Ni za umret in ne za živet!

Ker je vroča in aktualna tema bom še jaz dodal svoj delež in vam zaupal svoje razmišljanje. Nisem ne ekonomist ali kakšen finančni strokovnjak. Vem pa, da je naša država zelo požrešna, z enormnim aparatom, ki pije davkoplačevlaski denar kot žejna kamela. Lahko bi rekli, če so morali proizvajalci avtomobilov prilagoditi motorje na nove EU stnadarde, da manj trošijo in so boljši v vseh pogledih, bi morali tudi politiki zamenjati motor in se malo prilagoditi na nove EU standarde. Nižja potrošnja, več efekta.

Vprašanje za dvig minimalne plače je potrebno urediti celostno. Ne gre samo za to, da bi plače dvigovali, razbremeniti je potrebno tudi gospodarstvo. Davki in prispevki, ki jih je potrebno plačati ob plači so PREVISOKI! Naj vam postrežem z informativnim izračunom, da si boste lažje predstavljali kaj vse mora delodajalec plačati, kadar plača osebni dohodek delavcu.

Izračun je bil narejen na spletni strani www.racunovodja.comZa 600 € neto plače mora delodajalec sproducirati skoraj 1.000€ čistega dobička, da lahko izplača plačo. Natančneje, delodajalec mora za prej omenjeno plačo imeti 986,42 € denarja, da lahko pokrije plačo in vse pripadajoče stroške. 

Problem pri vsem skupaj pa so seveda tudi delavci, ki delajo za takšno plačo. Vsi se pritožujejo kako je plača nizka, po drugi strani pa pred šefi sklanjajo glave in ničesar ne naredijo, čeprav delavci vedo, da denimo podjetje raste 7 % na letni ravni. Ob tem pa plače ostajajo enake že 10 let. Tudi delavci se bodo morali postaviti pokonci. Če ne drugače, bo potrebno stopiti na ulice in vladi pokazati, da se s takšno plačo in politiko ne da živeti. Sploh si ne morem predstavljati, da si politik upa trditi, da s 3.000 € plače na mesec ne more preživeti. No, delavec z 550 ali 604 € pa lahko. JA, kaj pa mu drugega sploh preostane?

Sem za višje plače in sem tudi za razbremenitev delodajalcev pri davkih.