Gre za moj zapis z 21.8.2014 z dodatkom.

 

No pa sem si privoščil nogometno tekmo. Priznam, da do sedaj nisem ravno veliko hodil na tekme, predvsem ne v 20-letnem obdobju, ko sem bil še poročen. Zdaj pa si privoščim kako dobro tekmo tako kot včerajšnjo med Mariborom in Celticom v Ljudskem vrtu. Pa da ne bo pomote, nisem Štajerc, sem Ljubljančan. S kolegi smo pred tekmo opazovali navijače, tako Štajerce kot Škote. S seboj nismo imeli navijaških rekvizitov. Bili smo čisto navadni navijači, lahko bi rekli »gledališki« navijači, seveda toplo oblečeni, če pa je še vedno tako brezupno vreme.

 

Imeli smo posebne karte, tako, da smo lahko šli na katerikoli vhod. Pa smo se odločili, da gremo v vrsto oziroma vhod, ki je namenjen Škotom, navijačem Celtica. Seveda sem najprej pričakoval, da bodo to navijači oblečeni v kilte in da bo imel vsaj kakšen pri sebi dude, pa so me kar malo razočarali. Bili so večinoma mladi, glasni, nekateri pijani.  Šli smo v vrsto, pa se nekaj pogovarjamo in nas mladenič vpraša v angleščini: "where are you from?" in mu odgovorim " we are from ljubljana" in reče: "ow from capital?" in zraven še doda "fuck the queen". Seveda ni bilo nobenih problemov, samo vsake toliko časa smo slišali vzklike "FUCK MARIBOR".

 

Tekmo smo si seveda ogledali tam kjer so bili slovenski navijači. Bili smo ravno na meji med njihovimi in našimi navijači in smo poslušali kako poteka navijanje. Moram priznati, da je bilo navijanje kar normalno, brez izpadov in zmerjanj. Prizna, da sem bil kar malo presenečen.

 

No to je bila ena normalna tekma, vsaj glede navijaštva. Večji problem so naše tekme, tekme slovenske lige, nasploh pa tekme OLIMPIJA:MARIBOR ali če raje hočete MARIBOR: OLIMPIJA.

 

Moram reči, da so take tekme zame res najnižja stopnja navijaštva. Tam poslušaš: "ubi ubi ubi žabara" ali pa "ubi ubi ubi štajerca", pa "malo vas je malo vas je pičkice" in podobne slogane

 

PRIMITIVIZEM PRVE VRSTE.

 

Sprašujem se. Kaj je pri nas sploh navijaštvo? A to pomeni, da navijaš za svoje moštvo? Ali pa ti je cilj, da ponižuješ nasprotnika oziroma navijače nasprotnega moštva? Saj to ni problem samo slovenskega navijaštva. Jaz mislim da je to povsod po svetu, oziroma bolj na jugu Evrope, če govorimo samo o Evropi. Vemo, da je v Južni Ameriki podobna situacija. Mogoče je v ZDA drugače, vsaj kolikor spremljam, seveda samo po TV tekme NBA ali NHL, kjer so navijači umirjeni oziroma družinsko spremljajo tekme in res navijajo za svoja moštva.

 

No k objavi tega zapisa me je spodbudila današnja tekma LIGE PRVAKOV med LIVERPOOLOM in REAČL MADRIDOM. Nisem navijač REALA, ampak moram priznati, da so fantastično odigrali tekmo in res zasluženo zmagali. Fasciniralo pa me je samo NAVIJANJE na tekmi, ki je bilo umirjeno, sproščeno, brez provokacij. Z družbo smo se tudi pogovarjali o tem, da npr, veliki klubi, kot so : REAL MADRID, BARCELONA, BAYERN, CHELSEA, LIVERPOOL, PSG in ostali, sploh nimajo neki navijaških skupin, ki bi na tekmah npr. prižigali bakle, metali petarde, zažigali in uničevali stole in podobne reči.

 

Pri nas pa kot sem že napisal. Navijaške skupine nosijo na stadione bakle, pirotehniko in delajo škodo, vsaj včasih je bilo tega veliko. Menda takim navijačem pri vnosu pirotehnike in zažigalnih sredstev pomagajo tudi uslužbenci klubov. To ni prav.  Upam, da se kaj naučimo od velikih klubov.

 

Na koncu pa še kratek komentar na tekmo CHELSEA:MARIBOR. Tekma je bila dobra, vsaj s strani Chelsea. Maribor se je sicer trudil, ampak enostavno tak tempo, s tako ekipo pač terja svoj davek. Ne bom nič kritiziral ekipe. Dali so veliko od sebe, ne bor rekel, da so dali vse, tako, kot vsi radi ponavljajo. Sedaj se je videl realnost slovenskega nogometa. Vidi se, da angleško prevenstvo je močno, recimo 2 do 3 stopnje višje od slovenskega. Komentator in tako imenovani "strokovni komentatorji" so ugotavljali, da je Chelsea najboljše moštvo v skupini, skorajda, da je najboljše moštvo na SVETU.  S tem se ne bi strinjal, Chelsea ni tako dobro moštvo, oziroma je dobro, ni pa tako superiorno. Samo poglejmo si Bayern, ki je deklasiral Romo, pa včerajšnja tekma, ko je Real spet deklasiral Liverpool. To so najboljša moštva na svetu, poleg Barcelone seveda. Na žalost je bil pač Maribor toliko slabši od Chelsea in če bi igrali na takem nivoju, kot so igrali prejšnje evropske tekme, verjamem, da bi lahko dosegli veliko boljši rezultat. Tudi, če ne bi kao najboljši, oziroma najdražji nogometaš Maribora, bil preveč sebičen in streljal enajstmetrovko (nepisano pravilo je, da 11m ne strelja tisti, nad katerim je bil storjen prekršek), bi bil vtis lahko mnogo boljši.

 

NAVIJAJMO ZA SVOJE MOŠTVO NE PROTI DRUGIM MOŠTVOM IN BODIMO STRPNI.

 

mike1968 - NAVIJAŠTVO

Gre za moj zapis z 21.8.2014 dodatkom.   No pa sem si privoščil n