Moram priznati, da sem letošnje talente spremljal zelo površno. Avdicije so bile še nekako zanimive, vendar se mi zdi, da so se nekateri z tako imenovanim zlatim gumbom kar nekako zaleteli. 

 

Ampak ta zlati gumb je še nekako najmanj pomemben. Bolj me je zanimalo ali premoremo še kakšen drug talent razen petja in plesanja.

 

Ko sem spremljal Ameriške talente in ko sedaj ob ponedeljkih pogledam kratke oddaje Talentov iz celega sveta, vidim, da pri nas resnično ni drugih talentov kot so petje in ples. Ali jih ni ali pa se ne prijavijo ali pa jih že na začetku izločijo.

 

Pa da se vrnem k petju. Prva stvar, ki me zmoti je ta, da na talentih nastopajo profesionalni pevci in mnogokrat tudi plesalci.

Nekdo, ki je šolan operni pevec in nastopa v profesionalnem ansamblu nima Na talentih kaj iskati. To je šov za nove pevce in pevke ali skupine, ki niso profesionalci.

Prva izmed njih je Jerica. Nič nimam proti njej in res je profesionalka oziroma odlična operna pevka, ampak ona je svoj talent že razkazala. Čisto nasprotje sta duo Petra in Sergej, ki sta amaterja, ampak sta odlično zapela.

Nekaj polfinal sem si pogledal na hitro v posnetkih in z prevrtavanjem naprej, ker te reklame na POP TV enostavno ubijajo. Koliko reklam je v dobrih urah niti ne morem prešteti, upal pa bi se trditi, da skoraj polovico časa oddaje.

Hvala bogu za T-2 in njihov zamik in rade volje vsak mesec plačam nekaj Eurov samo za to, da lahko pogledam posamezne oddaje za nazaj in to brez reklam.

 

No, da se spet osredotočimo na Talente. Od 10tih finalistov bomo lahko videli 9 pevskih nastopov in in sam plesni nastop.

 

Očitno v Sloveniji ne premoremo drugih talentov ali pa jih žirija ni opazila ali pa so gledalci in glasovalci »pahnjeni« samo na pevske nastope.

 

Na primer v ameriških talentih velikokrat zmagajo drugi talenti, saj so tudi druge oddaje, ki propagirajo le glasbenike kot npr. Ameriški Idol in mislim, da je bil tudi v Sloveniji že Idol, samo sem pozabil naslov tega šova.

Seveda so me mnogokrat šokirali tudi žirantje, ki se mi zdi, da večkrat propagirajo sebe, kot pa da izberejo pravi talent.

 

To se je še posebej videlo v zadnji polfinalni oddaji, ko so izbirali med zelo talentirano pevko Marino in med ljudskimi pevkami Maro in njenimi prijateljicami.

 

Pričakovano je Marina dobila glas od Marjetke, ker je konec koncev ona za njo pritisnila zlati gumb. Branko me itak zmeraj neke svoje fore, Lado je prav tako od začetka navijal na njih, za Klašnjo pa je bilo na žalost tudi za pričakovati, da bo povlekla z svojima bivšima ljubimcema.

 

Saj so stare gospe simpatične, ampak tukaj iščemo nove talente, vsaj meni se zdi, da naj bi temu bila ta oddaja namenjena, ne pa starim gospem, ki pojejo stare slovenske pesmi.

 

Edina dva, ki sta me pa v oddaji fascinirala pa sta bila akrobata, ki sta nastopala lani in sicer Filip in Blaž.

Fascinanten nastop, ki jih še kako manjka. To ja pravi talent in tega je letos še kako manjkalo. Takih nastopov lahko vidimo zelo veliko v talentih, ki jih iščejo po svetu.

Lahko rečem, da sem s tem potegnil črto z ogledom letošnjih Talentov, ker če pa na koncu zmaga profesionalna operna pevka ali Mara potem pa res več ne vem ali si sploh ta oddaja še zasluži ime Slovenija ima talent.

Upam, da se v naslednji sezoni kaj spremeni. Da se npr. postavijo neka nova pravila oziroma, da se že sama žirija na avdicijah odloča, da profesionalci pač nimajo pravice nastopa, da otroci pod 14tim letom tudi ne morejo nastopat in da se malo spremenijo kvote. Da se npr. omeji pevske nastope, plesne nastope in da bo več drugih talentov in da jih bodo prepoznali gledalci, ki konec koncev na koncu odločajo.

Prepričan sem, da ima Slovenija še mnogo drugih talentov, ne samo petja in plesa.