Življenjska zgodba Tirolca, velike legende svetovnega alpinizma, prvega človeka, ki se je vzpel na vseh 14 osemtisočakov. 

 

Zgodba se prične v njegovem otroštvu, trdem ampak vendarle srečnem, ko sta z bratom že kmalu pričela s plezanjem v bližnjih gorah.

 

Z bratom sta odšla v Nanga Pharbat od koder pa se brat ni vrnil, ker ga je zasul plaz. Reinholda je bratova smrt zelo prizadela in mnogi so mu očitali, da je žrtvoval brata zaradi njegove ambicioznosti.

 

Preberite knjigo in videli boste, da ni kriv bratove smrti.

 

 Založnik o knjigi:

Reinhold Messner,


alpinist in pustolovec. Vse od svoje mladosti je šel dlje od drugih - do skrajnih meja. In jih prestavljal, predvsem v sebi in zase. Najprej je svoje življenje posvetil in podredil stenam. Kmalu, leta 1970, je na Nanga Par-batu doživel velik poraz. To breme pa ga ni odvrnilo od ciljev. Uspeli so mu številni prvenstveni vzponi in osvojil je vseh štirinajst osemtisočakov. Bil je tudi prvi, ki se je sam povzpel na Everest. Postal je najpomembnejši alpinist svojega časa, eden najpomembnejših vseh časov. Pozneje je višine zamenjal za drugačne pustolovščine in prečkal Antarktiko, Tibet, puščavo Gobi... Po krajši politični karieri se zadnja leta posveča ustanavljanju gorskega muzeja ter ohranjanju kulturne in gorniške dediščine.

Kaj žene tega edinstvenega človeka? Kakšna je njegova življenjska filozofija? Od kod mu moč, da vedno znova uresniči svoje ideje? V knjigi Messner pretresa doživeto in odgovarja na ključna vprašanja o plezanju in alpinizmu, prijateljstvu in egoizmu, ljudeh, ki jih je srečal, o neuspehih in svojem instinktu, da se je skoraj vedno odločil pravilno, bližini smrti in preživetju. Odgovarja odkrito, neposredno, kdaj tudi robato, pogosto potrebuje le nekaj besed. Naj zvenijo dejanja.

 

 

  

 

OCENA: od 1 do 10 = 8