Pred nekaj meseci je javnost šokirala novica, da prenehajo izhajati stare dobre revije, ki smo jih nekateri brali desetletja in so se nam zasidrala v srca in v našo zavest. Nekateri so bili naročniki tudi več kot 4 desetletja, med njimi tudi moja mami.

Ali so bili na delu zopet tako imenovani »TAJKUNI«, ki so brezvestno prodali ali kupili elitne znamke slovenskih revij, ki so, vsaj po moje nenadomestljive.

Ko se je gospod, ki ima v lasti internetni medij »Požareport« skupaj z Jocom Pečečnikom podal vlogo za odkup teh revij, so se v skupini Medija24 in Salomon, ki so iz stečajne mase kupili arhiv, topografije in baze naročnikov, kot je poročal Žurnal 24, odločili, da bodo ob izgubi blagovnih znamk, pričeli izdajati »nadomestke« teh revij z drugačnimi imeni in za pol cene.

Presenetilo me je že to, da so bili ti novonastali nadomestki »naših« revij, kar naenkrat za pol cenejši. Kako je to mogoče?

Ali to pomeni, da so nam prodajal »stare« revije še enkrat dražje?

 

HM.

 

No pa ni bistvo mojega zapisa, da bi pisal o cenah.

 

Boli me dejstvo, da očitno teh naših starih priljubljenih revij ne bo več, sploh pa po propadlem poslu, ko se je Joc umaknil, ker je očitno vedel kam pes taco moli in da očitno neko ne zaupa več.

 

Obljubljali so nam, da bodo v jeseni izšle nove-stare revije s starimi imeni, ampak ni se zgodilo nič in vse bolj verjamem, da se to ne bo nikoli zgodilo.

 

Ljudje smo se navezali in se vedno navežemo na IMENA, v tem primeru REVIJ.

 

Pa poglejmo, imena starih revij in njihovi nadomestki:

 

JANA, ki je izhajala že več kot 40 let je spremenila ime v ZARJA,

LADY, ki so jo več kot 20 let brale naše boljše polovice, pa tudi smo moški kdaj pa kdaj pokukali za različnimi trači »slavnih« so se spremenile v ZVEZDE,

OBRAZI, ki so bili tudi meni všeč, vsaj na začetku in so postregli z dobrimi intervjuji, so spremenili ime v AVENIJO,

Potem ANJA, ki je predstavljala in najbrž bo tako tudi najbrž v nadaljevanju, razne recepte in podobne življenjske stvari za dom in osebno nego, se je prelevila v MAJO,

Pa revija LEPA&ZDRAVA se je prelevila v BODI ZDRAVA,

Zelo me je razočarala tudi ugankarska revija, ki sem jo z veseljem kupoval in je iz KIHa nastala revija KAJVEŠ – GROZLJIVO,

Pa da na koncu ne omenim revije STOP, ki je bila priljubljena tudi več kot 40 let in se sedaj imenuje VKLOP.

Ne bom rekel, da so ti nadomestki kaj slabše kvalitete ali, da se je spremenila njihova vsebina, ampak to je tako kot, da bi si npr. revija TIME, ki je na policah že od leta 1923, kar naenkrat spremenila ime v npr. CLOCK ali karkoli drugega, ali npr. revija PLAYBOY, da bi spremenila ime v karkoli že.

Ali pri nas, da bi si revija MLADINA spremenila ime.

NEPREDSTAVLJIVO!

Mislim, da tega ljudje enostavno ne bi sprejeli.

Zakaj se je to zgodilo?

 Zakaj je bilo to potrebno?

 Zakaj se lahko sedaj ti nadomestki prodajajo za pol cene?

Ali bomo bralci kdaj dobili te odgovore in ali bomo dobili te NAŠE REVIJE NAZAJ?

Če se to zgodi ali bodo potem prodajane po enaki, sedaj znižani ceni?

Ljudje, ki so čustveno navezani na neke revije, na imena, ki so se lahko obdržala več kot 40 let, se bodo najbrž težko navezali na te nove nadomestke, pa čeprav so sedaj na voljo za pol cene.

Jaz sem zagotovo eden izmed njih.