Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli! Slovenija in njena ustava sta v središču gibanja

V času, ko smo v Sloveniji priče največji politični razklanosti v njeni tridesetletni državnosti, se na drugi strani rojeva politično gibanje, ki želi preseči razkol in vrniti politično dogajanje v normalne tirnice. Gibanje se imenuje Povežimo Slovenijo in povezuje različne politične stranke ter posameznike.

Avtor: Amadej Jazbec

Slovenija in njena ustava sta v središču gibanja

Ideja za gibanje je izšla iz hrepenenja ljudstva, ki trpi zaradi razklanosti glavnih akterjev slovenske politike. Želja ljudstva je namreč samo normalno življenje v miru in blaginji. Glede na želje in hrepenenje ljudstva gre za vključujoče gibanje, ki vabi v svojo sredino vse tiste, ki želijo na kakršen koli način prispevati k napredku naše države in njenih državljanov.

Temelj gibanja je slovenska država z njeno ustavo, kar poudarja tudi koordinatorka dr. Nada Pavšer. Morda bo ob tem kdo rekel, češ, saj sta naša država in naša ustava vedno na prvem mestu vsakega političnega delovanja. To je sicer res, ampak ob trenutni politični situaciji, ko pri marsikateremu politiku in politični stranki stopajo v ospredje zasebni interesi, to, žal, ni samo po sebi umevno.

Povežimo Slovenijo tvorijo različne stranke in posamezniki

Gre za gibanje, ki je odprto za vse, ki se mu želijo pridružiti ali z njim sodelovati. Trenutno ga sestavljajo Slovenska ljudska stranka, Nova ljudska stranka, Stranka modernega centra in Zeleni Slovenije. Sodelujejo tudi nekateri vidni posamezniki, kot sta dr. Ernest Petrič in celjski župan Bojan Šrot. Prav tako se gibanju pridružuje dr. Aleksandra Pivec, ki ustanavlja novo politično stranko.

Glede na prve odzive je gibanje naletelo na izjemen odziv tako v medijih kot med ljudstvom. Predvsem ljudstvo si želi končno zaživeti v slogi in povezanosti, kar si po tridesetih letih vsekakor zasluži. Po prvih ocenah lahko gibanje Povežimo Slovenijo računa na najmanj 20 % glasov volivcev, kar obeta realne možnosti, da bi iz gibanja lahko izšel tudi mandatar za sestavo 15. slovenske vlade.

To gibanje se razlikuje od t. i.novih obrazov, ki smo jih bili deležni tik pred vsakokratnimi volitvami, predvsem v zadnjem desetletju. Tokrat gre za izkušene politike, gospodarstvenike in druge strokovnjake, ki so z dosedanjim delom dokazali, da jim lahko vsekakor zaupamo odgovornost vodenja države.

Razklanost politike se izraža pri državljanih

Trenutna politična situacija v Sloveniji je precej alarmantna, zato se zdi, da se bližamo določenemu vrelišču, kar bi lahko imelo pogubne posledice tako za državo kot za državljane. Rezultat politične krize se kaže v eni od najslabših epidemioloških situacij na svetu, kar je trenutno najbolj pereč problem za našo državo in naše državljane.

Na eni strani imamo vladno koalicijo, ki skuša z različnimi ukrepi preprečiti in končno tudi ustaviti širitev epidemije covida-19. Na drugi strani imamo opozicijo, ki na vse, kar sprejme vlada in koalicija, burno odreagira. V kolesje spora smo vključeni predvsem državljani, ki na vladne ukrepe reagiramo predvsem glede na našo politično pripadnost.

Kdor simpatizira z vladno koalicijo, v glavnem spoštuje ukrepe, kdor pa ji nasprotuje, ne spoštuje ukrepov, predvsem zaradi nasprotovanja koaliciji in predsedniku vlade. Rezultat tega je večmesečna stagnacija epidemiološke slike, ki se nikakor ne obrne v smeri bolj pozitivnih številk.

Politična razklanost se vse bolj stopnjuje

Politična razklanost v Sloveniji ni nekaj novega, ampak nas spremlja že vse od sprejetja demokratičnega političnega sistema leta 1990. Politični dialog je bil, vsaj v prvih letih demokracije, kolikor toliko znosen, saj je kljub vsemu potekal na pretežno kulturni ravni v smislu podajanja različnih mnenj in pogledov na določen politični problem.

Tudi zavoljo t. i.novih obrazov se predvsem v zadnjem desetletju zdi, da se politična nasprotja vse bolj sprevračajo v agresijo, kar se kaže v neskončnih in utrujajočih besednih dvobojih med eno in drugo politično opcijo. Tako se je Slovenija znašla v začaranem krogu, ki spominja na avto, kjer voznik sicer veliko pritiska na plin in s tem povzroča že skoraj neznosen hrup, vendar ob tem ni prestavil prestavne ročice v brzino.

Zgraditi most med različnimi političnimi akterji

Zato je gibanje Povežimo Slovenijo verjetno zadnje upanje, na katerega lahko stavimo slovenski državljani. V našem političnem prostoru se sicer veliko govori o sredinskosti, npr. o desni sredini, levi sredini, dejansko pa politični razkol kaže, da sredina ne obstaja, ampak dva povsem nasprotujoča si pola.

Politične stranke, gibanja in posamezniki, ki tvorijo projekt Povežimo Slovenijo, želijo biti povezovalni člen med tema dvema poloma in s tem zgraditi most, po katerem bo možno izmenjavati različne ideje, predloge, projekte ipd., ki bodo naravnani v dobro Slovenije in njenih državljanov.

Skupen nastop na parlamentarnih volitvah

Ljudje, ki sestavljajo gibanje Povežimo Slovenijo, tudi niso obremenjeni z različnimi negativnimi ideologijami, ki še bolj prispevajo k slovenski razklanosti. Tudi tu gre za povezovanje različnih pogledov na slovensko polpreteklo zgodovino z namenom, da ne bi ponavljali napak iz preteklosti.

Gibanje Povežimo Slovenijo lahko primerjamo s koalicijo Demos, ki je nastala pred prvimi demokratičnimi volitvami leta 1990. Tudi gibanje Povežimo Slovenijo je novonastala koalicija, ki bo nastopila skupaj na parlamentarnih volitvah, ki so predvidene za leto 2022. Kot je Demos popeljal Slovenijo na pot samostojnosti, jo lahko gibanje Povežimo Slovenijo popelje na pot povezanosti in sodelovanja.

Skupen nastop na volitvah daje večje možnosti za končni uspeh
Ker gre za stranke in osebnosti, ki imajo sicer posamezne vsebinske strankarske programe ter posamezne osebne vsebinske ideje za dobrobit Slovenije, je ključnega pomena to, da se povežejo v koalicijo. Takšen način skupnega nastopanja jim namreč lahko prinese večji in bolj oprijemljiv uspeh, kakor pa bi ga bile deležne, če bi na volitvah nastopile samostojno.

Ne nazadnje je takšen pristop obrodil pozitivne sadove na evropskih volitvah 2019, ko je SLS na volitvah nastopila skupaj s SDS in je na ta način prišel v parlament tudi sedanji evropski poslanec Franc Bogovič. Zato daje skupni nastop strank in posameznikov, povezanih v koaliciji Povežimo Slovenijo, veliko več možnosti, da bo v novi sestavi parlamenta več njenih predstavnikov.

Izziv pomenijo volilni »abstinenti«
Na parlamentarnih volitvah imamo glavno besedo volivci. Morda se sliši paradoksalno, vendar na vsakršnih volitvah imajo vse večjo težo tisti volivci, ki se volitev ne udeležujejo. Takšnih abstinentov je bila na zadnjih volitvah že skoraj polovica, saj se je volitev v državni zbor leta 2018 udeležilo le 52,64 % volilnih upravičencev.

Vzrok za nizko udeležbo lahko iščemo ravno v politični razklanosti v »elitnem delu« slovenske politike, kar potencialne volivce postavlja v položaj politične utrujenosti, naveličanosti in končno volilne abstinence. Zato želi gibanje Povežimo Slovenijo motivirati še posebej »abstinenčni« del slovenskega volilnega telesa.

Volivci lahko končno prekinemo s političnim ekstremizmom in razkolom
Gibanje Povežimo Slovenijo ponuja znotraj slovenskega političnega prostora alternativo, saj želi v državni zbor in tudi v ostali slovenski prostor vrniti politični dialog in prekiniti s političnim ekstremizmom. Osnovno politično načelo namreč narekuje, da se je treba pogovarjati z vsemi političnimi dejavniki, ki sodelujejo na političnem parketu.

Seveda bo glavna teža pri oblikovanju uravnoteženih političnih razmerij na volivcih in njihovi (ne)pripravljenosti za udeležbo na volitvah. Samo od volivcev je odvisno, ali bo slovenski politični prostor še naprej razklan ali pa bo končno stopil na pot normalnosti in politične dialoškosti.

Z visoko volilno udeležbo in glasom volivcev za Slovenijo, ki se bo odpovedala notranjim razdorom, lahko končno iz slovenskega političnega prostora izločimo vse tiste sile, ki že trideset let ustvarjajo razdor v politiki in v slovenskem narodu. Tako bo izbira politične alternative Povežimo Slovenijo odločitev za to, da lahko Slovenci in vsi državljani Slovenije stopimo na pot blaginje samo složni in povezani.

Slike članka

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Najbolj obiskano
1
DR. MITJA SLAVINEC
2
Plečnikovo leto: V gibanju Povežimo Slovenijo ohranjamo spomin na velikega slovenskega aritekta
3
»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli!
4
Gibanje Povežimo Slovenijo se kljub pritiskom na posamezne podpornike krepi nad vsemi pričakovanji
5
Ljudje hrepenijo po povezovanju in spoštovanju