Na kaj pomislimo ko nekdo reče OGENJ? Seveda na GASILCE. V tej knjigi novinar piše predvsem o POŽARIH in seveda o njihovih UNIČEVALCIH, to je o GASILCIH.

 

Koliko poznam zadeve pri nas imamo v Sloveniji veliko GASILCEV. Prvo kot prvo ima skoraj vsaka VAS oziroma OBČINA svoje PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO (v nadaljevanju PGD) s svojim GASILSKIM DOMOM in s svojim GASILSKIM AVTOM.

 

Potem imamo po največji slovenskih mestih še Poklicne gasilske brigade. Po večjih tovarnah in v pomembnih državniških objektiv, po velikih nakupovalnih centrih imamo prav tako skupino gasilcev za hitro intervencijo.

 

Lahko rečemo, da so vsepovsod okoli nas.

 

Seveda pa je najpomembnejši člen PGD-ja, GASILEC. Kdo od otrok ali nas malo starejših ne pozna GASILCA SAMOTA. Odlične risanke, ki smo jo mi malo starejši gledali s svojimi otroci, ker takrat, ko smo bili mi otroci te risanke še ni bilo.

 

Pa če pogledamo naše otroke ali že vnuke, kakšne igračke imajo radi? Ja ni ga čez GASILSKI AVTO z vsemi pripomočki.

 

GASILCI so ime za POŽVRTVOVALNOST, HRABROST, IZNAJDLJIVOST in PRIPRAVLJENOST za takojšno POMOČ SOLJUDEM.

 

Pa tu ne gre samo za GAŠENJE OGNJA. Ne tu gre za pomoč ljudem ob poplavah, ob plazovih, pomoč pri avtomobilski nesrečah, pomoč pri domačih živalih (npr. ko mačka spleza na drevo pa ne more sama dol), pomoč, ko izgubimo ključ in ne moremo v stanovanje, pomoč pri uhanjanju plina itd. Lahko rečemo kar za vse in povsod.

 

GASILCI GLOBOK POKLON!

 

 OGENJ – SEBASTIJAN JUNGER

Založnik o knjigi

 

Vojni novinar piše o dogodkih, ki pretresajo svet v njegovih temeljih. Ne zanimajo ga le naravni požari v Ameriki, temveč "požari", ki jih povzroča človeška sla po bogastvu in oblasti. Tako se dotakne genocida in odporniškega gibanja na Kosovu, smrtonosnega mehanizma trga z diamanti, vojne na Cipru kot šolskega primera etničnega sovraštva ter dosledne gverilske vojne v Afganistanu. Želja po miru in svobodi je umirila že prenekatera krizna žarišča, toda porajajo se vedno nova. Je svet brez vojn sploh mogoč?

  

Moj komentar

 

Gre za odlično zgodbo vojnega novinarja Sebastijana Jungerja, ki v veliki meri piše o požarih v ZDA, ki jih spremlja kot novinar. Govori o pretresljivih zgodbah gasilcev v ogromnih, za nas nepredstavljivih požarih, ko ogenj doseže višino tudi več kot 10 ali 20 metrov. Govori o tragičnih zgodbah gasilcev, ki so med opravljanjem svoje dolžnosti izgubili življenje.

 

Obenem pa piše tudi o dogodkih po svetu, predvsem o vojnah, kjer je sodeloval kot novinar : KOSOVO, CIPER, AFGANISTAN.

 

Zelo zanimiva knjiga!

 

  

 

OCENA: od 1 do 10 = 7