Članek
Meditacija na zobarskem stolu
Objavljeno May 24, 2016

"O, lepa sem znotraj! Vsaj nekje sem lepa!" me prešine hudomušna misel, ko zobozdravnica žoka s pilico po zobnem kanalu moje zgornje sedmice in pravi svoji asistentki: "Gospa ima tako lepe kanačlke, škoda bi bilo zob izpuliti!"

Joj, lepe kanalčke imam! Vsaj nekaj lepega, pomislim in mi gre na smeh. In to znotraj! Morda zob od zunaj ni videti ravno lep, prejšnji teden se je odlomil in ne vem kakšnih pričakovanj v zvezi z njim nisem niti imela. O, koliko sem se navadila že čakati ... in koliko sem se navadila, da se mi danes ni treba sekirati, če imam zobozdravnika čez en teden, bom že tedaj zvedela, kaj si misli o mojih zobeh, sploh pa o tem revčku, ki je razpadel.

Ko sem bila pred nekaj tedni pri zobozdravnici, sem rekla, da me ta zob boli in ona je rekla, da me boli zaradi odmaknjene dlesni (kaj češ, ko se staramo, se dlesen odmika od zoba in se tako razgalja zobni vrat in potem pač lahko boli). No, in potem me je na vsake toliko zob bolel, tako scelega ... kot bi me bolela ena polna škatlica, prenapolnjena ... hkrati pa nisem bila gotova, če me ne boli tudi vzporedni zob spodaj.

No, prejšnji teden sem začutila razpoko v sedmici zgoraj ... in je bila prav vesela! Tako sem končno zares vedela, da se nekaj dogaja s tem zobom. No, potem sem nekega dne ugotovila, da sta mi odpadla dva večja koščka tega zoba (najraje bi rekla: kosa! ;) ) in evo, nastala je velika luknja, ki me ni spravila v skrbi, saj sem vendar že imela datum za zobozdravnico, predvsem sem pa vedela, da je res z zobom še kaj drugega kot le odmik dlesni ... In zdaj me tudi bolel ni več. Bolečin, ki jih ni, je pa ponavadi človek vesel.

No, in tako sem prišla danes k zobozdravnici, ki mi je nameravala narediti eno mini plombico na nekem drugem zobu, a je zdaj ta maksiluknja izsilila prednost.

Ko si je zobozdravnica ogledala moj zob in odstranila še nekaj nevemčesa, mislim, da zoba, in preiskala vse tri zobne kanale, mi je potem povedala, da sta dve možnosti, prva je, da mi zob izpuli, druga je, da mi zob zdravi in v tem primeru sta spet dve možnosti: prva je, da mi da na zob plombo, druga je, da mi vstavi štift in nanj krono (hehe, za kraljice!).

Vprašam jo: "Kako bi se vi odločili, če bi bili na mojem mestu?"

"Zdravila bi."

No, to je tudi meni najbližje ... kajti zoba, ki ga zobozdravnica izpuli, potem pač ni več ... dokler je v ustih, pa je v ustih.

"No, tale zob je precej ubog!" pravi.

"Ja, en revež je, veliko je pretrpel v mojih ustih!" se nasmehnem. "Nosil je veliko breme."

No, potem zobozdravnica čisti (ali pili kanale ali žoka vanje?) in vesela ugotovi, da je zob še živ, en kanal to dokazuje, saj me boli, zobni asistentki potem naroči, da naj za dva kanala pripravi toksovit, za dva pa legamit (legamid? ali nekaj podobnega).

No, in potem se dogaja tisto, ko ugotovim, da sem lepa znotraj :D

Kako jasno mi je, kako se ruši zdravje po stopničkah ... in če gre en zob iz ust, prevzame večje breme drug zob, prav tako vsaka plomba (zalivka), če je recimo previsoka, lahko zruši ravnovesje v ustih ... Zobozdravstvo je prava umetnost, si mislim! No, to vem že precej let. Vsaka desetinka milimetra (previsoka plomba recimo) lahko spremeni razmerje v ustih. Če zobozdravnik ne zna "prisluhniti" zobem, nastaja v ustih pacienta vse večja zgaga. Res, biti zobozdravnik je biti umetnik ... sploh ko gre za ustvarjanje novih zob :)

Še eno tako zobarsko sem zdajle našla, od svojega malega sina (ki ni več čisto majhen :): http://www.publishwall.si/solzemlje/post/96355/mali-in-cistoca

Alma, 9, ja, tole prenaročanje ... ja ... pa ko je človek skrben in bi želel opraviti svojo "dolžnost" - ne pa tako kot moj sinek: http://www.publishwall.si/solzemlje/post/94134/nocem-k-zobozdravniku-in-ne-bom-odprl-ust Sicer pa: mene je nehal boleti, ko sta dva velika dela odpadla, tedaj ni bilo več pritiska na zob. Pač ne more boleti zob kot tak ... če ni živca, ampak boli lahko vse okrog oz. je tam vneto, okrog korenine. Sicer pa včasih zob boli na tak način, da človek niti ne ve, kateri zob pravzaprav boli! Poleg tega je pa še - zdaj ko sem že toliko pametna in razmišljam o zobozdravniku kot umetniku :D - če naredi zobozdravnik na eni strani previsoko plombo ali celo zob, vse spremeni ... in se potem ruši ... ali pa boli ali pa se razbije. Jaz sem imela na drugi strani eno plombo, ki sem jo takoj razbila, ker sem pač taka, da močno grizem (bojte se me, ljudje :D), pa sem zdaj prosila zobozdravnico, da mi naredi nižjo plombo ... evo, pa sem razbila zob na drugi strani :P Uf, ja, same težave, od kar nimam več mlečnih zob :D ali pa od nekaj desetletij kasneje. Morda bi morala biti kot moja mama: pač ni imela zob :D :D

Lara, 8, to je tisto, ko se začne rušiti ravnovesje, če kakšen zob izpade. Recimo, da osmic ni škoda (pa še ta more nekako nadomestiti sedmico, če je ni), vseh drugih pa je ... in gre za dosti več kot lepotno zadevo ... O škrtanju zob :) Jaz ne škrtam (vsaj zdi se mi, da ne), stiskam pa - in to je to, zaradi česar sem precej hodila k zobozdravnici ... Na tisto reč ponoči v ustih se pa lahko navadiš - no, jaz sem se :) Hehe, ko sem imela prvo, sem en dan zjutraj pomerjala neke hlače, če si mo prav in potem nenadoma dobila nek obisk - in jaz tisto reč iz ust v - žep. Nakar sem ugotovila, da se v hlačah ne počutim dovolj dobro in da jih dam naprej. No, ker sem jih pač samo pomerila, jih prala nisem - sem pa jih lepo zložila in dala v vrečo - za humano :) In šele kasneje sem se spomnila, da je v žepu ostala tista reč za na zobe :D :D Ko sem sporočila zobozdravnici, da potrebujem novo, jo je zanimalo, kaj se je zgodilo s staro ... in evo, tako se je nasmejala, da če je za kaj dobro, da se je to zgodilo, je že zato, da se je zobozdravnica nasmejala :) Kaj takega se ji pač še ni zgodilo! :D No, meni tudi ne!

dr.e-novi.zob.je :D :D Drenovi zobje so pa trdni, mislim, da je moj ata dajal h grabljam drenove :) In z dobrimi grabljami se tudi globoko pride :D :D

Naj še jaz dodam lonček :). Zadnje čase sem kar nekajkrat zasledila, da odkrivajo, kako so zacementirani zobni kanali pogosto hudo škodljivi. Saj veste, ko ti uničijo živec in kanal zacementirajo (eng. root canal). Namreč, v tem kanalu naj bi preživele anaerobne bakterije, ki s svojimi toksini delajo organizmu hudo štalo. Iz lastne izkušnje pa, načeloma imam super zobe, so mi pa enega na princip prenaročanja (" Aha gospodična, en mali kariesek imate, pridite čez eno leto..... O, a je že eno leto mimo? Nič hudega ni, vas bom naročila čez pol leta...." itd.) zafurali in je bilo potrebno ubit moj ubogi živec. No, s tem zobom imam konstantne preglavice. Non stop ga čutim, občutljiv je na mrzlo, hladno in ugriz.... Če potožim zobozdravniku je odgovor: "Ni možno! Pa saj je živec mrtev!" Torej ne vem. Ali bo res nekaj na tem, da so zacementirani zobni kanali sporni, ali imam pa fantomski živec. V vsakem primeru me včasih prime, da bi dala hudiča direkt ruvat.

Ja, Ana, ti kar pozdravi. Kot hči zobne asistentke ti lahko povem, da bug ne daj, da si kakega zoba ne dam zdravit.... Bi morala mati do konca njenega življenja poslušat ;) :) :) :D Aleksander Lipi, vzrokov za odmik dlesni je več: neprimerno ščetkanje, paradontoza in pa škrtanje z zobmi.... sama sem glede slednjega straaaašna in se mi dlesni pošteno umikajo. Mati me je seveda svoje čase odvlekla k svoji zobozdravnici in mi izdelala gumi nastavek, ki naj bi ga čez noč imela v ustih, da bi ne škrtala... Že tako bolj malo spim, s to gumo mi je bilo pa spanje povsem onemogočeno. Imam jo v predalu, uporabljam je pa ne, saj mi je spanec mnogo mnogo bolj pomemben od umika dlesni - na veliko nesrečo predvsem moje matere. Spati vseeno človek mora, kajneda? :D Ako zob manjka je pomembno manjkajoči zob kakorkoli nadomestiti, sicer prično zobje plavati (nimajo opore) in odpadati... Toliko me je mati naučila. Bemtiš, pa ti naši zobje... in lepi kanali Ana :D

piš(kavi) zob, joj, tole bi pa skoraj lahko napisal moj mož :D (ampak ni, vem, poznam !!), namreč, Jalovec je najina gora, vsaj tisti ozebnik je večen spomin ... hehe, vsaj zame. Poleg tega - tele beseden igre ... ja ja ... :) Ugotavljam, da ste si moški morda nekoliko podobni ;) (Vsaj nekateri! ;) ) Na splošno pa: ni fejst trpeti zaradi zob ... zato je še najbolje, če se nasmejemo :D S polnimi usti zob ali pa brez njih :) P.S.: Jaz imam fejst zobarco, ampak vseeno ne grem prav rada do nje :)

Aleksander, pa res, tudi zaradi nepravilnega ščetkanja se lahko. Aha, in še zaradi paradontoze. Te bolezni ne poznam toliko od blizu, da bi komentirala, je pa logično, da se zato majejo zobje, ker se dlesen umakne ...

N

Ana Kos, kakor vem, se dlesni ne odmikajo zaradi staranja, ampak bodisi zaradi paradontoze, bodisi zaradi nepravilnega ščetkanja s trdo zobno ščetko.

Anka, no, jaz imam sedmico lepo od znotraj ... no, le kanale imam lepe :) Luknje torej :D Sem pa razmišljala potem, kakšne imam notranje organe. Imam še kaj drugega lepega v sebi, ali le luknjo od zoba :D (Da ne govorim o duši! :))

Oh Ana, jaz tudi od "znotraj" nisem lepa.....saj sem bila naenkrat ob 6 zob, potem pa je tej izgubi sledila še izguba dveh......notranje stanje se zrušilo.....