Švicarji ja.  Banke ja. »Ti lupmi eni!  Kaj sta nam naredili? Zaje..li ste nas na polno! Morali smo vzeti zelo ugodne kredite! Po 10. letih pa nam naredite tako zmešnjavo in nas zaj..te!«

 

Zadnje dni skoz in skoz poslušamo, kako so za kredite v »švicarjih« krivi vsi drugi, le kreditojemalci ne, ki so 10 let plačevali nižje obroke od tistih, ki so imeli kredite v EUR. 

 

Tudi jaz sem odplačeval 5 let kredita oziroma lizing  za  svoj avto. Plačeval sem obroke v EUR in preplačal avto v 5. letih za cca 3.000 EUR, pa je bila cena avtomobila 12.900 EUR – 2.500 sem dobil za prejšnji avto. To pomeni eno četrtino sem preplačal avto. Ne vem kakšna bi bila obrestna mera, če bi vzel kredit v švicarjih, ampak zagotovo bil lizing poplačal z manj »izgube«.

 

Včeraj sem si na 24kur ogledal oddajo Epilog, kjer so se kreditojemalci in z njim gospod iz Zveze potrošnikov pritoževali čez banke, kako jih ti »lumpi« niso opozorili na tveganje, ki ga predstavlja najem kredita v švicarjih. Moram reči, da jim je gospod Arhar lepo razložil, da gre za odnose med Banko in med strankami in da morajo to reševati med sabo.

 

Kreditojemalec, ki je nastopil v oddaji je skoz in skoz trdil, da so ga »nategnili«, da mu niso povedali, da je to tvegana naložba. Skoraj 10 let je bil kredit super in ok. Kot so potem izračunali, so ljudje v 10.letih privarčevali tudi po 10.000 EUR na račun kredita v švicarjih, kot kreditojemalci, ki so vzeli kredit v EUR.

 

Venomer so poudarjali, da jih banke niso opozorile.  Beseda stranke proti besedi bančnega uslužbenca.

 

Ne se bati. Vsak vedno gleda le na svojo korist. Tako bankir, kot kreditojemalec.

 

Seveda sedaj pričakujejo, da jim bo država plačala, kar so po si sami zakuhali. Tveganja vedno obstajajo.

 

Kot na primer jaz, ko sem kupoval delnice Gorenja, Pozavarovalnice Sava, NKBM in vrednostne papirje. Vložil sem skoraj 20.000 EUR. Ko je nenadoma prišla kriza, sem čakal, ker sem pričakoval, da bo enkrat bolje. Po 8. letih sem obupal, ker je bilo venomer slabše, NKBM delnice mi je država UKRADLA. Prodal sem vse delnice in kaj mislite koliko sem izgubil?

 

15.000 EUR.

 

In kaj sedaj? Mi bo država poplačala to razliko?

 

HA HA HA

 

Tvegal sem in sem dobil svojo porcijo. Ali se bom sedaj obrnil na Zvezo potrošnikov? Se bodo borili zame?

NE.

 

Tako pač je. Enkrat profitiraš, drugič izgubiš.

mike1968 - ŠVICARJI

Švicarji ja.  Banke ja. »Ti lupmi eni!  Kaj sta nam naredili? Z