KONKURENCA. K temu zapisu me je zbodel včerajšnji dogodek, ki me je močno znerviral.

 

Po SSKJ:

 

     konkurenca konkurénca  -e ž (ẹ̑) 1. prizadevanje, da je z večjo kvaliteto blaga ali nižjo ceno izdelkov, z boljšimi storitvami kdo boljši kot nasprotnik, tekmovanje: med podjetjema se je začela konkurenca; priti do močne, ostre medsebojne konkurence / pritisk konkurence na trgu je popustil / izdelki so dobro zdržali konkurenco / mednarodna konkurenca / pog. kupuje pri konkurenci konkurentu // prizadevanje, da je kdo boljši kot nasprotnik kje, v čem sploh: v šoli je med nama velika konkurenca / pojavila se je konkurenca na vseh področjih.

 

 

Ja konkurenca je dobra stvar. Dobra stvar naj bi bila za nas potrošnike. Seveda je pri tem pomembno, oziroma zelo pomembno, da gre za tako imenovano ZDRAVO KONKURENCO.  Kaj naj bi to pomenilo? Ja po mojem mišljenju gre za to, da npr. dva gostinska lokala, ki imata podobno ponudbo oziroma izdelke, ponujata te izdelke po neki normalni ceni in da ne pretiravata z ne vem kako nizko ceno, ki jo konkurenca nikakor ni sposobna doseči. To se lahko zgodi v primeru, da nekdo goljufa, tako, da mogoče doliva vodo v pijačo, nabije polno ledu v kozarce ali uporablja kak podoben trik in s tem lahko drži nižjo ceno, brez, da bi sam sebe oškodoval.

 

Lahko gre tudi za npr. primer, ko imajo nekateri tako imenovane VINOTOČE in ob tem ilegalno  prodajajo tudi druge alkoholne pijače po precej nižji ceni (nabavni ceni), seveda brez računov in so tako NELOJALNA KONKURENCA ostalim gostinskim lokalom.

 

Ljudje s(m)o zelo občutljivi tudi na najmanjše podražitve. Takoj opazimo samo 10 centov podražitve piva, vina ali kake druge pijače. Zadnjič je lastnica lokala podražila pivo za 10 centov in je bil že cel halo zaradi tega, lokalni pivci so se že selili v drug lokal,kjer je cena ostala enaka (-10centov). Ja tako je to, to je KONKURENCA. Ampak ta ni sporna, ker je kvaliteta lokala in postrežbe približno enaka.

 

No zaradi KONKURENCE, pa včasih nasrkamo tudi mi, navadni državljani. KAKO? No to je zgodba včerajšnjega dne.

 

Kot po navadi mi ravno v nedeljo zmanjka gostinskega plina. Hvala bogu, da sem to opazil, preden sem se spravil kuhat kosilo. Ok se pač zgodi, meni skoraj vedno na nedeljo. Plin se kupil na Verovškovi v Butan plinu in sem imel lepo zeleno jeklenko. Ker je nedelja je seveda na Verovškovi zaprto in ni mi preostalo drugega, kot, da se odpeljem na Petrol. Naš slavni PETROL. Odidem do blagajne, da bi naročil PLIN in povem ,da imam ta zeleno jeklenko. Prodajalec mi odgovori, da zelenih jeklenk ne jemljejo. Kako ne jemljete? Ja da že dve leti ne jemljejo jeklenk od Butan plina. Kako je to mogoče, kje naj dobim plin v nedeljo? Ja pojdite tja pa tja. Ja dragi prodajalec, zaprto je danes, nedelja je. Ja, nič vam ne morem pomagati. Kako hudiča je to možno? BESEN SEM BIL. RESNIČNO.

 

Kako je to mogoče? A to naj bi bila KONKURENCA? Da ne moreš kupiti PLINA v nedeljo, ker konkurenca nima podpisane pogodbe z BUTAN PLINOM?

 

Kje smo tu mi, mi POTROŠNIKI? Briga njih za potrošnike, glavno, da imajo oni vsak svoje jeklenke, mi POTROŠNIKI pa se lahko OBRIŠEMO POD NOSOM.

Sem pa danes odšel najprej po plin na Litijsko cesto, kjer sem eno jeklenko zamenjal, ampak sem imel še eno oranžno, pa mi je ni hotel zamenjati, češ, da ne smejo. Halooo?...noro a ne? No potem sem odšel na manjši Petrol, ki ima koncesijo, pa mi je prijazni gospod takoj zamenjal oranžno jeklenko in to brez doplačila. Je bila pa plin dražji 2 EUR, kot na Litijski (zelena jeklenka).

Zdaj imam rumeno in zeleno in ne bo več težav, vsaj upam, da ne. Mogoče si bodo pa izmislili še kako rdečo. :)

mike1968 - KONKURENCA

KONKURENCA. K temu zapisu me je zbodel včerajšnji dogodek, ki me je močno z