Kot laik in nepoznavalec oziroma amater se kar nekaj  časa, sploh pa zadnji dve leti ob vseh teh poplavah, ki pustošijo po naši prelepi Sloveniji, sprašujem, kako da vse te vode ne izkoristimo sebi v prid. Ob tem mi je prišlo na misel, zakaj pa ne bi vso to surovo moč narave oziroma vode uporabili za električno energijo, ki bi jo pridobili z Hidroelektrarnami.

Hídroelektrárna je elektrarna, ki izrablja moč vodnega padca za pridobivanje električne energije. Razpoložljiva moč je odvisna od vodnega padca in pretoka vode. Tako obstajajo hidroelektrarne z majhnim instaliranim pretokom (nekaj 10 m³/s), a velikim padcem (nekaj 100 m), kakor tudi elektrarne z velikim instaliranim pretokom (nekaj 1000 m³/s), a majhnim padcem.

Hidroelektrarne so lahko umeščene neposredno v rečni strugi ali pa v umetnem kanalu ki dovaja vodo iz rečne struge. V primerih velikih padcev in manjših pretokov je voda do elektrarne pogosto speljana po podzemnem rovu.

Količina proizvedene energije oziroma trenutna moč elektrarne je odvisna od padca in pretoka vode. Ta je v rekah odvisen od naravnega dotoka. Kjer to dopušča oblika terena in naravovarstvene zahteve, lahko povečamo regulacijsko sposobnost elektrarne tako, da je njena moč manj odvisna od trenutnega dotoka: pred elektrarno ustvarimo akumulacijsko jezero. V njem se v času manjše potrošnje električne energije oziroma večjega naravnega dotoka zbira voda, ki jo lahko koristno uporabimo za proizvodnjo električne energije v času večje porabe oziroma manjših naravnih dotokov reke.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Hidroelektrarna

V Republiki Sloveniji je po podatkih Wikipedie (http://sl.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Hidroelektrarne_v_Sloveniji ) 24 Hidroelektrarn.

 

Po mojem skromnem laičnem mnenju bi jih bilo vsaj 1 x več. Zakaj ne izkoristimo narave kar nam daje. S tem bi lahko močne in visoke vodotoke zajezili in s tem zmanjšali poplave in s tem tudi proizvedli električno energijo, ki bi bila zadostna za celotno Republiko Slovenijo.

To bi pomenilo tudi počasno zmanjševanje obratovanja Nuklearne oziroma Jedrske elektrarne Krško in jo postopoma ukinili in ne bi nam bilo potrebno graditi TEŠ 6 ali mogoče celo 7, kjer vidimo, da gre vse narobe.

Prepričan sem, da bi nam za gradnjo Hidroelektrarn dodelili Evropska kohezijska sredstva, potem evropska sredstva za okolje, ker gre za okolju prijazne objekte.

Vplivi na okolje.

Ta oblika elektrarne je med najbolj gospodarnimi in ekološko neškodljivimi, kljub temu pa pomembno vplivajo na vodno floro in favno kakor tudi na naravno okolje. Izgradnja velikih elektrarn je pogosto povezana z ustvarjanjem velikih umetnih akumulacijskih jezer, ki lahko potopijo velike površine zemlje ali celo vplivajo na lokalno mikroklimo. Nihanja vodne gladine lahko povzroča erozijo brežin reke ali jezera. Ob jezovih elektrarn se voda umiri. Iz nje se na dno usedajo usedline, ki jih je nekoč reka odnašala s seboj. Izgradnja jezov oteži naravne selitve rečnih živali.

Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Hidroelektrarna

Za gradnjo Hidroelektrarn bi bilo potrebno ustanoviti nova gradbena podjetja, ki bi gradila te Hidroelektrarne (ne da nam gradijo tuje firme, ki s tem odnašajo kapital iz Slovenije), dobili bi nova delovna mesta, tako pri gradnji, kot potem zaposlitve pri samih novih Hidroelektrarnah in še mnogo ostalih pozitivnih učinkov.

 

Seveda na te zadeve gledam kot laik, ne kot strokovnjak. Lahko pa bi se s tem spodbudila širša razprava.

 

Zakaj pa ni interesa za gradnjo Hidroelektrarn? Zakaj raje mečemo davkoplačevalski denar v TEŠ , v jamo brez dna? Po mojem mnenju, ker se najbrž ne bi kdo obogatil s tem, kot se pri TEŠ 6, koliko je slišati in brati po medijih.

 

mike1968 - HIROELEKTRARNE

Kot laik in nepoznavalec oziroma amater se kar nekaj  časa, sploh pa z