isti salon, kamor so me vabili pred meseci na nego las. In takrat sem nekajkrat odklonila, jezna na tistega, ki je njim dal mojo telefonsko številko, slednjič sem si pa mislila: "Pa kaj, če enkrat res grem na neko nego v nek salon. Nikoli v življenju še nisem nikamor takole šla in nikoli še nisem bila pri frizerju! Morda bo pa zanimivo ... sploh če mi povejo, kakšen tip las imam :)" V resnici se z vsemi temi stvarmi sploh ne ukvarjam, lase si umivam pogosto kar z otroškim šamponom (Če ne boste kot otroci, ne pridete v nebesa! ;) ) In ja, en dan bom izumila koprivni šampon, zato tudi puščam koprivam, da rastejo na mojem vrtu! :) Poskusila sem že tudi z brezovim sokom, ampak nisem pogruntala, kako se zavrta v deblo in ni priteklo, kot naj bi. Potem bi imela pristen brezov šampon! :)

Torej, slednjič sem sprejela nego las, določili so mi datum, in določenega dne ob dogovorjeni uri sem bila tam, v njihovem salonu.

Toda tam so ugotovili, da nimajo dovolj "negovalk" in me prosili, če me smejo poslati domov brez nege las. :) Za odškodnino so mi dali "fino kremico za roke", seveda ne pozabijo povedati, koliko stane. (Hmmm, se motim, zdi se mi, da so rekli: 60 € ...?) Torej jaz dobim kremico, pri "frizerju" pa še vedno nisem bila :) Kremico podarim eni mladenki, ki jo imam rada. In zame je zadeva opravljena.

No, zdaj me pa kličejo za nego obraza. Slednjič tudi tokrat sprejmem ... pa jim naj bo, če že tako silijo ... Saj je punca po telefonu prijazna. Ampak nenavadno je, da ljudje ponujajo zastonj stvari!

No, pa spet pride dan, ko pridem tja ob določeni uri in me po 15 minutah vzame v roke prijazna mlada punca, ki me odpelje v malo sobico.

Vpraša me, če kaj vem o zadevi. Povem, da mi je nekdo rekel, da s kremami namažejo samo pol obraza :) Dekle se nasmehne in pove, da to naredijo, da negovanka vidi razliko med polovicama obraza. Pove, da imajo neko izraelsko kolekcijo in da vsebuje koloidno zlato, kaviar ... hmmm, aha, še nekaj bisernega ... biserni prah? :) Razloži me, kako deluje itd. Razloži mi vse sorta, tudi razne UZ lučke, modro, zeleno, rdečo. Čudo enih stvari, da bom lepša :D :P

Ok, pa dajte, nisem sicer prepričana, da mi ne bo vse to naredilo več škode kot koristi, si mislim ... Jaz, večno nezaupljiva ... ko tako težko čemu takemu verjamem ...

No, potem me postavi pred ogledalo, češ naj si ogledam svoj obraz. Hecno, kakšna sem. Lase imam vedno na čelo (da mi je toplo v možgane ;) ) in tako niti tega ne vem, kakšno čelo imam. No, dobro poznam brazgotino iz otroštva, ko mi je brat vrgel v glavo kamen. Kako je lila kri ... Zdaj pa, presenečena sem, koliko gub imam :) Predvsem pa me preseneti to, da so tako asimetrične! Jaz vendar težim k simetriji! :)

Ampak to sem jaz. Taka sem. Drugi me vidijo, kakšno me pač vidijo. Tako me poznajo. Jaz sama sebe redko gledam v ogledalu.

"Povejte, kaj vam je najmanj všeč na vašem obrazu!" mi pravi mladenka.

"Najmanj všeč?" Joj, kakšno vprašanje.

"Glejte, jaz se čisto nič ne ukvarjam z vsem tem," pravim. Le en delček kože na ličnici me včasih moti, ker mi včasih koža kar poči. Mislim, da res nisem primerna stranka. Ampak ... pa kaj. Tudi taki ljudje smo ...

"Pa vse to spada k staranju. Zakaj bi bila čisto gladka?" se smejem.

No, potem se vležem in mladenka mi prijazno razlaga, kaj vse bo počela in sproti razlaga, kaj dela, no, meni je luštno. Še nikoli v življenju mi nihče ni delal česa podobnega!

In ja, nekatere stvari dela le na polovici obraza. Ugotavlja, kako mi je "dvignila lice". Pravi, da moja koža dobro reagira, da vidi, kako "njene" žavbe dobro delujejo.

Potem se naj dvignem in moram spet pred pgledalo, da vidim, kako sem zdaj pomlajena.

"Vidite, kako imate zdaj tukaj manjšo gubo, kot je bila prej!" pravi. Hmmmm. Debelo gledam. Res imam gubo na desni strani ob ustih manjšo, kot je tista na levi.

"Ali smem iti po (ime) ... po našo vodjo, da vidi, kako ste dobro odreagirali!"

"Seveda lahko."

Kmalu pride še vodja in obe si ogledujeta moj "lepi" obraz. Joj, to niso stvari, ob katerih bi se jaz dobro počutila. Počutim se kot na razstavi. In presneto močno čutim, da ... čutim, da jim morda ne gre tako zelo zame ... gre pač za nekaj v ozadju ... Kdo pa sploh kar takole zastonj komu kaj da!?

"Krasno," pravi vodja, "kako vam je lice dvignila! In kako je tale guba izginila."

Lice dvignila? Jaz nič ne vidim. Gledam in nič ne vidim.

Ampak guba na desni strani ... res je manjša kot tista na levi ... Ampak, se počasi spominjam, pa saj imam gubo na desni strani vedno manjšo kot tisto na levi! To spada k moji asimetriji! :) Zdaj se spomnim, da sem tisto gubo zgrožena opazovala že tedaj, ko sem se še vsakodnevno pogledala v ogledalo, tam pri 20. letih ... :)

Kako bi torej bilo, če bi mi mladenka negovala levo polovico obraza in ne desne? Bi imela potem vendar obe gubi enaki? :)

No, vodja odide, navdušena nad menoj ... jaz sem vesela, ker sem ju razveselila :D :P Potem mladenka pravi, da je zdaj čas, da mi razloži njihovo promocijo, cene in vse to.

"Jaz ne bom nič kupila." Dekle me nič ne sili.

Potem pa še nove kontakte želi dobiti od mene. Da jim podarijo nego, kot je ena moja znanka meni.

"Ponavadi dajo enih 15 številk," pove.

"Jaz ne bom dala nobene številke," pravim. "Vedno me jezi, kadar mojo številko kdo da naprej ... jaz nočem, da ima moj telefon kdorkoli. In zagotovo jaz ne bom dala nobene številke, razen če mi tisti dovoli. Jaz lahko vprašam nekatere bližnje, če bi želele na nego obraza, in če bodo zato, vam dam njihove kontakte."

"Prav," se vda punca. "Ni to ravno običaj."

"Jaz nočem, da mojo številko kdo daje naprej, če ni nujno, in zato tudi jaz ne dajem drugih telefonskih številk kar tako naprej."

Dekle izpolnjuje še neko anketo, vprašam se, zakaj izpolnjuje ona in ne jaz ... Saj sem pismena!! Pa saj je vseeno pravzaprav, si mislim. Ampak nisem prepričana, če napiše vse tako, kot jaz rečem.

"Ali mislite, da je tainta kozmetika nujno potrebna?"

"To ni pravi izraz. Verjamem, da je koristna, ni pa samo ta koristna in ni nujno potrebna." Kako je bilo zapisano? Ne vem. Sploh ker je verjetno bil le odgovor da ali ne. No, verjetno se je pričakovalo odgovor "da".

Potem je rekla, da zdaj je pa na vrsti še druga polovica obraza. Ali želim, da me nauči, kako se to dela in mi ona le pomaga - ali pa bi raje, da mi ona vse to naredi.

"Kaj vi mi dajte," pravim in se razkomotim. Prav luštno je, ko se nekdo ukvarja z menoj :)

No, mislim, da sem bila tam vsaj uro in pol (mislila pa sem, da bom opravila v petnajstih minutah!), potem sem s kolesom odšibala domov.

(Na slikci po pristni negi las, tisti izpod milega deževnega neba :) )

"No, a sem kaj lepa? Ravnokar sem bila v lepotnem salonu na negi obraza," smeje (se) povem doma.

"Glej, ti dam en link," mi pravi ena mojih mladenk doma ... in mi pošlje link, ki ga prilagam.

No, tako, pa sem vse povedala.

In če bi katera želela iti v lepotni salon, se mi naj javi :)

Zaenkrat nisem dala nobenega kontakta ... :)

Lara, hehe, saj veš, da ne dam ... ampak če sem že prišla do njih, vzamem najboljši del! :) Spomnim se, kako ej bila pred leti zgrožena ena novinarka, ko sem ji rekla, da je pravzaprav tako, da bi novinar lahko plačal intervjuvance(m) - za njihov čas in pripravljenost. Pred leti namreč smo bili mi večkrat v kakšnih časopisih, revijah, oddajah - in počasi je človeku to odveč - v resnici zame ni nagrada to, če sem v neki reviji npr. No, ob tem tukaj: nekaj so mi pač dali v tem salonu in sem sprejela :)

18 - ne vem, koliko veselih Matild človek sreča :) Oz. ne vem, ali je vesela Matilda ali tisti, po katerega pride :D :P

ne, ne, Ana. Ničesar jim ne dajaj. ;) Verjemi, da najboljše oni pobirajo od nas. Če drugega ne, pa vsaj telefonske številke ;)

Lara, hehe, a bi bila za? Jim posredujem/o tvojo številko? :P Je tako, da lahko vzameš od vsake stvari najboljši del - in jaz sem ga :)

hahahahahaha, si me nasmejala. Dobro, da mene niso klicali, ker bi jih povsem ob živce spravla ;)

Ness, ja, res naj bi bilo vse, kar pacamo po koži, užitno! :) Babica je že vedela :) Šaljivec, tak ali tak :) Kakšni pridejo pa čisto gladki na svet, tisti s petimi kilogrami .... no, zmečkani so, ker morajo po ozki poti na svet .... Kakšni odidemo? Glede zunanjega videza je tako: včasih sami sebe težje sprejmemo kot sprejmemo druge. Ampak za druge preprosto taki smo, s takim nosom, s takimi lasmi, s takimi lici itd ... Spomnim se, ko sem bila kdaj v kakšni oddaji, kako nenavaden se mi je zdel moj glas! Neprepoznaven!! Ampak vsi me poznajo s takim glasom, le jaz se ne :) Gotovo je nekoliko podobno z zunanjo podobo. Videla sem, ko se je ena dementna oseba opazovala v ogledalu - opazovala kot nekega drugega človeka - ni vedela, da vidi samo sebe! Tako nekako vidimo včasih sebe v ogledalu ... slišimo svoj glas po radiu ... V bistvu je lažje opazovati - z očmi - zunanji svet kot samega sebe!

He Ana, a veš da verjamem, da je tud surovo maslo boljše za kožo, kot vse te kreme, ki jih prodajajo :D Moja babi je recimo delala razna mazila iz svinjske masti, tisto je bilo super za od mraza razpokano kožo :) Dišal si pa kot ocvirk potem;)

Ness, ni za kaj, pa drugič ;) :) Ko bo kaj s čim drugim koloidnim :P Mi je sin potem razlagal, kaj pomeni koloiden, hehe, ampak kaj, ko se pa ne spomnim več :P Iz srednje šole se spomnim naše kemičarke, ki ej rekla, da se je ena njena prijateljica mazala po obrazu s surovim maslom, da sicer ni lepo dišala, ampak kožo pa da je imela zelo lepo :) In kako silno lepo si tole povedala: "Staramo se vsi, naj bo dostojanstveno. Koneckoncev ne želim pri 50+ izgledati plastična in brez gub;) Naj se vidi, da se mi je zgodilo življenje;)" Kako res je! Pa ne moremo izgledati pri 50. letih lepi, gladki, brez vsake gubice ... no, lepi ja, ampak lepi z gubami :D Joj, dežuje ... letim :)

Ana, hvala, lepo od tebe, ampak ne bi, hvala :D Dekorativna, ja, velik boljše, kot ličila;) Seveda uporabljam šampon, pa milo tudi :D Probam čim manj komplicirat tukaj, pa je. Kar se ostalega tiče, se držim tistega, da za nego kože uporabiš tisto, kar lahko poješ;) Že leta nase packam izključno olja, kokosovo, kakavovo, olivno...že veliko prej, preden je to postalo moderno;) Staramo se vsi, naj bo dostojanstveno. Koneckoncev ne želim pri 50+ izgledati plastična in brez gub;) Naj se vidi, da se mi je zgodilo življenje;)

Dajana, he he :D Trgovec - kupčuješ z belimi ali črnimi ovcami? ;) Anka :)

Ness, torej imaš zdaj priliko, da svoj spodrsljaj popraviš! ;) Tukaj napišeš svojo telefonsko - in obljubim ti, da bo kakšna ponudba padla :P :P :D Oh, še kako te razumem! Jaz ne potrebujem krem in vse te šare, staram se brez in ne s kremami ;) Dekorativna kozmetika? :D :D Kuk dober se to sliš! :) Jaz uporabljam kakšno otroško kremo pa otroški šampon :D Pa nič dekorativnega. :P No, kadar se mi zdi, da mi lasje preveč silijo v oči, jih malo skrajšam, kadar se mi zdi, da se mi predolgo sušijo (na zaraku, ja, brez fena), jih malo skrajšam zadaj :) ) Doslej mi je še vedno uspelo ostriči se en toliko spodobno, da me niso odpeljali v Polje. ;) Čeprav je dejstvo, da to, ali je človek na psihiatriji ali ne, še ne pove veliko o človeku. Kako že je rekel Robi Friškovec, zaporniški duhovnik? Ko je prišel na neko srečanje (velikih družin), nas je pozdravil: "Dober dan, zaporniki!" :D Ja, vprašanje je, kdo je v zaporu, tisti na tej ali tisti na drugi strani mreže :) In ob tej temi tukaj: zapornice so morda tiste, ki VSE naredijo za to, da bi bile lepe :)

:)

Ana, prekrasno napisano! :)

Heh, Ana, dobra :D Mislim da sem točno za tole dobila tudi jaz ponudbo, seveda sem odklonila. Jaz res nisem za take hece, meni je to mora, da nekdo nepoznan šari po meni, precej težav imam z intimnim prostorom. Masaže, celo frizer, to pri meni odpade :D Od kozmetike pa ne uporabljam popolnoma nič, razen dekorativne. Pa kar živim ;) Se mi je pa zdelo zanimivo tisto o koloidnem zlatu, v lepotne namene se uporablja koloidni baker, za lase in kožo, zlato je bolj v zravstvene namene, srčne težave in ostali organi.

Sponko, moram priznati, da sem zdaj eno leto starejša kot tale slikca :) Tako da - morda imam zdaj manj gub kot tedaj - zdaj po obisku tega salona :) :) In nebeška rosa :D Tisto je bila kar nebeška ploha :D :D Pozdravlja te kmečko dekle :) :)

Ma, mislim, da se tisti z gladkimi možgani prav dosti ne sekira ;)