Ali si lahko sploh nekdo predstavlja, da se kot otrok brezskrbno odpraviš v šolo, potem pa te nenadoma nekdo trdo zgrabi, te vrže v kombi, te zveže, ti zamaši usta, zapre vrata in odpelje. Po hitri vožnji odpre vrata kombija, te zvleče v hladno klet in zapre.

 

Ljudje, ki nis(m)o tega doživeli si to zelo težko predstavljamo. O tem govori izpoved ene najbolj znanih »zapornic« psihopatskega avstrijskega zlobneža, ki se je iz njegovega »zapora« polnega nasilja in zlorabe rešila po 3096. tih dneh.

 

Mediji so na veliko pisali o tej tragediji Natasche Kampusch in ob njeni izpovedi je marsikdo zajokal.

 

Mnogi smo se spraševali, koliko izginulih otrok je končalo na ta način kot Natascha, koliko jih še doživlja to vsak dan in vsako noč ker nimajo možnosti pobegniti, bodisi zaradi neizmernega strahu ali ker enostavno nimajo možnosti za pobeg.

 

Koliko teh otrok ugrabitelji in posiljevalci enostavno ubijejo.

 

Vprašujemo se tudi o tem, kaj se dogaja za sosedovimi vrati. Ali smo zaradi takih zgodb, kot je zgodba Natasche Kampusch kaj bolj radovedni, kaj bolj pozorni kaj se dogaja v naši bližini?

 

Na žalost takšne zgodbe kaj kmalu odidejo v pozabo in s tem tudi naša pozornost do takšnih zadev.

 

3096 DNI NATASCHA KAMPUSCH

 

 Založnik o knjigi

 

Drugega marca 1998 je neznanec desetletno Natascho Kampusch ugrabil na dunajskih ulicah. Ure pozneje se je znašla na tleh v kleti, zavita v odejo. Ko je leta 2006 ušla, potem ko je preživela eno najdaljših ugrabitev, je bilo njeno otroštvo izgubljeno. Njena zgodba je osupnila ves svet. Svoja najobčutljivejša leta je preživela skrita v kleti navadne predmestne hiše. Kako ji je uspelo preživeti? V kakšno žensko se je razvila? Kakšen človek je bil njen ugrabitelj?



V knjigi 3096 dni Natascha prvič razkrije svojo neverjetno zgodbo: težko otroštvo pred ugrabitvijo, kaj se je zgodilo na tisti usodni dan, svoje dolgo ujetništvo v majhni ječi ter telesno in duševno zlorabljanje, ki ju je prenašala.



Njena izpoved je dokaz njene moči in zmagoslavje človeškega duha. Opisuje, kako je Natascha v nevzdržni situaciji uspela manipulirati s svojim ugrabiteljem in si s tem morda rešila življenje. Razkriva, kako ji je uspelo zbežati, njen duh pa je ostal nepoškodovan.

 

Moj komentar:

Ob prebiranju zgodbe o Nataschi Kampusch sem poskušal postaviti v kožo 10 letne Natasche, ki se je v hipu znašla v popolnoma novem svetu. Sama, samcata, osamljena, brez ljubeče matere in očeta. Seveda se je nemogoče postaviti v kožo zlorabljenega in ugrabljenega otroka, poskušaš pa vseeno skupaj z njeno zgodbo sočustvovati z njo, se spraševati kako lahko 10 letni otrok vse skupaj preživlja, kaj ob tem razmišlja, kako ji je. Besen si na njenega ugrabitelja in posiljevalca, sprašuješ se, kako da Natascha ne izkoristi prve priložnosti, da pobegne. Ne veš pa, kako lahko človek v taki situacije otrpne, kako ga je strah.

 

Ne, ne vemo tega, ker tega ne moremo vedeti.

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8