Članek
Coronavirus in solidarnost v svetu... 14.nadaljevanje
Objavljeno Apr 23, 2020

Pa poglejmo kaj je novega v borbi z COVID-19 pri nas in po svetu. 

Guterres: Nikoli ne pozabimo: grožnja je virus, ne ljudje. Najboljši je sorazmeren odziv na takojšnjo grožnjo, s hkratno zaščito pravne države. 

Madžarska vlada je zaradi koronavirusne krize v državi razglasila izredne razmere, njen predsednik Orban pa ne potrebuje potrditve parlamenta za svoje odločitve, ki jih lahko vlada izdaja z dekreti. Nova zakonodaja v času izrednih razmer predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjale javnost ali preprečevale ukrepanje oblasti. Izredne razmere na Madžarskem po novem veljajo za nedoločen čas in niso časovno omejene z zahtevo po podaljševanju s strani parlamentarne večine.

V Sloveniji ostaja aktivacija 37.a člena zakona o obrambi še vedno tiha prioritetna naloga aktualne vlade. Pobuda tokrat prihaja od 23 županov obmejnih občin. Med tem v Braziliji: Bolsonaro nagovoril več sto privržencev, ki so nosili pripravljene transparente, ki so neposredno pozvali brazilsko vojsko, naj posreduje in vpliva na oblast. Med drugim so na transparentih protestniki zahtevali ponovno uvedbo razvpitega odloka AI-5 iz obdobja vojaške diktature v 60. letih. 

Obmejni župani za napotitev vojske na mejo, Hojs napoveduje nove ograje

Funkcija vojakov brez pooblastila je po mnenju županov "brezpredmetna"

Župani 23 občin na obmejnem območju so DZ-ju poslali pobudo za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi. Notranji minister Aleš Hojs medtem napoveduje intenziviranje postavljanja ograj in drugih tehničnih sredstev za nadzor južne meje.

 Bolsonaro nagovoril protestnike, ki pozivajo vojsko k posredovanju

Na transparentih: Vojska naj posreduje in uvede AI-5

S poltovornjaka je Bolsonaro nagovoril več sto privržencev, ki so nosili pripravljene transparente, ki so neposredno pozvali brazilsko vojsko, naj posreduje in vpliva na oblast. Med drugim so na transparentih protestniki zahtevali ponovno uvedbo razvpitega odloka AI-5 iz obdobja vojaške diktature v 60. letih. AI-5 je bil institucionalni odlok številka pet, s katerim je vojaški diktator Artur da Costa e Silva leta 1968 razglasil razveljavitev prav vseh voljenih mandatov in suspenz vseh ustavnih pravic in zagotovil.

Koalicija voljnih pod vodstvom ZDA proti Kitajski za povzrocitev pandemije COVID-19 : ZDA, Velika britanija, Nemcija, Francija, Avstralija... Ameriški obveščevalci in vojaški vrh so zavrnili razne teorije zarote, da so Kitajci razvili virus kot nekakšno biološko orožje v laboratoriju. Tožniki Kitajski očitajo, da ni dovolj hitro seznanila sveta z virusom, in zahtevajo odškodnine / O izbruhu v Vuhanu že konec novembra poročali ameriški obveščevalci /.

22 republikanskih kongresnikov od predsednika ZDA Donalda Trumpa zahteva, naj vloži tožbo proti Kitajski pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. 

Meddržavno sodišče ( International court of justice, ICJ ) je poglavitni sodni organ OZN, s sedežem v Palači miru v Haagu. Njegovi poglavitni nalogi sta reševanje medsebojnih sporov, ki mu jih predložijo države na podlagi pravil mednarodnega prava. Sodišče priznava kot stranko v postopku zgolj državo, in razsoja zgolj o pravici posamezne države, da varuje sebe, svoje državljane ali pravne osebe pred kršitvijo mednarodnega prava. 

Zanimivo je dejstvo, da Amerika tega organa ne priznava ( Mednarodno kazensko sodišče je začelo delovati leta 2002 z namenom preganjanja storilcev najhujših grozodejstev. Proti njegovi ustanovitvi je glasovalo sedem držav, in sicer ZDA, Kitajska, Izrael, Irak, Libija, Katar in Jemen ). 

Germany sends China £130billion bill for 'coronavirus damages' – sparks fury in Beijing

GERMANY has rattled China after joining the UK, France and the US in a rare attack, after Berlin called out Beijing's responsibility for the global pandemic and even issued a £130bn invoice.

V ZDA prve tožbe proti Kitajski zaradi novega koronavirusa

Misuri trdi, da je Kitajska odgovorna za epidemijo v tej ameriški zvezni državi, kjer so do zdaj potrdili manj kot 6000 okužb, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrlo 215 ljudi. Zvezna država naj bi zaradi epidemije utrpela gospodarsko škoda v vrednosti 44 milijard dolarjev. Ena od zasebnih tožb na Floridi celo navaja, da je Kitajska namerno sprožila pandemijo. 

Sem spadajo tisti, ki vedo kaj je solidarnost...  

ZDA podarile Sloveniji pet vojaških terenskih reševalnih vozil

Kot so sporočili z ministrstva, so vozila namenjena kot evakuacijska vozila za Role-2 in Balkanske zdravstvene namenske sile, za prvo oskrbo na terenu ter prevoz poškodovanih na višjo raven zdravstvene oskrbe.

Minister za obrambo Tonin se je ob prevzemu vozil v Luki Koper zahvalil zaveznikom Američanom za donacijo. »Vozila bomo s pridom uporabljali doma in v tujini, kjerkoli se bo pokazala potreba. Tako se kaže solidarnost znotraj zavezništva, tako se kaže, kako smo lahko skupaj močnejši. Prava donacija ob pravem času,« je dodal.

Tonin ni povedal, da smo ZDA plačali 1,2 milijona za donacijo 5 vojaških reševalnih vozil….

5 vozil MEDIC HMMWV M1152 Ambulance za Slovensko vojsko je biznis, za katerega mora Slovenija  plačati 1,2 milijona €….

- Obrambno ministrstvo mora 1 vozilo obvezno kupiti ter plačati v celoti in sicer 355.000 $…..

- 4 vozila so donirana pod določenimi pogoji plačevanja uporabnine 400.000 $...

- vseh 5 vozil je brez kompletne komunikacijske in medicinske opreme in jo bo moralo ministrstvo kupiti za 300.000 $...

- 200.000 $ bodo stali strokovnjaki za usposabljanje tehničnega osebja SV….

Sem spadajo tisti, ki najprej mislijo nase... 

April 20, 2020 ...For one, the U.S. is a global power with global interests and responsibilities. Washington isn’t going to cede any part of the world to Beijing. Conversely, China’s reach is worldwide. No one is going to stop doing business with China, least of all the United States...

 Center for the National Interest, Washington, D.C.

Kakšen bo svet po koronavirusu?

Kako izgleda situacija v svetu 23.4.2020?

 Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

Covid-19  - BLOOMBERG - Updated: 23. April 2020, 20:22 MEZ

Confirmed cases worldwide 2.686,295   

Deaths worldwide  185,445

in v Ameriki GRIPA 2018/19 vs COVID-19

-------------------------------- BLOMBERG -------------------------------------------

Mapping the Coronavirus Outbreak Across the World / Coronavirus v svetu

Where deaths have occurred     Deaths      Cases   < povezava

Updated: Daily                                               /  Azurirano: Dnevno

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kako izgleda situacija pri nas in nasih sosedih 23.04.2020?

Coronavirus in solidarnost v svetu... start

Coronavirus in solidarnost v svetu... 2.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 3.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 4.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 5.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 6.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 7.nadaljevanje

Coronavirus in solidarnost v svetu... 8.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 9.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 10.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 11.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 12.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 13.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 15.nadaljevanje sledi