Migranti - ekonomski in vojni

Vsekakor gre za najaktualnejšo temo daleč na okoli. Vsekakor pa je potrebno o tem še več govoriti, se seznanjati z vsemi zgodbami. Preden pričnem pisati naj povem, da sem proti vsakemu nasilju na begunci, torej tistimi, ki prihajajo iz vojnih območji. Za njih je potrebno poskrbeti, jim pomagati preživeti. Ko se bodo razmere v njihovi domovini umirile in normalizirale, pa jim pomagati, da se vrnejo in znova zaživijo v vsej svoji kulturi in narodnosti.

Kritičen pa sem do ekonomskih migrantov. Nekaj znanja iz področja varnostnega preverjanja imam in vem, da je vzpostavitev nadzora in ločevanje med vojnimi in ekonomskimi migranti izjemno zahtevna in težavna naloga. Vendar pa ni nemogoča. Na socialnih omrežjih vidimo veliko posnetkov kako policija grobo ravna s prebežniki. Videti je tudi posnetke, ko prebežniki razbijajo in uničujejo premoženje v tuji državi. Ne eno in en drugo ni vredu in ni prav. 

Morda bom izpadel nesramen in trdosrčen, ampak... Veliko je migrantov, ki ne morejo dokazati od kod prihajajo. To pa zato, ker nimajo osebnih dokumentov. Takih bi naj bilo po poročanju medijev kar za 90%. Kaj naj s takimi ljudmi? slovenec niti na banki ne more dvigniti denarja če ob bančni kartici ne predloži še veljavnega osebnega dokumenta. Nekdo, ki pa je prebežnik pa lahko pride v državo, prestopi "šengen" brez enega dokumenta. Vprašajte se samo, kako bi odreagiral policaj na meji, če bi želeli brez dokumenta čez mejo? Tukaj ne bo pomagal zagovor, da ste dokumet pač izgubili v paniki ali ste ga pozabili doma in da morate nujno čez mejo ker vam nekdo grozi ali kaj podobnega. Nič ne bo pomagalo. Brez dokumenta pač ne gre. Vsaj za nekatere to velja. 

Kot sem že rekel. Vojnim beguncem moramo pomagati. Vendar je ločnica med enimi in drugimi zelo tanka in brez dokumenta je nemogoče, da bi lahko ugotovili h kateri skupini pripadajo. Torej, če nimaš dokumenta se lahko obrneš na ambasado in tam urediš papirje. Sej je to nekako standardni postopek, ali pač?

Samo tako za vmes. Lepo bi bilo, če bi slovenska vlada z enako vnemo reševala težave doma. Pri svojih ljudeh, ki plačujejo davke, da imajo lahko politiki sploh plačo. Naši otroci so tudi bolani in lačni. Pri nas so tudi neurejene osnovne stvari. Za primer lahko vzamemo otroško srčno kirurgijo - trenutno najbolj vroča tema.

https://www.facebook.com/jure.znidaric Tukaj si lahko na mojem FB zidu pogledate nekaj posnetkov v zvezi z migranti in jih tudi pokomentirate. V bistvu vas vabim h komentarju in razpravi. Povejte na glas to kar si mislite o vsej zadevi, Če se ne bomo pogovarjali, ne bo napredka. Težave, dvome, skrbi in ostale zadeve se rešujejo s pogovorom in izmenjavo mnenj.

Video na tej povezavi pa me je potisnil v dodatne dvome. Žal je posnetek v Angleškem in Srbskem jeziku. Upam, da boste razumeli. https://www.facebook.com/radionarodnjak/videos/812046625581667/?pnref=story