Pred kratkim so predstavniki Študentske organizacije, PM Miro Cerar in ministrica za delo Anja Kopač Mrak podpisali dogovor glede študentskega dela, tako, da je Vlada podala predlog zakonskih sprememb s področja študentskega dela.

 

Jaz sem svoje sicer že doštudiral je pa moja hči še študentka, pa poznam nekaj ljudi, gostincev, ki imajo izkušnje glede najemanja študentov v gostinskih lokalih.

 

Tole pa naj bi bili prispevki, ki naj bi jih plačevali tako študentje, kot tudi njihovi delodajalci:

ü  Koncesijska dajatev v višini 16% (od tega 8,4% za proračunski sklad ministrstva, 3,8% za ŠOS in 3,8% za posrednike) in dodatna koncesijska dajatev v višini 2%.

ü  Prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85%

ü  Prispevek delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 15,5%

ü  Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni po stopnji 0,53%

ü  Prispevek delodajalca za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36%

ü  Uvede se minimalna urna postavka v višini 4,5 evra


Kratek povzetek e-študentskega servisa z njegovih spletnih strani:

Kaj sprememba prinaša za podjetja?

Za lažjo predstavo o podražitvi smo pripravili naslednji primer:  

 

zdaj

po 1. 2. 2015

po 1. 1. 2016

znesek na napotnici

100 €

100 €

100 €

nakazilo študentu

100 €

84,50 €

84,50 €

znesek na računu podjetja

129,58 €

133,74 €

127,34 €

obdavčitev podjetja
(brez DDV-ja)

29,58 %

33,74 %

27,34 %

 

Po eni strani je zanimivo to, da bodo glede izplačila na račun po opravljenem delu nekako najbolj prikrajšani študentje, po drugi strani pa bodo imeli priznano tako pokojninsko, kot invalidsko zavarovanje.

 

Kot vidimo v zgornji tabeli sedaj podjetje plača cca 30% dodatnih stroškov študentskega dela, kar je razlika med izplačilom študentu in plačilo podjetja.

 

Po 1.2.2015 pa bo ta razlika kar velika in sicer skoraj 50 EUR ali cca 50%. Pri tem sam dobim nek nenavaden občutek, da bo s tem novim zakonom, oziroma s temi novimi zakonskimi sprememba, spet največ dobila država, ki bo lahko zopet napolnila prazno državno malho.

 

Res je, da pa bo študentom tako tekla pokojninska doba in nekateri »študentje« »študirajo« tudi tja do 30. leta ali celo več.

 

Mislim, da bi morali tudi glede tega kaj več storiti. Če nekdo študira naj pač študira. Res je, da se lahko med študijem kaj zalomi, ampak to naj ne bi bilo pravilo ampak izjema. Moj predlog glede študija bi bil, da se lahko študira največ : letniki študija + 1 leto + 1 leto diploma, ampak samo do magisterija. Magisterij pa bi se lahko delal samo ob delu.

 

Nekako mi samo ni jasno zakaj zdravstveno zavarovanje? Ali niso študenti zdravstveno zavarovani preko svojih staršev ali skrbnikov?

Glede urne postavke pa takole. Ne zdi se mi smiselno oziroma pravično, da Vlada postavlja neko najnižjo mejo. Podjetje ali s.p. pač ponudi neko ceno za študentsko delo in seveda je od študenta odvisno ali bo ponudbo sprejel.

Moramo vedeti, da kakšni manjši lokali enostavno ne pridejo skozi z 4,5 EUR-a na uro. Oderuška država je nekatere manjše lokale enostavno porinila do roba in čez rob, ker so stroški in davki na davke enostavno previsoki, tako, da nekateri lokali enostavno propadejo ali delajo zgolj za preživetje.