Nekaj dni nazaj sem si v Koloseju ogledal fantastičen jugoslovanski film v katerem so sodelovali tudi naši igralci, »POSTALI BOMO PRVAKI SVETA« (»BIČEMO PRVACI SVETA«).

 

Gre za resnično zgodbo štirih prijateljev in kasneje tudi soigralcev pri CRVENI ZVEZDIi in PARTIZANU, ki so osnovani legendarno jugoslovansko  košarkarsko šolo.

 

Gre za slikovit, na trenutke humorno prikazano zgodbo od leta 1946 naprej, ko so ti mladeniči pričeli uresničevati svojo vizijo jugoslovanske košarke, ki nas popelje do ustanovitve košarkarskega kluba CRVENA ZVEZDA, pa do prvega pravega mestnega derbija med CRVENO ZVEZDIO in PARTIZANOM,  in v nadaljevanju do udeležbe košarkarske reprezentance JUGOSLAVIJE  na njihovem prvem Svetovnem prvenstvu v Argentini leta 1950, ko jim MARŠAL TITO prepove igranje z takrat fašistično Španijo, kateri je takrat vladal Franco.

 

V samem filmu je rdeča nit zgodbe, priprava na veliko FINALE Svetovnega prvenstva v košarki, ki je potekalo v Ljubljani, med JUGOSLAVIJO in ZDA, ter življenjska zgodba enega izmed pionirjev jugoslovanske košarke NEBOJŠO POPOVIĆEM. Zgodba prikazuje njegovo delo v CRVENI ZVEZDI  in v jugoslovanski košarki in njegove 4 prijatelje, med katerimi je tudi BORISLAV STANKOVIĆ, ki je bil zelo uspešen igralec po II. Svetovni vojni v CRVENI ZVEZDI in kasneje v PARTIZANU.

 

NEBOJŠA POPOVIĆ je bil rojen 8.2.1923 v Srbiji je mladost preživel v Rijeki in se ukvarjal z vaterpolom. Za košarko ga je navdušil slavni vaterpolist Božo Grkinič  Po vojni se je preselil v Beograd, kjer je leta 1947 ustanovil Košarkarski klub CRVENA ZVEZDA in je imel člansko izkaznico številka 001.  

( Vir: wikipedia Srbija)

 

BORISLAV (BORA) STANKOVIČ je bil rojen 9.7.1925 v Bihaču. V mladih letih je igral skupaj s Popovičem v Crveni zvezdi, kasneje v mestnem tekmecu Partizanu.  Za reprezentanco Jugoslavije je odigral 36 tekem. Kasneje je postal trener in od leta 1976 do 2002 je bil Generalni sekretar mednarodne košarkaške federacije (FIBA).

(Vir: Wikipedia Srbija)

 

ALEKSANDAR NIKOLIĆ je bil rojen 28.10.1924 v Brčkem. Leta 1945 in 1946 je igral košarko v Partizanu in od leta 1947 do 1949 v mestnem rivalu Crveni zvezdi skupaj z Nebojšem Popovićem. Odigral je 10 tekem za jugoslovansko košarkarsko reprezentanco. Od leta 1951 do leta 1965 je bil selektor jugoslovanske košarkarske reprezentance.

(Vir: Wikipedia Srbija)

 

RADOMIR ŠAPER je bil rojen 9.12.1925 v Beogradu. Košarko je igral tako v Partizanu, kot v Crveni zvezdi in v jugoslovanski košarkarski reprezentanci. Kasneje se je posvetil košarkarskim pravilom in sojenju. Bil je zelo cenjen tudi v mednarodne merilu in v FIBI.

( http://sh.wikipedia.org/wiki/Radomir_%C5%A0aper )

 

V filmu smo lahko videli začetke košarkarskega kluba CRVENA ZVEZDA, ko so mladeniči in mladenke skupaj na Malem Kalamegdanu praktično iz nič postavili igrišče, koše in tribune.

 

Leta 1947 je bil odigran prvi mestni derbi s PARTIZANOM in CRVENO ZVEZDO je pričela z ZLATO DOBO, saj je osvojila 10 zaporednih naslovov državnega prvaka JUGOSLAVIJE.

(Vir : http://sh.wikipedia.org/wiki/KK_Crvena_zvezda )

 

V filmu se predstavi tudi politik VLADIMIR DEDIJER rojen 4.2.1914, ki je po sporu s MARŠALOM TITOM zapustil Komunistično partijo Jugoslavije in odšel v ZDA. V Bostonu je preminil leta 1990. Je pa zanimiv podatek, da je bila žara s posmrtnimi ostanki pokopana 21.12.1990 v Ljubljani. ( http://sh.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Dedijer )

 

V filmu pride NEBOJŠA POPOVIĆ do DEDIJERA in mu prinese Konjak. POPOVIĆ reče DEDIJERJU, da bodo postali PRVAKI SVETA. DEDIJER se zasmeji in mu odvrne, da bo Konjak pospravil v vitrino in da ga bo odprl ko bodo resnično POSTALI PRVAKI SVETA.

 

Zgodba se nadaljuje s pripravami na veliko FINALE 6. Svetovnega prvenstva v košarki, ki je potekalo med 10. in 24. majem 1970 v jugoslovanskih mestih Sarajevo, Split, Karlovac, Skopje in Ljubljana. V HAKLI TIVOLI v LJUBLJANI je potekal sklepni del prvenstva.

Naslov svetovnega prvaka je v konkurenci trinajstih reprezentanc prvič osvojila jugoslovanska reprezentanca, ki je premagala ZDA z rezultatom 70:63, drugo mesto je zasedla Brazilija, tretje pa Sovjetska zveza.

 

SVETOVNO PRVENSTVO 1970 – POSTAVA

Krešimir Ćosić, Ivo Daneu, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Aljoša Žorga, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Ljubodrag Simonović, Trajko Rajković, Dragutin Čermak, Dragan Kapičić (trener: Ranko Žeravica)

( Vir : http://sl.wikipedia.org/wiki/Jugoslovanska_ko%C5%A1arkarska_reprezentanca )

Kot lahko vidimo gre za same fenomenalne košarkarje, med katerimi sta bila tudi dva Slovenca in sicer IVO DANEU in ALJOŠA ŽORGA  in še dva »POSLOVENJENA« PETAR SKANSI in VINKO JELOVAC.

( http://sl.wikipedia.org/wiki/Ivo_Daneu )

( http://sl.wikipedia.org/wiki/Aljo%C5%A1a_%C5%BDorga )

( http://sl.wikipedia.org/wiki/Vinko_Jelovac )

Leto pred svetovnim prvenstvom v Ljubljani pa je tragično preminil legenda jugoslovanske košarke RADIVOJ KORAĆ.

 (http://sh.wikipedia.org/wiki/Radivoj_Kora%C4%87  )

 

Trener ZLATE SELEKCIJE RANKO ŽERAVICA, rojen 17.11.1929 v Srbiji. Odličen trener, ki je vodil jugoslovansko košarkarsko reprezentanco leta 1970 na znamenitem finalu Svetovnega prvenstva med Jugoslavijo in ZDA v HALI TIVOLI in eden najboljših in »najtrofejnejših« jugoslovanskih trenerjev veh časov.

(Vir: Wikipedia Srbija)

 

FINALE je potekalo 24. Maja 1970, dan pred Titovim rojstnim dnevom (Dnevom Mladosti) in zlata medalja je bilo darilo ZLATIH KORŠARKARJEV MARŠALU TITU za 78. rojstni dan.

 

Na koncu filma, po tekmi prikazuje MARŠALA TITA, kako gleda tekmo in po tekmi naroči svojemu adjutantu, da naj pokliče DEDIJERJA in mu pove, da naj odpre tisti slavni KONJAK.

 

  

Meni je bil film FANTASTIČEN, čeprav nas je  bilo v VELIKI DVORANI KOLOSEJA samo cca 10 do 15 gledalcev.

 

Jugoslovanska košarkarska šola mi je najlepša na svetu in vedno sem oboževal velika imena Jugoslovanske košarke kot so:

 

Radivoj Korać, Ivo Daneu, Krešimir Čosič, Dragan Dalipagič, Dragan Kičanovič, Petar Slavnič, Mirza Delibašič, Peter Vilfan, Ratko Radovanovič, Ando Knego, Dražen Petrovič, Jure Zdovc, Vlade Divac, Dino Radja, Toni Kukoč, Arijan Komazec in drugi..

 

ZELO PRIPOROČAM OGLED FILMA

mike1968 - POSTALI BOMO PRVAKI SVETA

Nekaj dni nazaj sem si v Koloseju ogledal fantastičen jugoslovanski film v kat

Svjetski Sampion 1970 JUGOSLAVIJA - USA 70:63 - Iggy Speed - YouTube

Ljubljana 1970 (Jugoslavija) Svjetsko Prvenstvo -------------------------------------------------------------------------- Prvo zlato osvojeno je maja 1970. ...

Mundial 1970 "Final" Yugoslavia vs Estados Unidos de América - YouTube

Partido jugado el 23 de mayo de 1970, 20:30 h en la ciudad de Ljubljana, correspondiente a la "final" del Campeonato del Mundo de 1970 celebrado en Yugoslavi...

Bićemo Prvaci Sveta - [OFICIJALNI TREJLER] HD - YouTube

Istinita filmska priča o ljudima koji su svojom verom, znanjem, vizijom i upornošću osnovali čuvenu jugolsovensku školu košarke. Oni su Nebojša Popović, Bora...