Ravno v tem času v Ljubljani in okolici dobivamo položnice od Snage za odvoz smeti. Račun je nekaj manjši kot v preteklih mesecih, saj smo bili menda zelo pridni pri zbiranju oziroma pri ločevanju odpadkov.

 

Gospoda so nam lepo naložila delo in nam priskrbela rumene zabojnike za embalažo, modre zabojnike za papir, rjave zabojnike za biološke odpadke, zelene zabojnike za steklo in na koncu tudi črne zabojnike za vse ostale odpadke.

 

Vse lepo in prav.

 

Absolutno se strinjam, da je potrebno ločevati odpadke. Strinjam se tudi s tem, da vsak posameznik sam loči odpadke.

 

Problem pa je v tem, da smetarjem »odnašamo rit« oni pa nas nagradijo s tem,da nam že na začetku meseca pošljejo položnico, ki sicer ni tako visoka, da plačujemo njihovo »ne delo«.

 

Zakaj pišem o tem?

 

Zato ker odvozniki oziroma podjetje, ki skrbijo za odvoz teh sortiranih odpadkov, ki je reciklirajo sami ali pa jih dajo naprej v reciklažo  in potem s prodajo teh odpadkov po vsej verjetnosti zaslužijo kar nekaj denarja. Seveda na naš račun.

 

Poglejmo si samo plastično embalažo. Na hrvaškem dobiš za vsako plastenko in za pločevinko 0,50 kune in to mora biti na embalaži označeno.

 

Pri nas pa lepo odvozniki te embalaže dobijo to embalažo zastonj in jo odpeljejo v predelavo in najbrž jo potem prodajo naprej oziroma na temu nekaj zaslužijo.

 

Potem pride na vrsto papir, ki ga državljani Slovenije lepo zbiramo in sortiramo v modre zabojnike.

 

Papir seveda odkupujejo papirnice, ki ta odpadni papir lepo predelajo in seveda z mnogo manjšimi stroški spet dajo v obtok.

Mi malo starejši se še spominjamo, kako smo v osnovni šoli zbirali papir. Nabralo se ga ja za cel kontejner, pa smo lahko s tem plačali končni izlet ob zaključku šolskega leta.

 

Tega sedaj ni več.

 

Zakaj?

 

Ker so si komunalci vzeli pravico, da jim sortiramo papir in za to še plačamo.

 

Pa stekleni odpadki. 

 

Sicer ne poznam scene, ampak prepričan sem, da komunalci zaslužijo kar nekaj denarja za steklene odpadke, saj najbrž steklarska podjetja z veseljem odkupijo steklovino, saj se jim s predelavo močno zmanjša strošek izdelave izdelkov iz stekla.

 

Biološki odpadki gredo najbrž tudi v kakšno predelavo in jih uporabljajo za kakšna gnojila ali kaj podobnega. Najbrž niti nočemo vedeti za kaj se uporabijo.

 

Po vsej verjetnosti so odpadki iz črnih zabojnikov še najmanj uporabni in se na njih ne da kaj zaslužiti, zato jih zakopavajo na odlagališča odpadkov.

 

Konec koncev, če logično razmislimo bi se lahko podjetja za odvoz odpadkov sama financirala, saj najbrž zaslužijo dovolj, da bi bilo to mogoče. Zdi pa se mi, da se kujejo veliki dobički iz »naših« smeti.

 

Je pa še en velik problem.

 

Smetarji, vsaj v Ljubljani je tako, odvažajo embalažne odpadke enkrat na tri tedene, kar marsikomu povzroča velike preglavice, saj je oni mali zabojnik premajhen za embalažo , ki se zbere v treh tednih. Če pa hočeš večji zaboj, pa ga menda moraš doplačati.

 

Podobno je tudi z odpadki iz črnega zaboja.

 

Le biološke odpadke vozijo enkrat tedensko, kar je edino normalno, saj bi drugače zelo smrdelo.

 

Nekje sem tudi opazil, da je neki rjavi zabojnik z biološkimi odpadki že več kot eno leto brez pokrova. Ta zabojnik je blizu blokovskega nenaseljenega naselja in je mnogokrat hitro poln. Ker ni pokrova začne zelo hitro smrdeti in vrli smetarji niso uspeli v enemu letu zamenjati zabojnik oziroma mu dati vsaj pokrov, čeprav redno tedensko odvažajo vsebino tega zabojnika

 

Seveda je zelo pomembno, da odpadke ločujemo in da skrbimo za okolje, ampak prav bi bilo, da bi bili za to nagrajeni.

 

Pa ne samo 1 x letno, da ti za par EUR zmanjšajo položnico.

 

 

Ta zapis je napisan samo na podlagi predvidevanj, ne pa trditev, ker pač tega ni mogoče preveriti oziroma bi temu vzelo veliko časa.