Članek
Vedno prvorazredna :)
Objavljeno Jan 10, 2017

Po zadnjem zapisu, razmišljam o tem, da mojemu prejšnjemu zapisu, kar na nekaj koncih, nekaj manjka. Malo sem se morda vlekla nazaj, ker, saj veste, boh ne daj, da bi bilo preveč osebno… Ampak, zakaj pa pravzaprav ne? Vsakič se to vprašam in si na kraju odgovorim, da so zadržki neumni. Torej, sem se odločila nadaljevati in na nek način argumentirati svoje razmišljanje o človekovemu dostojanstvu. Naj že v samem začetku poudarim, da tole razmišljanje ni pisano v smislu osebnega pritoževanja. Je bolj oris stanja družbe, ki ga zaznavam. Nečesa, kar je pravzaprav zelo težko razpoznavno. Namreč, preskok v današnje stanje, je od generacije naših staršev, kljub sunkovitemu tehnološkemu razvoju, potekal veliko bolj subtilno, kot bi si človek mislil. Nekako tako se mi zdi, kot, da živimo v znanstveni fantastiki, ki je sploh ne znamo niti natančno opredeliti, kaj šele prepoznati kot tako.

No, pa naj svoj naplet pričnem takole:

Pred tremi, ali več leti, sem s pomočjo nekega poznanstva, ki se giblje povsem v drugih krogih kot moja družina, dobila vabilo na razgovor za delovno mesto pomočnice direktorice nekega podjetja. Za to zgodbo pravzaprav ni pomembno kakšnega. Torej, opravljena po lastni pameti, sem se pripeljala pred nobel stavbo in vstopila v prostor v pritličju, ki je deloval kot nekakšen country club.  

Direktorica me je pustila čakati dobre pol ure, kar je bilo verjetno od nje še precej prijazno, saj je pač navajena, da jo navadni ljudje čakajo tudi več ur, če je treba. Med razgovorom mi je nazorno razložila, da potrebuje nekoga, ki bi počel vse. Vse. Bil bi njen osebni tajnik, skrbel bi za zaposlene, jih imel pod nadzorom ter jim odrejal zadolžitve, nabavljal naj bi robo za bar, ki je v pritličju, sestavljal naj bi reklamne letake in napise, jih grafično oblikoval in skrbel za reklamiranje podjetja… No, ker pa ni bila nikogar pripravljena zaposliti za polni delovni čas, saj veste, časi so težki, naj bi  zaposleni, v tem primeru jaz, vse to opravil v štiriurnem delavniku. Seveda, če bi mi kaj ostalo (dooh…?), bi si delo vzela domov in ga končala v prostem času. Med tem pogovorom, je pristopil mlajši moški z nekakšnim sporočilom zanjo. No, je rekla, to je pa trenutni zaposleni, ki ga bi zamenjali. Nisem mu še povedala, da bo odpuščen. Spomnila sem se, da mi je ta isti moški, malo prej postregel s kavo in počutila sem se prav groteskno neudobno.

Trikrat ugibajte. Tiste službe nisem dobila. Verjetno zato, ker sem si, glede na to, da bi se vsakodnevno vozila v Ljubljano, zaželela povrnitve potnih stroškov. Ali pa je bila morda kriva moja obleka, za katero nisem odštela dovolj denarja, oziroma, ker ni bila kupljena po vzorcu brainwash.

Sem pa kasneje, morda leto kasneje, prav tako preko poznanstva, dobila službo v proizvodji. Pomislite! Direktorica tovarne mi je že med samim razgovorom pela levite o tem, kako da je potrebno imeti diplomo, takrat namreč, je še nisem imela. Nič ni pomagalo, da sem imela opravljene vse ostale obveznosti, da mi je dobesedno manjkal, le tisti zagovor in kos papirja.  Psihologija z veliko začetnico. Kako človeku vzbuditi osnovni občutek krivde. A veste :). Brez diplome vas ne moremo zaposliti na drugem delovnem mestu kot navadnega delavca. Ne. Kje. To bi namreč pomenilo zaupati v človeka. Večno odplačevanje krivde, ker nimaš diplome, ker se nisi mogel šolati, ali ker se nisi dovolj pobrigal, nisi bil dovolj pameten, priden, nisi imel dovolj sreče…. In tako postaneš drugorazredni človek. Aja! Lahko pa si privoščijo človeka razčlovečiti, zaposliti sužnja, ki se že v startu počuti krivega, da  je brez tistega pomembnega papirja, ne pozabimo seveda, da zanj od Zavoda prejmejo 5000 eur subvencije. Ko pri človeku dosežeš, da se počuti kot drek, bo z veseljem zate delal kot suženj. Hvaležen, da sploh lahko.

Osebno, sem se v proizvodnji precej dobro znašla, dokler se nisem začela zavedati teh reči.  Dokler mi ni kapnilo, da se nočem počutiti, kot drugorazredni človek. A veste, en drek me briga za to kdo ima kakšno diplomo.  Zdaj imam celo jaz svojo, ki sem jo v tem času pridobila. Pa na žalost ne čutim nikakršne spremembe. Poznam in poznala sem ogromno ljudi brez izobrazbe, za katere lahko rečem, da so pogosto bolj stvarni ljudje. Velikokrat tudi bolj srčni. Vedo v kakšnem svetu živijo, med tem, ko marsikdo s fino službo in fino diplomo, živi v nekakšni meglici, ki zamegljuje vse ostalo od njegovega sveta. Imajo pa ti ljudje pogosto napako. Pristajajo na to, da so bili postavljeni na rob družbe. In ravno zato, ker dobro poznajo revščino, še naprej delajo kot sužnji. Oni vedo, da je lahko še veliko slabše, med tem, ko višji sloj nima pojma kaj slabo sploh je.

Kar pa me najbolj žalosti, je to, da se potem še ti drugorazredni državljani dajejo med seboj.  Ne tolerirajo tega, da bi si nekdo od njih kaj več privoščil ali upal izstopati. Spomnim se ene od sodelavk v proizvodnji, ki je veliko dala nase. Tako fizično, kakor tudi mentalno. Bila je ena od tistih, med katerimi sem bila tudi sama in ki seveda nismo bili material, ki bi bil varen za dolgoročno zaposlitev, ker se nismo nikdar mogli podrediti do nivoja sužnja. Torej, lahko rečem, da smo uspeli kljub delu nekako ohraniti dostojanstvo. Nekaj nas je bilo tudi takih, ki smo si nosili svojo malico, tisto, ki ni bila pripeljana v firmo, vmes trikrat ohlajena in pregreta, nekvalitetna, tretjerazredna hrana, kosilo ob pol enajstih dopoldne, česar seveda nikdar nisem zmogla, kljub fizičnemu delu… In sem si tako naročevala tiste sadne vrečke, v katerih je bilo najcenejše sadje, polno pesticidov… Na koncu sem vsakodnevno, tri četrtine tiste malice nosila domov, kjer je obležala nekje na polici, ali pa sem sadje razdala sodelavcem, kdor je pač hotel vzeti…. Dokler si nisem uredila tako, da so mi tiste pičle fičnike izplačali in sem si malico nosila sama. In potem si si pač prinesel konzervo tunine, doma narejeno solato z ajdovo kašo, avokado, jogurt ali kar pač ti je padlo na pamet…. In nekega dne, se je med prehranjevanjem zgodil incident, ker je sodelavka, ki je malicala hrano iz menze, tej dotični dami, ki sem jo že prej omenila, zabrusila v obraz, da kaj jamra nad svojim standardom, ko pa si prinese takšno hrano, iz katere naj bi bilo lepo razvidno lagodno življenje, ki ga živi. Seveda je sledil prepir. To, kar je bilo najbolj grozno meni, ki sem o tej stvari poslušala, pa je bilo poleg tega, da je šlo pravzaprav le za neumno babjo zdraho, eno od teh, ki so bile v podjetju redno na meniju, naslednje:  Ženska se ni mogla sprijazniti, da se nekdo še vedno trudi zase. Le na komu je, da se vtakne v kaj takšnega? In s kakšno pravico? Sploh pa... Kako si lahko ljudje pustijo, da jih sistem potegne tako globoko, da popolnoma pozabijo nase? A je to prav? Je to v redu? Sodelavki, ki bi morali držati ena z drugo, se prepirata zaradi tega, ker druga prvi zavida njeno človeško dostojanstvo? Razumete o čem govorim?

No, zdi se mi, da je to, o čemer govorim razvlečeno na vseh področjih. Ljudje, ki so na ta način podrejeni, kot drugorazredni državljani, bi morali, kljub osebnim antipatijam držati skupaj. Ker gre za večje stvari, kot osebno ljubosumje. Hkrati pa želim lepo nazorno pokazati, kako nas te površinske stvari potegnejo v neke čudne medčloveške odnose, ki lahko, da so včasih naravnost zrežirani. Občutek krivde je zagotovo vzbujen namenoma. In drugorazredni človek je prepričan, da je to, da se ima rad, pravzaprav grešno.

Torej, moje tokratno sporočilo je, poleg tega, da je ohranjanje človeškega dostojanstva nujno, naslednje: Ne sprijazni se s tem, da si drugorazredni človek! Za svoje življenje si odgovoren le sam in sam premoreš sredstvo, da si daš lastno vrednost! Ne pusti sistemu, da iz tebe dela sužnja!

Sama pa se sprašujem: Ali je morda čas, da se človek začne zanašati le še sam nase? Začne na svoje? Kaj je bolj škodljivo? Morda padec standarda in prevrednotenje stvari, ki jih imenujem osnova, ali vseživljenska drugorazrednost? Zdi se mi, da je to sodobna misel, ki je zelo vredna razmisleka.

Haugh.

Liza lepo sporočilo si podala. Ohranjanje dostojanstva in ne nismo drugo razredni ali žlj (nikakršni) ... smo ljudje. Vedno se kje najde kdo, ki želi drugo osebo razvrednotit. Ne sprejmem in ne igram njihove igre. Le ( končno) sem ugotovila, da imam sama več pomislekov in se obremenjujem .... a verjemi se splača vztrajati. Enkat se vse obrne. Zamenjaš službo 1x, 2x itd..., zamenjaš okolje in potem zgradiš okolje.... kjer lahko deluješ, ustvarjaš... Pomembno se mi zdi.... da razmišljaš in načrtuješ....da si ne dovolimo, da "zaspimo" .... tako sem razumela tvoj zapis...naj ti uspe. Pričakujem nadaljevanje :) ps. včeraj je bil krasen prispevek na valu ... navdušujejo me ljudje, ki so srčni ... http://val202.rtvslo.si/2017/01/andrej-pahovnik-visinski-delavec/

Liza, veš, nisem prebrala vseh komentarjev in nisem vedela, zakaj nekakšen prepir! :) Ampak ... aha, res je razlika, kolikšna je videti pisava, tudi zaradi različnih brskalnikov in še česa verjetno. Ej, zdajle sem šla pogledat v Chrome, kako zgleda tam (tam je ponavadi moj mož, jaz pa na Firefoxu, da imava lahko kaj odprto in da preveč ne pomešava najinih pisanj), ja, tam je pa pisava normalno velika!! No, saj drugače ni problem, res pa jaz malo težko berem, če je majhno. :) In potem avokado in drugo ... Imela sem znanko, ki sem ji zelo pomagala v nekem času ... dajala od svojega ... ona je imela majhen dohodek. Res nisem mogla razumeti, da je pa šla kupit lak za nohte! Res nisme mogla razumeti, da je zapravila denar za nenujen lak ... ampak vse te čase, od tega je že 30 let, večkrat pomislim, da morda je bil pa tisti lak potreben - morda ji je dal občutek vrednosti, občutek, da je lepa itd ... Kdo bi vedel! Eden zadnje cente vloži v nekaj, drugi v drugo. Res, kdo bi smel soditi, kdo vse prav vidi! Ti si si kupila avokado, jaz - če bi ga, ga ne bi upala nikomur pokazati :) V nekih drugih časih ne. Ampak pred kratkim sem kupila eko avokado - za bolnega otroka ... Tako je to. Ene stvari drugače vidim ... predvsem vidim to, da smo ljudje vredni kvalitetne hrane. Ni treba veliko, ampak kvalitetno pa.

Sicer pa, Ana, nekaj takšnega sem hotela tudi sama povedat, ja. Revščina in občutek krivde, ki ga imajo ljudje zaradi tega. Kot, da so si na nek način sami krivi, posledično celo, kot, da si ne zaslužijo boljših stvari... Sama takrat nisem bila najbolj revna, ne vem, če lahko tako rečem. Imela sem svoje stanovanje, hrano, obleko, ostalo pa mi je toliko sredstev, da sem si lahko privoščila tudi kakšen avokado :). No, seveda ne vsak dan. Ampak poanta ni v tem. A veš, kakšna sodelavka, ki ima dva otroka, hišo itd, bi mi zlahka rekla, da se mi dobro godi. Ampak tako življenje je moja odločitev, ali splet okoliščin. Ravno tako bi jaz lahko rekla, da se njej dobro godi, ker ima otroke, družino, moža, hišo... Kdo ima več? :D In zakaj ljudje drug drugemu ne moremo dopuščati drugačnosti? No, pisala sem seveda o določenem družbenem sloju, to pa zato, ker se mi zdi, da je takovrstnih občutkov tam posledično še veliko več.

No, pa sem jih z lepo besedo dobila po nosu :D. Torej, vidim, da Mike ni edini kateremu se zdi font te objave premajhen. Ok. Bom stvar povečala. In se tudi oproščam, da sem že v prvi fazi tako odreagirala, kot sem. Morda, ker je bil njegov nasvet pospremljen s pogojnikom. Do zdajle si res nisem mislila, da bi imel lahko kdo ob branju problem. Na mojem računalniku se vidi popolnoma normalno, tako kot še na desetine tekstov, ki jih človek najde na internetu. Ampak. Vzamem v obzir, da pač vsi ne vidimo stvari na enak način. In še nekaj: lepa beseda lepo mesto najde!

Liza, ja! Saj je znan tisti vic, ko ugrabijo šefa in nihče ne opazi - in ugrabijo čistilko, pa hitro opazijo .... Tudi doma je ponavadi tako, da so gospodinjska dela, ki jih v glavnem opravijo mame, neopazna - dokler vse teče ... In potem vrednost del? Recimo zakaj nekdo poučuje (inštruira) svoj najljubši predmet) nekega učenca za 15 €, medtem ko nekdo drug varuje otroka za 4 €? Ali zakaj je neko delo ugledno samo po sebi, drugo pa ne - ko je vendar pravzaprav jasno, da je vredno vsako delo, ki je dobro opravjeno! No, pa imam spet do-pomislek: kaj pa če gre za zločin, uboj, krajo, laž ...? Tudi tako delo je "dobro" opravljeno, če je narejeno tako, kot "mora biti" - skrivaj, prepričljivo, da zločinca ne najdejo itd ... Včeraj sem razmišljala ob tvojem zapisz tudi to, kolikokrat pomislim, za koliko denarja pravzaprav človek more nekaj narediti. Narediti eno dobro jopo za 15 evrov (kupiti volno, splesti - medtem ko se za ta denar komot kupi jopo)? Potem, da so banane v glavnem pri nas najcenejše sadje, čeprav jih pripeljejo od daleč, je popolnoma narobe ... Enostavno nemogoče, po moje. Potem - seveda sem vedno štela denar - koliko ga bom porabila za hrano - ko vendar to poješ in je mimo ;) Nekako stran vržeš ... (dokler ne misliš, da si vse to najbojše vložil vase!, v svoje dobro!). Zdaj pa razmišljam - ob bolnih ljudeh še bolj - da je človek vreden zdrave hrane, vreden taboljšega. To sem mislila ob tem, ko si omenila avokado za malico. No, zame je bil avokado vedno nekaj strašno dragega, česar si ne more privoščiti navaden človek. Zdaj pa imam zadržke do njega le zaradi transporta - tako od daleč je! Prednost dajem hrani od tu, iz našega okolja. To, da je človek reven, je včasih tako močno, da je čisto prežet s tem. (Ja, to je ena od tem, ki sem jo mislila napisati, pa kar nisem mogla do pisanja priti.) Ampak prav na novo to vidim. Glede samega tvojega prispevka imam pa eno prošnjo - bi mogoče lahko dala malo večjo pisavo? Želim ti lepo soboto!

Ana, zanimivo a ne, ko začneš o tem enkrat razmišljat. Če bi ljudje razumeli, da prav vsako delo pade na prav posebno mesto v sistemu, bi bilo verjetno drugače. Saj veš tisto: Le kaj bi biznismeni brez čistilk? :D Hja, verjetno bi se valjali v lastni umazaniji. Slej ko prej. Pa tega sploh ne vedo.:) Azra, res ti hvala, pa še odgovor na tvoj komentar: Ne vem, če smo ga res narobe razumeli. Pred vsem je moj tekst, od A do Ž, narobe razumel on. Očitno je, da ga je nekaj v zvezi z njim že v štartu zmotilo. Namreč, ne razumem kakšna manira je to, da se greš nekomu pritoževat (on pravi sicer, da mi je dal nasvet), čez samo oblikovanje bloga. Meni se zdi skrajno nevljudno in seveda zveni napadalno. Nekako tako, kot, če bi šla jaz njemu v zapise popravljat slovnične napake. Sicer pa, nič hujšega. Je povedal kar misli, jaz sem mu čisto vljudno odgovorila, zdaj pa upam, da se razumeva. Upam tudi, da sem dovolj razložila, da ne bo narobe razumel tudi kdo drug. To lahko rečem zase, med tem, ko seveda za ostale komentarje ne bom rekla ničesar, ker pač vsak razmišlja s svojo glavo. Upam pa, da ni nastala kakšna zamera. Jaz nisem pretirano zamerljiva. Se pa oglasim, ko mi nekaj ni prav, to pa. Lp.

Abram, se popolnoma strinjam s tabo glede najboljših piscev na PW. Ne nameravam nikogar od piscev žaliti, saj se najde še kakšen, ki ga rada preberem, toda od PW kakšnega sem spoznala, je ostalo skoraj nič. Resnična žalost. Ravno Liza pa je oseba, zaradi katere se sploh še prijavim na ta portal in zaradi katere vsaj občasno pogledam objave. Dobro, tudi zaradi tebe Abram včasih pogledam sem, ampak s teboj lahko komuniciram tudi drugje. Glede Mika pa mislim, da ste ga narobe razumeli ali pa se je sam malo nerodno izrazil. Mike, nikoli ni bil konfliktna oseba. Ravno zato ga spoštujem.

Imeti rad sebe! Biti pozoren do sebe. Ja! Ampak kako dolgo sem jaz potrebovala, da sem ugotovila, da si kaj lepega zares "zaslužim", ne le z garanjem in trudom za druge ... Tako globoko sem bila v tem, da sem revna, da mi je bilo zelo boleče o tem karkoli reči. Dejansko šele zdaj morem o tem kaj reči. Še danes mnogokrat pomislim, koliko dela posameznik vloži v neko delo, da ima tako ali drugačno ceno. In ne razumem, zakaj imajo posamezna dela tako različne cene ...

mike 1986 Me veseli ,da si si se zamislil.Verjetno si dojel poanto? :)* Ne postavljam se nad nikogar,samo ogledalo postavim.Velja tudi zame:)*

Liza je zadosti stara, da se zna sama braniti, če se počuti s strani kakšnega komentatorja kakorkoli ogrožena. Jaz nisem zaznal nikakršnega zlonamernega komentarja ali kakor pravi abram, dlakocepljenja. Vsak naj poskrbi za komentarje na svojih zapisih pa bo vse ok. Si mi pa dal dragi abram ob tvojih komentarjih marsikaj za misliti. Če bi imel možnost bi vse svoje komentarje na tem zapisu izbrisal, ampak na žalost ne gre. Ne da se mi prepirat z nikomer, ker nisem prepirljivec! Hvala vsem in Lep pozdrav!

Vidiš, ko ne upoštevaš dobrohotnih nasvetov. Če bi pisala krajše stavke, bi bilo tudi manj zagat z vejicami. :P ... ah, ja. Te presnete vejice! Al jih marsikomu ne uspeva postavljat pravilno. Tudi sam sem jih na ta račun že vse prevečkrat slišal ... :/ Mislim pa, da se da razumet, četudi kakšna umanjka ali pa je viška, celo napačno postavljena, če le nisi ... no, ne bom. :D *abram, nisem spregledal. Bohlonej. ;)

Mnja :). Sem kar pač sem. V resnici tega nisem nikdar jemala za ravno slabo, le drugačno. Človek se tega sčasoma nauči. Vsekakor, pa si tega nisem nikdar želela uporabljati za izgovor.

če imaš disleksijo je to pozitivno......to pomeni aktivno sodelovanje intuicije ....... desne možganske hemisfere ....nelinearno razmišljanje.....izven okvirčkov logike in naučenih pravil leve hemisfere.........

Ja. Ni prvič, da se soočam s tem očitkom, oziroma to kritiko. Zame je najbolj pomembno, da pišem, to je moj "drive", to se mi zdi še najbolj primerna beseda. In to se pač vidi. ne izgubljam energije za pretirano dlakocepljenje. Je pa res, da mi ne bi nič škodilo, če bi malce bolj pregledovala preden objavljam :D.

Liza.......niso vejice tako pomembne......na slovnično nepravilnih mestih povzročijo.....da um malo postane in se zamisli...kar je všečno.........jaz uporabljam veliko pikic.......tudi to ni slovnično pravilno......pa kaj :)

Liza Ko se zavzema zate,se zavzemam za vsebino napisanega.:)*

Abram, je že v redu :). Hvala, da se zavzemaš zame :). @ Canis (btw, zanimiv izbor "spletnega vzdevka"): Najprej en obotavljiv hvala. To pa zato, ker včasih težko ločujem sarkazme od dobronamernih sporočil. Ja. priznam, da so vejice verjetno moja šibka točka. Malo zato, ker včasih vso koncentracijo potrošim pri trudu, da bi napisala nekaj bralcu smiselnega, namreč, prevajanje tega, kar se človeku godi v glavi, ni vedno tako enostavno, kot se morda zdi. In moj stil pisanja je tak, da zmečem iz glave v kosu. Nikoli preveč ne načrtujem, verjetno pa hkrati preveč impulzivno objavim. Malo pa me vejice tudi dislektično begajo. Ne vem zakaj, ampak občutek imam, da so se pravila v letih, od kar sem se o njih učila, malenkost spremenila. Kaj vem. Lahko pa sploh ni res. No, danes imam čas in bom šla še enkrat reč pregledat. Ni vrag, da kljub moji zmedi, odkrijem kakšno narobe postavljeno.

Javno povem, da sta zame Liza in kostin mozeg najboljša pisca na PW. Kar napišeta ima zame pravo vsebino.

Canis Tebe vejice nervirajo? Mene moti tvoje dlakocepstvo. Sistem korenček palica je že preživel.:) Sam-a imaš napake velike kot bruno. Jih ne opaziš? Ti si en velik scaj. Scanje.Oprosti na mojem dlakocepstvu. Milo za žajfo.

mike:)* Problem je,- v nepotrebnem dlakocepstvu.! :)* Enostavno si nabavi očala, če ne zmoreš prebrati.

abram v čem je sploh problem? Zapis čisto dobro razumem in nič takega nisem zapisal, da bi lahko trdil, da ga ne razumem oziroma, da ne razumem Lize. Če pa je problem v tem, da sem Lizi samo predlagal, da poveča font črk, potem pa resnično ne vem ali sploh kdo tukaj lahko kaj nekomu predlaga. Bil je samo predlog, ne pa kritika.

mike:)* In ti imaš izkušnje z ženskami? Če si tam takšen dlakocepec, potem ti ne verjamem niti besede več. Vsa tvoja sexologija pade na tako banalnih zadevah. Če Lizinega zapisa ne razumeš,ne moreš več trditi,da razumeš žensko dušo in samo dostojanstvo ! Ali je pri tebi glavni posel ven-noter? Mike do sedaj me nisi razočaral, tokrat sem malo razočaran nad teboj-žal:)* Dopuščam malo prostora taktiki, ki pa tudi ni na mestu.Preveč copatarska je. Žal mi je mike in to resnično ! ;)* Ne vzemi za slabo,malo već deca bodi,pa bo vse ok.:)*

km čutiti je sarkazem v tvojih besedah. Ne ukvarjaj se z mano, ampak raje sam s sabo. V mojih komentarjih sem vedno strpen in tako bo tudi ostalo.

Evo kaj se zgodi, če ljudem ni omogočeno, da brez naprezanja preberejo nek zapis. Pride do nerazumevanja. Mar bi povečala font. Pa skrajšala stavke. Da bi bilo bolj razumljivo. Pa tako malo bi bilo treba, ti pa ne ... Upam, da v bodoče ne bo prihajalo do težav z tem. :D LP, kostin mozeg

Mike, res nisi dobro razumel napisanega. Ravno z uvodom, sem se skušala izogniti temu, da bi se komentarji preselili na osebni nivo, torej na analizo moje osebne situacije, o kateri pravzaprav sploh ne pišem. Pač pa pišem o občutkih krivde, o odnosih, ki jih imamo ljudje sami do sebe. Diploma je velikokrat precenjena. In to napišem kot nekdo, ki jo ima, pa karkoli si že ti misliš o tem kako, kdaj in zakaj sem jo pridobila. Enakovredna je vsem ostalim diplomam in moje znanje je enakovredno znanju ostalih z diplomo na mojem področju. Sploh pa, znanje je odvisno od zanimanja in človeka samega. Poznam kup idiotov z diplomami, ki so, kljub silnim študijem še vedno nepismeni... Torej, vsa ta razprava je odveč. Da si pa razumel moj tekst, kot nekakšno kritiko dela samega... Kar sem že ničkolikokrat napisala v svojih razmišljanjih, je ravno to, da je v vsakem delu dostojanstvo. Če seveda, je človek človek, ki se zaveda samega sebe in je tega sposoben. Opazujem in vidim veliko ljudi, ki so si pustili, da je sistem iz njih naredil drugorazredne državljane. O tem pišem. Ako bi se sama smatrala za drugorazredno, potem bi bil ta tekst malce nesmiseln, se ne strinjaš? Zame je prepir, ki sem ga omenila simptomatičen. Res, da ni bil vsebinsko pomemben, je pa lepa ponazoritev tega kako sistem obrne ljudi, da se spravljajo en na drugega. In ja. Tukaj gre za dostojanstvo. Govorim o osnovnem človekovem dostojanstvu, za katerega ugotavljam, da je izjemno redko. Lp.

Liza, tako, pa mi je uspelo prebrati tvoj zapis :) Zdaj pa lahko podam kakšen komentar. Prva stvar je beseda o diplomi. Ne morem reči, da na žalost, ampak zadeva je taka, da diplomo dobiš, ko narediš vse izpite, napišeš diplomsko nalogo in jo potem nekje še zagovarjaš. Potem dobiš papir in s tem imaš priznano višjo, visoko, magistrsko ali doktorsko izobrazbo. Seveda je potem logično, da ne moreš dobiti delovnega mesta za katerega se zahteva višja izobrazba, kot jo dejansko imaš. Taka so pravila in tako je in zaradi tega se ne rabiš počutiti drugorazredna. Sploh mi pa ni jasno zakaj se počutiš drugorazredna? A so potem vsi ljudje, ki opravljajo tako imenovana manjvredna dela drugorazredni? Zame nikakor ne. Vsako delo je častno in ne more biti drugorazredno. Prepir zaradi malice je brezvezen in nima nič s tem, da bi morali, po tvoje, »drugorazredni ženski« držati skupaj. Tu ne vidim nekega smisla. Ali morajo potem vsi delavci, ki delajo enaka dela vedno držati skupaj? V nekaterih stvareh že. Sam ženski prepir zaradi malice, pa po mojem mnenju nima nobene veze s tem, da morata »drugorazredni ženski« držati skupaj. Seveda je zapis dober, tako kot vsi tvoji zapisi, je pa možno, da ga jaz nisem čisto dobro dojel ;). Lep pozdrav!

Ni bilo mišljeno kot napad Mike, sploh ne :). Le svoje mnenje izražam. Si nisem mislila, da bo zvenelo grobo.

Liza nič slabega nisem misli, tako, da gre za nepotreben napad name. Ni problema. Zim Zelen hvala za nasvet.

Mike, ostali, vsaj ti, ki so komentirali, so očitno zmogli. Tudi sama, če čisto realno pogledam, ne vidim razloga za kakšne hujše probleme pri branju- razen očitnih. Očitno se ti že ne zdi dovolj zanimivo. Nič hudega. Ni vse za vsakogar. Hvala za tvoj prijazen nasvet, ampak za enkrat bo tale zapis ostal kot je.

*mike Mogoče si spregledal, da ti računalnik omogoča povečanje pisav (največkrat desno zgoraj so 3 ..., ali 3 - vertikalno, tudi levo zg. v meni poglej. Nekaj klikov za 4x povečanje) zoom :-) lp

Liza, sicer še zelo dobro vidim ampak prosim te, da povečaš font črk, ker je zelo težko brati. Ko bom lahko prebral, pa tudi kaj komentiram. Hvala in LP

Liza:)* Čestitam.! Ti in kostni mozeg sta se danes resnično povzela nad vsakdanje povprečje. Moj zakjuček vse to je posledica življenjske nezrlelosti, tako prvorazdnih kot drugorazrednih karkoli že so :..... državljani, delavci, gospodarji hlapci, kapitalisti, tepčki , geniji ,intelektualci, neizobraženi, kmetje, posestniki, feudalci, posranci, tlačani,duhovniki, vernik itd. .

Hvala, Kosta. To je to kar sem ji želela sama napisati, pa mi danes nikakor ni uspelo. Nisi bil edini, ki je ugotovil, da mi dialog danes ne deluje najbolje, kot opaziš ;)

Ker bi bilo medsebojno spoštovanje klavrna osnova. Očitno. Kajti delavec, ki je nonstop v strahu za delovno mesto, za plačo, za to al mu bo kdo od sodelavcev vrgel poleno pod noge - čeprav je dandanes bolj možno, da ga bo prejel kar v glavo - al mu bo pol ure pred iztekom delovnega časa prišel preddelavec povedat, da je treba delat par ur dlje, je produktiven delavec. ROFL Če bi se komu sploh sanjalo kako se dela z ljudmi, niti do konflikta prišlo ne bi! Vsi bi bili zadovoljni. A kaj, ko je gonilo pogoltnost. Očitno taka formula deluje. Eni 'poslovneži' srkajo šampajnc na svojih jahtah, delavci v njihovih fabrikah pa garajo za pest mandljev. Pa pogledujejo en k drugemu, če ni nemara dobil kdo kakega več, al pa se režijo tistemu, ki je v dlan dobil kakega gnilega. -_-

Ja. Točno tako. Vprašanje, če sploh kdaj. Žalostno opazujem, kako je, konflikt postal osnova komunikacije.

Oh ja ... Tu kjer smo, smo tudi zato, ker vsak v nekom vidi nekoga, ki se mu lahko posmehuje ali pa se mu zdi, da mu je oni podrejen. Njabrž se celo čistilke, ki čistijo pisarne in morajo posesati tepihe ter zaliti fikuse uradničkov, čutijo pomembnejše od tistih, ki čistijo sekrete v meganakupovalnih centrih. Težava pa je ravno tu ... V lažnem občutku pomembnosti. Vsak, ki ima malce bolj poln mošnjiček misli, da je tudi v resnici bolj pomemben. Samo zato ker nekdo fizično preklada žaklje, drugi pa sedeč na pisarniškem stolu preklada računalniške podatke, še ne pomeni, da je kaj boljši od prvega. Niti da ima v glavi kaj več soli, ali pa da je sposobnejši. Predvsem pa je glavna in poglavitna težava ravno ta - ne znamo (al ne zmoremo?) držati skupaj! Kar je naravnost prekrasno dejstvo za (turbo kapitalistične) delodajalce. Nič lažjega kot imeti v šahu kolektiv, kjer so vsi skregani. En dan zmanjšaš plačo enemu, drugi dan drugemu, tretji dan naložiš več dela enemu, drugi dan povečaš zadolžitve četrtemu, peti dan pograjaš delo na enem oddelku in tako dalje in tako naprej ... Medtem ko jih en dobi po grbi, se drugi muzajo. In obratno. Kakopak se pa ne spodobi, da nekdo, ki je navaden delavec skrbi zase na kakršenkoli način. Bog obvaruj, da celo pomisliš kaj boš dal v želodec! Jejhata, kam pa pridemo, če bi si VSI tako zmišljevali!? Saj ... glih to ... Ravno ta VSI, o katerem lahko le sanjamo je ključen. In ta se ne bo zgodil še ohoho časa. Ker ... Jaz sem jaz ... oni pa oni. cccc

Taja, hvala :) Ja. Sicer sama ne morem pogledati z direktorjevega vidika, ker te izkušnje nimam, ampak zna biti, da imaš prav. Ja. Vsekakor. Ustvarjalnost. Sama pa bi dodala še prevrednotenje, v smislu, koliko vsega res potrebujem, da živim kot človek? (Izstop iz vloge velepotrošnika)

:D ok. Nočem hvale, no ne rečem, da mi ne prija, ni pa to razlog za pisanje. Samo da se razumeva. Besede znajo bit včasih zajebana reč ;). Se mi je za malo zdelo, ker se mi čisto po pravici povedano, zdi, da pišem o taki stvari, ki je skoraj nevidna in jo je včasih zelo, zelo težko potegnit na plano.

Absolutno, Alma. Nikakor ni bila to nobena kritika tebi. Tvoj zapis je odličen. Veš, da imaš kar se mene tiče vedno odlične zapise. Želela sem le podkrepiti tvoj morebitni učinek na okolje, pa mi žal, že pri tebi ni uspelo. Pozivaš k razmisleku. Malo dodatnega poziva sem želela dodati. To je vse. Žal mi je, če se to ni tako razumelo. :D :D :D (beri: tudi meni ni nikdar bilo vseeno. Odnosi so mi nenazadnje, sveta stvar)

Oh Liza... Neverjetno dober opis kapitalizma, kjer ni prav velike razlike med delavcem ali direktorjem. Vsi so ujeti v rutino in nevidne zapovedi. Razlika je samo v plačilu. Več denarja, več prilagajanja. Pridobljeno znanje in veščine služijo povečini samo enemu gospodarju. Če želiš v takem okolju ohraniti vsaj del samega sebe moraš nekaj ustvarjalnega početi, sicer postaneš truplo in niti se ne zavedaš, da si postal. Samo čedalje bolj se ti spodmikajo tla pod nogami. Dober zapis. Lp T.

No, sicer ne vem če te prav razumem kaj si želela povedat. Tvoja igra je tvoja izbira. Četudi morda nisem sposobna tako globoke analize, kt bi bila tebi po godu, pa se mi vseeno upira pisanje, ki gre vedno, vedno v smer jaz, jaz, jaz.... Tole je bilo napisano z upanjem, da bi kdo morda pomislil o tem kaj, kako in kje stoji v vsem skupaj. Ni prepričevanje, niti soljenje pameti.... O svojih izkušnjah pišem, ker tako lažje razvijem neko realno misel. In daleč od tega je, da bi se komu posmehovala. Kristalno jasno mi je, da se ljudje včasih znajdemo v situacijah, ki jih ne razumemo dobro. V kolikor je pa tebi vse jasno, pa super in blagor ;)

Ne vem če dobro razumem kaj si želea povedat (spet). v kakšne igra se spuščaš, je tvoja stvar. Z moje strani

Mimogrede, ja. Tudi sama se tem igram pravzaprav posmehujem. Nikdar na glas. Izbrali so. Naj bodo srečni v izbiri ;)

hm. saj pravim. Jaz sem ljubiteljica poglobljene analize. Opazovanje samo po sebi pove, da ravno " Ljudje, ki so na ta način podrejeni, kot drugorazredni državljani" nikdar ne stopijo skupaj. Preveč so zakompleksani, vzgojeni v kompleksih in niso sposobni teh dati na stran, pač pa le medsebojno tekmujejo, da bi si dokazali, da so še vedno nekomu kos in še vedno samim sebi dovolj pomembni, čeprav nekje, nekomu podrejeni. Torej je tvoj: "kljub osebnim antipatijam "bi morali" držati skupaj." zelo lepa utopija. A žal, le utopija iz katere sledijo moji spodaj zasnovani komentarji. Škoda časa in mene za take, pravzaprav zelo običajne in zguljene igre ;)

:) ja. To pomeni, vsaj tako sem hotela prikazat, da je podrejenost na nek način zavestna. Oziroma pišem o razlogih, psiholoških fintah, ki vodijo v podrejenost. Pa saj veš. Besede so besede. Včasih tudi kot sredstvo za opis nečesa. In se ne bi mogla kar tako strinjat s tem, da je to nujno poistovetenje z žrtvijo. Plus, bolj malo štosa je zraven. Mogoče bi morala pred stavek vtakniti "če že".

Iz tvojega zapisa: . Ljudje, ki so na ta način podrejeni, kot drugorazredni državljani, bi morali, kljub osebnim antipatijam držati skupaj. Pa saj veš, da jaz analitično vse poglabljam. :D :D :D

Em... Kdo pa govori o tem?? Meni se zdi pa slab štos recimo dvanajsturni delavnik, po štiri mesece vkup. Seveda, brez plačanih nadur. Je čisto vseeno kak pridevnik napopaš, jaz, če se ne motim sem uporabila pojem "drugorazrednost". Ne vem od kje ti to :).

Podrejenost je meni igra. Slab štos. Istovetenje z eterno žrtvijo. ;)

Ne razumem kaj misliš pod tujimi štosi? :)

Hm. Jaz ne pristajam na tuje štose (še zdaleč se mi pa sanja ne, kaj si drugi o tem mislijo in se me, po pravici povedano, sploh ne dotakne, saj v prvi vrsti zase skrbim.) Se pa strinjam, da na račun iluzorne drugorazrednosti trpijo že prav vsi človeka dostojni poklici. Ja. Zase se bo moral vsak postaviti, da se iz tega dreka povzdignemo. In to nikakor ne drugorazredno. ;)