Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Gibanje Povežimo Slovenijo se kljub pritiskom na posamezne podpornike krepi nad vsemi pričakovanji

V tem tednu se je v Sloveniji predstavilo novo gibanje, ki si je nadelo ime Povežimo Slovenijo. Ob predstavitvi so pojasnili, da »gre za gibanje, kjer je pot do cilja enako pomembna kot sam cilj. Pot do cilja je sodelovanje in povezovanje vseh dobro mislečih ljudi, ne glede na ideološke in druge razlike. Cilj pa je zmagati na volitvah in tako dobiti možnost delovati za tako Slovenijo, kakršno smo si ljudje zamišljali pred 30 leti in smo zato tudi množično odšli na plebiscit in se skoraj vsi opredelili za samostojno Slovenijo«.

Avtor: Klara Vaš

Koordinatorka gibanja dr. Nada Pavšer je v predstavitvenem nagovoru spregovorila o viziji gibanja: »Po 30 letih od plebiscita, ko smo znali stopiti skupaj, da danes živimo v samostojni, svobodni državi Sloveniji, se moramo ponovno vprašati, kdo smo, kje smo in kam gremo.«

V pogovoru z njo smo poizvedeli več o njenem dosedanjem delu in tudi o samem gibanju.

Dr. Nada Pavšer, ste pobudnica in koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo. Ste tudi pobudnica in ustanoviteljica slovenske mreže ekošol. Kako bi sebe in svoje dosedanje delo na kratko opisali?

Na postojnski gimnaziji sem kot mlada profesorica svoj odnos do narave preko krožkov prenašala na mlade. Organizirala sem prve naravovarstvene raziskovalne tabore. Leta 1985 sem dobila prvo nagrado za mentorstvo in v tem okviru preživela teden dni na univerzi Norwich University v Angliji.

Leta 1996 me je mednarodna organizacija za okoljsko izobraževanje Foundation for Environmental Education (FEE) na predlog Društva za okoljsko izobraževanje Slovenije in Slovenskega ekološkega gibanja imenovala za nacionalno koordinatorko ekošol za Slovenijo. Z veliko truda in močne volje ob redni službi mi je uspelo pripraviti in uskladiti slovenski program Ekošola kot način življenja in ga z ustanovitvijo slovenske mreže ekošol razširiti, tako da je danes program ekošol v skoraj sleherni šoli.

Leta 2002 sem prejela častni znak svobode Republike Slovenije za zaslužno in zagnano delo z mladimi na področju varovanja okolja, leta 2010 pa mednarodno priznanje Energy Globe Award  za trajnostni razvoj.

				Dr. Nada Pavšer, koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo, ustanoviteljica slovenske mreže Ekošol. / foto: Milan Skledar			Dr. Nada Pavšer, koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo, ustanoviteljica slovenske mreže Ekošol. / foto: Milan Skledar

Zakaj ste se odločili za pobudo za oblikovanje gibanja Povežimo Slovenijo, ki naj bi s skupno listo nastopilo na naslednjih volitvah v Državni zbor v RS?

V življenju sem si nabrala številne izkušnje, tudi z dodatnim izobraževanjem in s koordiniranjem različnih interesov in pobud za kakovost življenja v naši lepi in naravno bogati državi Sloveniji. Predvsem na področju izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Izmed vseh pa lahko rečem, da je pobuda in koordiniranje gibanja Povežimo Slovenijo moj najljubši in najzahtevnejši izziv, ki sem ga v sebi na nek intuitivni način že dolgo čutila.

Ne nazadnje sem tudi kot občinska svetnica že drugi mandat blizu problemom, ki tarejo ljudi, in čutim, da si ljudje želijo dodano vrednost k obstoječi politiki, ki mnogokrat razdvaja, in ne povezuje. Na volitve želimo pripeljati predvsem vse tiste, ki so do sedaj ostajali doma. Še posebej pa želimo pritegniti mlade, ki so dejavni, imajo veliko ustvarjalne energije in kar kličejo po novih priložnostih in možnostih za svojo prihodnost, prihodnost svojih družin in skupnosti – prihodnost Slovenije.

Koga vse nagovarjate z vašo pobudo?

Nagovarjam vse tiste, ki so že do sedaj veliko prispevali pri razvoju Slovenije na različnih področjih in ki še naprej želijo prispevati na najrazličnejših področjih: od okolja, kmetijstva, gospodarstva, zdravja, znanosti, kulture, športa.

Povabljeni so vsi, ki so s svojimi dosežki prispevali k promociji in oblikovanju identitete naše države, pa tudi mladi in drugi, ki doslej širši javnosti niso bili poznani, imajo pa kaj pokazati, predvsem pa imajo voljo, da del svojega časa in energije prispevajo v skupno dobro z angažiranjem tudi v našem povezovalnem gibanju. 

Kakšni so odzivi na predstavitev vaše pobude?

Odzivi so presegli moja najbolj optimistična pričakovanja. Zelo sem vesela, da so poleg Zelenih Slovenije vso svojo infrastrukturo in svoje druge možnosti dali na razpolago Slovenska ljudska stranka in Kanglerjeva NLS ter številne županske liste.

Poleg tega pa seveda številni predstavniki mladih, obrtnikov, kmetov, zdravnikov, upokojencev, glasbenikov, invalidov, športnikov … Iskreno pa povem, da sem bila prav šokirana ob informacijah, kakšne pritiske so doživljali in doživljajo nekateri izmed teh, ki so tudi javno podprli povezovalna prizadevanja.

Naj povem, da nismo nikjer in nikoli nikogar silili v kakršnokoli javno podporo našim povezovalnim prizadevanjem. Zato obžalujem, če so se bili zaradi različnih pritiskov nekateri posamezniki prisiljeni umakniti. Ponovno poudarjam, da so v gibanju Povežimo Slovenijo dobrodošli vsi, ki želijo prispevati v skupno dobro, ne glede na ideološko oz. politično pripadnost.

Pred dnevi ste se kljub temu opravičili posameznikom, če je kdo napačno razumel vaše povabilo k javni podpori vašim prizadevanjem. Zakaj?

Dopuščam možnost, da kdo res ni v celoti razumel našega sporočila in povabila k javni podpori. Zavedam se, da se nobena velika in pomembna stvar – gibanje Povežimo Slovenijo pa je velika in pomembna stvar – ne zgodi brez nasprotovanj in porodnih bolečin. Moj kolega svetnik mi je  napisal: »Bolj ko vam bomo ljudje zaupali, bolj vas bodo [op. nasprotniki] napadali … ampak to bo zgolj znak, da ste na pravi poti!«

Zato naj se še enkrat zahvalim vsem tistim, ki so in še bodo podprli kakršnakoli prizadevanja za več sodelovanja in povezovanja v slovenski družbi. Dobrodošli vsi,  ki podpirajo ne le prizadevanja v okviru gibanja Povežimo Slovenijo, ampak tudi kakršnekoli druge povezovalne aktivnosti. Še posebna zahvala pa gre vsem tistim, ki so kljub pritiskom, naj umaknejo svojo javno podporo, ostali trdni v zavedanju, da Slovenija res potrebuje več povezovanja in sodelovanja in nikakor ne vnaprejšnjega izključevanja. Za to se je vredno izpostaviti.

Povezujete zelo različne stranke, skupine in posameznike. Kako boste sploh lahko prišli do skupnega programa?  

Prav zaradi različnih poudarkov, ki jih imajo posamezni člani in podporniki našega gibanja, smo se odločili, da je naš skupni program vsebina Ustave RS. To je temeljni akt, na katerem je utemeljena naša samostojna in neodvisna država Slovenija. V izvedbenem delu tega programa pa izpostavljamo zakonodajo in prakso uspešnih držav, še posebno Avstrije.

In za konec še morda, spoštovana ga. Pavšer, beseda o tem, kakšni bodo vaši naslednji koraki?

Že v dveh dneh po predstavitvi so nas poklicali predstavniki različnih državnih in regionalnih iniciativ, župani in državni svetniki in drugi posamezniki, ki se želijo vključiti ali pomagati gibanju. Vsi so dobrodošli. Že v kratkem pa bomo predstavili tudi prve konkretne primere, kakšna je avstrijska ureditev in izvedba na področju ekologije, kmetijstva in gospodarstva in kako bi to lahko prenesli tudi v Slovenijo.

Slike članka

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Najbolj obiskano
1
BORUT ROJC
2
DARIJA JAMNIK
3
OSKAR BIRSA
4
Plečnikovo leto: V gibanju Povežimo Slovenijo ohranjamo spomin na velikega slovenskega aritekta
5
»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli!