Članek
Demenca
Objavljeno Apr 13, 2016

V zadnjih letih mi je bilo dano preživeti kar nekaj časa s starimi in bolnimi ljudmi. Prej veliko let nisem delala z bolniki, po prvih letih zaposlitve v bolnišnici sem službo pustila in postala "samo" mama. Mama, žena, gospodinja ...

Pred nekaj leti sem bila povabljena v hišo hospica in vanjo vstopila z nekaj strahu in veliko pričakovanji in ogromno veselja. In zelo kmalu sem ponovno začutila, kako zelo sem s srcem sestra! Koliko mi je pomenilo biti z bolnikom na tak način, kot je on potreboval. In četudi je bil morda že umirajoč, ni nikoli škoda posvetiti (se) konkretnemu človeku, kolikor on to potrebuje.

Srečevala sem se tudi z dementnimi ljudmi, skušala kakšnemu malo razsvetliti meglo v njegovi glavi. Se učila se z njimi sporazumeti, tako da je on začutil, da ga sprejemam, četudi ga včasih nisem uspela razumeti. Včasih se je v resnici odstrla kakšna mala linica, da je posijal žarek, ki pojasni kakšen trenutek ...

Dementni bolniki imajo včasih nenavadne prebliske popolnega razuma. Nekateri ohranjajo nekatere funkcije res neokrnjene še dolgo. Tako recimo lahko vidimo bolnika, ki čisto natančno poskrbi za svojo obleko in higieno; verjetno je bil vse življenje vesten, natančen, redoljuben.

Pri nekaterih bolnikih je jasno vidno, kako pride demenca kot spremljevalka določenih bolezenskih stanj ali je posledica bolezni, kapi, tumorjev itd., včasih pa enostavno pride, ne da bi kdo vedel kakšen poseben razlog, povezujejo jo tudi z dediščino oz. družinski nagnjenosti k demenci. Ko gre za zelo dementnega človeka, je težko narediti preiskave, ker ni enostavno doseči, da bi bolnik sodeloval.

Včasih ne vemo za noben vzrok, da je prišlo do demence. 

V pogovorih z drugimi ljudmi o tej problematiki smo prišli tudi do razmišljanj, da je včasih videti, kot da bi človek izgubil spomin - ker se noče spominjati. Ker je preveč težkega doživel, preveč takega, česar ni predelal in sprejel, preveč tega, kar ga boli. Pa je skril "vase" in to tako temeljito, da tudi sam za tisto več ne ve.

Primer: Neka visoko izobražena gospa je bila srečno poročena, z možem sta imela tri otroke. Pa je zbolel mož in umrl. Potem sta druga za drugo umrli obe hčerki, že odrasli, ampak zelo mladi. Sin je z ženo živel daleč stran, v drugi državi in so se le enkrat letno dobili za nekaj dni. Potem je sin dobil raka in umrl.

In gospa je naenkrat dobila hudo demenco. Vse telo je videti popolnoma zdravo, vse preiskave so pokazale, da ji nič ni ...

Moja bližnja, ki mi je povedala zgodbo svoje sorodnice, je rekla, da je ob tem ona prav to razmišljala, da je prehudo vse skupaj, da bi gospa mogla razumeti in sprejeti. Pa ni mogla, ni zmogla. Zdaj je v stanju, ki kaže, da ne živi več rada ...

V primeru, da ta teza o dednosti v zvezi z demenco drži, lahko sklepamo, da ni nujno, da gre za dedovanje same demence, pač pa za "dedovanje" določenega načina reševanja oz. nereševanja problemov.

Dementni ljudje so včasih agresivni, napadalni. To sploh ni čudno, saj je vendar razumljivo, da želijo razumeti stvari, ki se jim dogajajo, pa vendar jih mnogokrat ne zmorejo. Kako bi razumeli, da je potrebno obuti čevlje, če grejo ven? Kako bi vedeli, katera je leva in katera desna stran. Kako bi vedeli, da ni vse, kar je v steklenicah, za piti.

Poleg tega marsičesa ne morejo povezovati v svojih glavah in se potem čutijo ogrožene ali tudi v nevarnosti, ko jim hoče kdo kaj dopovedati. Marsikaj se jim dogaja čisto prehitro. Morda če rečemo desetkrat, da je zunaj mrzlo in se je potrebno obleči, bodo sprejeli. Včasih je kot klik ... nekaj časa ne "prime", potem pa v trenutku klikne in bolnik razume.

Njegova razpoloženja nihajo. Res ni to prav nič čudno. Ko pa ima v glavi toliko vsega, kar morda ni na mestu, hkrati pa ni pravih povezav med vsebinami.

Tako se lahko tak človek na lepem razjezi, lahko začne jokati, ne da bi bilo videti razlog. Lahko govori tak človek marsikaj čisto nejasnega, naenkrat pa na vsem lepem pove nekaj tako stvarnega, da se spremljevalci samo čudimo.

Eden od takih stavkov pri človeku, ki ni poznal niti svojih ljudi, ki se ni več znašel niti v svojem okolju, ki ni povezoval več imen svojih družinskih članov v pravimi obrazi, je bil:

"Pridejo samo takrat, ko kaj rabijo."

Res, ta stavek je bil res biser.

Včasih ob takih bolnikih pomislim, da udarjajo iz njih stvari, ki so jih v preteklosti prizadele, niso jih sprejeli kot del življenja ... kot del njihovega življenja. Morda je v posamezniku tudi veliko jeze, ki je ni uspel kanalizirati, ki jo je skrival (verjetno tudi pred seboj), morda pometel pod preprogo. Potem pa to enkrat udari ven ... in ni videti nobenih pravih povezav.


Lani poleti je umiral moj oče. Počasi je zadnja leta postajal malo bolj pozabljiv, pozneje dementen. Prej niti ni prišlo zelo do izraza in niti ni bilo kakšnih "izpadov", dokler ni padel in bil potem v bolnišnici. Tisto v bolnišnici je bilo pa res grozno. Predvsem s stališča, da osebje "nima časa" za bolnike, zelo žalostno je to, da starega človeka (morda ne samo starih) na nek način odpišejo. Če jih bolnik ne razume, se nekateri resnično čisto nič ne potrudijo, da bi bolnik razumel. Ne vem, kako je to mogoče.

Pa mnogokrat ne potrebujemo drugega kot to, da smo razumljeni in sprejeti. Tako tisti z demenco kot tisti brez nje.

@Anka, boji se smrti in še bolj tega, da bi ga kdo moral čediti! Sramežljiv človek pač in mu ni za zameriti! Imam mater pri kateri vidim vse te simptome, ki jih opisujete pa vendar, dokler je misel nabrita in pristna, jo ne dam nikomur več! ;) https://youtu.be/cHHLHGNpCSA

@Lara... Problem s hrbtenico... proti bolečini... napiši tam, kjer te boli 219014 8901 519... bolečina v hrbtu https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/aa/1e/27/aa1e27d9c3f818bade389857f579de77.jpg 498217218227 Lara, obstaja video od Željke... za hrbet... ti bom dala tukaj, drugače pa bi bilo zelo fajn, če bi prišla v našo skupino, tam je lažje iskati nize... greš po slikah skupine in iščeš... tukaj so slike naše skupine... https://www.facebook.com/groups/857262711062139/photos/ to je Željkin video... zdaj pa ne bom več tukaj pri Ani pisala... Ana, hvala za gostoljubje <3 https://www.facebook.com/1410307105933207/videos/vb.1410307105933207/1525891827708067/?type=2&theater;

Abram, 23, ampak če poje star človek otroško pesmico, še ne pomeni, da je kaj narobe z njim ali pa s kom, ki je morda to petje vzpodbudil. Dejstvo je, da mnogokrat stari ljudje čudovito razumejo otroke in znajo pristopiti k njim. Poleg tega se radi vračajo v čase otroštva in otroške pesmice so del tega. Tako da ne morem reči, ali je prav ali ne to, kar si ti videl in tako začutil, kot si rekel.

Masad, 18, NUJNO, NUJNO je osebno pristopati k posamezniku, prisluhniti sočloveku. Nekaj pozabljivosti gor ali dol, ampak sprejemati to, da smo minljivi, da telo slabi, se stara in vse to. In imeti rad. Imeti rad. Imeti rad svojega človeka, pa četudi je bolan, četudi je inkontinenten, četudi pa pamet zapušča ... Oh joj, včasih ej atko težko. Ampak če se bo družba odprla v to smer, bo mnogo lepše na svetu.

Štulič, 17, in ko misel tvoje mame ne bo več nabrita in pristna, je tudi ne daj nikomur ... če bo le mogoče! Že takoi je staremu človeku težko zamenjati okolje, če ima težave s spominom, je pa še mnogo težje ... Tedaj se potem lahko čisto izgubi. Meni je strašno to, ko vidim, kako zelo je včasih človek - razčlovečen. Mislim, da je potrebno omogočati pomoč na domu. Za to bi država MORALA imeti denar. MORALA! P.S.: Filmček je ganljiv. Tako je, navadimo se drug na drugega ... in tudi to je ljubezen. To, da smo radi skupaj, pa to, da se pogrešamo ...

Anka, 16, objem. <3 Oh, te izkušnje in ko se vleče dolgo, to je strašno težko. :( Ga v sanjah kaj preganja, da je zj. tako razburjen? Ali pa je bil vedno človek akcije, ki ej jutro začel že navsezagodaj in se mu zdi, da zapravlja zdaj čas ...? Dom, ohraniti takemu bolniku dom - to je največ, kar je mogoče. Potem je vsaj minimalno vpet v neko ogrodje. Sicer se mu "zmeša" do konca. In to sploh ni čudno. Ne morem razumeti, da ni poskrbljeno za več spoštovanja in ljubezni pri delu z ljudmi. Enostavno ne morem razumeti, da vsak človek ne dela lepo z drugimi ljudmi - tudi zato, ker se bo mogoče nekoč isto dogajalo njemu ...

VinKos, 15, tako izgleda ... No, meni je bližje moliti ... moliti rožni venec :) No, želim reči, da bolj verjamem v konkretno moč molitve kot v ponavaljanje nekih številk.

Dajana in Lara, 10 - 14, v zvezi z Grabovojem - tudi jaz sem velik skeptik. No, v kaj že verjamem, ampak v marsikaj ne :D Potrebujem, da je v zadevah neka logika, sicer marsičesa enostavno ne razumem in ne sprejmem. Pa seveda sprejemam marsikaj, kar tudi ni logično in kar ni po naravnih zakonih, ki jih poznamo, ampak da bi številke same zdravile se meni zdi tako silno nemogoče, da ... ;) Danes sem rekla zobozdravnici, da poznam eno, ki pravi, da ji raste tretji zob ... je rekla, seveda je mogoče, imam nekaj takih pacietov, ampak to so pač zasnove tam daleč zadaj, in to so deveti zobje. Devetke. No, z odprtimi usti nisem mogla kaj več razložiti :D

Lara, 9, ooo, kakšen komentar! Kimam! No, tisti džointi in to, tega glih ne bi, ampak sicer pa se zelo strinjam s teboj. Človek vse preveč hoče imeti in premalo sprejema danosti, ki so, premalo sprejema to, kar mu je podarjeno, premalo je hvaležen za to, kar ima ... tudi za sozakonca recimo, ki je morda zatežen, a vendar je - njegov ... njen. Je potrebno šparati moči za zaresne stvari, za vredne stvari, za ljudi, ki nas res potrebujejo, ne pa da svoje moči (in možgane) ponucamo za nevredno in slabo ...

Alma, 8, miško, miške, ljubica ... joj ... jaz sem dostikrat slišala "mamca" ali pa "ata", ampak to ne gre. Ata je ata samo svojim otrokom in morda vnukom, in mama je mama samo svojim otrokom in ponavadi prav nobene ne kličejo "mamca". Odnos do bolnikov ... :(((( Celo do mladih je včasih porazen ... :(((( Žal. Moramo nekaj narediti na tem področju!!

Babica, 7, po moje je največ, kar posameznik more sam narediti zase in za svojo lepo starost, to, da čim bolj sproti ureja vse, kar se mu dogaja, sploh pa ne pozabi in ne odkriva težkih stvari. Potem - po moje - mu ni potrebno uitit vsaj v sebi. Če pa pride dememca zaradi drugih razlogov, pa pač pride. Se pa spomnim, da je homeopat (pokojni dr. Hribernik) resnično zelo uspešno ozdravil demence neko staro gospo in jo celo, nepokretno!!, je postavil na noge še za nekaj let! Tisto je bilo prav neverjetno! Rekel je, da ji more pomagati, ker je dementna po poškodbi, sicer ji ne bi mogel. To se je zgodilo pred kakšnimi 20 leti.

Abram, 6, prej sem bila zunaj in razmišljala o tem, česar ste se dotaknili komentatorji ... o pootočenem delom s starostniki. Sem kar intenzivno o vsem tem razmišljala. Meni se zdi najbolj nujno imeti osebni odnos z vsakim človekom posebej, res z vsakim. In delati s posameznikom na tak način, kot bo določen človek dojel, razumel, se čutil vzpodbujenega, da bo mislil, delal, ne pa, da bi zahtevali od njega bistveno več, kot zmore, ali pa manj ...

Ana Sam sem videl peti popolnoma normalne starostnike- oskrbovance doma ostarelih.

Masad, 5, zdaj bom pa rekla, da se - po moje - res vsak dan vse na novo dogaja, vsak dan iščemo najboljše pristope do konkretnih ljudi. Jaz recimo sem večkrat brala bolnikom knjige, različno težke vsebine, vedno sem sproti poiskala knjigo ali zgodbo, ki sem jo ocenila kot primerno za posameznika. Z zelo demetnim človekom gledamo lahko kar otroške slikanice, le zakaj ne! Tam potem vsaj kaj razume! Morda pravilno poimenuje barve, zna kaj prešteti ipd. Brala sem enemu gospodu otroške pesmice, te, ki imajo poudarjen ritem - in bilo mu je všeč. Sploh tiste z onomatopoetičnimi sredstvi. Bim bim, dan zvonim ... Prvič sem sama silno mogočno doživela to pesem. Tisto, ko fizično čutiš brnenje, zvenenje zvona. Ponižujoče je pa, po moje, biti grob pri negi. Ponižujoče je bolnika sleči in ne skrbeti za to, da ni razgaljen bolj, kot je pač nujno. Ponižujoče je ne prisluhniti konkretnemu bolniku v njegovih željah, kolikor je mogoče in pametno. Ponižujoče je ne prisluhniti konkretnemu bolniku. Ponižujoče je ne imeti toliko časa, vsaj za silo, kot ga konkretni človek potrebuje. Ponižujoče je ne počakati, da pove, kar želi, morda bo pa vendar uspel povedati svojo misel - jo znal ubesediti ... in se potem čutil - človeka!

Abram, h kom. 4. Vprašanje je, kdo poje Nađa četica koraka. Zakaj bi bilo ponižujoče? Jaz sem včeraj pol dneva preživela z malima vnučkoma. Ob nekem pogovoru sem pomislila, da se podobno pogovarjam z dementnimi ljudmi: torej jasno, razločno, enostavno. In preverjam, če so razumeli. Včasih pojasnim dodatno. Če star človek poje otroško pesmico, ni poniževalno. Ali je to pel kdo od osebja? No, to si videl in začutil, kot si; avtomatsko jaz ne bi označila kot ponižujoče. Veš, kaj se meni zdi ponižujoče? Reči eni stari gospe: mamca. Zame je gospa. V hiši hospica so uvedli, da se kliče bolnika oz. oskrbovanca z gospod oz. gospa in z imenom, sploh en s priimkom. Gospod Abram (saj ni to tvoj priimek?), gospa Ana itd. Sprva mi je bilo malo težko, ampak počasi sem dobila občutek, da je v redu, prijazno in spoštljivo - in osebno! Saj vendar želimo biti osebni in želimo, da so zdravstveni delavci z nami osebni in empatični.

Masad (2), oja, kar prikimam. Mene pri današnjem načinu učenja (tudi šolskega) skrbi predvsem to, da se bazira na tem, da so ta in ta znanja tam in tam. Ja, to piše v tisti knjigi, to najdem na tisti spletni strani. Ampak kjaj je potrebno vedeti tudi na pamet, takoj! Če se bo nekdo onesvestil, je potrebno takoj vedeti nekaj malega, kaj narediti. Ne moremo potem teči domov in vzeti knjige s police in pregledati, če je res prav v tisti podatek o tem, kaj narediti. Ali pa iti na internet ... pa morda prav takrat sploh ne dela ... Današnji šolski sistem, ko otroci tako delajo seminarske in še kaj drugega, na koncu pa verjetno en odnesejo od tega kaj dosti znanja, njihovi sošolci, ki so njihovi poslušalci, pa še manj - tak sistem se meni zdi brezvezen. Zdi se mi, da učitelji svoje delo prelagajo na otroke, zna pa potem nihče ... Lahko se vprašamo, kaj je res nujno znati. Koliko je balasta. Jaz sem že ogromno pozabila. Včasih iščem kakšno besedo v spominu, pa je ne najdem. Mnogokrat zamenjam kakšne črke pri tipkanju - pri blogih poskušam napake popraviti, v komentarjih jih včasih kar pustim, če ne motijo razumetja vsebine. Kaj je res potrebno vedeti? In ko je človek star ... Eni ljudje imajo zelo veliko znanja, natančno povezujejo razne podatke, rešujejo križanke in podobno skoraj do zadnjega. Ampak morda imajo tudi spomine iz osebnega življenja, globoko osebne, ki jih nočejo vedeti ... Eni dementni ljudje so čisto prepoznavni, ker ne živijo več v času in prostoru, drugi pa morda pozabljajo selektivno ...? ;)

Lara (1), mnogokrat ne vemo, "ali je "zakočenost" na preteklost vzrok demence ali obratno". Tako je, ne vemo, je pa včasih tako videti. Jaz, ki opazujem ljudi, se včasih čudim kakšni reakciji dementnega bolnika. Recimo da išče in išče nekega svojega človeka, ko pa ta pride, se pa naredi, kot da ga ni ali pa, da ga noče videti. Kdo bi razumel to! Jaz pomislim, da je morda v preteklosti bilo dosti tega - čakanja in iskanja ... in morda zavrnitev ... Kdo bi vedel. Včasih upam, da kakšen preblisk uspe odstreti kakšen delček življenja - in pomaga vzpostaviti neko povezavo ... kar bi zelo olajšalo pot tako bolniku kot svojcem. Največ, kar moremo narediti, pa je to, da - sprejemamo bolnike take, kot so ... in to scelega ...

Pravzaprav je žalostno, da moramo bodriti ne samo sami sebe, temveč še nekatere ali celo mnoge okoli nas. Stare starše, otroke, prijatelje... Pizda, pa kdo nas je zajebal, zakaj toliko ljudi ne zmore več živeti lajf, zakaj gre poraba AD v miljarde? So zadeve (število prebivalcev) res ušle izpod kontrole. Bo potrebna nova Hirošima, Nagasaki. Ali pa se bomo pa razfukali kar sami? Z načinom, ki ga živimo. Zlobna pripomba: malo počasi gre vse skupaj. Bo treba vse skupaj pospešiti... So pa zelo verjetno ti mojstri tudi sami nestrpni, žrejo AD in hodijo k strokovnjakom... Ker tisti, ki so zastavili tak plan, želijo videti rezulatate svojih bolnih scenarijev čimprej. Na pa šele 25 let potem, ko se speljejo... Jebeš tak projekt, ki traja 50 let in več... :) In jebeš tudi "projektanta/projektante"...

Mislim da je demenca rezultat skupka večih sistemskih odpovedi telesa in duše in posledica sedanjega stresnega načina življenja.....moj oče ni niti malo poženščen a demenca pri njemu rapidno napreduje. Njegovo telo propada. Možgani odmirajo zaradi zamašenih žil in posledične neprekrvavljenosti in ishemije možgan. Le Bog ve kaj se dogaja v njegovi glavi ko vsako jutro znova beži pred vsemi in ne dovoli da se ga umije,očedi in obleče. Popoldan se običajno umiri. Najpreje je vse pojedel kar je videl,zdaj večinoma ne ve zakaj je hrana pred njim......kdor ne proba ne ve kaj dosti in vsak človek je nekaj posebnega. Je pa zelo hudo gledati kako pred teboj tvoj oče postaja nekdo drug in dobesedno propada pred tvojimi očmi.....pomagati in spremeniti ne moreš pa ničesar. Najslabša možnost pa je dom kjer že tako preobremenjeno osebje ne zmore prav poskrbeti za take oskrbovance....

In tudi Dajana, da ne boš mislila, da sem se kdaj norca iz tebe delala, ko sem omenjala svoj repek... res ga imam in boli kot strela. Nasploh imam težave s celotno hrbtenico. Pa me nisi resno vzela in ne zamerim ti, ker vem, da smo ljudje z vsemi žavbami namazani. Sem pa po duši kot pravim, neozdravljiv skeptik. Sem materi poslala še to nadaljevanje, ki si ga zapisala. Naj najprej na njej preizkusi. Moja mati je mnogo manj skeptična kot jaz in je to vsekakor poteza, ki jo moram prepustiti manj skeptičnim. Ako bo delovalo, te zihr zase na privat skontaktiram. Zaenkrat hvala.

@Lara... Tudi proti glavobolu obstaja, a ne znam napamet. Na mojem blogu je link do skupine, kjer dobite vse informacije... Naj ji še napiše število za popolno zdravje 1814321... za zdravje zanjo 88888488888 in za ozdravitev 2145432,,, Drugače pa sem naročila številkice iz Kitajske in bom začela delati zapestnice... Imajo pa moji otroci vsi zapestnice - in njihovi sošolci... predvsem moj sinko ima za hitro učenje in boljši spomin... Zelo pomaga. :) Vem, da si skeptična... Lara. :) Pač... Kolektivna Zavest...pravi,k da je to nemogoče... Lara, včeraj sem bila na predavanju v Ljubljani in je predavatelj povedal, da je nekomu v Sloveniji zrasel prst (manjkal mu je del prsta) !!!!

Eto Dajana, če verjameš ali ne, sem pravkar posredovala materi tvoj nasvet, da ga preizkusi na babici. Probat ni nikdar greh. Sem totalni skeptik, ki mu je svoje čase bioenergetik, navkljub totalni skeptičnosti, za vekomaj odpravil glavobole. Veš kaj je tisto strašno? Še vedno ostajam skeptik. Ampak... probat, ko človek nima drugega na razpolago in človek nima ničesar zgubiti, ni nikdar greh. Obstaja dejstvo - da šarlatani svoje delovanje vedno računajo, kar te vsekakor izvzema iz teh voda in te zato cenim. Eto. Upam, da bo pomagalo.

Napiši bolniku na kožo z vijoličastim flomastrom...Oligophrenia (dementia) - 1857422

Veste kaj vam povem? Naj že enkrat legalizirajo travo. Vsak večer en špinelček, da se naredi hitra selekcija in se zbriše ves nepotreben stres, kajti v tej stresni dužbi in tempu življenja, to potrebujemo. Ni nakučje, da so se vse nekdanje skupnosti posluževale določenih "drog". Marsikomu bo veliko gorja prišparanega. Mi je mati djala: "joooj Lara, mene je tok strah, da bi postala dementna..." Pa sem ji odgovorila: "nič ne skrbi mama. Te bomo posedli in ti zvili kak joint. Če boš pa preveč težila, ti pa še horse nabavimo - po kopitu Little miss sunshine (mimogrede - to je film, ki se ga splača pogledat)." Ljudje se MORAMO razbremeniti, sama pa opažam, da je večina že s pričakovanji samega sebe mnogo preveč obremenjena. Če je - je, če ni - ni. Ako si stalno pod stresom se slej ko prej možgani izklopijo. Sama na življenje gledam celo tako, da sem hvaležna za vsak dan, ki mi je po 30 letu podarjen. Navsezadnje smo nekoč umirali pri 30, danes pa iščemo vzroke tega, da nam pri zdravem telesu "gnije" um. Ja pa saj... Do kam smo se pa z gospo znanostjo pregurali? In potem je kriva hrana in je krivo onesnaževanje in je krivo vse - le človekov pohlep po večnosti ne. Kaj je pa človek pričakoval? Da bo naravo nategnil od spredaj in zadaj istočasno? Je pa utopist! ;) :) Sprostimo se. Življenje je lepo. Uživaj dan za dnem, kar ti je dano in šparaj energijo za borbe. Tiste prave. Tiste, v katerih nikomur ne dovoljuješ podrejati lastne duše.

Ja, odnos do ljudi, v domovih za ostarele, je porazen. Nikdar ne bom pozabila stare matere, ki se je po treh dnevih bivanja tam, zavestno odločila za lastno smrt. V to sem prepričana. In očeta, ki se je na vse kriplje zadrževal, da glavnega zdravnika ni počil na gobec.... Res je tako. Če bom kdaj koga zalotila, da mojega ostarelega starša naslavlja z "ljubčkom" ali "ljubico", ali celo "miškotom", kot sem na lastna ušesa slišala, se mu ne bo dobro pisalo....

masad masad Pa ringa raja, muca pa nagaja.Tudi sam se strinjam s teboj.Lp

Ja, abram, dodam le še pesmico Mi se 'mamo radi. Tisto petje, vaje za razgibavanje im (mogoče) čarovnik enkrat na tri mesece se mi zdijo totalna devalvacija in poniževanje teh starih uboščkov. Ki se nekoč vedeli vse potrebno (nekateri, ki niso dementni, to vedo do samega odhoda), ki so bili in so še - modri... Ne pa kot mladi bedaki, ki prisegajo na gugleta in mislijo, da so pametni samo zato,ker gugleta lahko marsikaj vprašajo. In ker so pogruntali nekaj novega, sice zblojenega, pa so dobili na kickstarterju podporo podobnih zblojencev, kot so sami... Gonilo napredka? Prej NAZADKA! MOJA formula se namreč glasi: stara mama vs. gugle 5:0... In na TAKIH, pretežno zblojenih, objektivno nevednih, od spleta odvisnih mladih naj bi svet obstal? Ne bo! Še manj pa slovenstvo... Amen! Ugovarjajte, če lahko... Da to ni tako? To je natanko tako!

Moja tašča je bila demenčna.Ko sem jo opazoval sem ugotovil,da je živela pod stresom s tastom in potem s hčerjo-sestro moje žene.Ta jo je podtalno maltretirala .Tedenski obisk k frizerju,popraviti vid,nikoli ni bila dovolj urejena za njo,očitek da se ne zna obnašati v družbi ,da ni dovolj čista itd. Kar naenkrat ugotovimo demenčnost,kjer je bil vzrok,da je tašča non stop živela pod stresom in možgani so prihodnost odpisali in ji navrgli fantazijsko prihodnost,dočim je spomin na preteklost ostal nedotaknjen.Svakinji sem to ,tudi v obraz povedal in jo ,tudi okrivil za takšno stanje tašče. Tudi domovi za ostarele,so v bistvu teroriziranje starejših.Grem na obisk v dom ostarelih in slišim ostarele peti- Naša četica koraka ! Takrat bi kar zažgal takšen dom ostarelih,saj je to ponižujoče za starejše izkušene ljudi.

Vem samo za eno samo samcato angleško raziskavo, ki pa podira vse fame o možganih in njihovi "neverjetni in neskončni sposobnosti pomnenja". Angleži so raziskavo naredili na 10.000 starejših, ki so jih spremljali kar 20 let. Ugotovili so, da možgani NIMAJO neomejene kapacitet pomnenja, da se nekega dne napolnijo do - konca. In da pravzaprav ni možnosti, da bi z vajo ali kako drugače selektivno "pozabili"/brisali informacije, dogodke, za katere bi ocenili, da bi bilo bolje, da jih izbrišemo, pozabimo. Opažam, da je tudi moj "hard disk" blizu polne kapacitete in že nekaj let selekcioniram informacije, preden jih pustim v možgane, preden jih memoriram. Ali pa se mi samo zdi, da suvereno odločam o tem, kaj si bom zapomnil... :) In že nekaj let NE VIDIM nobene resne potrebe, da bi izvedel čisto za vsa jajca, ki nam jih servirajo mediji. In nič slabše se ne počutim, če ne vem, kdo je Adele. Sicer vem, da je pevka, ampak mene ne zanima, od nje nisem poslušal niti ene pesmi. Bi jo moral? Spada to k splošni izobrazbi? Pri tem pa opažam, da mladi ljudje nimajo pojma o 80%-ih stvari, ki so pred 40-imi leti sicer spadale k splošni izobrazbi. Nimajo pojma, ali pa jih ne zanima. Skratka, o teh stvareh ne vedo NIČ. Seveda pa je informacij MNOGO, MNOGO preveč. In le malo ljudi jih uspe selekcionirati, filtrirati in od vse te silne količine uporabiti le tisto, kar je dejansko pomembno. Memorirati kratek "povzetek". In malce možnosti je tudi, da so prišli dementni ljudje do roba, dosegli polno kapaciteto memoriranja. In da zaradi različnih vzrokov (razočaranje nad svetom okoli njih, smrti bližnjih) enostavno ne želijo več kopičiti informacij. Jim dam pravzaprav kar prav! Ker ne želijo biti podobni tistemu slovenskemu mulcu, ki je na nekem tehničnem forumu rekel, da bo s pomnilniško kapaciteto e-bralnikov zadovoljen šele takrat, ko bo lahko nesel (na bralniku) na dopust 20.000 knjig. Ja, kdaj jih boš pa prebral, bedak? 250 let bo premalo za kaj takega!

Odlično Ana. Sicer človek mnogokrat ne ve, ali je "zakočenost" na preteklost vzrok demence ali obratno. Načeloma se strinjam s teboj, da so ravno te ukočenosti tiste, ki k demenci pripomorejo.