Na History Chanel sem pred kratkim gledal oddaje v katerih so bivši najboljši operativci iz FBI, CIE in iz drugih agencij, preiskovali dokumente, ki so jih pridobili ob odprtju arhiva po 70tih letih in v njih našli ogromno podatkov o tem, da Hitler ni storil samomora v Berlinu 1945, ampak, da je zbežal v Argentino.

 

Operativci so pri preiskovanju ugotovili, da naj bi Hitler skozi podzemne rove prišel do berlinskega letališča in potem z letalom odletel v Španijo, ki jo je takrat vodil Franco. Pot naj bi nadaljeval s podmornico do Kanarskih otokov in nato nadaljeval pot do Argentino, kjer je živelo veliko nemških podpornikov in je obstajalo kar nekaj nacističnih celic.

 

Najprej naj bi ga prepeljali v samostan, kjer naj bi ga opazila še živeča priča. Pod samostanom naj bi bil zgrajen skriti predor proti hiši nekega vplivnega nacista.

 

Preiskovalci so našli kar nekaj objektov v težko prehodnem gozdu in nekaj objektov, ki so bili last argentinsko-nemških nacistov v katerih naj bi prebival Hitler vse do svoje do sedaj še neugotovljenega leta smrti.

 

Ta knjiha pa je zgodba mlade tajnice Traudl Junge, ki je prišla na Orlovo gnezdo, kjer je bila Hitlerjeva tajnica vse do njegovega zadnjega dne. Zanimiv nepolitični pogled osebe, ki je bila konec koncev tesna Hitlerjeva sodelavka. Pisala je njegove dokumente z njim pila čaj in ga obdržala v spominu kot normalnega človeka.

 

 

Založnik o knjigi

Traudl Junge ni bila le Hitlerjeva zadnja in najmlajša tajnica, temveč tudi ženska, ki je bila ob njem v najbolj ključnih trenutkih tretjega rajha. Zapisala je tudi njegovo oporoko in bila z njim v bunkerju, ko je naredil samomor. Že leta 1947 je zapisala svoje spomine, a je rokopis desetletja ostal neobjavljen. Zdaj lahko zapis njenih doživetij in spominov na firerja berete tudi v slovenskem jeziku.

 

  

 

OCENA: od 1 do 10 = 7