Odlična avtobiografska zgodba mladega avtorja NIKOLAJA, ki govori o svojem otroštvu v Pridnesterijski moldavski republiki, kjer so živeli potomci sibirskih Urk.

 

Gre za skupnost tako imenovanih POŠTENIH HUDODELCEV kot sami sebe imenujejo. Gre za življenje po strogih načelih in pravilih hudodelcev. V zgodbi opisuje kako so otroci živeli po teh pravilih, počeli male lumparije, SPOŠTOVALI STAREJŠE HUDODELCE in se od njih učili.

 

NIKOLAJ se je navdušil nad TETOVIRANJEM, ki se ga je učil pri mojstru, ki je prepoznal njegov talent in ga vpeljal v svet tetoviranja.  Naučil ga je prepoznati in prebrati posamezne tetovaže, ki so jih imeli predvsem zaporniki. Na njihovih telesih je lahko prebral njihovo celotno življenjsko zgodbo.

 

Nikolaj je odšel v zapor, kjer je svojo obrt izpopolnil.

 

Po vojni v Čečeniji, kjer je aktivno sodeloval (druga knjiga) pa je odšel v Italijo, kjer sedaj živi, piše knjige in tetovira.

 

ODLIČNA ZGODBA…….

 

  

Založnik o knjigi

Avtobiografski, na resničnih dogodkih temelječi roman mladega Nikolaja Lilina Sibirska vzgoja je v Italiji takoj po izidu pritegnil velikansko pozornost, saj je v njem opisal Evropi neznani svet Pridnestrja, natančneje Pridnestrske moldavske republike, v kateri so po svojih pradavnih pravilih in etičnih merilih živeli potomci sibirskih Urk; ti so se na to območje priselili v tridesetih letih med množičnimi Stalinovimi deportacijami. V tej neobičajni skupnosti »poštenih tatov«, kjer se je rodil Lilin, starejši, častivredni kriminalci prenašajo znanje in vrednote na mlade rodove. Njegova sibirska vzgoja je bila težka in strašna – čeprav tudi lepa in topla. Opisi otroštva, zaznamovanega z agresijo, nenehnimi napadi, zapori in orožjem, so pretresljiva slika izgubljene mladosti v svetu, ki misli, da je za vedno pokopal nasilje in vojne.

 

  

OCENA: od 1 do 10 = 8