Pred sabo imamo štiri knjige. Štiri pretresljive knjige o ZLORABI, o ZLORABI OTROKA, ki je živel v »NORMALNI DRUŽINI«.

 

V družini, ki je po »KOLACIJI ZA OTROKE GRE« »normalna družina«, družina z očetom in materjo.

 

Fant po imenu Dave je imel gospodovalno mater, ki je bila do njega neizprosna. Niti ga ni hotela klicati po imenu, rekla mu je ONE. Oče pa je bil ena velika mevža, brez obraza in brez besede, ki je molčal in s tem dopuščal ženine zlorabe.

 

Ljudje se najbrž sploh ne zavedamo koliko takšnih zlorab se dogaja v svetu in tudi pri nas. Prepričan sem, da je odkritih zlorab le peščica. Kaj vse se dogaja za zaprtimi stenami »normalnih družin« se nam najbrž sploh ne sanja. Kaj se dogaja za sosedovimi vrati, se nam najbrž sploh ne sanja.

 

Ravno zadnjič mi je znanec pripovedoval, da ko se je nekje sprehajal je slišal vreščanje matere nad majhnim in nedolžnim otrok. Zmerjanje, psovanje, kletvice, poniževanje kot v najhujši mori. Pa je kdo prijavil zlorabo otroka?

 

NE. NIHČE.

 

PRAVICA DO MLADOSTI

 

Založnik o knjigi

 

Dave Pelzer, avtor uspešnic Otrok brez imena, Izgubljeni fant in Mož po imenu Dave, v knjigi Pravica do mladosti opisuje občutljiva najstniška leta svojega odraščanja. To obdobje njegovega življenja je zaznamovano z nenehnimi selitvami iz kraja v kraj, od ene rejniške družine k drugi in z junakovim hrepenenjem po tem, da bi pripadal, da bi postal del skupnosti. Ta želja se mu končno uresniči v Duinsmooru, mirnem predelu Suburban Parka. Prebivalce Duinsmoora, najprej nezaupljive in polne predsodkov, Dave sčasoma osvoji s svojo iskrenostjo, vljudnostjo in predvsem z neomajnim pogumom, s katerim koraka po poti svoje neprijazne usode.

 

OTROK BREZ IMENA 1. DEL

 

Založnik o knjigi

 

Prva knjiga trilogije je nepozabno poročilo o enem izmed najhujših primerov zlorabe otrok v vsej zgodovini Kalifornije. Je zgodba o Davu Pelzerju, ki ga je njegova čustveno neuravnovešena ter z alkoholom zasvojena mati vseskozi brutalno pretepala ter stradala. Z njim se je vseskozi igrala nepredvidljive zločinske igrice - igrice, ki bi Dava kmalu stale življenje. Če je želel preživeti, se je moral naučiti te igrice igrati, saj ga njegova mati ni več imela za sina, pač pa za sužnja; nič več ni bil deček, bil je le oné. Ničesar ni imel in nikogar, kamor bi se obrnil, pri življenju so ga ohranjale le še njegove sanje - sanje o nekom, ki bi skrbel zanj, ga ljubil ter ga imel za sina.

 

IZGUBLJENI FANT  2. DEL

 

Založnik o knjigi

 

Predstavljajte si majhnega fanta, ki ni nikoli imel doma. Njegova edina lastnina so stare raztrgane obleke, ki jih nosi v papirnati vrečki. Njegov edini svet sta osamelost in strah. Čeprav so tega mladega fanta rešili pred njegovo materjo alkoholičarko, se njegova resnična bolečina šele začenja - nima kraja, ki bi mu rekel dom.

To je nadaljevanje knjige Dava Pelzerja Otrok brez imena. V tej zgodbi njegovega življenja kot mladostnika so postavljena nova vprašanja in odkriti novi pripetljaji. Kot rejniški otrok mladi David doživi selitev po petih različnih domovih. Tisti, ki čutijo, da so vsi rejniški otroci nadloga in nevredni, da bi jih imeli radi samo zaradi tega, ker niso del resnične družine, odklanjajo njegovo prisotnost in ga silijo, da se čuti osramočenega. Jok in smeh, obup in upanje: vse to ustvarja pot tega malega zgubljenega fanta, ki obupno išče ljubezen družine. Izgubljeni fant je delo, ki vas bo ganilo in izstopa kot sijoč navdih za vse.

 

 

MOŽ PO IMENU DAVE 3. DEL

 

Založnik o knjigi

 

 

Zaradi izjemnega poguma je preživel nezaslišane zlorabe, se osvobodil matere, a še leta po rešitvi je bilo njegovo življenje nenehen boj. Dave se je počutil brez korenin, kot izobčenec, ki ga preganjajo spomini na leta, ki jih je poln modric, čepe in kot otrok brez imena preživljal zaklenjen v materini kleti. Obupno si je prizadeval, da bi iz življenja kaj naredil, in se odločil premagati vsako oviro.

Davovo dramatično vnovično snidenje z umirajočim očetom in pretresljivo soočenje z materjo nas privedeta do dokončnega poziva: stojmo ob strani tistim, ki se spopadajo z osebnimi stiskami. Davu je uspelo pretrgati spone s preteklostjo - od svojega težavnega zakona do rojstva sina, od nezadovoljstva s poklicem do trajnega prijateljstva - in se naučiti zaupati, ljubiti in živeti.

 

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8