Danes spet dežuje. Še dva dni nazaj smo lahko gledali vremensko napoved, ki nam je za danes in za jutri obetala lepo vreme. Sončka ni in ni od nikjer in prav manjka nam.

 

V nedeljo so nam napovedovali snežne meteže. Snežilo naj bi do nižin, napadlo naj bi do četrt metra snega. V ponedeljek zjutraj ni bilo sledu o snegu.

 

V ponedeljek nam je Katja napovedala naslednje vreme: deževalo naj bi po celotni Sloveniji, na Primorskem naj bi bila burja, kar je nekako tudi držalo, saj sem se tisti dan zadrževal na Primorskem.

 

Katja je »obljubljala« močno sneženje in »naj bi bilo« to sneženje letošnje zimo najobilnejše. Napoved o tem obilnem sneženju je veljala za jug države, se pravi Dolenjska in Štajerska.

 

Vse te napovedi so še nekako znosne in približno napovedane. Res pa je da so mnogokrat zelo pretirane. Nekaj časa nazaj in tudi za sedanje obdobje so bile napovedane obilne snežne padavine, pred časom je bil razglašen celo oranžni alarm, pa od sneženja ni bilo bogvekaj. Smo že pripravili lopate in uro za ob 5ih zjutraj, da lahko skidamo sneg, predno gremo v službo, pa zjutraj ni bilo sledu o snegu.

 

Nasprotno pa pride velikokrat tudi do napovedi lepega vremena, pa potem doživljamo to, kar se dogaja danes. Dež, dež in še enkrat dež.

 

V ponedeljek nam je Katja za v četrtek, petek, sobo in nedeljo obljubljala sonček.

 

Prav tako nam je sonček napovedoval portal AccuWeather, ki se nekako trudi držati prave napovedi. Kot bomo videli, so se tudi tu pošteno motili.

 

Na SLO 1 smo slišali napoved, da bodo v torek padavine do jutra ponehale, burja se bo okrepila in zvečer bo snežilo po vsej Sloveniji.  V noči na sredo se bo meja sneženja zopet spustila do nižin.

 

V četrtek so nam na SLO1 obljubljali sončka, v petek pa zopet malo mešano, malo sončka, malo oblakov, malo dežja. V petek in soboto pa naj bi bilo spet nekaj dežja.

 

 

V torek nas je na POP TV zopet čakala Katja. V sredo nam je Katja obljubljala močne snežne padavine, ki bodo segale vse do nižin, vse do četrt metra snega. Seveda se sliši drugače, bolj strahotno kot 25 cm.

 

Pa je bilo kaj snega?

 

HM. V Ljubljani že ne. Vsaj ne včeraj.

 

Katja nam je napovedala, da se bo v četrtek zjasnilo. Ura je skoraj 11 pa še vedno lije kot iz škafa pa tudi AccuWeather ne kaže nobenega sončka ne za danes, ne za jutri.

 

Napoved za vikend je podobna kot je bila v ponedeljek.

 

Na SLO 1 je bila napoved sledeča.  Tanja je napovedala, da bo v sredo zjutraj v notranjosti države snežilo, drugje pa deževalo.

 

Včeraj snega v Ljubljani ni bilo.

 

Za četrtek je Tanja napovedala, da se bo postopoma zjasnilo in da ugledamo sončka.

 

No do sedaj ga še ni, mogoče bomo imeli kaj več sreče popoldne.

 

Vikend napoved pa je nekaj sončka in nekaj oblačnosti.

 

Pa včerajšnja napoved na POP TV?

 

Včeraj nas je čakala Janja. Napovedala je, da bodo padavine ponehale, kakšne ne ve, čeprav je v ozadju kazalo, da na Gorenjskem sneži. Sem bil pa ravno včeraj zvečer na Gorenjskem, vse do Karavank, pa včeraj zvečer ni padla niti snežinka.

 

Napovedano je bilo tudi, da bo do že kmalu zjutraj (5.00) padavine ponehale. Kot sem že omenil, ura je skoraj 11, pa v Ljubljani še vedno močno pada dež.

 

Janja nam za danes napoveduje razjasnitve in nekaj sončka. Bo to držalo?

 

Ne vem.

 

Napoved za vikend?

 

Petek sonček in mogoče dež, Sobota sončna in nedelja nasploh sončna.

 

Tako kaže tudi na AccuWeather.

 

Ali jim je verjeti?

 

No pa še včerajšnja napoved na SLO 1. Andrej Pečenko nam je napovedal, da bo na vzhodu še deževalo, na zahodu pa bodo imeli sonček. Ker sem iz Ljubljanske kotline, bo najbrž vreme nekje vmes.

 

Takšnega dežja kot je sedajle pa vseeno nismo pričakovali, kljub zelo »široki« napovedi.

 

V petek kaže na spremenljivo vreme, sobota naj bi bila brez dežja, v nedeljo pa pretežno sonček.

 

To je bilo na kratko opisano, kako so napovedovali vreme različni viri.

 

Rekel bi, da našim vremenarje nekako več ne zaupam. V zadnjem letu so ga večkrat kar pošteno biksnili in pošteno brcnili mimo.

 

Meni se zdi, da smo pred leti imeli bolj točne napovedi vremena? Se vam tudi tako zdi?

 

Res, da je bilo mnogo manj inštrumentov in tehnike, ampak vremenske napovedi so kar nekako držale. Včasih je bilo nekaj odstopanj, ampak zelo malo.

 

Ne poznam načina napovedi vremena, ampak najbrž gredo zadeve tako, da pogledajo vremenske karte in približno ugibajo kaj se bo dogajalo naslednji dan in še nekaj dni naprej.

 

Vreme je res nepredvidljivo, ampak vseeno pričakujemo malo bolj točne napovedi.

 

Saj ni potrebno, da izvemo vremensko napoved za cel mesec ali cel teden naprej.

 

Vsaj za tri dni pa menda ja.

 

Mogoče se pa bo našel kakšen poznavalec vremenskih napovedi oziroma prognostik, po strokovno rečeno, pa da nam  laikom razloži, zakaj so napovedi včasih POPOLNOMA DRUGAČNE.