Nekajkrat sem si ogledal izvrsten film, ki govori o delu Mosada po napadu PLO-jevih teroristov na športnike Izraela leta 1972 v Munchnu.

 

Skupina najboljši agentov je imela nalogo, da likvidira glavne idejne vodje za napad na izraelske športnike.

 

Imeli so neomejeno zalogo denarja za informacije in za logistiko. Akcijo so uspešno izvedli, vendar so delali neposredno pod vodstvom Golde Mair, takratne predsednice Izraela.

 

Seveda je za njih vedelo le najožje vodstvo Izraela in če bi šlo kaj narobe bi Izrael zanikal vpletenost njihove obveščevalne službe in vsakega njihovega posameznika.

 

Lahko rečemo, da so bili ODPADNIKI.

 

Kot, da ne obstajajo.

 

( http://www.imdb.com/title/tt0408306/?ref_=fn_al_tt_1 )

 

Sicer je že zelo dolgo od tega, ko sem prebral to knjigo, vem pa, da gre za odlično knjigo, ki odstira tančico ene največjih in najboljših obveščevalnih služb na svetu MOSAD.

 

Knjiga se bere kot napeta srhljivka in je  polna zgodb bivših šefov, obveščevalcev in ovaduhov, od prijetja Eichmana v Argentini do reševanja talcev v Ugandi, kjer je pristalo letalo z ugrabljenimi Izraelci na letalu in ostalimi najbolj poznanimi zadevami.

 

 

Založnik o knjigi

Doslej še ne razkrita zgodba o eni najmočnejših in najskrivnostnejših obveščevalnih služb Mosadu.



Mosad, ki je bil ustanovljen leta 1951 kot tajna služba novoustanovljene države, je elitna obveščevalna veja, katere peščica agentov je zaslužna za najbolj drzne in navdušujoče vohunske podvige (aretacija nacističnega vojnega zločinca Adolfa Eichmanna), protiobveščevalne akcije in uboje vseh časov. Po drugi strani je Mosad srh zbujajoča obveščevalna služba, zvesta samo tistim, ki jo lahko nadzorujejo, mračna, brezobzirna združba vohunov. Toda nihče se Mosadu ni dovolj približal, da bi izvedel resnico. Do zdaj.



Na podlagi intervjujev med avtorjem in Mosadovimi agenti, ovaduhi in šefi ter tajnih dokumentov in strogo zaupnih virov bo resnica o Mosadu prvič prišla na dan. Stkana v slogu najboljših srhljivk pokaže izraelsko tajno službo takšno, kot v resnici je - mogočno, neusmiljeno, nepopolno, strah in spoštovanje vzbujajočo.

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8