Pred časom sem pisal zapis »BELI PRAH«, kjer sem govoril o belem prahu oziroma o »KOKAINU«. Tokrat ta zapis ne bo govoril o takšnen belem prahu temveč o drugem, bolj SMRTONOSNEM BELEM PRAHU.

 

V sredo 29.4.2015 se je v Sloveniji zgodil eden največjih »napadov« na državne in lokalne institucije Republike Slovenije.

 

Eden ali več »storilcev« je najbrž že prejšnji dan na več naslovov poslal različna pisma, v katerih naj bi se nahajal beli prah.

 

»Napadeni« so bili:

 

-          PM Slovenije oziroma njegova Vlada;

-          »BARBIKA«;

-          Državni zbor (»POSL(R)ANCI«);

-          Ljubljanski ŠERIF;

-          Koprski ŠERIF;

-          Ministrstvo za družino itd. in

-          Financ Ministrstvo.

 

Kaj je pognalo »storilca«, da je splašil celotno slovensko politiko (no desne stranke se niso oglasile, vsaj kolikor sem lahko prebral po medijih) in slovensko javnost. Aktivirana je bila Policija, njihova »Špecialna enota«, aktivirani so bili Gasilci in seveda novinarji, snemalci in fotoreporterji.

 

Takega »napada« v Sloveniji še ni bilo. Bilo je nekaj posameznih primerov oziroma poštnih pošiljk z belim prahom (sladkor, moka, pecilni prašek ali bogve kaj še) ter menda tudi z človeškim »drekom«. Najbolj aktualen je bil zadnje čase najbolj znani sodni izterjevalec, ki naj bi prejel nekaj pisem z belim prahom, ki pa je bil neškodljiv.

 

Akcija je stekla. Policija, Gasilci in Veterinarji so svoje delo izvrstno opravili in strahu ni bilo več. Seveda so bili novinarji in snemalci cel božji dan neumorni in so nam popoldne in zvečer predvajali posnetke tega »napada« in akcije vseh vpletenih.

 

Sprašujemo se lahko od kje pa strah pred »BELIM PRAHOM«. Zakaj taka »PANIKA«.  Mogoče je pošiljatelj poslal samo kakšen »vzorček« naslovnikom, kakšnega novega izdelka, da ga poskusijo in povedo ali je dobro ali ne.

 

Hecam se.

 

Zadeva je zelo resna.

 

 

O »belem prahu« se je najbolj začelo govoriti po znamenitem »11. Septembru 2001«, ko je Al Kaida izvedla znameniti napad na New Yorška »DVOJČKA«. Že takoj Oktobra istega leta je sledil »pisemski napad« na več poštnih uradov po ZDA ter na urade treh ameriških senatorjev. Pismo je bilo poslano tudi novinarju ameriške NBC Tomu Brokawu. Vsa ta pisma so bila »okužena« z belim prahom oziroma z ANTRAKSOM. Umrlo je 5 ljudi.

  

ANTRAKS :

Gre za tako imenovani »VRANIČNI PRISAD«, bolezen rastlinojedih živali, predvsem goveda in ovac. Obolevajo ponavadi ljudje, ki so v stiku s temi okuženimi živali. Okužba je mogoča skoz rano na koži ali z vdihavanjem.

 

V teh primerih je šlo za tako imenovano »PLJUČNO OBLIKO ANTRAKSA«, kjer je smrtnost celo 70%.

 

Za napadi je stal priznani ameriški strokovnjak biokemik in za biološko orožje Bruce E. Ivins, ki naj bi po obtožbi storil samomor.

 

Menda naj bi bilo že v letu 1997 več kot 100 potegavščin s pošiljanjem pisem z belim prahom v ZDA. Pisma so bila poslana na šole, v cerkve, urade ali k posameznikom. Na srečo v njih ni bilo smrtonosnih spor Antraksa, temveč samo moka ali sladkor.

(Vir : Diplomsko delo BIOTERORIZEM :Študija primera bioterorističnega napada inhalacijskega antraksa leta 2001 v ZDA, Vesna Smrdel in https://www.dnevnik.si/339258/svet/339258 )

 

10.11.2009 so v New Yorku tri tuja predstavništva (avstrijsko, francosko in uzbekistansko) prejela pisma z belim prahom. Seveda je nastal preplah, izvedena je bila »dekontamonacija« vseh njihovih prostorov in z analizo ugotovili, da ne gre za smrtonosne pošiljke.

(Vir : http://www.siol.net/novice/svet/2009/11/pisma_z_belim_prahom.aspx )

 

No na podlagi teh ugotovitev se nam sedaj ne zdi več tako »neumno« reagiranje naših pristojnih služb. Vsako takšno »grožnjo« oziroma pismo je potrebno vzeti ZELON RESNO in se ustrezno ODZVATI. Saj vemo, lahko je 100 ali 200 takšnih pošiljk, ki vsebujejo samo moko, sladkor, pecilni prašek ali kakšno drugo belo snov, nekoč pa lahko pride »ta prava« pošiljka, s »pravo« vsebino oziroma z ANTRAKSOM.

  

Kaj žene ljudi, da počnejo take neumnosti? Da praktično onemogočijo velik del pristojnih služb od Policije, do Gasilcev, ki imajo »pametnejše« delo, kot pa tekanje po pisarnah z skafandri na glavah in z zaščitnimi oblekami.

 

Da s tem prestrašijo ogromno število »nedolžnih« in nič krivih ljudi, ki niso krivi za njihove težave. Da morajo zato preživeti cel dan v pisarnah, da po končani analizi »belega prahu« lahko zapustijo pisarno in odidejo domov k svojim domačim.

 

Močno upam, da storilca(e) čim prej dobijo, ker pri taki količini pošiljk ni vrag, da ni(so) storili(i) kakšne napake in da jih ustrezno kaznujejo in nabijejo vse stroške teh intervencij.

 

Le tako se bo najbrž vsaj za nekaj časa zaključila ta dirka za pismi z belim prahom.  

mike1968 - PISMA Z BELIM PRAHOM

Pred časom sem pisal zapis »BELI PRAH«, kjer sem govoril o belem prahu oziro