Ob vsej tej evforiji okoli Božiča se mi zopet postavlja vprašanje : BOŽIČEK ali DEDEK MRAZ?

 

Vsa ta evforija okoli Božiča mi gre že rahlo na tisto bingljajočo zadevo med moškimi nogami. Se mi zdi, da je letos še posebej hudo. V nekaterih trgovinah, npr. pri Rutarju so imeli jelko postavljeno že v sredini meseca Oktobra.

 

Seveda so se potem tej pred Božični evforiji pridružili še drugi trgovci. Se mi zdi, da je vsako leto huje. Nas potrošnike že v Oktobru prisiljujejo, da se ukvarjamo z Božičem in seveda s tem, da pričnejo ljudje kupovati darila za svoja najdražje.

 

Ker sem seveda še socialističen otrok, tega v moji mladosti ni bilo. Moja družina, še posebno oče je zelo veren. Vsako Nedeljo k maši, pa še ob posebnih priložnostih. Seveda ob Božiču je sledila še polnočnica, le v zadnjih letih po navadi obišče polnočnico že zvečer, ko je polnočnica za otroke in  starejše ljudi, ki ne zmorejo počakati do polnoči.

 

Jaz imam sicer vse (no maziljenja hvala bogu še ne) zakramente, ampak moja vera in obiskovanje cerkve se je končala davnega leta 1982. K maši sem hodil bolj zaradi tega, ker sem moral, drugače me je pa obiskovanje maš zelo dolgočasilo. Nič posebnega se ni dogajalo. Venomer eno in isto, razen pridige, ki pa je bila več ali manj dolgočasna. Baje je sedaj v nekaterih cerkvah bolje, bolj domače, bolj veselo in zabavno. Ko pogledam kakšen film, kjer so določene scene v ameriških cerkvah se mi zdi, da je tam najbrž malo bolj zabavno. No tudi k polnočnici sem odšel mislim, da samo enkrat ali dvakrat.

 

Tudi doma se mi zdi, da nismo ne vem kako praznovali božiča, ali pa sem to več ali manj izbrisal iz spomina. Res je, da smo mulci vedno čakali na Miklavža oziroma na njegova darila. Za Božič pa mislim, da nismo dobili nič, kajti v teh časih smo imeli Dedka Mraza in takrat smo dobili njegova darila.

 

Dedek Mraz mi je bil vedno bolj blizu. Božič oziroma Božiček se je pričel pojavljati konec osemdesetih, ko je prvič javno oznanil Božično poslanico, Božiček - Jože Smole. No takrat se je tudi vsa vesoljna Slovenija pričela bolj posvečati Božičku, kot pa Dedku Mrazu. Vendar tudi v zgodnjih devetdesetih, ko je bila moja hči še majhna, so v moji službi še vedno imeli Dedka Mraza.

 

Na žalost pa Dedek Mraz pri nas v Sloveniji počasi izumira. Meni je še vedno veliko bolj pri srcu kot Božiček. Ne vem, mogoče zaradi nostalgije, brezskrbnega otroštva, boljšega življenja.

 

 

Pa še lepši je :

 

Siva kučma,

Bela brada

Topel kužuh

Zvrhan koš

Joj, že prišel

Je med nas

Stari dobri

Dedek mraz.

 

In kakšen je odgovor na zastavljeno vprašanje?

 

BOŽIČEK & DEDEK MRAZ

 

Pri meni absolutno DEDEK MRAZ.

mike1968 - BOŽIČEK ALI DEDEK MRAZ

Ob vsej tej evforiji okoli Božiča se mi zopet postavlja vprašanje : BOŽ