Še ena odlična knjiga o obveščevalnih službah. Tokrat gre za dve britanski obveščevalni službi in sicer za MI-5, je notranja obveščevalna služba  in MI-6 zunanja obveščevalna služba.

 

Po wikipedii :

 

MI5 (angleško Military Intelligence 5) je britanska obveščevalna služba, ki je bila ustanovljena pred prvo svetovno vojno. Delovala je predvsem na zaščiti Anglije pred zunanjimi vohuni. Predvsem v 2. svetovni vojni je posegala tudi zunaj Velike Britanije, ko je iskala nemške agente in bila pri tem zelo uspešna, prav tako pa je uspešno infiltrirala svoje agente v Nemčiji. Bila je dejavna v več ofenzivah (tudi med operacijo Overlord). Danes ima MI5 več oddelkov in je razširjena po vsej Veliki Britaniji, kjer razkrinkava predvsem finančne goljufe.

 

Secret Intelligence Service (kratica SIS; bolje poznana kot MI6) je zunanja obveščevalna služba Združenega kraljestva in deluje znotraj Obveščevalne skupnosti Združenega kraljestva.

Od leta 1995 se glavni štab nahaja v Vauxhall Crossu (London).

Za njo dela tudi slavni filmski agent  James Bond 007.  :)

 

Debela bukla, ki te zelo pritegne. Prikazuje zgodovino obeh služb, njihovo delo med II. Svetovno vojno, boj za oblast, izdaje agentov, vohunjenje, terorizem, lov na Osama bin Ladna in ostale zgodbe.

 

VZNEMIRLJIVO in NAPETO VOHUNSKO BRANJE

 

Založnik o knjigi

 

Tajne vojne ponujajo osupljiv pogled na razvoj in delovanje dveh najstarejših in najmočnejših obveščevalnih služb na svetu. Z objektivnim prikazom njune vloge v najodmevnejših političnih dogodkih zadnjega stoletja v Evropi in po svetu knjiga postreže s številnimi pretresljivimi informacijami, ki delu dajejo značaj vohunskega trilerja. Tako med drugim pripoveduje o vlogi, ki so jo britanski obveščevalci odigrali pri zmagi zaveznikov v drugi svetovni vojni, o povojnih izdajah britanskih agentov in o prebegih sovjetskih agentov; pa tudi o lovu na Osamo bin Ladna in o splošnem protiterorističnem boju ter vlogi vohunjenja pri biološkem bojevanju in vesoljskem terorizmu. Rezultat je vznemirljiva obveščevalska kronika in prava poslastica za vse oboževalce vohunskih zgodb.

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8