Ko v zadnjih dneh beremo o napadih na ženske po Evropi, lahko v pričujoči knjigi preberete, kako se »tretira« ženske v nekaterih arabskih državah.

 

Gre za pretresljivo zgodbo 12-letne punčke Mende, ki je pripadala plemenu Nube.

 

Naselje v katerem je živela  so napadli  mudžahedini, ki so poklali moške vaščane, ženske posilili, otroke pa ugrabili in jih prodali kot novodobne sužnje.

 

Mende so prodali k neki Arabki v Suda, kjer je delala kot ničvredna sužnja, brez pravic. Dajali so ji zelo malo hrane, ravno toliko da je preživela.

 

Po nekih letih jo je gospodarica poslala v London k sorodnici, kjer je imela malo več svobode.

 

Navezala je stik z Nubami…

 

 

Povzeto po ( http://www.bralnica.com/knjiga/slave/  ) :

"Osupljiva zgodba o sudanski deklici, ki so jo ugrabili in prodali za sužnjo, ter o njeni osvoboditvi leta 2000.

Mende Nazer je odraščala v odmaknjenem Nubskem hribovju. Njeno srečno otroštvo se je kruto končalo, ko so v vas pridrveli roparji na konjih. Mudžahedini so poklali prestrašene vaščane, posilili ženske in ugrabili otroke. Med njimi je bila tudi dvanajstletna Mende. Mende je kupila premožna Arabka iz Kartuma. Izgubila je svobodo in ime, od takrat je morala živeti kot domača sužnja, abda brez plačila in brez prostih dni. Z jedilnimi priborom, ki ga je smela uporabljati le ona, je jedla ostanke, ki jih je družina pustila na krožnikih. Spala je na tleh v vrtni lopi, kamor so jo zaklenili vsak večer. Sedem težkih in samotnih let ni vedela, ali so njeni domači še živi. Spomladi leta 2000 jo je gospodarica poslala k svoji sorodnici v London, kjer je Mende uspelo navezati stik z nubskimi izseljenci, ki so ji skupaj z britanskim novinarjem Damienom Lewisom pomagali do svobode."

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8