Dvanajsto mesto na moji lestvici TOP FILMOV 21, zaseda kultni film iz leta 1982, ki je po boksarskem spektaklu Rocky (1976), popeljal Silvestra Staloneja v sam vrh top igralcev dvajsetega stoletja. Gre za odličen film o veteranu vietnamske vojne Johnu Rambu, RAMBO – RAMBO FIRST BLOOD

( http://www.imdb.com/title/tt0083944/ )

 in

( http://www.imdb.com/name/nm0000230/?ref_=tt_ov_st_sm ).

Zgodba govori o vietnamskemu veteranu Johnu Rambu, ki se vrača iz Vietnama in prihaja na obisk svojim nekdanjim soborcem iz Vietnama.

Rambo pripotuje v majhen kraj, kjer mu pot prekriža samozavestni in arogantni šerif (  http://www.imdb.com/name/nm0001133/?ref_=tt_ov_st_sm). Ker ga Rambo ne upošteva, ga šerif aretira in odpelje v zapor zaradi potepuštva.

V zaporu ga prične šerif maltretirati in pretepati. Rambo se pod vtisom ujetništva, ki ga je prestal v Vietnamu, upre, šerifa razoroži in zbeži iz zapora.

Šerif se poda v lov za Rambom, ki pobegne v gozd.

Ko ugotovijo Rambovo identiteto o tem obvestijo njegovega nadrejenega polkovnika Trautmana  (http://www.imdb.com/name/nm0001077/?ref_=tt_ov_st_sm )  , ki nemudoma pride na prizorišče dogajanja.

Polkovnik navzoče opozori, da je Rambo zelo nevaren in da mu zagotovo ne bodo kos. Šerif zavre polkovnikovo pomoč pri razrešitvi spora in prične se spopad…..

 

Ko sem si ogledal film kot mulec, se spominjam kako je bil meni in mojim prijateljem zelo všeč Rambo nož, s kompasom in s šivalnim priborom, s katerim si je zašil rano na roki.

https://en.wikipedia.org/wiki/First_Blood

Trailer :  https://www.youtube.com/watch?v=IAqLKlxY3Eo in celoten film :

https://www.youtube.com/watch?v=Y9Tg6SkcXBA .

 

Kasneje je bilo posnetih še nekaj nadaljevanj o vietnamskemu veteranu Johnu Rambo, ampak prvi še vedno ostaja PRVI in NAJBOLJŠI.