Članek
Na splav zaradi revščine
Objavljeno Mar 26, 2017

Pred kratkim sem opazila na spletu pogovor z neko mamico, ki je zaradi revščine šla splavit. Ne bom navajala strani, kjer sem pogovor prebrala, ker se mi zdi prestrašno širiti take žalostne zgodbe, kjer je navedeno pravo ime te ženske, mame nekaj otrok. Tudi zato ne, ker je tisti pogovor izpred dveh let in ji danes kakšna materialna pomoč ne bi pomagala iz stiske tistega časa. Čeprav mogoče tudi danes njena družinica živi v veliki revščini ...

V intervjuju so bile navedene številke, koliko dohodka družina ima in kako ga porabi. In napisano je bilo, da je dan ali dva pred intervjujem bila ta mamica na ginekološkem pregledu, kjer je dobila tudi ultrazvočni posnetek bitjeca, rastočega v njeni maternici. Z otrokom, no, s plodom je vse v redu, so ji povedali.

Ampak tega otroka ne bo ... drugi dan bo šla na splav ... tako je pisalo v intervjuju. Zaradi revščine.

Gledala sem fotografijo, na kateri je ta družina. Gledala sem obraze ... posebej so se me dotaknili obrazki otrok. Ni mi všeč, da je zgodba na tak način v javnosti. Bodo otroci zvedeli (so zvedeli?)?

Če bi jaz zvedela tedaj za to nosečnico, bi ji pomagala ... bi se povezali ljudje, ki nam je še kako mar za nosečnice v stiski. Bi ji pomagali na različne načine.

Ko sem brala ta intervju, sem v mislih nabirala stvari, ki jih lahko nesem njenim otrokom ... in še kaj bi dodala, sem razmišljala ... Bom prosila moža, da greva k tej družini ... čeprav ni ravno blizu ... potem pa sem videla datum ... potem šele. Torej zgodba je stara dve leti in ne vem nič o tej družini. Nič o tem, kako so danes.

Misli mi pa še kar ostajajo pri tej ženski. In pri drugih ženskah, ki se znajdejo v podobnih okoliščinah. V okoliščinah, ki jim kar ne dopuščajo imeti otroka.

Sama imam veliko otrok. Večkrat so me na prvem pregledu v nosečnosti vprašali, če bom otroka obdržala. Obdržala ... ja, kakšen izraz! Čuden ...

In ja, seveda, meni je bilo to logično. Ne glede na okoliščine, v katerih sem živela.

Zdaj pa razmišljam o ženskah, o nosečnicah, o mamah, ki pravijo, da otroka ne bi obdržale ... ali jim sploh ponudijo možnost, da bi donosile in dale otroka v posvojitev? V tem intervjuju tega ni. Ni bilo niti omenjeno ali pa tega nosečnica ni povedala novinarki (novinarju?)? (Vsekakor je intervju napisan tako, da bi pritisnil na vest družbe, države. Uspešno?)

Ampak - ali res ne povedo nosečnicam, ki ne želijo roditi (in obdržati) otroka zaradi revščine ali česa drugega, da imajo možnost otroka donositi in mu ponuditi drugo družino ...? Koliko parov čaka, ki bi srčno radi sprejeli otroka iz "drugih rok"!

Pri nas nadomestnega materinstva ni, in prav je, da ga ni - da ni takega materinstva, kjer ženska zanosi z namenom, da bo njenega otroka dobil nek drug par - za denar. V tem primeru je ona na nek način res le - tovarna, kjer naredijo otroka.

Pa vendar bi jaz dala mami, kot je npr. ta v intervjuju, kaj v vzpodbudo in pomoč ...Potrebuje konkretno pomoč.

Dejansko je ženska, ki rodi otroka, ki ga bo dala v posvojitev, pogumna. Pogumna in plemenita. Gotovo jo ima marsikdo v zobeh.

Gotovo so ljudje, ki se zgražajo nad njo ... verjetno je tudi danes še vedno tako, verjamem pa, da je vse več ljudi, ki tako mamo spoštuje. In podpira.

Prednost tega, da otroka donosi ...?

Nek par, ki si želi otroka, ga tako dobi. In prosilcev je veliko!

Poleg tega po moje živi ona z veliko mirnejšo vestjo, kot bi živela sicer ... po splavu. Verjamem, da hoten splav žensko zelo zaznamuje. Veliko zgodb poznam od blizu.

Še en pomislek je ... ga poznam ... Naletela sem parkrat nanj.

Takle: "Ne bom rodila, nimam pogojev ... Ampak če ga že bom, ga pa ne bom dala drugim ... Tega pa ne." Jo je strah za otroka, strah, da otroku ne bo lepo v življenju? Da ne bo prišel v ljubečo družino?

Možno ... Če bi bila jaz ta mama, bi gotovo veliko mislila na otroka ... in upala zanj, da mu je dobro.

Pa vendar ... mnogokrat v življenju ni lahkih poti. Jih pač ni. Tako je življenje. In v preizkušnjah rastemo, zorimo ... Ob tem si želim, da bi vendar mame, ki otroka ne morejo obdržati, otroku želele vse najlepše ... ampak vse najlepše se zgodi lahko samo v življenju ... in ne v smrti ...

Aleksander, ob obletnici tega zapisa mi ga je ponudil FB: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/182765/tabletka-za-potem-in-ugovor-vesti

Aleksander, bom kar skopirala o tem, o zanesljivosti najbolj zanesljivih metod, iz enega od svojih prispevkov: "Zanesljivost naravne metode načrtovanja družine merimo s tako imenovanim Pearlovim indeksom (PI), s katerim merimo tudi zanesljivost drugih oblik kontracepcije. Ta indeks pokaže, koliko žensk od stotih pri enoletni uporabi neke metode nenačrtovano zanosi. (Ob rednih spolnih odnosih, včasih so rekli, da so redni spolni odnosi dvakrat na teden ali več - moj dodatek.) V uglednem strokovnem glasilu Human Reproduction (1-10, 2007) so objavili izsledke znanstvene raziskave, kjer so ugotovili, da je PI simptotermalne metode 0,4, kar pomeni, da ob doslednem upoštevanju pravil v enem letu nenačrtno zanosi le ena od 250 uporabnic te metode. Za primerjavo lahko navedemo, da je PI pri kontracepcijskih tabletah 0, 5. Če je par v plodnem obdobju uporabljal diafragmo ali kondom, je PI 0, 6. Ker pa se mnogi pari ne držijo pravil ali naredijo napako pri določanju plodnih in neplodnih dni, merijo strokovnjaki tudi t. i. uporabno zanesljivost, ki je za to metodo PI od 1, 8 do 2 ..." Skratka: vse te metode so zelo zanesljive, nobena pa ni, če ljudje niso natančni pri uporabi le-te. http://www.publishwall.si/solzemlje/post/107057/se-o-zanesljivosti-simptotermalne-metode-urejanja-rojstev

Dodajam še o naravni metodi: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/107402/simptotermalna-metoda-urejanja-rojstev-ena-od-najboljsih-metod Danes se glede naravne metode (o samoopazovanju) človek lahko veliko veliko nauči. In to spada prav k ljubezni do sebe!

Kontracepcijske tablete tudi zastrupljajo okolje: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/98394/kontracepcijske-tablete-zastrupljajo-okolje-

Aleksander, mnoge ženske ne zanosijo namerno ... recimo, da so skupaj s svojimi partnerji premalo razsodne. Tablete imajo tudi veliko stranskih učinkov ... v bistvu ni res dobre kontracepcije, recimo, da so ok kondomi in nekatere naravne metode, naravne metode so pravzaprav živlljenje s samim seboj, pomenijo samoopazovanje in če ne želita spočeti otroka, ta metoda zahteva ob določenem času zdržnost. Ta metoda pomaga tudi k rasti njune medsebojne skupnosti. Glej o tabletah: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/98425/kontracepcijske-tablete-kako-delujejo-in-stranski-ucinki

AL

Ana Kos, hvala ti za linke. Sem prebral in videl, da kontracepcijske tablete niso tako nedolžne, kot sem mislil, da so. V bistvu so hud strup. Ojej, ojej. Ko sem prebral o Diane 35, sem se spomnil, da jih je uživala moja mati. Ojej, ojej! Na srečo je preživela, a ves čas je bila zelo pretežka in se borila s kilogrami - zdaj vem, zakaj. Žal pa ni nič o kondomih. So kondomi varni? Ali 100 % zaščitijo pred nosečnostjo? Ravno kondom je tisto sredstvo, ki ga uporabijo moški, zato me navedena informacija najbolj zanima.

Janez, se zelo zelo strinjam. Če dva uživata v tem, da sta "eno", pa ne samo "tedaj", ampak sploh, ves dan, vso noč, potem prideta do tega, kaj ju najbolj povezuje. Tudi to, da kdaj "ne smeta", ju povezuje, ju krepi, ju dela živa. In to prinaša globoko zadovoljstvo in mir. Tega, žal, v šolah ne učijo, čeprav učijo o kontracepciji. Po šolsko je odgovorna spolnost predvsem to, da imata kontracepcijo. Praviloma omalovažujejo naravne metode ... (zato, ker se je morda potrebno nekoliko potruditi?) ... pa ko je simptotermalna metoda približno enako zanesljiva kot tiste, ki veljajo za zanesljive. Ne vem, če kaj povedo, da hormonska terapija dela "zgago" v zdravem telesu ... V bistvu je grozno, da ZDRAV človek jemlje ZDRAVILA. Le zakaj? Ker je najbolj komot?

Kontracepcija - Naravni pristop je zagotovo najprimernejši. Tako, kot velja verjetno na vseh področjih, je tudi tu. Če poznaš svojo žensko tako dobro, da vedno veš, v kateri fazi periode je, potem ne boš naredil 'neželjenih stranskih učinkov'. Seveda je potrebno pri tem poznati, kako stvari delujejo, kdaj je 'varno' obdobje, kdaj se lahko 'le' malo pocrkljaš, kdaj je zadeva lahko zelo strastna .... In če oba to spremljata, se o tem pogovarjata - to deluje povezovalno! To mogoča dvig ljubezni na višjo duhovno raven. Seks, kot ga nas učijo porno filmi je pa čisto nekaj drugega. In mladina se veliko nauči ravno z gledanjem le-teh, žal. Ne rečem vsi, veliko nijh pa zagotovo. In to ni dobra popotnica za srečno življenje!

Azra, bom rekla kar, da nimam kaj dosti pojma o cerkvenem denarju. Vem konkretno, da je naša lokalna cerkev nujno potrebovala novo streho in ker je cerkev Plečnikova, je spomeniško varstvo zahtevala enake strešnike, kot so bili - kar je pomenilo, da je bilo potrebno dati delati strešnike ... in vse to smo financirali župljani sami. Eni so zagotovo dali zelo veliko. Cerkev smo skupnost, cerkev smo ljudje. Cerkev kot zgradba je prostor, kjer se ljudje zbirajo, poleg maš in drugih obredov so tam tudi kakšna srečanja, koncerti, predavanja ... Tam se dogaja marsikaj, kar ljudem veliko pomeni, sploh starejšim, ki počasi na tem sveti izgubljajo svoje bližnje, ker umirajo ... Tako da denar, ki ga dajemo cerkvi, ni stran vržen ... Oz. to, kar sem rekla, so drobci ... ne vem, kaj in kako je z denarjem, itak se kaj dosti ne razumem na vse to. Cerkev stoprocentno pomaga družinam. Ampak mnogokrat je tako, da so posamezniki tisti, ki pomagajo. Posamezni duhovniki, ki imajo veliko srce. Morda si že slišala za Anin sklad? To je skupnost velikih družin, marsikdo pomaga velikim družinam, gre pa seveda tudi glede na dohodek družine. Potem je nekaj zavodov, ki skušajo čim več narediti za družine v stiski, ki skušajo podpreti nosečnice v stiski. S konkretnimi akcijami. Eden teh zavodov je recimo Živim. Moj odgovor najbrž ni to, kar bi ti predlagala, ampak ... jaz delam, kar jaz morem in znam. Ne govorim, da mora to in to narediti cerkev, Cerkev je pač skupnost ... Nimam pa čisto nič proti skromni cerkvi. Aja, še to, res so tudi ljudje, ki bi pomoč radi dobivali, sami pa ne naredijo toliko, kot naj bi. Tako da dobrodelnost ni vedno na mestu ... saj večkrat rečemo, da bi morali ljudi naučiti loviti ribe, ne jim pa rib ne le nosili v stanovanja, pač pa celo servirali ...

Anka, ja, težka vprašanja. Je pa dejstvo, da je bilo otroku dano živjenje - ki je njegovo! On je tisti, ki ima kasneje možnost izbir na svoji poti. Mnoge izkušnje kažejo, da so otroci, ki so zrasli v težkih okoliščinah, prav dobro šli skozi življenje! Kljub vsemu! <3

Živeti z zavestjo, da si dal otroka umoriti, blažji izraz....se ga znebiti.....ali pa, da živi nekje drugje in ne veš kako mu je.....težka vprašanja....

ZimZelen, zanimivo bi bilo, če bi vsem nam dali anketo o kontracepciji. Koliko pravzaprav vemo? Marsikdo nima nobenega pomisleka do materničnega vložka ... pa ta metoda ni čisto nedolžna in prijazna. V bistvu je dobra kontracepcija tista, ki pomaga človeku, da s eima bolj rad! Tista, ki ne dela škode človeku, ne ženskemu ne moškemu in ne duši. Če bi človek vedel VSE o kontracepciji, bi je mogoče ne upal uporabljati ... No, to mislim predvsem ob hormonskih metodah pa tudi ob intrauterinem vložku. Zdi se mi, da človek dostikrat dela sama proti sebi, če ne sprejme v svojem življenju tudi odpovedi.

Aleksander, bolje preprečiti nezaželeno nosečnost kot splaviti - ja! Ampak, žal, niso vse metode dobre. Nekatere so tudi abortivne, potej ne preprečijo vedno nosečnosti, nekatere nosečnost prekinejo - torej so pravzaprav - splav.

Janez, koiko stvari si naložimo počasi skozi življenje, težkih in lepih, takih, ki jih nosimo v spominu. In marsikaj od tega je predvsem dejstvo ... stopnica, na katero smo stopili ... Mnogokrat sicer moremo reči samo, da je tako bilo in da ne moremo ničesar več narediti ... in tako pač vemo, da je to naše življenje, edino naše življenje - in samo to moremo objeti ... Imela sem spontane splave in še danes - čeprav imam otroke in kar precej dela - ostaja misel, zakaj ... zakaj se je to zgodilo? Sem bila jaz kaj kriva? Sem naredila karkoli takega, da je potem bila posledica splav ... Soočanja s samimi seboj, tudi s svojo nemočjo, nas dela ponižne. Vsem nam bi želela, da nas tudi lastni napačni koraki preveč ne potrejo ... Ne bom rekla, da je tako moralo biti, pač pa, da kakšnih stvari, žal, ne moremo več spremeniti. Edino to je mogoče, da pustimo bolečini, da nas spreminja ... da zorimo ... da postaja naše srce mehko in sočutno.

*A.Lipi - odpri si kakšno stran o kontracepciji, ali še bolje, povprašaj med vrstniki, kaj vedo o zaščiti.

AL

Komentar na spodnji prispevek: Meni se zdi bolj humano, da se nosečnost prepreči, kot pa da se naredi splav.

AL

Jaz se pa čudim, da je ta ženska sploh šla zanosit, če je vedela, da ne bo mogla preživljati otroka, glede na to, da so kontracepcijske tablete na voljo ženskam iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ne vem pa, ali je možno, da oseba zanosi kljub kontracepcijskim tabletam. Sem pa bral, da nekatere ženske ne smejo uživati kontracepcijskih tablet. Tem ženskam bi bilo treba v breme obveznega zdravstvene ga zavarovanja omogočiti kondome, da jih dajo partnerju, da si ga natakne, ko želi imeti spolni odnos z njo.

Splava nikdar ne pozbiš. Vedno se sprašuješ, kaj bi bi bilo, če.. A je bilo tako prav? Do konca življenja.

Mama, žalostno ... Treba bo, nujno bo delati v to smer, da bi mame lahko rodile ... in jih ne bi skrbelo preživetje! <3