Ob vsem tem dogajanju v vezi z MIGRANTI si športni navdušenci vzamemo tudi čas za spremljanje športnih prireditev. To nedeljsko jutro nas je čakal predzadnja dirka MOTO GP v MALEZIJI.

 

Seveda smo vsi navijač čakali dobro in razburljivo dirko, kar se je kasneje tudi izkazalo, ampak seveda ne na tak način kot smo mi to pričakovali.

 

MOTO GP sem spremljal že kot mladenič. Spominjam se dobrih in razburljivih dirk v takratnih razredih 125ccm, 250ccm in 500ccm.

 

Leta 1988 sem v živo spremljal dirko motoristov v vseh treh kategorijah na dirkališču Grobnik na Rijeki. Moram reči, da je bilo fantastično in da sem bil izredno zadovoljen, ker je bilo to edinstveno doživetje.

 

Kasneje nisem več spremljal dirk motoristov. Vrnil sem se zopet pred tremi leti in komaj čakam vsako tekmo MOTO GP (nižje kategorije me ne zanimajo).

 

Vsak gledalec pa ima najbrž tudi svojega favorita oziroma je nekogaršnji fan.

 

Priznam, da sem FAN Valentina ROSSIJA – Valeta, The Doctorja, VR46.

 

Zakaj?

 

Zato ker mi je všeč kot človek, simpatičen mož, živa legenda. Vedno mi je všeč njegov nastop pred kamerami, kjer v zelo simpatični italo-angleščini razlaga oziroma komentira dogajanja pred in po tekmi.

 

Od sedanjih dirkačev sta mi všeč še druga dva Italijana in sicer Andrea DOVIZIOSO in Andrea IANONNE.

 

Jorge LORENZO mi je simpatičen mož ampak vseeno malo preveč vase zaverovan tip.

 

Danny PEDROSA je mali palček, ki je simpatičen in mu privoščim vsako zmago.

 

Marca  MARQUEZ-a sem tri leta nazaj, ko je pričel dirkati v MOTO GP imel za naslednika VR46. Zdel se mi je simpatičen mladenič in lahko rečem, da ga je veliko ljudi vzljubilo, predvsem pa veliko najstnic in žensk, ki so v njem videle zeta.

 

Že koncem njegove prve sezone pa se mi je zdelo, da Marc vse bolj postaja nagajivi mladenič, ki na stezi zelo veliko tvega. Tvega pa tako, da s svojo vožnjo vse bolj ogroža predvsem sebe, na koncu pa tudi sotekmovalce.

 

Predvsem v letošnji sezoni smo lahko opazili, da Marc tvega še bolj kot v prejšnjih sezonah, saj je na treningu vsake tekme MOTO GP padel (vsaj na večini dirkališč) pa tudi na parih tekmah.. Na srečo so bili ti padci brez hujših posledic tako za Marca, kot za druge sotekmovalce.

 

Priznam, da nisem veliko spremljal treningov pred to predzadnjo dirko in prebiral novinarskih člankov, tako, da nisem vedel za to, da naj bi Marc pomagal Lorenzu do naslova s tem, da bo zadrževal VR46.

 

Lahko samo rečem, da je Marc zmagal na Veliki nagradi Avstralije in imel drugi čas kvalifikacij v Maleziji, tako, da je bil favorit tudi v Maleziji.

 

No in dirka MOTO GP v Maleziji se je pričela.

 

VR46 je startal dobro, tako kot njegovi tekmeci. V prvem krogu je bil vrstni red:

 

PEDROSA, MARQUEZ, VR46, LORENZO…..

 

V drugem krogu je LORENZO prehitel VR46, PEDROSA in MARQUEZ pa sta peljala naprej.

 

Lahko rečem, da je bila do tu dirka nedvomno zelo poštena. Hondi na čelu, za njima pa dirkača Yamahe.

 

LORENCO je pritiskal in v tretjem krogu smo lahko videli, kako je LORENZO prehitel MARQUEZA ko je v ovinku Marc »napravil napako«. Res je, da MARQUEZ naradi napake, samo po tistem incidentu in po besednim dvobojem pred dirko, da naj bi MARQUEZ pomagal LORENZU, smo bili seveda že vsi malo skeptični.

 

No tekma se nadaljuje…..

 

MARQUEZ sedaj vozi pred VR46.  VR pritiska na MARQUEZA. V četrtem krogu pa smo lahko že zaznali, da poskuša MARQUEZ zadrževati VR46. Zadeva ni še bila tako očitna je pa samo eksalirala.

 

VR46 prehiti MARQUEZA. MARQUEZ mu  sledi in pritiska nanj. Borba med dirkačema je še vedno FAIR PLAY.

 

MARQUEZ spet pritiska in v petem krogu izsili VR46 in ga za trenutek prehiti.  VR 46 zopet prevzame pobudo in gre naprej, MARQUEZ pa mu sledi.

 

Borba je velika, izmenjujeta se v vodstvu pri vsakem ovinku.

 

MARQUEZ vodi, VR46 mu sledi.

 

V naslednjih treh ovinkih se spet menjavata v vodstvu in VR46 potem zopet povede.

 

Po dveh ovinkih gre MARQUEZ spet pred VR46.in potem spet ti klinčevi oglasi na kanalu A. GRRRRRRR. V malem okvirčku spremljamo dvoboj MARQUEZ vs VR46.

 

MARQUEZ je pred VR46 in oba vozita na limitu. VR46 gre spet naprej. MARQUEZ mu z drzno vožnjo, ki je na meji padca, sledi.

 

Mi pa še vedno spremljamo KURČEVE REKLAME……

 

MARQUEZ gre spet naprej. Oba že lepo zaostaja za vodilnima in sprašujemo se ali MARQUEZ namerno zadržuje VR46….

 

V šestem krogu VR46 signalizira MARQUEZU in mu kaže kaj se gre.

 

Na začetku sedmega kroga je MARQUEZ pred VR46, ki mu zelo blizu sledi.  Na sredini sedmega kroga zopet povede VR46. MARQUEZ izziva in VR46 čez dva ovinka prehiti v tesnem prehitevanju.

 

V naslednjem desnem  ovinku prevzame vodstvo VR46 in ovinke pelje bolj v desno, kjer MARQUEZ zapelje v desno proti motorju VR46. MARQUEZ se nagne na desno in po vseh pregledanih posnetkih  iz vseh možnih kotov smo lahko videli (vsaj nekateri), da je MARQUEZ nagnil svoj motor popolnoma na desni bok in se z glavo naslonil na levo koleno VR46.

 

VR 46 je s koleno odrinil glavo MARQUEZA, ki se je skotalil po dirkališču.

 

Moje skromno mnenje je, da, če ne bi VR46 z levim kolenom odrinil glavo MARQUEZA, da bi padla oba.

 

Seveda imajo vsake luči svojega malarja in polno je različnih debat po portalih  kdo je kriv in ali je kazen pravična.

 

Jaz imam svoje mnenje in MARQUEZ je s tem incidentom izgubil ogromno oboževalcev.

 

Poskušal sem pošteno opisati, kaj se je dogajalo med samo dirko. Navijači Marca in najbrž LORENZA imajo pač svoje mnenje in kdo bi jim le zameril.

Zase pa vem, da če bi smatral, da je VR46 kriv, bi to tudi PRIZNAL!

Na koncu pa lahko rečem vsa čast PEDROSI, ki je POŠTENO odpeljal dirko in zmagal pred LORENZOM.

 

Kdo bo prvak se ne ve in boj  na zadnji dirki v Valenciji nikakor ne bo pravičen.