LJUBOSUMJE po SSKJ :

 ljubosumen ljubosúmen  -mna -o prid. (ú ȗ) 1. ki čuti bojazen, da bi izgubil ljubezen, naklonjenost kake osebe: ljubosumen mož; njegova žena je zelo ljubosumna; bolestno ljubosumen / mož je bil ljubosumen na soseda čutil je bojazen, da bi mu sosed odvzel ljubezen, naklonjenost žene // ki vsebuje, izraža ljubosumnost: ljubosumni pogledi 2. v povedni rabi, v zvezi z na ki čuti nezadovoljnost zaradi uspehov, prednosti koga: biti ljubosumen na svoje tovariše / ljubosumen je na njihove uspehe ljubosúmno 1. prislov od ljubosumen: ljubosumno opazuje njeno vedenje 2. ekspr. izraža veliko zavzetost, skrbnost: ljubosumno varovati svoje pravice

 

 

Ja ljubosumnost je huda stvar. Kot sem že pisal v prejšnjih zapisih v prvem zakonu sploh nisem smel imeti prijateljev, kaj šele, da bi se pogovarjal s kako žensko, bog varuj. Potem so sledila sama vprašanja v slogu: OD KJE JO POZNAŠ? KAJ IMAŠ Z NJO? In trditve KAKO TE GLEDA, SIGURNO IMAŠ KAJ Z NJO itd.

 

Ljubosumne izpade sem trpel cel svoj prejšnji zakon. Včasih je šlo prav za bolne zadeve. Npr. ko greš z ženo po mestu, pa pride mimo fajn ženska, pa je niti ne pogledaš, ker veš da bo špetir, pa potem vseeno poslušaš litanije v slogu : KAJ PA MAŠ Z NJO? SIGURNO IMAŠ KAJ Z NJO. KAKO TE JE GLEDALA…

Pa si v trgovini, pa gledaš oblačila ali kaj drugega, pa te potem takoj napade, češ kaj skoz gledaš druge, pa pojdi kamor češ, vse druge so ti bolj zanimive itd.

 

Pa hoče, da greš z njo na obisk k sosedi, ki ni neka krasotica, ima pa dobre in velike jo..ke in tvoja ve, da ti je to všeč, čeprav ima ona male. Pa ti potem doma zateži, kaj maš z njo, sigurno se dol dajeta z njo itd.

Bog ne daj, da bi se kaj družil s prijatelji. Še tiste obletnice Valete, na katere sem šel mogoče 2 x sem imel pokvarjene. Prvo zaradi tega, ker sem se obremenjeval s tem, da ne bom prepozno doma, potem pa še drugi dan, ko sem poslušal litanije, češ, da sem se gonil okoli.

Zakaj so ljudje tako LJUBOSUMNI? Saj je prav, da je človek ljubosumen, tudi jaz sem. Ampak v mejah normale. Kje pa je meja se sprašujem? Moja bivša žena je šla skoraj vedno preko meje.

Ljubosumni ljudje so premalo samozavestni. To sem spoznal na svoji koži. Ljubosumje moje bivše žene je mejilo že na bolestno ljubosumje.

 

Saj je moja sedanja partnerka tudi kdaj pa kdaj ljubosumna in moram priznati, da mi to godi. Ampak je vse v mejah normale in upam, da tako tudi ostane.

mike1968 - LJUBOSUMJE

LJUBOSUMJE po SSKJ :  ljubosumen ljubosúmen  -mna -