Včeraj nas je zopet zajela nogometna mrzlica z kvalifikacijsko tekmo SLOVENIJA:ŠVICA.  Ker me nogomet, lahko rečem tako kot vsak šport, zelo zanima. Šport že od nekdaj spremljal, pred poroko, to je pred 23-timi leti zelo veliko, med zakonom bolj ali manj bol malo. Vsaj po TV ne, preko časopisnih medijev  in kasneje preko internetnih medijev pa malo več, tako, da so mi sodelavci vedno rekli, da sem mala enciklopedija športnih rezultatov, pa naj se gre za NOGOMET, KOŠARKO ali BALINANJE ali kakšen manj znan ŠPORT, moja bivša žena je celo rekla, da si zapomnim skoraj vsak športni rezultat, kar pa mi ona reče, pa nič. Rekel bi, da je šlo tukaj za MOTIVACIJO. J Rekreativno sem se bolj ukvarjal z TEKOM, pa kakšno nogometno ali košarkarsko tekmo sem tudi odigral.

 

Sedaj na internetnih straneh, pa naj si gre za portal RTVSLO, 24UR ali ŽURNAL24 spremljam športne dogodke, igram NOSTRADAMUSA, ker STAVE mi nikakor ne ležijo. S stavami sem sicer malo poskusil, ampak ni šlo, sploh pa če vemo, kako je s stavami, lažiranimi tekmami itd. Enostavni nisem za to in hvala bogu, da ne, ker nekateri zmečejo ogromne količine denarja za te zadeve. No in na teh portalih pač tudi komentiram, izlivam svoja čustva. Rad pa tudi preberem te komentarje, kakršnikoli so že ti komentarji, ali so spodobni, navijaški, podporni ali celo žaljivi. No žaljivih komentarjev se jaz raje izogibam. Postal sem tako imenovani ŠPORTNI KAVČ KOMENTATOR.

 

Kaj pa sploh je ŠPORTNI KAVČ KOMENTATOR? V SSKJ tega izraza pač ni. Posplošeno pa gre za človeka, moškega ali žensko, ki sedi v kavču, velikokrat se še nikoli ni ukvarjal s športom (no jaz sem se) in je naučen s teorijo o skoraj vseh športih. Spozna se praktično na športna pravi pri posameznih športih, pozna vse aktivne udeležence posameznega športa (športnike), pozna vsako športno taktiko, v glavnem z eno besedo ima v malem mezincu pokrito vse, kar je pač pomembno za vsako teko, ki jo tako spremlja. Ob spremljanju posamezne tekme ima na kavču kak prigrizek, kako pijačo, lahko alkoholno ali brezalkoholno in komaj čaka, da se tekma začne.

 

No pa da sedaj preidem na bistvo mojega zapisa. No včeraj nisem bil doma in nisem sedel na kavču. Tekmo SLOVENIJA:ŠVICA sem spremljal na stadionu v Mariboru.

 

Sedaj bom napisal kratek zapis o tekmi. Seveda gre za moj pogled, čisto oseben pogled. Kot prvo mi že pogled na našo izbrano selekcijo, ki jo je objavil naš Srečko prejšnji teden, ni vzbujal nekega optimizma. Naša mnenja seveda nič ne štejejo in tudi nimamo nikakršnega vpliva na selektorjev izbor. Tako meni, kot tudi drugim so komentatorjem na portalih, ni bilo jasno, kako, da v izboru ni Josipa Iličiča. Kolikor ga spremljam, gre za odličnega virtuoza, ki lahko z eno potezo odloči srečanje. Res je, da včasih kaže, kot da ni pri stvari in da velikokrat bolj statira na igrišču, ampak z eno potezo lahko odloči srečanje. Ker je pač naša trenutna učinkovitost na čisti nuli, bi nam tak igralec še kako prav prišel, čeprav moj kolega, ki je nogometni trener pove, da JI pač ne zna igrati obrambe in da je lahko tu ta problem, da ga Srečko ne pokliče. Saj ZZ tudi ni bi neki obrambni igralec.  No naslednje kar me je zbodlo je to, da Bezjaka ni v ekipi. Odličen napadalec , ki igra v Ludogorecu, ki igra v ligi prvakov. Za njih je dober, proti Real Madridu je igral celotno tekmo, za naše Srečka pač ne, ker naj bi bili za Bezjakove odlične igre v klubu, »krivi« Brazilci, ki so okoli njega v napadu. NIMAM KOMENTARJA.

 

Seveda se je zopet našel prostor za Kirma, ki v svojem klubu skoraj nič ali zelo malo igra. Potem je tu še Lubijankič, ki vsaj po moji oceni ni dorasel ne Iličiču, kot tudi ne Bezjaku. Ampak kaj hočemo. Mi navijači, kavč navijači nimamo vpliva na to.  No po razglasitvi Srečkovih izbrancev, je Iličič še posul rano na Srečkotov izbor, saj je vrhunsko odigral tekmo v italijanskem prvenstvu s podajo in z golom. Seveda, če bi se Srečko premislil, bi bila to za njega farsa.  V tem zapisu se tudi ne bi spuščal v Srečkota imam pa seveda svoje mnenje, ki ga bom mogoče tudi kdaj napisal.

 

No in tekma se je pričela. Spete me je malo šokirala začetna enajsterica s tem, ko je Ljubijankič dobil priložnost pred vsem ostalimi, za mene boljšimi, napadalci, kar se je potem skozi tekmo tudi pokazalo. Prvi polčas je nekako za pozabo. Ni se dogajalo nič posebnega, ampak tu so se že videli, kako zadeva ravno, s temi »spornimi« reprezentanti. Kirm ni pokazal nič posebnega, kot samo tekanje gor in dol z nobeno točno podajo. Birsa je kondicijsko čisto na psu. Mene  tako imenovani BIRSINJO ni nikoli posebej prepričal, sploh ne v reprezentanci. Imel pa je nekaj svetlih, odličnih trenutkov v dresu Milana, ampak se je potem na žalost poškodoval in je bilo za njega konec fantastičnih trenutkov v Milanu. Še nekaj posameznikov je bilo prvi polčas zelo bledih. Edina dva, ki sta za pohvalo sta bila, gledano tudi čez celotno tekmo Kampl in Handanovič. Carja. Resnično odlična. Jezilo me je tudi eno samo nabijanje žoge od vratarja v napadalno polovico. Naši niso bili sposobni speljati ene par spodobni podaj. V glavnem prvi polčas je bil en sam dolgčas.

 

No takoj v drugem polčasu že prva menjava, pričakovana, oziroma nepričakovana, če gledamo Srečkota. Igra je postajala konkretnejša tudi z obema drugima menjavama. In končo GOOOOL. Seveda akcija KAMPLA in rezervista LAZAREVIČA.

 

Čakali smo samo še konec tekem in seveda nekaj komentarjev. Poslušal sem VAL 202 in na živce sta mi šla komentatorja, ki sta kar naprej ponavljala kako smo srečno zmagali in da ni zmagal boljši itd., itd. HALOOO. SEVEDA JE ZMAGAL BOLJŠI. Štejejo pač GOLI in tu smo bili BOLJŠI!!!!

 

Se opravičujem za dolžino, ampak ko začnem pisati, se kar ne morem ustaviti.

mike1968 - NOGOMET - KAVČ ANALIZA

Včeraj nas je zopet zajela nogometna mrzlica z kvalifikacijsko tekmo SLOVEN