K zapisu me je spodbudil članek v Slovenskih novicah dne 18.2.2015, kjer v Bulvarju »kriči« naslov »Na Evroviziji bo morda za Slovenijo pel Hrvat«.

 

Moram reči, da mi ta Evrovizija ni več tako všeč, kot je bilo to pred več kot 20-timi leti, ko je bila to prireditev, ki je bila zelo cenjena med gledalci po Evropi in je predstavljala dobro, če ne odlično glasbo, kar se tiči tako imenovanih POPEVK.

 

Preden sta bivša Jugoslavija in bivša Sovjetska zveza razpadli je bila to družba ponavadi 16-tih do 18-tih držav Evrope in Izraela, ki se še vedno (ne vem sicer zakaj) šteje med Evropsko smetano, tako v Evrovizijski popevki, kot v vseh športnih panogah.

 

Ni bilo nikakršnih polfinalnih izborov, tako, da je bil to v tistem času kar dobro gledan dogodek in spominjam se, da smo doma, ko sem bil še pri starših, družno, vsa družina, spremljali Evrovizijo in stiskali za takrat našo skupno državo. Sovjetska zveza takrat ni nikoli imela svojega predstavnika, če povem to za intermeco.

 

Enkrat celo, ko smo (mislim, da je bilo to nekje leta 1989) organizirali neko žurko, ki se je zame ful dobro končala (saj veste v zvezi  česa – erotična zgodba s te žurke še sledi v bližnji prihodnosti), smo si najprej ogledali Evrovizijsko popevko (mislim, da je takrat celo zmagala »naša« Riva), potem pa smo na ful zažurali in se nekateri predali užitkom.

 

O Evroviziji bi se dalo napisati cel roman, ampak tega ne nameravam. 

 

Po osamosvojitvi in nastopu naše samostojne Slovenije smo imeli kar nekaj dobrih predstavnikov. Moram reči, da mi je bila in mi je še zelo všeč prvi naš predstavnik 1 X BAND s komadom Tih deževen dan. Pa niti ni moj namen spet pisati o naših predstavnikih, ki so nekateri zelo uspešno zastopali našo državo  (Nuša Derenda in Darja Švajger, ki izstopata), ampak izbori za Evrovizijo, ki jih naša vrla RTV Slovenija izvaja.

 

Kot vemo predlansko leto so izvajalci naši vrli televizijci izbrali kar sami (američanko), ki pa ni prinesla želene uvrstitve. Še slabši je bil izbor lani, kjer s(m)o gledalci spet izbirali sami in izbrali sicer izvrstno glasbenico Tinkaro Kovač. V finalu so se pomerili s skupino Muff, katere pesem »Let me be (myself)«, se praktično ni vrtela na slovenskih radijskih programih, kot da bi jo bojkotirali, čeprav je bila mnogim zelo všeč, saj se je uvrstila v velik finale EME 2014 (sem pa prepričan v to, da bi bila mnogo bolje uvrščena na Evrosongu kot Tinkara).

 

No v tem članku, ki sem ga omenjal, pišejo, da bo letos zopet izbor med 5-timi kandidati in med njimi najdemo tudi dva Hrvata.  Eden je Neno Belan in še ena Hrvatica, ki je že nastopala z Slovenijo v skupini Quartissimo.

 

Je pa v tem članku Dragan Bulič tudi sam komentiral (menda na FB) kako je s hrvaškimi glasbeniki, ki nastopajo pri nas:

 

Citiram:

 

»Nekaterim bo odleglo, drugim ne….Po včerajšnjem šoku, ko sem na POP TV in Planet TV ujel, da je Dino Merlin napolnil Stožice (če bi bil Čolić, Toše ali Gibonni, bi še razumel, tako pa…) in zaradi naših Slovenčkov, ki tako radi derejo na te koncerte, pa zaradi naših novinarjev, ki o tem zvesto pišejo(že pred tem so na obeh TV pokrili dogajanje na Ptuju, kjer je bila Severina, pa tudi brez Ramba Amadeusa ni šlo, včeraj  pa še na obeh TV stara in popravljena Neda Ukraden in mlada Lara Jurčević!). Severina samo kihne, pa so tam že z robčkom naši novinarčki in ji lezejo v danko.  Ko sem imel lani 35. obletnico oddaje ŠTOS, smo za Planet TV naredili dolg pogovor z mladim Mr. Štefančičem, no pa še malo o EVR, ki je bila pred vrati. Objavili niso nič!!!. In sedaj k bistvu tega zapisa. Zaradi takih in odobnih bedarij in zaradi tistih, ki zvesto obiskujejo te koncerte (da, Radio Aktual za 8.3. spet trka na vrata), sem se odločil, da od danes dalje ne bom več pisal o glasbi in je komentiral. Objavil bom samo še kakšen rojstni dan ali osmrtnico, za ostalo pa naj poskrbijo drugi…Paše to. Ko so publiko spraševali, kdo jih je na večeru komikov v Festivalni dvorani najbolj navdušil, je bil odgovor: Neki hrvaški komik!!! Mimogrede, tam sat bila tudi naš Mr. Godler in Mr. Vodopivec. Takle mamo!«

(Vir: Slovenske Novice, 18. Februar 2015, Priloga Bulvar str. 13)

 

Vse čestitke legendarni Dragan Bulič. Ta zapis me je res impresioniral in pokazal sliko stanja naše SLOVENSKE ZAVESTI, da ne znamo ceniti slovenske glasbe.

 

Ja priznam tudi sam sem kritik slovenske glasbe, ki jo poslušamo, ampak je nekaj odličnih slovenskih glasbenikov in skupin, ki »razturajo«, ne pa da celo za Silvestra nismo sposobni dobiti slovenskih glasbenikov, pa nam za ne vem kok tisoč EUR nastopajo hrvaški glasbeniki.

 

A si predstavljate, da bi na trgu bana Jelačiča v Zagrebu za Silvestrovo nastopal slovenski glasbenik ali glasbenica ali slovenska skupina????  NIKOLI IN NIKDAR.

 

Sam poslušam predvsem glasbo, ki mi je všeč,pa naj si bo to slovenska, hrvaška, bosanska, srbska, angleška, ameriška, italijanska, francoska ali glasba iz katerekoli države, samo da je dobra.

 

Od hrvaških glasbenikov pa je zame eden in edini car Toni Cetinski, ki je »klasa« zase in priznam, da sem bil že na nekaj njegovih koncertih, ampak to pa ne pomeni, da nam morajo organizatorji raznih prireditev in koncertov venomer ponujati tuje glasbenike, ker naj bo kakršnakoli prireditev npr. »Pivo in Cvetje«, pa BTC »Festival nakupov in zabave« pa razne športne prireditve pa Silvestrovo, kot sem že omenil, vedno nam ponujajo hrvaške glasbenike.......

mike1968 - SLOVENSKO - HRVAŠKO

K zapisu me je spodbudil članek v Slovenskih novicah dne 18.2.2015, kjer v

Muff - Let me be (myself) (EMA 2014 HD) - YouTube

Muff performing their song on EMA 2014. All copyrights goes to RTV Slovenia!