Ko so se zadeve malce umirile in po slabi volji zaradi včerajšnjega izpada naše košarkarske reprezentance sem bom posvetil kratki analizi predtekmovanja in izpadu že na prvi odločilni tekmi na izpadanje na košarkarskem evropskem prvenstvu 2015.

 

9. Junija 2015 sem se nazadnje oglasil s košarkarskim komentarjem, ki je »letel« predvsem na izbor kandidatov za reprezentanco  in s poskusom izredne naturalizacije Američana Brayanta Dunstona, ki je na začasnem delu v Grčiji, pri Olimpiacosu.

 

Naturalizacija očitno ni uspela me je pa presenetil predvsem neodziv naših »zvezdnikov« tipa Goran Dragić, bratov Lorbek, Mirze Begića, bratov Murić in še kakšnega.

 

Razlogi so bili takšni ali drugačni. Ne bom se sedaj spuščal v podrobnosti, ampak poglejmo si samo Dirka Nowitzkega ali pa Pula Gasola in se veda Tonya Parkerja, ki so svetovne NBA klase.

 

Gospodje se kljub kakšni poškodbi in utrujenosti po dolgem NBA urniku, odrečejo poletnim dopustom in odidejo garati za njihovo »SVETO REPREZENTANCO«.

 

Naša »gospoda« pa si seveda ob najmanjših poškodbicah, dojenčkih, porokah in ostalih zadevah lepo vzamejo prosto in jim ni mar za reprezentanco.

 

V tem zapisu se sem namerno izpustil Bena Udriha in Saša Vujačiča, ker sem o njihovih razlogih in težavah v zvezi reprezentance že pisal:

 

http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/123237/kosarka-iii-ali-sasova-resnica

 

http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/130366/kosarka-iv

 

Igrati za reprezentanco bi morala biti ČAST! V vsej naši slovenski košarkarski zgodovini je bilo veliko igralcev, da omenim samo JAKO LAKOVIČA, ki je bil vedno zraven in ni nikoli (vsaj kolikor se jaz spomnim) odpovedal nastopa in tako žrtvoval vse letne dopuste.

 

Pa pustimo to. O tem se veliko piše in se govori.

 

Kaj naj rečem o analizi tekem naše reprezentance na tem Evropskem prvenstvu. Lahko rečem, da nisem gledal veliko tekem nape reprezentance, ker sem bil odstoten in podajati analizo samo glede na to kaj sem prebral na portalih in v časopisu bi bilo neumestno.

 

Lahko rečem, da sem razočaran, čeprav sem že v prejšnjih zapisih napisal, da veliko ne pričakujem, vsaj ne glede na sestavo reprezentance.

 

Veliko je govora in komentarjev, da si ta pa ta ne zasluži vpoklica in da so takšni in različni HLODI v njej.

 

Načeloma bi se lahko strinjal, ampak ti HLODI so se žrtvovali, žrtvovali so poletje in dopuste, da so lahko igrali za slovensko reprezentanco, tudi OMIĆ, čeprav ni po rodu Slovenec, tako, da kot bi rekel SREČKO, vsem KAPO DOL!

 

Prva tekma na prvenstvu s Hrvaško lahko rečem, da sem jo spremljal bolj po delih ampak seveda ni bilo pričakovati, da bi naši premagali Hrvate, ker so ti le igrali doma in imajo, vsaj po imenih boljšo reprezentanco.  Lahko pa se zgodi, da danes tudi oni odidejo domov, ker jih čakajo ČEHI in videli smo lahko, da niso tako slabi in da lahko presenetijo.

 

Sledile so tekme z Gruzijo in Nizozemsko v katerih so naši kar nekaj pokazali, veliko dobrega, pa tudi veliko padcev v igri in vsi smo upali, da se bo to le popravilo.

 

Sledil je poraz proti Grčiji, ki je bil nekako pričakovan in potem še zadnja tekma v skupini proti podpovprečnim Makedoncem, ki smo jo rutinirano odigrali do konca.

 

Včeraj je sledila tekma osmina finala proti Latviji. Gre za povprečno reprezentanco ampak psiha enostavno ni dovolila, da bi naši slavili pomembno zmago.

 

JURE prizna krivdo, prizna jo zato, ker noče kriviti igralce, ki so žrtvovali poletje in pridno delali, da bi lahko igrali za ČAST!

 

Na koncu bi rekel, da so krivi predvsem tisti, ki jih ni bilo in sem jih zgoraj še naštel.

 

Presenetil me je mladi DONČIĆ, ki po besedah Jureta v intervjuju v Ekipi, ni hotel niti slišati, da bi se vsaj udeležil priprav, čeprav najbrž ne bi igral na prvenstvu. Bi bil pa zraven in pridobil bi marsikatero izkušnjo.

 

Mogoče je krivda JURETA ZDOVCA samo v tem, da ni pomladil reprezentance. Da bi povabil samo mlade košarkaše brez JOKSIMOVIĆA, ZUPANA, BALAŽIĆA, SLOKARJA in ZAGORCA, ki pa seveda niso nič krivi. VSA ČAST JIM!

 

S tem bi JURE lahko opravičil morebitni NEUSPEH, mladi igralci bi s tem dobili dragocene izkušnje, dobili bi novo JEDRO reprezentance in čez nekaj let bi lahko spet krojili VRH EVROPSKE KOŠARKE.

 

Na DOPUSTNIKE pa bi lepo pozabili, razen seveda tistih, ki  zaradi tehtnih razlogov resnično niso mogli igrati.

 

Za razne dopuste, poroke in otroke bodo imeli po koncu kariere še veliko časa.