Članek
Coronavirus in solidarnost v svetu... 16.nadaljevanje
Objavljeno Apr 29, 2020

Pa poglejmo kaj je novega v borbi z COVID-19 pri nas in po svetu.

Andrej Šter z Ministrstva za zunanje zadeve je v intervjuju takole opisal kaj vse bo potrebno delati drugače kot smo bili vajeni dosedaj: "Morali bomo spremeniti svoje obnašanje, svoje navade, svoj odnos. Zdaj smo hodili po svetu zviška, v smislu, kaj boš ti proti meni, ki imam vse, ki sem pošten, pogumen, pokončen in lep. Mislim, da je takšnega polkolonialnega pristopa konec. Družbe v Afriki, Latinski Ameriki, na Kitajskem so nas prepoznala kot prestrašene, sebične in take, ki jih vodi napuh, ki menijo, da z ekonomsko premočjo lahko dosežejo, kar koli želijo. Zdaj smo v obdobju  sindroma nihala. Če smo bili prej povsod dobrodošli, povsod doma, naš denar je pomenil vse, pa gremo zdaj v drugo skrajnost, kjer bodo vsi drugi bolj dobrodošli, mi belci pa bomo na zadnjem ali predzadnjem mestu".  Andrej Šter MZZ  < intervju v celoti

Čas pred krizo, kriza sama in čas po krizi

Krizni management je relativno nova veda in pomeni upravljanje v okoliščinah, ko se je zaradi nepričakovanega večjega dogodka pojavila grožnja, ki lahko oškoduje in prizadene ljudi, vključno s širšo družbeno skupnostjo. Trije ključni elementi morajo obstajati, da lahko proglasimo krizo in s tem potrebo po kriznem managementu,in sicer nepričakovani dogodek, ki je presenetil, nevarnost skupnosti in relativno malo časa za ukrepanje in sprejemanje odločitev. Tudi Evropska komisija ima za takšne okoliščine komisarja za "Krizno upravljanje", ki je naše gore list. EU je svojo uspešnost delovanja v kriznem obdobju pokazala na primeru Italije, ki ji je v začetni fazi pandemije COVID-19 povsem odrekla pomoč, poljaki in čehi pa so prepovedali lete ruskih letal z medicinsko opremo za Italijo ali pa celo zasegli medicinsko opremo namenjeno Italiji. In kaj so odgovornosti in naloge Evropskega komisarja za "Krizno upravljanje"? Zapisano je, da je koordinator odzivnosti EU v izrednih razmerah, je operativni center za krepitev odzivnosti EU, varuje EU mehanizem Civilne zaščite, koordinira delo za boljšo pripravljenost in odzivnost drzav pri kriznih strategijah... Podrobneje na povezavi

 Crisis Management – COMMISSIONER (2019-2024) Janez Lenarčič

Tudi na področju računovodstva je COVID-19 naredil svoje. 

(INTERVJU) Računovodsko pobiranje kostanja iz žerjavice

Kako se je zaradi protikoronskih ukrepov v zadnjih tednih spremenilo vaše delo?

»Dva ali tri tedne že spremljamo samo nove predpise, ki so glede na razmere nastajali ad hoc, mi pa smo jih morali prav tako ad hoc spremljati. Dnevno so prihajala nova in nova sporočila, vsak dan smo zaposleni v podjetju imeli posvetovanja, mini krizne sestanke o tem, kako se bomo lotili zadev ter najbolje opravili nalogo servisa za naše naročnike. Informacije so potrebovali tako tisti, ki so kljub epidemiji delali, kakor tisti, ki so ustavili proces dela....

Celo Trump in Putin sta uspela dati skupno izjavo: "Ekipni duh z Labe je primer, kako lahko naši državi pustita ob strani razlike, zgradita zaupanje in sodelujeta za dosego višjih ciljev," sta zapisala voditelja. Zunanji minister Lavrov pa ostaja direkten tudi tokrat in komentira Trumpov napad na WHO: " Z napadi na WHO ljudje opravičujejo svoj napačen pristop".

V Rusiji že več kot 80.000 okuženih, poziv Trumpa in Putina k sodelovanju

Lavrov je dejal, da takšne kritike nimajo kaj dosti s tem, kar dela WHO. "Po mojem mnenju želijo ljudje s takšnimi napadi opravičiti svoj pristop, ki je bil prepozen in ni bil ustrezen," je poudaril.

V Oxfordu cepljeni prvi prostovoljci z potencialnim cepivom proti COVID-19. Pakistanski Nacionalni Institut za Zdravje /HIH/ pa je prejel ponudbo s Kitajske za sodelovanje v preizkusu potencialnega cepiva.

We're desperate for a coronavirus cure, but at what cost to the human guinea pigs?

Last week, in Oxford, the first volunteers in the first European human trial were injected with a potential coronavirus vaccine. At the same time, Pakistan’s National Institute of Health received an offer from the Chinese pharmaceutical firm Sinopharm International Corp to take part in a trial of another potential coronavirus vaccine.

Sem spadajo tisti, ki vedo kaj je solidarnost...  

Kuba svetu pomaga z več kot 1200 zdravniki in medicinskimi sestrami

"To je čas za solidarnost in sodelovanje"

Kuba, ki se tudi sama bori z okužbami z novim koronavirusom, v svet kljub temu pošilja svoje zdravniške ekipe. Samo v Južno Afriko je odšlo 216 njihovih zdravstvenih delavcev, skupno v tujino pa okoli 1200.

Kitajska pomoč v času pandemije

Tako so v Etiopijo in Burkina Faso prispeli kitajski zdravniki, ki svetujejo kolegom na terenu, kako ravnati. Iz Kitajske pa prihajajo tudi zabojniki z zaščitnimi maskami, respiratorji in zaščitno obleko. Kitajski milijarder Jack Ma in njegova fundacija sta si v tem času utrdila ime z velikimi donacijami v Ruando in Kamerun, še poroča DW.

Sem spadajo tisti, ki najprej mislijo nase... 

Medtem, ko je v Ameriki 26 miljonov američanov izgubilo službo, so najbogatejši k svojemu bogastvu dodali 308 miljard dolarjev.

'Heads we win, tails you lose': how America's rich have turned pandemic into profit

As 26 million Americans lose their jobs, the billionaire class has added $308bn to its wealth

Republikanska stranka je svojim kandidatom poslala memorandum na 57. straneh z navodili kako Demokrate obsoditi rasizma in povezav z Pekingom. V memorandumu imenujejo COVID-19 z imenom "Kitajski Udari-in-Beži". Od Republikancev memorandum zahteva obsodbo in sankcioniranje Pekinga za "širjenje pandemije". Vec spodaj... 

‘Don’t defend Trump – attack China’: coronavirus strategy revealed in Republican memo

Kakšen bo svet po koronavirusu?

   

Kakšna bo nova svetovna ureditev, kakšni bodo ekonomski sistemi, kako bodo na krizo odgovorile države, kako bodo nove razmere sprejeli ljudje?

Kako izgleda situacija v svetu 29.4.2020?

 Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

Covid-19  - BLOOMBERG - Updated: 29. April 2020, 20:22 MEZ

Confirmed cases worldwide 3.160,000   

Deaths worldwide  217,617

in v Ameriki GRIPA 2018/19 vs COVID-19

-------------------------------- BLOMBERG -------------------------------------------

Mapping the Coronavirus Outbreak Across the World / Coronavirus v svetu

Where deaths have occurred     Deaths      Cases   < povezava

Updated: Daily                                               /  Azurirano: Dnevno

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Kako izgleda situacija pri nas in nasih sosedih 29.04.2020?

Coronavirus in solidarnost v svetu... start

Coronavirus in solidarnost v svetu... 2.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 3.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 4.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 5.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 6.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 7.nadaljevanje

Coronavirus in solidarnost v svetu... 8.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 9.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 10.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 11.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 12.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 13.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 14.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 15.nadaljevanje 

Coronavirus in solidarnost v svetu... 17.nadaljevanje sledi